Mødedato: 15.12.2004, kl. 08:15

Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne mv.

Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne mv.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 15. december 2004

 

 

3.      Lovpakken i forbindelse med kommunalreformen - Ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne mv.

  J.nr. U213/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at     udvalget godkender forvaltningens udkast til høringssvar vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne, lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven) og forskellige andre love

 

 

 

RESUME

 

Det foreliggende lovforslag udmønter den del af aftalen om strukturreformen, der vedrører specialundervisning, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning m.v.

 

Forslaget til ændring af folkeskoleloven medfører som udgangspunkt ingen ændringer for Københavns Kommune. Forslaget har til hensigt at overføre den vidtgående specialundervisning fra amterne til kommunerne. Københavns Kom­mune har hidtil som amt og kommune haft det samlede ansvar for specialundervisningen under fol­keskoleloven.

 

I lovforslaget er det samtidig fastsat, at Københavns Kommune, i lighed med de nye regionsråds drift af lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud, fortsat skal drive det landsdelsdækkende tilbud for døve børn og unge: Skolen på Kastelsvej.

 

Forvaltningen anbefaler derfor, at det af kommunens høringssvar fremgår, at kommunen ingen bemærkninger har til forslaget om ændring af folkeskoleloven for så vidt angår Københavns Kommune.

 

Forslaget til ændring af lov om for specialundervisning for voksne medfører, at myndighedsansvaret for voksenspecialundervisningen som udgangspunkt også overføres til kommunerne. Regionerne overtager enkelte opgaver. Men blandt andet Københavns Kommune beholder det samlede ansvar for voksenspecialundervisningen.

 

Forvaltningen anbefaler, at kommunen udtrykker tilfredshed med, at den samlede voksenspecialundervisning for så vidt angår Københavns Kommune forbliver kommunal.

 

De ændringer, der har størst betydning for kommunen, vedrører undervisningen i læsning, stavning og skrivning. Ordblindeundervisningen, der i dag hører under voksenspecialundervisningsloven, overføres til lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven) og overgår sammen med FVU-undervisningen til staten. Herved samles lovgivningen om læseindsatsen i en samlet lov. Administrationen af FVU og ordblindeundervisning overgår til voksenuddannelsescentrene, der får pligt til at anvende driftsoverenskomstparter for at sikre et tilstrækkeligt varieret og fleksibelt tilbud.

 

Forvaltningen anbefaler, at kommunen udtrykker tilfredshed med, at læseindsatsen samles, men at indsatsen for så vidt angår Københavns Kommune bør placeres i kommunen.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Ændringsforslag til lov om folkeskolen

I dag er ansvaret for specialundervisningen for børn og unge delt mellem kommune og amt. Med aftalen om strukturreformen har forligspartierne ønsket at sikre, at der skabes en enkel og entydig placering af hele folkeskolens virksomhed i kommunerne. Formålet er, at beslutning om specialundervisning træffes så tæt på borgerne som muligt, og at sammenhængen mellem specialundervisning og den almindelige undervisning styrkes.

 

Københavns Kommune har som kommune og amt det samlede ansvar for specialundervisningen – den almindelige og den vidtgående - som den er fastlagt i folkeskolelovens § 20, stk. 1 og § 20, stk. 2.

 

Det fremgår af udkast af 1. december 2004 til ændring af folkeskoleloven, at kommunalbestyrelserne overtager amtsrådenes hidtidige ansvar for den vidtgående specialundervisning. Som udgangspunkt indebærer det således ingen ændring for Københavns Kommune i forhold til drift og udvikling af specialskoler.

 

Regionsrådene, som oprettes efter amtsrådenes nedlæggelse, får ansvaret for at videreføre og udvikle de mest specialiserede lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud for børn, unge og voksne.

 

Efter forslaget sker der ingen ændring for Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen og hermed Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal fortsat drive det landsdelsdækkende undervisningstilbud for døve børn: Skolen på Kastelsvej. Det betyder, at Københavns Kommune i relation til Skolen på Kastelsvej har en rolle, der svarer til regionsrådene i relation til de lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud.

