Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og forskellige andre love på socialområdet m.v.
Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og forskellige andre love på socialområdet m.v.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde onsdag den 15. december 2004
5. Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og forskellige andre love på socialområdet m.v.
J.nr. U215/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at udkast til høringssvar om forslag til "Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og andre love" godkendes
RESUME
Forslagene til ændringer i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område indeholder hovedsageligt konsekvensændringer som følge af, at der ikke længere vil eksistere amtskommuner efter kommunalreformens gennemførelse.
Lovforslaget indeholder forslag om, at der indsættes en bestemmelse om rådgivende kommunale handicapråd. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har specialundervisning for voksne og specialundervisning i folkeskolen som ansvarsområde og har dermed med målgruppen for et handicapråd at gøre.
Handicaprådet skal være rådgivende for kommunalbestyrelsen i lokalpolitiske spørgsmål, der har betydning for personer med handicap.
Forvaltningen anbefaler, at udkast til høringssvar om forslag til "Lov om ændring af
lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og andre love" godkendes.
SAGSBESKRIVELSE
Beskrivelse af lovforslag
Forslagene til ændringer i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område indeholder hovedsageligt konsekvensændringer som følge af, at der ikke længere vil eksistere amtskommuner efter kommunalreformens gennemførelse. Forslaget indeholder desuden et antal redaktionelle ændringer af henvisninger til lov om social service, da der samtidig fremsættes forslag til en ny servicelov.
Det indgår i aftalen om kommunalreformen, at der skal nedsættes et handicapråd i hver kommune. Dette lovforslag indeholder således også forslag om, at der indsættes en bestemmelse om rådgivende kommunale handicapråd. Socialministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om rådenes funktion og organisering.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har specialundervisning for voksne og specialundervisning i folkeskolen som ansvarsområde og har dermed med målgruppen for et handicapråd at gøre.
Handicaprådet skal være rådgivende for kommunalbestyrelsen i lokalpolitiske spørgsmål, der har betydning for personer med handicap. Rådet skal desuden virke som forum for løbende dialog på tværs af sektorer mellem handicappede og deres organisationer og kommunen.
Det er hensigten, at handicaprådet sammensættes af repræsentanter fra såvel handicaporganisationerne som de lokale myndigheder.
3-5 medlemmer udpeges efter indstilling af handicaporganisationerne via De Samvirkende Invalideorganisationer. 3-5 medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen. Det vil være kommunalbestyrelsen, der efter lokale forhold og behov afgør, hvilke organisationer uden for De Samvirkende Invalideorganisationer, der vil være relevante at inddrage, når der skal udpeges medlemmer fra handicaporganisationerne.
De medlemmer, der er udpeget af handicaporganisationerne i kommunen, vil modtage diæter og godtgørelse for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse i § 16 a i lov om kommunernes styrelse. Hertil kommer, at kommunalbestyrelsen yder sekretariatsbistand og afholder øvrige udgifter til handicaprådets virksomhed.
Udkast til høringssvar til Socialministeriet
Forvaltningen foreslår følgende høringssvar til
Socialministeriet:
"Københavns Kommune er tilfreds med forslaget om nedsættelse af handicapråd i kommunerne.
Forslaget giver muligheder for lokalt at bestemme, hvilke handicaporganisationer uden for De Samvirkende Invalideorganisationer som det vil være relevant at inddrage. Merudgifterne i forbindelse med oprettelse af handicaprådet, udbetaling af diæter mv. forudsættes inddraget i DUT-forhandlingerne."
Økonomi
Forslaget forventes ikke at have økonomiske konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
&nb
sp;
· Der henvises til den samlede udsendelse af lovpakken til Borgerrepræsentationens medlemmer den 6. december 2004
Peter Rasmussen
Jørn Larsen