Mødedato: 17.08.2005, kl. 14:30

Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT)

Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT)

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

 

 

22.      Bevillingsmæssige ændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT)

  J.nr. 272050

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender det af forvaltningen udarbejdede forslag til høringssvar til Økonomiforvaltningen om bevillingsændringer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT)    

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i en mail den 8. juli 2005 fra Økonomiforvaltningen modtaget høringsmateriale til Uddannelses- og Ungdomsudvalget i fem sager om ændrede bevillinger som følge af lov- og cirkulæreprogrammet 2004/2005 (DUT) jf. bilag.

 

DUT-kompensationerne vedrører årene 2005-2008.

 

Den samlede kompensation fra staten til Københavns Kommune vedrørende de fem sager i høring udgør i 2005 i alt 7,324 mio. kr. 

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget reducerer udvalgets bevillinger med 0,398 mio. kr. i 2005 som følge af de fem sager.

 

Økonomiudvalget vedtog den 18. januar 2005 nye principper for processen omkring udvalgenes DUT–kompensation (ØU 25/2005).

 

Efter de nye principper fremsendes større DUT-sager, hvor kommunens mer- eller mindreudgifter overstiger 2 mio. kr. til høring i de berørte udvalg.

 

I de mindre DUT-sager, hvor kommunens mer- eller mindreudgifter er under 2 mio. kr., fordeles  kompensationen fra staten til kommunen uden videre til forvaltningerne.

 

I otte mindre DUT-sager kompenseres Uddannelses- og Ungdomsudvalget for merudgifter på samlet 1,159 mio. kr. i 2005.    

 

Forvaltningen har på baggrund af ovenstående udarbejdet høringssvar til Økonomiforvaltningen, som fremlægges til godkendelse af udvalget.


SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget vedtog den 18. januar 2005 nye principper for processen omkring udvalgenes DUT–kompensation (ØU 25/2005).

 

Efter de nye principper fremsendes større DUT-sager, hvor kommunens mer- eller mindreudgifter overstiger 2 mio. kr. til høring i de berørte udvalg.

 

I 2005 høres Uddannelses- og Ungdomsudvalget således i fem sager fra lov- og cirkulæreprogrammet i 2004/2005: 

 

LCP –nr.

Programpunkt

207

Omlægning af det kommunale bidrag for produktionsskoleelever

271

Fripladstilskud i skolefritidsordning

315

Voldgiftssag på specialundervisningsområdet

7

Handicaptilgængelighed i bygninger *)

2

Offentlige betalinger (elektronisk fakturering og NemKonto) *)

 

*)   Kompensationen vedrører flere  udvalg

 

 

Ad Omlægning af det kommunale bidrag for produktionsskoleelever (LCP 207)

 

Bevillingsændringen vedrører alene 2005 og Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Beløbet efterreguleres  i 2006 én gang for alle på grundlag af aktiviteten i 2005.      

 

Kommunen betaler bidrag til staten for elever i produktionsskoler. Fra 2005 er bidragsbetalingen blevet ændret på forskellige punkter. Efter den gamle ordning ville kommunens bidrag til staten være opgjort til 22,037 mio. kr., men ændringerne bevirker, at bidraget reduceres til 19,089 mio. kr., hvorved kommunen sparer 2,949 mio. kr. (tallene er afrundet).

 

Staten reducerer det økonomiske tilskud til København med 1,804 mio. kr. som følge af, at bidraget omlægges.

 

Den samlede virkning af LCP 207 bliver dermed en forbedring af Københavns økonomi i 2005 på 1,145 mio. kr.

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil Økonomiforvaltningens forslag betyde uændret økonomi i 2005, da forvaltningens udgift til bidrag falder svarende til reduktionen i bevillingen.

 

 

Ad. Fripladstilskud i skolefritidsordning  (LCP 271)

 

Bevillingsændringen vedrører årene 2005-2008 og alene Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Fra 2005 er det ikke længere frivilligt for kommunerne at yde tilskud til friplads af økonomiske eller pædagogiske grunde til børn, som går i skolefritidsordning efter folkeskolelovens bestemmelser.

 

Staten kompenserer København med 2,910 mio. kr. fra 2005 og de efterfølgende år for at udgifter til, at det er gjort obligatorisk at yde tilskud til fripladser.

