Mødedato: 16.06.2004, kl. 08:15

Godkendelse af ændret helhedsplan for udbygning af Sortedamskolen

Godkendelse af ændret helhedsplan for udbygning af Sortedamskolen

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

 

14.      Godkendelse af ændret helhedsplan for udbygning af Sortedamskolen

  J.nr. U 104/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      det fremlagte forslag til en ændring af etape 3 af helhedsplanen for Sortedamskolen godkendes

 

at      det som konsekvens heraf godkendes, at det samlede budget for helhedsplanen på Sortedamskolen udvides med  2,0 mio. kr. De forøgede udgifter dækkes inden for rammerne af den samlede investeringsramme for Børneplanen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.3 Folkeskoler

 

at      forvaltningens forslag om at imødekomme ønsker fra skolen for i alt 125.000 kr. som følge af den forsinkede og ændrede udbygning godkendes. Der anvises dækning via den godkendte pulje til ekstraarbejder på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.3 Folkeskoler

 

 

 

RESUME

 

Sortedamskolen er optaget på Handleplan 2001 med en helhedsplan, hvor skolen udvides fra 2 til 3 spor.

 

I november 2002 gav Borgerrepræsentationen en bevilling til at færdiggøre etape 1 (ombygning af hovedskolen) og etape 2 (ombygning af ejendom i Ryesgade 101). Foruden de nævnte etaper indeholder helhedsplanen ombygning af "naboejendom" (etape 3).

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har siden efter ønske fra skolen ændret etapedelingen, således at etape 3 (ombygning af "nabobygning") gennemføres før etape 2 (ombygning af ejendom i Ryesgade 101).

 

Planens etape 1, ombygning af hovedbygningen, blev afsluttet i sommeren 2003.

 

I forbindelse med projektering af etape 3 (ombygning af "nabobygning") konstaterede projektets rådgiver store problemer med ejendommens bærende konstruktioner. Et forhold, som burde have været afdækket tidligere og som i givet fald ville have medført mere end en fordobling af udgifterne til etapen.

 

På denne baggrund stoppede forvaltningen projekteringsarbejdet og udsatte den planlagte licitation.

 

Forvaltningen tog derefter initiativ til at få udarbejdet et idékatalog indeholdende en række alternativer i forhold til det oprindelige forslag i helhedsplanen. Disse forslag er blevet forelagt  Sortedamskolens ledelse, skolebestyrelse og byggeudvalget. På en række møder er byggeudvalget blevet enige om en fælles model til en ændret etape 3 (ombygning af  "nabobygning").

 

 På denne baggrund søges der om en godkendelse af forslag til en ændring af etape 3 (ombygning af  "nabobygning") af helhedsplanen for Sortedamskolen.  Ændringen forudsætter en del ekstra byggearbejder,  hvilket medfører en forøgelse med i alt 2,0 mio. kr. af de samlede udgifter til realisering af helhedsplanen. Forvaltningen skal i den forbindelse anmode om, at det samlede budget for helhedsplanen for Sortedamskolen forøges med 2,0 mio. kr. til i alt 44,9 mio. kr.

 

Herudover ønskes en godkendelse af forvaltningens forslag om at imødekomme ønsker fra skolen for i alt 125.000 kr. med henblik på at sikre rimelige forhold på skolen under gennemførelsen af den resterende udbygning som følge af de opståede  forsinkelser og ændringer. Der anvises dækning via den godkendte pulje til ekstraarbejder. 

 

Forvaltningen er i øjeblikket i dialog med rådgiver, RIA, vedrørende deres honorar og omkostninger. I udgangspunktet er det aftalen, at omprojekteri ngen sker for egen regning fra rådgivers side.

 

Alle tal er opgivet i indeks 104,4.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Den 28. november 2002 gav Borgerrepræsentationen en anlægsbevilling på 19,2 mio. kr. til at færdiggøre etape 1 samt gennemføre etape 2 (ombygning af Ryesgade 101). Begge etaper er led i udbygningen af Sortedamskolen i henhold til helhedsplanen fra 2001. Foruden de nævnte etaper indeholder helhedsplanen ombygning af "naboejendom" (etape 3).