 

Da Københavns Kommune henhører under Region Hovedstaden er det forudsat, at fastsættelse af kapacitet og sammensætning af undervisningstilbud på Skolen på Kastelsvej sker i tæt samarbejde mellem Borgerrepræsentationen og regionsrådet i Region Hovedstaden.

 

Forslaget giver derudover forældrene til elever på kommunale specialskoler og kommunale specialklasser adgang til at klage til Klagenævnet for vidtgående specialundervisning. Der vil også være mulighed for at klage til Klagenævnet, hvis kommunalbestyrelsen ikke vil henvise elever til foranstaltningerne. Det er således en udvidelse af klageadgangen i forhold til tidligere, hvor kun foræ ldre til elever på de amtskommunale specialskoler har haft adgang til at klage.

 

Med lovforslaget overføres hele det finansieringsmæssige ansvar for den vidtgående specialundervisning fra amtskommunerne til kommunerne, idet de regionale lands- og landsdelsdækkende institutioner alene finansieres ved kommunale bidrag. Udgangspunktet er derfor, at samtlige amtslige udgifter til den vidtgående specialundervisning overføres til kommunerne.

 

Sammenfattende kan det derfor konkluderes, at der som udgangspunkt ikke sker væsentlige ændringer for  Københavns Kommune ved forslaget til ændring af folkeskoleloven for så vidt angår drift, udvikling og finansiering af den vidtgående specialundervisning herunder specialskolerne.

 

Forvaltningen anbefaler derfor, at følgende bemærkning medtages i kommunens  høringssvar til Undervisningsministeriet:

 

"Københavns Kommune har ingen bemærkninger til forslaget om ændring af folkeskoleloven."

 

Ændringsforslag til lov om specialundervisning for voksne

 

Efter den gældende lov om specialundervisning for voksne skal amtsrådene sørge for, at personer med fysiske eller psykiske handicap efter undervisningspligtens ophør kan få specialundervisning og specialpædagogisk bistand, der tager sigte på at afhjælpe eller begrænse virkningerne af disse handicap (kompenserende specialundervisning).

 

Med de foreslåede lovændringer samles myndighedsansvaret for voksenspecialundervisningen som udgangspunkt i kommunerne. De tilbud, der gives på de mest specialiserede lands- og landsdelsdækkende undervisningsinstitutioner, overføres dog til regionerne. Regionsrådene overtager ansvaret for disse, mens kommunerne får visitationskompetencen og det fulde finansieringsansvar.

 

Regionsrådene overtager også som udgangspunkt ansvaret for undervisningsinstitutioner (kommunikationscentre) med specialundervisning og specialpædagogisk bistand for personer med tale-, høre- eller synsvanskeligheder. I de tilfælde, hvor regionerne overtager institutionerne, skal det mindst én gang i hver valgperiode drøftes, om institutionerne mest hensigtsmæssigt bør drives af beliggenhedskommunen. Det er dog på forhånd afgjort, at Københavns Kommune beholder ansvaret for denne undervisning, der varetages af Center for Specialundervisning for Voksne (CSV)

 

Ordblindeundervisningen, der i dag tilbydes af amtsrådene i henhold til lov om specialundervisning for voksne, overføres derimod til lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven) og overgår sammen med FVU-undervisningen til staten. Ifølge forslaget overgår ansvaret for indgåelse af driftsoverenskomster med andre institutioner til voksenuddannelsescentrene, der også overgår til staten. Det betyder i Københavns Kommune, at Hovedstadens Ordblindeskole (HO), skal have driftsaftale med Københavns VUC (KVUC) i stedet for med kommunen.

 

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at den konkrete forankring af de øvrige opgaver, som amtsrådene i dag tilbyder i henhold til lov om specialundervisning for voksne, skal kortlægges. Det skal blandt andet undersøges, om en række af tilbuddene mere hensigtsmæssigt kan overflyttes til andre områder. Det kan medføre, at for eksempel opgaver med karakter af behandling eller genoptræning, herunder fx tale- høreundervisning for voksne, fremover varetages af kommunerne som led i kommunernes ansvar for genoptræningstilbud eller af regionerne under hospitalsindlæggelse.