   

København yder i forvejen fripladstilskud til aktiviteten, og Økonomiforvaltningen anbefaler ingen kompensation til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Eftersom København i forvejen afholder udgiften, betyder statens kompensation, at Københavns økonomi forbedres tilsvarende.

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalget betyder Økonomiforvaltningens forslag uændret økonomi.

 

 

Ad. Voldgiftssag på specialundervisningsområdet (LCP 315)

 

Bevillingsændringen vedrører alene 2005 og Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Voldgiftssagen handlede om fordelingen af undervisningsudgifter mellem Københavns Amt og Gladsaxe Kommune for en elev, der er visiteret til vidtgående specialundervisning.

 

Når staten involverer sig økonomisk i sagen, er det for at undgå en betalingsmæssig konflikt på specialundervisningsområdet mellem kommuner og amter. Statens økonomiske involvering indebærer, at staten lægger penge ud i 2005, som betales tilbage i 2006.

 

I Københavns Kommune, som både er kommune og amt, er den betalingskonflikt ikke eksisterende, og Økonomiforvaltningen anbefaler ingen kompensation til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalget betyder Økonomiforvaltningens anbefaling uændret økonomi.

 

Det bemærkes, at som følge af DUT-princippet modtager København 3,667 mio. kr. i 2005, som forbedrer kommunens økonomi midlertidigt, idet pengene skal betales tilbage i 2006.   

 

 

Ad. Handicaptilgængelighed i bygninger (LCP 7)

 

Bevillingsændringen vedrører alene 2008, da årene 2005-2007 blev aftalt i 2004.

 

Bevillingsændringen, som vedrører flere udvalg, er i 2008  –2,173 mio. kr. Beløbet fordeles til tre fagudvalg og H:S. 

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget reduceres med  1,304 mio. kr. 

 

De resterende -0,869 mio. kr. anbefales båret af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og H:S

 

Dermed anbefaler Økonomiforvaltningen at anvende den samme fordelingsnøgle mellem de involverede forvaltninger, som Økonomiudvalget brugte i 2004, da statens  kompensation til København for handicaptilgængelighed blev fordelt for årene 2005-2007.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget er i 2005 blevet kompenseret med 1,94 mio. kr. og bliver i begge årene 2006 og 2007 kompenseret med 2,585 mio. kr.

 

I 2004, inden den nugældende DUT-procedure med høring af fagudvalgene blev indført, gjorde Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indsigelse mod Uddannelses- og Ungdomsudvalgets kompensation til handicaptilgængelighed.

 

Det var i 2004 den gængse praksis, at fagforvaltningernes drøftelser med Økonomiforvaltningen om DUT-sager tog udgangspunkt i de konkrete forhold i København.

 

Denne praksis blev ikke fulgt i sagen om handicaptilgængelighed, og statens kompensation til kommunen blev fordelt til udvalgene uden hensyntagen til det enkelte udvalgs udgiftsbehov.

 

Resultatet i 2004 har haft til følge, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget er blevet kompenseret for under halvdelen af de merudgifter på ca. 15 mio. kr. i forbindelse med Børneplanens realisering, som kommer af at skulle leve op til nye, skærpede krav til handicaptilgængelighed ved ombygninger i eksisterende byggeri.

 

I nogle DUT-sager har København større ekstra udgifter end den kompensation, som kommunen modtager fra staten - sagen om handicaptilgængelighed er et eksempel herpå.

 

I andre DUT-sager har København mindre ekstra udgifter end den kompensation, som kommunen modtager fra staten – sagen om fripladstilskud i skolefritidsordning er et eksempel herpå.

 

DUT-principperne giver således et økonomisk råderum, som gør det muligt at prioritere – for eksempel ved at sikre, at der afsættes tilstrækkelige midler til at efterleve kravene til handicaptilgængelighed. 

 

På denne baggrund anbefaler forvaltningen, at udvalgets ramme ikke nedsættes i 2008.

 

 

Ad. Offentlige betalinger (NemKonto og elektronisk fakturering) (LCP 2)

 

Bevillingsændringen vedrører alene 2005 og berører alle udvalg.

