Mødedato: 16.06.2004, kl. 08:15

Redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering Budgetforslag 2005

Redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering Budgetforslag 2005

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

 

19.      Redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering Budgetforslag 2005

  J.nr. U 107/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område godkendes og indgår i budgetforslag 2005

 

RESUME

 

Det fremgår af Overborgmesterens indkaldelse af budgetbidrag 2005 fra januar 2004, at udvalgene skal aflevere en redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering. Dette er vedtaget i forbindelse med Økonomiudvalgets vedtagelse af budgetprocessen.

 

Udvalgene skal udarbejde en redegørelse for, hvordan arbejdet med at realisere fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering vil forløbe i det pågældende fagudvalg. De samlede beskrivelser vil herefter indgå i materialet til Borgerrepræsentationens budgetbehandling for 2005.

 

På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet en redegørelse, der består af en  beskrivelse af initiativer inden for centralforvaltningen inkl. serviceinstitutioner og initiativer for skoler, gymnasier/hf  og fritidsinstitutioner.

 

Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender redegørelsen om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Det fremgår af Overborgmesterens indkaldelse af budgetbidrag 2005 fra januar 2004, at udvalgene skal aflevere en redegørelse om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering. Dette er besluttet i forbindelse med Økonomiudvalgets vedtagelse af budgetprocessen.

 

Udvalgene skal udarbejde en redegørelse for, hvordan arbejdet med at realisere fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering vil forløbe i det pågældende fagudvalg. De samlede beskrivelser vil herefter indgå i materialet til Borgerrepræsentationens budgetbehandling for 2005.

 

På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet en redegørelse, der består af en  beskrivelse af initiativer inden for centralforvaltningen inkl. serviceinstitutioner og initiativer for skoler, gymnasier/hf  og fritidsinstitutioner.

 

Udviklingen af centralforvaltningen incl. serviceinstitutioner er beskrevet i en plan, der udfylder KTO-aftalen fra 2002 om kompetenceudvikling.

 

Det er forvaltningens formål,

 

·        at der skal gennemføres en strategisk og systematisk  kompetenceudvikling for at sikre en tilfredsstillende kvalitet  i opgaveløsningen

·        at der opnås en forandringsparathed og udviklingsorientering i forvaltningen, så vi også fremover kan løse opgaverne på en kvalificeret måde

·        at den strategiske og systematiske kompetenceudvikling skal bidrage til at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere og ledere

 

På baggrund af denne plan iværksættes en række aktiviteter, der indeholder elementer af fastholdelse, kompetenceudvikling og rekruttering i centralforvaltningen

 

Rekruttering sker på baggrund af politikker godkendt i Afdelingssamarbejdsudvalget. I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens overordnede personalepolitik lægges der meget vægt på en god og målrettet introduktion af nye medarbejdere. En systematisk fælles introduktion i centralforvaltningen skal styrkes. Der vil blive etableret et større og tværgående Projekt rekruttering og introduktion af nyansatte, så der kan udvikles en model for god rekruttering og introduktion.

 

Kompetenceudviklingen i centralforvaltningen tager udgangspunkt i årlige medarbejderudviklingssamtaler.

 

KTO-aftalen stiller krav til, at der udarbejdes individuelle udviklingsplaner for den enkelte. Dette krav opfyldes ved at udfylde udviklingsskema i forbindelse med den årlige medarbejderudviklingssamtale.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fået bevilget 480.000 kr. fra 21 mio. kr. puljen til kompetenceudvikling til et projekt, som kaldes Projekt læring i hverdagen.

 

En veltilrettelagt kompetenceudvikling på baggrund af mussamtaler og udviklingsplaner skal bidrage til at udvikle og dermed fastholde medarbejdere.

 

Lederudvikling skal bidrage til en bedre ledelseskvalitet og dermed bedre fastholdelsesmuligheder.

 

Vedrørende fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering af lærere og ledere i det københavnske skolesystem

 

Fastholdelse af personale

Muligheden for centralt støttet videreuddannelse er et vigtigt element i fastholdelse af lærere, pædagoger og ledere. Også på skoler og institutioner er medarbejderudviklingssamtalen et vigtigt instrument til medarbejderudvikling.

 

Et andet vigtigt element er psykisk arbejdsmiljø i bred forstand, varetaget gennem Offensiv strategi som er et treårigt projekt med fokus på det psykiske arbejdsmiljø for ledelse og lærere på skoler.

 

Et tredje element er muligheden for at indgå i faglige netværk, fx  som et led i forvaltningens seks udviklingsprogrammer. Med henblik på fastholdelse af nye ledere oprettes der som del af lederpakken netværk for disse. På folkeskole- og institutionsområdet arbejdets der med et forslag til en mentorordning for nye ledere, således at nye ledere tilbydes en mentor første år som leder.

 

Et fjerde element udgøres af efteruddannelse. Den fungerer både som element i den enkelte lærers/pædagogs personlige/faglige udvikling og som en generel styrkelse af det faglige miljø, der er en vigtig parameter for den enkeltes tilfredshed.

 

Videreuddannelse af personale

I de senere år har forvaltningen valgt at prioritere pd-uddannelser højt i sammensætningen af videreuddannelsestilbud, hvor følgende områder er prioriteret: Ledelse, specialundervisning, læsning og skrivning og tosprogethed og udviklingsprogrammerne. Pd-modulet – "Det personlige lederskab". Forvaltningen har etableret et københavnerhold bestående af 23 nye ledere.

 

Rekruttering af personale

Ud over initiativet vedrørende praktiklæreruddannelse er der i øjeblikket forhandlinger med CVU/seminarier om et tættere samarbejde mellem seminarier/CVU og skolerne. Ideerne går bl.a. på at inddrage de studerende i praktikskolernes udviklingsprojekter, at lade seminarielærere indgå i skolebaseret efteruddannelse af såvel nyuddannede som mere erfarne lærere.

 

I Lederpakken indgår tilbud om et før-leder-kursus til kommunens lærere med henblik på at etablere et rekrutteringsgrundlag for ledere.

 

Med den ny pædagogikumordning fra juni 2002 på gymnasie- og hf-området opslår de amtskommunale enheder en række toårige uddannelsesstillinger for kommende gymnasielærere. Etableringen af uddannelsesstillingerne har til formål at forberede kandidater fra universiteterne på at imødekomme de krav, som stilles til gymnasielærere praktisk og teoretisk. Københavns Kommune har i de forløbne år arbejdet på at skabe netværk mellem kandidaterne med henblik på at rekruttere og fastholde nye lærere.

 

Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender redegørelsen om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Sagen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Redegørelse til budget 2005 om fastholdelse, videreuddannelse og rekruttering

 

 

 

 

 

                                    Peter Rasmussen

                                                                                    Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 


< p class=MsoNormal> 


Til top