Mødedato: 16.06.2004, kl. 08:15

Høring vedrørende mål for Folkesundhedsplan 2005

Høring vedrørende mål for Folkesundhedsplan 2005

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

 

17.      Høring vedrørende mål for Folkesundhedsplan 2005

  J.nr. U 92/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      forslag til høringssvar godkendes og fremsendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

 

 

RESUME

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 29. april 2004 drøftet målsætningerne for Folkesundhed København 2005 og besluttet at sende disse til høring hos de øvrige forvaltninger og andre relevante samarbejdspartnere.

 

I 2005 er der opstillet målsætninger for tre programmer: "børn og unge", "voksne" og "ældre". Disse målsætninger relaterer sig til kommunens overordnede målsætninger fra Folkesundhedsplanen og til de specifikke handleplaner, som er udarbejdet til udmøntning af denne.

 

Inden for programmet "børn og unge" eksisterer der således allerede målsætninger og handleplaner på skoleområdet og temaerne rusmidler, fysisk aktivitet og kost og overvægt. Det betyder, at der i 2005 fortsat vil være fokus på unges rusmiddelvaner, fysisk aktivitet, og kost, mad- og måltidspolitik for skoler og fritidsinstitutioner.

 

På flere af disse områder har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen allerede igangsat konkrete tiltag for at opfylde målsætningerne eller er indgået i samarbejde med andre af kommunens forvaltninger.

 

På denne baggrund gives der i høringssvaret tilslutning til de opstillede mål for folkesundhedsarbejdet i 2005, for så vidt angår gruppen børn og unge.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001 de overordnede målsætninger og indsatsmål for Folkesundhedsarbejdet i København for 2002 – 2005. 

 

I det fortsatte arbejde med udmøntningen af Folkesundhedsplanen er der udarbejdet en række handleplaner, som kommunens forskellige forvaltninger har medvirket ved tilblivelsen af.

 

Således har Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtaget handleplaner for folkesundhedsarbejdet på skoleområdet den 20. november 2002 og ungeområdet den 12. december 2003.

 

I forbindelse med indførelsen af en ny struktur i Sundhedsforvaltningen blev Folkesundhed København etableret pr. 1.juni 2003 med det formål at samle en række forebyggende og sundhedsfremmende indsatser over for byens borgere. Dermed blev det igangværende arbejde med Folkesundhedsplanen en del af Folkesundhed København.

 

Målsætningen for Folkesundhed København 2005 ligger derfor tæt op ad de mål, der er fastsat i de forskellige handleplaner under Folkesundhedsplanen. I 2005 vil der dog blive fokuseret yderligere på en række specifikke målgrupper og temaer. Det betyder høj prioritering af fysisk aktivitet, fremme af røgfri miljøer, sundhedsfremme på arbejdspladsen, ligesom alkohol skal på dagsordenen. Desuden vil der være fokus på udvikling af metoder for formidling af sundhedsfremmende budskaber og indsatser til etniske minoriteter.

 

Desuden skal arbejdet i Folkesundhed København følge en række principper omkring den lokale tilstedeværelse, det tværsektorielle samarbejde, projektorganisering samt dokumenteret virkning og behovsorientering. Endelig er det vigtigt, at indsatsen sker på tværs af forvaltningerne, at den involverer professionelle omkring målgrupperne og at indsatserne tilbydes de, der har behov, herunder udsatte grupper.

 

I 2005 er der opstillet målsætninger for tre programmer: "børn og unge", "voksne" og "ældre". På børne- og ungeområdet eksisterer der vedtagne kommunale mål på områderne "rusmidler" (herunder tobak), "fysisk aktivitet" og "kost og overvægt". Disse målsætninger er udmøntet i flerårige handleplaner, og der vil derfor også blive arbejdet med disse indsatser i 2005.

 

I 2005 er der desuden opstillet mål, som vægter fysisk aktivitet for børnehaver, skolebørn og unge. De samlede mål for børne- og ungeprogrammet 2005 fremgår af vedlagte indstilling fra Sundheds- og Omsorgsområdet.

 

På flere af målområderne er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som tidligere nævnt, allerede i gang med konkrete tiltag for at opfylde målsætningerne. Dette er nærmere beskrevet i høringssvaret. Fx støtter Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen flere projekter, der skal sikre, at flere børn og unge bliver idræt saktive i områder med lav idrætsdeltagelse, herunder Idræt og Socialt Arbejde i Kgs. Enghave (ISA Sydhavnen). Der er netop indledt et samarbejde med Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at finde en model for en udbredelse af projektet til andre områder af kommunen.

 

På rusmiddelområdet er der ligeledes iværksat flere tilbud til skolerne og ungdomsklubberne i København i samarbejde med bl.a. Folkesundhed København og SSP-sekretariatet, fx omkring En teenager i Familien og Rusmiddelguider.

 

Høringssvaret tilslutter sig de overordnede målsætninger for Folkesundhed Københavns arbejde og udtrykker en positiv indstilling til, at forvaltningen fortsat vil indgå i et konstruktivt samarbejde. Samtidig tager høringssvaret forbehold for eventuelle økonomiske konsekvenser og understreger det store arbejde, der allerede nu udføres på området i skoler og fritidsinstitutioner.

 

På denne baggrund indstiller forvaltningen, at udvalget godkender forslaget til høringssvar og fremsender det til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

 

Økonomi

 

Der tages forbehold for de økonomiske konsekvenser af de opstillede målsætninger, idet der for nuværende ikke er afsat særlige ressourcer i forvaltningen til at indgå i flere konkrete projekter på sundhedsområdet for 2005.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ikke yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Høringsskrivelse af 19. maj 2004 fra Sundheds- og Omsorgsudvalget

·        Bilag 2: Udkast til høringssvar

 

 

                           Peter Rasmussen

                                                                           Michael Olsen

 

 


 


Til top