 

Som følge af at indførelsen af elektronisk fakturering er blevet en måned forsinket, har staten tilbageført 2,551 mio. kr. til København, som er den beregnede besparelse i en måned ved at overgå til elektronisk fakturering.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler Økonomiudvalget at fordele det tilbageførte beløb til udvalgene efter den samme fordelingsnøgle, som er brugt til at fordele de forventede besparelser. 

 

Økonomiforvaltningen anbefaler således at tilføre Uddannelses- og Ungdomsudvalget 0,266 mio. kr. i 2005

 

Uagtet at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har opgjort udgifter på 650.000 kr. i 2005 til at forberede indførelsen af elektronisk fakturering, er forvaltningen indforstået med,  at DUT-sagen ikke handler om udgifter til selve indførelsen af elektronisk fakturering.

 

Forvaltningen er fortsat skeptisk over for, om det er muligt at realisere de forudsatte besparelser ved indførelse af elektronisk fakturering. 

 

 

Forslag til høringssvar

 

Forvaltningen foreslår på denne baggrund følgende høringssvar til Økonomiforvaltningen i høringen om DUT-sager :

 

" Med en e-mail af den 8. juli 2005 til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmoder Økonomiforvaltningen om Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bemærkninger til Økonomiforvaltningens anbefalinger i de større DUT-sager i 2005, hvor kommunens mer- eller mindreudgifter overstiger 2 mio. kr., som har indflydelse på Udvalgets økonomi.

 

Høringen handler om følgende sager:

 

LCP –nr.

Programpunkt

207

Omlægning af det kommunale bidrag for produktionsskoleelever

271

Fripladstilskud i skolefritidsordning

315

Voldgiftssag på specialundervisningsområdet

7

Handicaptilgængelighed i bygninger

2

Offentlige betalinger (elektronisk fakturering og NemKonto)

 

Ad. LCP 207 Produktionsskoler

Økonomiforvaltningens anbefaling vedrørende LCP 207 betyder, at udvalgets økonomi reduceres med et større beløb, end København mister i bloktilskud. Udvalget har ikke bemærkninger hertil.

 

Ad. LCP 271. Fripladstilskud

Økonomiforvaltningens anbefaling vedrørende LCP 271 betyder, at København tilføres midler via bloktilskuddet, som ikke videregives til udvalget. Udvalget har ikke bemærkninger hertil.

 

Ad. LCP 315 Voldgiftssag

Økonomiforvaltningens anbefaling vedrørende LCP 315 betyder, at udvalget ikke involveres i en midlertidig forøgelse af bloktilskuddet i 2005, som skal tilbagebetales i 2006. Udvalget har ikke bemærkninger hertil.

 

Ad. LCP 7 Handicaptilgængelighed

Økonomiforvaltningens anbefaling vedrørende LCP 7 betyder, at udvalgets økonomi reduceres i 2008 med 1,304 mio. kr.


Udvalget er ikke enig i Økonomiforvaltningens anbefaling til Økonomiudvalget, og ønsker i den forbindelse at betone, at udvalget har merudgifter på ca. 15 mio. kr. til handicaptilgængelig i forbindelse med ombygninger af skoler og fritidsinstitutioner som led i Børneplanen. Disse merudgifter vil med Økonomiforvaltningens anbefaling blive  kompenseret med 5,806 mio. kr.

Udvalget foreslår for sit vedkommende, at reduktionen i kompensationen på 1,308 mio. kr. i 2008 bortfalder.

 

Ad. LCP 2. Offentlige betalinger

Økonomiforvaltningens anbefaling vedrørende LCP 2 betyder, at udvalget tilføres 0,266 mio. kr. i 2005. Udvalget har ikke bemærkninger hertil."

 

Afslutningsvis anføres, at Økonomiforvaltningen har beregnet, at for otte mindre DUT-sager, hvor kompensationen for mer- eller mindreudgifter er mindre end 2 mio. kr., tilføres  Uddannelses- og Ungdomsudvalget  følgende økonomi i mio. kr. jf. bilag 1:

 

2005

2006

2007

2008

1,159

0,830

0,830

0,835

 

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Mail af den 8. juli 2005 fra Økonomiforvaltningen til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Søren Stahl Nielsen

 

 

 

            

 

 

 


 

Til top