Mødedato: 16.03.2005, kl. 11:30

Idrætsskoleprojekt

Idrætsskoleprojekt

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. marts 2005

 

 

3.      Idrætsskoleprojekt

  J.nr. U40/05

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    redegørelsen om et idrætsskoleprojekt sendes til høring hos samtlige folkeskoler, Fællesrådet for Folkeskolen, Fælles Pædagogisk Råd og andre relevante interessenter med henblik på afklaring af interessen for at indgå i et idrætsskoleprojekt efter de opstillede modeller – dvs. enten på eksisterende skoler eller i forbindelse med nyt skolebyggeri

 

 

RESUME

 

På baggrund af et medlemsforslag af 11. august fra Majbritt Mamsen (C) drøftede Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 1. september 2004 en redegørelse vedrørende idrætsskoleprojekt udarbejdet af forvaltningen.

 

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslag til budget 2005 blev der vedtaget følgende hensigtserklæring:

 

"Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodes om i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde en analyse og et beslutningsgrundlag om at skabe en idrætsskole efter samme model som sang- og musikskolen på Skt. Annæ  - med både mulighed for at dyrke elite og breddeidræt i tilknytning til f.eks. Grøndalscentret med Genforeningspladsen og den kommende ny svømmehal på Bellahøj."

 

På denne baggrund er redegørelsen om idrætsskoleprojektet, som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 1. september 2004, blevet opdateret i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, idet der i redegørelsen fortsat opereres med to muligheder for etablering af en idrætsskole – enten på en eksisterende folkeskole eller i forbindelse med nyt skolebyggeri.

 

Overvejelserne om forankring af idrætsskolen på en eksisterende skole vil have indgribende betydning for skolen med hensyn til struktur, organisation, pædagogik m.v. Derfor foreslås, at redegørelsen udsendes til høring hos samtlige folkeskoler, Fællesrådet for folkeskolen og Fælles Pædagogisk Råd m.fl. for at afdække de eksisterende skolers interesse og mulighed for at indgå i et sådant projekt.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslag til budget 2005 blev der vedtaget følgende hensigtserklæring:

 

"Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodes om i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde en analyse og et beslutningsgrundlag om at skabe en idrætsskole, efter samme model som sang- og musikskolen på Skt. Annæ  - med både mulighed for at dyrke elite og breddeidræt i tilknytning til f.eks. Grøndalscentret med Genforeningspladsen og den kommende ny svømmehal på Bellahøj."

 

På denne baggrund er den redegørelse om et idrætsskoleprojekt, som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 1. september 2004 (U148/04), blevet opdateret i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

I redegørelsen er de oprindeligt opstillede modeller for udformning af et idrætsskoleprojekt fastholdt. Det er fortsat forvaltningens opfattelse, at der i givet fald skal opereres med den kombinerede model (model 3), dvs. at undervisningstilbuddet tilrettelægges, således at det dækker både eliten og bredden. Såfremt modellen skal implementeres på en eksisterende folkeskole, skal der være mulighed for at optage elever fra hele kommunen. Samtidig må det forudses, at modellen begrænser kapaciteten på den pågældende skole, hvorfor der skal tilvejebringes supplerende kapacitet gennem ud-/ombygning af en nærliggende skole.

 

Med baggrund i en kortlægning af eksisterende idrætsfaciliteter i lokalområderne, herunder en opdatering af oplysninger vedrørende støttede private idrætsaktiviteter, peges fortsat på muligheden af placering af et idrætsskoleprojekt på en eksisterende folkeskole i Brønshøj-Husum området, på Østerbro/Nørrebro og på Amager. Særligt for så vidt angår Brønshøj-Husum området er redegørelsen suppleret med mere detaljeret materiale om Grøndalscenteret og Genforeningspladsens idrætsanlæg.

 

Endvidere peges på muligheden af, at projektet indtænkes i forbindelse med nyt skolebyggeri i enten Sydhavn eller Ørestad. Det vil i givet fald være naturligt, at skolens idrætsprofil afspejler de respektive områders karakter  - dvs. henholdsvis havnen (med mulighed for vandsport i forskellige former) og det åbne landskab (med mulighed for udendørs holdsport, ridning m.v.). Det er i den forbindelse Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens hensigt at belyse muligheder og vilkår ved indpasning af en særlig idrætsprofil i forbindelse med udformningen af den fremtidige skolestruktur i Ørestad (jf. sagen om justering af Børneplanen på udvalgets møde den 2. marts 2005 (U29/05)).

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et tillæg til redegørelsen, hvori der gøres nærmere rede for dels idræt som dannelsesmiddel, og dels præciseres nogle overvejelser om indretning af en idrætsskole og overvejelser om dens placering.  

  

 

Økonomi

 

Ved etablering af et idrætsskoleprojekt er der fortsat taget udgangspunkt i, at der skal tilføres ressourcer i størrelsesordenen 9 mio. kr. på årsbasis, som primært skal anvendes til afvikling af idrætstimer og aktiviteter, herunder midler til anvendelse (leje) af anlæg, transport m.v. I en opbygningsfase vil det være nødvendigt, at der inden for denne ramme anvendes midler til indretning, anskaffelse af udstyr m.v.

 

Det bemærkes, at der desuden vil være en merudgift, såfremt en idrætsskole etableres på f.eks. 3. klassetrin med elever fra de øvrige skoler i kommunen. Såfremt der er tale om 25 elever pr. klasse på hvert af klassetrinnene 3. - 9. vil merudgiften være 2,2 mio. kr. Merudgiften opstår som følge af, at besparelsen på lærerressourcen er mindre på de skoler, der afgiver elever, end på idrætsskolen.

 

Af bilag 2 fremgår de anslåede driftsudgifter på årsbasis afhængigt af valg af model ved etablering af en idrætsskole.

 

Såfremt idrætsskolen indgår i en helt nyt skolebyggeri, vil der være behov for et tilsvarende beløb på årsbasis, når skolen er fuldt udbygget. Hertil kommer supplerende anlægsudgifter forbundet med etablering af egentlig idrætsanlæg. Der kan ikke gives et endeligt bud på den supplerende anlægsudgift, men det må forventes, at den samlede anlægsudgift ved etablering af en ny skole skal forøges med minimum 10-12 mio. kr. Det kan i den forbindelse komme på tale at etablere de særlige idrætsanlæg i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen eller ved eventuel medfinansiering fra fonde, private virksomheder og lignende.  

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Overvejelserne om forankring af idrætsskolen på en eksisterende skole vil have indgribende betydning for skolen med hensyn til struktur, organisation, pædagogik m.v. Derfor foreslås, at redegørelsen udsendes til høring hos samtlige folkeskoler for at afdække de eksisterende skolers interesse og mulighed for at indgå i et sådant projekt.

 

Endvidere foreslås, at projektet sendes til høring i Fællesrådet for Folkeskolen, Fælles Pædagogisk Råd, Kultur- og Fritidsforvaltningen og interesseorganisationer (DIF, DGI m.fl.) og relevante forskningsinstitutter m.v.

 

Det foreslås, at høringsfristen fastsættes til 4. maj 2005 med henblik på efterfølgende forelæggelse for Uddannelses- og Ungdomsudvalget. 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Redegørelse vedrørende idrætsskoleprojekt med tillæg og bilag

·        Bilag 2: Anslåede driftsudgifter ved etablering af en idrætsskole

 

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Michael H. Olsen

 


 


Til top