Høring vedrørende forslag til nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune
Høring vedrørende forslag til nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 17. januar 2001
13. Høring vedrørende forslag til nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune
UUU 17/2001 J.nr. U10/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget tiltræder nedenstående høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende forslag til nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 23. november 2000 at iværksætte en høring vedrørende forslag til et nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune.
Målsætningen med Ungdomsrådet er, at Ungdomsrådet skal give unge kendskab til demokratiske rettigheder, muligheder og pligter, samt at Ungdomsrådet skal medvirke til, at unge får mulighed for medindflydelse og medansvar i det repræsentative politiske system.
Det er opfattelsen, at udviklingen af et ungdomsråd er vigtig, bl.a. således at ungdommen kan gøre erfaringer med demokratiet som det bærende værdigrundlag for samfundets opbygning, og det er ligeledes vigtigt, at der findes en form, der er repræsentativ for de unge, og som sikrer relevant indflydelse.
Repræsentanterne for Ungdomsrådet bør have kurser i det politiske system og demokratiets spilleregler, de bør have kontakt til politikerne i Borgerrepræsentationen, og de bør have muligheder for på eget initiativ at iværksætte ungeprojekter m.v.
Ungdomsrådet bør have en bred sammensætning af unge i København, og bl.a. på baggrund heraf vurderes det, at model A er den mest hensigtsmæssige model for Ungdomsrådet.
Der stilles dog forslag om små ændringer vedrørende repræsentanter fra ungdomsuddannelserne med hensyn til antal og sammensætning.
På baggrund heraf har forvaltningen udarbejdet følgende udkast til høringssvar.
SAGSBESKRIVELSE
Det foreslås, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar vedrørende forslaget til et nyt Ungdomsråd i Københavns Kommune:
"Kultur- og Fritidsudvalget har i brev af 1. december 2000 sendt et oplæg til et nyt Ungdomsråd for Københavns Kommune i høring i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
På baggrund heraf vil Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgive følgende høringssvar vedrørende Ungdomsrådet.
Det er Uddannelses- og Ungdomsudvalgets holdning, at udviklingen af et ungdomsråd i København bør fortsætte. Det er vigtigt at sikre de unges interesse for og udvikling af kompetencer til at deltage i de demokratiske processer. Det er desuden nødvendigt for demokratiet, at unge har indflydelse på forhold, der direkte vedrører deres dagligdag.
En bæredygtig demokratisk udvikling er ikke nogen selvfølge, og derfor må de unge generationer gøre erfaringer med demokratiet som det bærende værdigrundlag for samfundets opbygning.
Udvalget finder derfor, at der bør tages udgangspunkt i de eksisterende erfaringer med UBR – gode som dårlige, og finde en ny form, som både er repræsentativ for de unge, og som sikrer de unge relevant indflydelse.
På denne baggrund skal der knyttes følgende kommentarer til det fremsendte forslag:
Det nye Ungdomsråd (KUR) bør baseres på følgende forudsætninger:
- KUR's kommissorium, økonomi, vedtægter, juridiske rammer og organisering internt såvel som i forhold til politikere og forvaltning m.v. bør defineres på forhånd
- Inden opstilling bør interesserede kandidater inviteres til informationsmøde, hvor de får indsigt i KUR's opgaver, forventningerne til de valgte m.v.
- De unge skal have kurser i det politiske system og demokratiets spilleregler
- De unge skal sikres indflydelse gennem kontakt til politikere i Borgerrepræsentationen og deltagelse i de politiske processer i nærmere beskrevet omfang
- Ungdomsrådet skal selv have mulighed for at tage initiativer til at iværksætte ungeprojekter og kunne prioritere midler hertil
- Ungdomsrådet skal tilbydes mulighed for kompetenceudvikling indenfor arbejde med demokrati, indflydelse og projekter
- Ungdomsrådet skal have en bred sammensætning af unge i København
Med henblik på en bred sammensætning af kandidater skal udvalget anbefale model A, som bedst muligt sikrer den brede repræsentation af ungdomsgrupper, således at alle relevante ungdomsgrupper får indflydelse gennem Ungdomsrådet.
Udvalget finder dog, at ungdomsuddannelserne er underrepræsenteret i forslaget til Ungdomsrådet, og at ungdomsuddannelserne bør have 6 pladser i stedet for 4 pladser, og det foreslås, at de to pladser tages fra UBR, da UBR jo alligevel er nedlagt.
Fordelingen af de 6 pladser til ungdomsuddannelserne bør så fordeles med 3 pladser til gymnasier/HF, 1 plads til Teknisk Skole, 1 plads til HHX/Hg og 1 plads til SOSU/FUU.
Med hensyn til valgproceduren ønsker udvalget at fokusere på følgende problemfelter:
- at hver folkeskole skal tilkendegive, at de ønsker at deltage i valget. At hver skole skal stille med en repræsentant og en kandidat (evt. en og samme person), vil efter udvalgets mening afholde en del skoler fra overhovedet at deltage i proceduren.
- at selve valget skal ske ud fra en tilsendt kandidatliste, er efter udvalgets opfattelse meget anderledes end sædvanlig praksis.
Udvalget ønsker derfor at foreslå følgende ændring for folkeskoleelevernes vedkommende:
I det omfang det er praktisk muligt, skal der afholdes valgmøder på linie med det årlige valgmøde, hvor elevrepræsentanterne til Fællesrådet for Folkeskolen vælges.
På den måde bliver der mulighed for at drøfte intentioner, mødeform, arbejdsform og meget mere, og her stiller kandidaterne personligt op, hvorfor de sendte repræsentanter har en reel mulighed for at se og høre de opstillede kandidaters holdninger, synspunkter og erfaringer.
Man bør i øvrigt nøje overveje, om den her skitserede sammensætning af Ungdomsrådet er den mest hensigtsmæssige, ligesom det bør overvejes, om medlemmerne af rådet skal vælges eller udpeges."
Økonomi
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen bemærkninger
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Kultur- og Fritidsforvaltningens oplæg til et nyt Ungdomsråd for Københavns Kommune
Peter Rasmussen
Michael Schultz