 

Med Helhedsplanen udvides skolen fra 2 til 3 spor inkl. ny KKFO. Skolen er "fordelt" på 3 bygninger: den oprindelige hovedbygning, nabobygningen (der også indeholder nogle lejligheder) og den tidligere Ryesgade Skole (Ryesgade 101).

 

Forvaltningen har efterfølgende efter ønske fra skolen ændret etapedelingen, således at etape 3 (ombygning af "nabobygning") gennemføres før etape 2 (ombygning af ejendom i Ryesgade 101) - jævnfør orienteringsnotat af 20. marts 2003 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget "Sortedamskolen – ændring af etapeplan".  

 

Planens etape 1, ombygning af hovedbygningen, blev afsluttet i sommeren 2003. I følge tidsplanen skulle etape 3 være påbegyndt i efteråret 2003.

 

I forbindelse med projekteringen af etape 3 (ombygning af "nabobygning") konstaterede  projektets rådgiver, RIA, store problemer med ejendommens bærende konstruktioner, hvorfor etapen ikke ville kunne gennemføres inden for rammerne af det godkendte budget – jævnfør orienteringsnotat af 1. december 2003 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget om problemer knyttet til de bærende konstruktioner ved 3. etape af helhedsplanen. 

 

Fundamenterne og de øvrige bærende konstruktioner i ejendommen viste sig at være usædvanligt svage og i meget ringe stand. Det ville derfor være nødvendigt at forstærke bygningen med stål og betonkonstruktioner i forbindelse med den planlagte ombygning. Udgiften til disse forstærkninger blev skønnet til at beløbe sig på 18-20 mio. kr. Desuden ville arbejderne med at forstærke ejendommen forsinke projektet med ca. 1 år. Disse forhold burde af rådgiveren være afdækket på et langt tidligere tidspunkt.

 

På denne baggrund stoppede forvaltningen projekteringsarbejdet og udsatte den planlagte licitation.

 

Forvaltningen tog derefter initiativ til at få udarbejdet et idékatalog indeholdende en række alternativer i forhold til det oprindelige forslag i helhedsplanen. Disse forslag blev forelagt  Byggeri & Bolig, Plan & Arkitektur samt Økonomiforvaltningens 9. kontor på et samlet møde med henblik på at afdække, hvilke muligheder der var realistiske.

 

Undervejs i processen er Sortedamskolens ledelse, skolebestyrelse og byggeudvalget løbende blevet orienteret, og i dette forum blev der enighed om at undersøge og afklare 3 af modellerne nærmere. Byggeudvalget har efterfølgende afholdt møder og er blevet enige om én fælles  model for ombygning af nabobygningen mm.

 

På denne baggrund søges der om en godkendelse af forslag til en ændring af etape 3 (ombygning af "nabobygning") af helhedsplanen for Sortedamskolen og som konsekvens heraf en godkendelse af, at det samlede budget for helhedsplanen på Sortedamskolen udvides med 2,0 mio. kr. Merudgiften vil blive afholdt inden for den samlede økonomiske  ramme for Børneplanen.

 

Herudover ønskes en godkendelse af forvaltningens forslag om at imødekomme ønsker fra skolen for i alt 125.000 kr. med henblik på at sikre rimelige forhold på skolen under gennemførelsen af den resterende udbygning som følge af de opståede  forsinkelser og ændringer. Der anvises dækning via den godkendte pulje til ekstraarbejder. 

 

Forslag til ændring af helhedsplanens etape 3 (ombygning af "nabobygning")

Det ændrede forslag forholder sig til og respekterer den eksisterende "nabobygnings" konstruktive princip, dvs. at samtlige eksisterende ruminddelinger forbliver næsten uændrede, dog skal nabobygningen stadig integreres/ombygges omkring det "nye" trappetårn, der forbinder Hovedbygningen, Nabobygningen og gymnastiksalsfløjen ud mod Ryesgade.     