 

Forvaltningen anbefaler, at følgende bemærkninger medtages i kommunens  høringssvar til Undervisningsministeriet:

 

"Københavns Kommune finder det meget tilfredsstillende for så vidt angår Københavns Kommune, at det samlede ansvar for specialundervisning for voksne også fremover vil være kommunalt.

 

Det fremgår af bemærkningerne til de nye styrelsesregler for de regionale undervisningsinstitutioner (pkt. 29 i lovfors­laget jf. § 6 h, stk. 2), at der som led i regionernes tilbud vil være mulighed for at tilrettelægge særlige ungdomsuddannelsesforløb for sent udviklede. Københavns Kommune forudsætter, at denne mulighed alene benyttes, hvis opgaven ikke varetages af kommunerne.

 

I den forbindelse skal det bemærkes, at Københavns Kommune allerede har oprettet et særligt ung­domsuddannelsesforløb på Ungdomsskolen i Utterslev. Det forudsættes, at dette undervisningstil­bud fortsat drives af Københavns Kommune efter kommunalreformens udmøntning."

 

Ændringsforslag til FVU-loven

 

Med overførslen af ordblindeundervisningen til FVU-loven samles læseindsatsområdet i en enkelt lov. Myndighedsansvaret overgår til staten og den daglige administration af FVU-undervisningen og ordblindeundervisningen varetages fremover af voksenuddannelsescentrene, der har pligt til at anvende driftsoverenskomstparter for at sikre et tilstrækkeligt varieret og fleksibelt tilbud i en rimelig geografisk afstand.

 

Nuværende driftsoverenskomster overgår uforandret til staten pr. 1. januar 2007 og vil være gældende frem til 31. december 2008, hvor der indføres et nyt taksametersystem for VUC. Optagelsesproceduren varetages af VUC, og det er intentionen med loven, at lederen på VUC får ansvaret for, at den enkelte borger tilbydes et relevant undervisningsforløb med udsigt til progression i læsefærdighederne.

 

VUC får ansvaret for informationsindsatsen for såvel egen som driftsoverenskomstparternes tilbud. Tilsynet med undervisningen flyttes fra amtsrådet (Københavns Kommune) til staten. De nuværende FVU-råd, der rådgiver om undervisningen, nedlægges, og opgaverne overføres til regionerne.

 

SOSU-skolen mister ved lovforslagets gennemførelse sin status som automatisk FVU-udbyder og skal derfor fremover have driftsoverenskomst med VUC. Forvaltningen ser ingen problemer heri. Begrundelsen er det fremtidige bofællesskab og det tætte samarbejde, der allerede eksisterer.

 

Herudover sker der ingen begrænsninger i institutionstyper, der kan indgå driftsoverenskomst.

 

Forvaltningen anbefaler, at følgende bemærkninger indgår i kommunens høringssvar til Undervisningsministeriet:

 

"Københavns Kommune beklager, at ordblindeundervisningen sammen med FVU-undervisningen overgår til staten. Omfanget af begge typer undervisning er i Københavns Kommune tilstrækkeligt stort til at sikre kvalitet og bredde i udbuddet.

 

Kommunen finder det imidlertid tilfredsstillende, at læseundervisningen samles i en enkelt lov. På den måde kan opnås en forenkling og koordination af læse-, skrive- og stavetilbuddene til voksne. Kommunen finder det desuden positivt, at der i forbindelse med ordblindeundervisningen skal tilbydes uddannelses- og erhvervsvejledning.

 

Den fortsatte mulighed for spredningen af undervisningen via driftsoverenskomster finder kommunen værdifuld. Spredningen tilgodeser undervisningens fleksibilitet og den lette geografiske adgang samt muligheden for at tilbyde FVU på andre uddannelsesinstitutioner for voksne."

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger i denne forbindelse. Lovforslaget er udsendt i særskilt økonomisk høring.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Der henvises til den samlede udsendelse af lovpakken til Borgerrepræsentationens medlemmer den 6. december 2004

 

 

 

                               Peter Rasmussen

                                                                              Jørn Larsen

 

 


 


Til top