 

For at kunne opfylde målsætningerne for skolens udbygning, herunder diverse krav om lokalefunktioner mv., er det nødvendigt at inddrage den ene af to gymnastiksale, der ligger ved siden af Hovedbygningen samt 3 eksisterende basislokaler på 3. sal i Hovedbygningen. Dermed udvides 3. etapes areal med 390 m2.

 

"Nabobygningen" indrettes ved mindre ombygninger, så den  kommer til at indeholde faglokaler, en del af værkstedsfaciliteterne, personalrum, sundhedsområde, toiletter, støttecenter mv. og 3 basislokaler.

 

I tagetagen i skolens Hovedbygning inddrages 3 eksisterende basislokaler, og arealet anvendes til værkstedsfaciliteter som billed- og tekstilværksted m.m. Dette skyldes, at disse værkstedsfaciliteter af hensyn til krav til rumstørrelser ikke kan indpasses i "nabobygningen".

 

For at tilvejebringe de fornødne rumstørrelser til Pædagogisk Center indrettes det i den ene gymnastiksal (i stedet for i nabobygningen som det oprindeligt var tiltænkt).  Efter aftale med skolen lægges en del af idrætsundervisningen fremover i Remisen (Idrætsfaciliteter under Københavns Idræt). Skolen lejer i dag Remisen til idræt, men det har i den oprindelige plan været forudsat at brugen ophørte, når skolen var færdigudbygget – uanset at skolen fortsat har ønsket at kunne leje Remisen.

 

Beboelseslejlighederne i "nabobygningen" forbliver uændrede.

 

Det skal understreges, at der myndighedsmæssigt og teknisk er tale om et kompliceret projekt. Før der foreligger et godkendt myndighedsprojekt fra Byggeri & Bolig (som der har været tæt dialog med i den forløbne periode), kan der komme krav til "nabobygningen", som kan influere på den konkrete udformning af projektet.

 

Med baggrund i rådgiverens (RIA's) ansvar for, at sagen måtte standses pga. statiske problemer, har det været Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens forudsætning, at projekteringsudgifter mv. til udarbejdelse af et nyt projekt blev afholdt af RIA.

 

 

Forslag om at forbedre undervisnings- og arbejdsforholdene på Sortedamskolen

Skolebestyrelsen har på baggrund af forsinkelsen af etape 3 (ombygning af "nabobygning") og de heraf afledte problemer anmodet forvaltningen om økonomisk kompensation på en række områder for at sikre rimelige undervisnings- og arbejdsforhold de næste 2-3 byggeår. Henvendelsen fra skolebestyrelsen af 10. maj 2004 er vedlagt som bilag.

 

I brevet peger skolebestyrelsen på behovet for ½ klassesæt bærbare PC´ere med trådløst netværk, forbedringer i skolegården, diverse turmuligheder samt en eldrevet sækkevogn, fejemaskiner og vandinjektorer.

 

Forvaltningen har stor forståelse for og kan kun beklage de gener, forsinkelsen har påført/vil påføre skolen og dens undervisning.

 

I forhold til skolens ønsker finder forvaltningen det rimeligt at imødekomme ønsker, der reelt har med problemer i forhold til byggesagen at gøre.  Derimod finder forvaltningen ikke, at der af anlægsbudgettet og budgettet for helhedsplanen er mulighed for at imødekomme ønsker om bærbare pc'ere, fejemaskine mm. – uanset det fornuftige i ønskerne i øvrigt.

 

Forvaltningen foreslår derfor, at der godkendes ønsker for 125.000 kr. til turmuligheder og en eldrevet sækkevogn (transport på trapper) m.m., som finansieres af den godkendte pulje til ekstraarbejder.

 

Tidsplan.

Udarbejdelsen af forslaget til den ændrede etape er foregået i samarbejde med RIA og foreligger nu som en helhedsplan for etape 3 (ombygning af "nabobygning"). Da etapen allerede er forsinket ca. 1 år, foreligger der en stram tidsplan. Godkendes ændringen inkl. økonomi af udvalget, vil der blive udarbejdet et nyt projektforslag. Herefter udarbejdes nyt myndighedsprojekt og hovedprojektering og endelig ny licitation med henblik på opstart af byggeri i oktober 2004. Det forventes, at etape 3 kan tages i brug i begyndelsen af august 2005.

 

Etape 2 (ombygning af ejendommen i Ryesgade 101 ) kan herefter igangsættes med henblik på ibrugtagning i august 2006.

  

 

Økonomi

 

Den samlede budgetramme for udbygning af Sortedamskolen i henhold til helhedsplanen 2001 er 42,9 mio. kr. fordelt med 11,1 mio. kr. til etape 1 (ombygning af hovedbygning), 19,5 mio. kr. til etape 2 (ombygning af Ryesgade 101) og 12,3 mio. kr. til etape 3 (ombygning af "nabobygning").  Siden hen blev etaperne efter ønske fra skolen byttet rundt, således at etape 3 (ombygning af "nabobygning") igangsættes før etape 2 (ombygning af ejendom i Ryesgade 101). 

 

Med nærværende forslag til en ændring af helhedsplanens etape 3 (ombygning af "nabobygning") og de deraf følgende merudgifter på i alt 2,0 mio. kr. kan økonomien for at ombygge nabobygningen ikke holdes indenfor den oprindelige økonomiske ramme på 12,3 mio. kr. D en samlede pris for etapen bliver 14,3 mio. kr., hvorfor der søges en godkendelse af at forhøje budgettet for den samlede helhedsplan med 2,0 mio. kr. til i alt 44,9 mio. kr.

 

De forøgede udgifter dækkes inden for rammerne af den samlede investeringsramme for Børneplanen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.3 Folkeskoler.

 

Forvaltningens forslag om at imødekomme ønsker fra skolen for i alt 125.000 kr. som følge af den forsinkede og ændrede udbygning afholdes via den godkendte pulje til ekstraarbejder på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.3 Folkeskoler.

 

Da der den 28. november 2002 er givet en anlægsbevilling på 19,2 mio. kr. til afslutning af etape 1 og gennemførelse af etape 2  - som senere er byttet om med etape 3 - er der bevillingsgrundlag for at gennemføre den ændrede etape 3. Det er dog en forudsætning, at udvalget godkender ændringen og den deraf følgende forøgelse af den samlede økonomi for skolens udbygning.

 

Senere søges om en ny anlægsbevilling til gennemførelse af den sidste og afsluttende etape 2 af Sortedamskolens udbygning (ombygning af Ryesgade 101).

 

Endvidere skal lejemålet vedrørende leje af Remisen til gymnastik og idræt fastholdes. Lejeudgiften hertil udgør 100.000 kr. årligt. Fra 2005 stigen lejen til 103.000 kr. årligt.

 

Forvaltningen er i dialog med rådgiver, RIA, angående deres honorar. Den foreløbige aftale er, at omprojekteringen sker for RIAs  regning.

 

Alle tal i foreliggende indstilling er opgjort i byggeindeks 104,4.

 

 

Miljøvurdering

 

Ved bygningsændringer er der taget hensyn til varmetab, hvor det er muligt.

 

 

Høring

 

Der vedlægges et brev fra Sortedamskolens skoleleder, hvor lederen på vegne af byggeudvalget godkender den ændrede helhedsplan for etape 3 med tilknyttede kommentarer.

 

Det skal bemærkes, at skolelederen i sit brev kalder ombygningen af "naboejendom" for etape 2 i stedet for etape 3, som den kaldes i foreliggende indstilling. Også skolebestyrelsen kalder ombygningen af "naboejendom" for etape 2 og ikke for etape 3 som i foreliggende etape.

 

Det skal bemærkes, at forvaltningen ikke på nuværende tidspunkt kan afklare, om der kan etableres karnapvinduer i de nævnte lokaler. Afklaringen heraf fordrer, at der er ligger et godkendt myndighedsprojekt. Der er i projektøkonomien afsat midler til etablering af karnapvinduerne.

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Høringssvar fra skoleleder på Sortedamskolen ved ændring af helhedsplanens etape 3

·        Bilag 2: Brev fra skolebestyrelsen på Sortedamskolen vedrørende anmodning om økonomisk kompensation

·        Bilag 3: Diverse tegninger

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                                                 Jørn Larsen


 


Til top