Mødedato: 15.08.2001, kl. 09:00

Evaluering af arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner

Evaluering af arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. august 2001

 

11. Evaluering af arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner

UUU 236/2001 J.nr. U139/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget tager evalueringsrapporten "Evaluering af arbejdet med Skoleudvikling og udviklingsplaner på de københavnske folkeskoler" til efterretning

 

RESUME

Evalueringen af arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner på de københavnske skoler er rekvireret af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og er gennemført i perioden august 2000 til maj 2001 af KLEO (Center for kompetencer, ledelse, evaluering og organisationsudvikling) på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU). Rapporten rummer 4 anbefalinger:

  1. Diskuter og afklar den styringsforståelse, der arbejdes med
  2. Tænk i intentionelle forstyrrelser i praksis
  3. Prioriter at arbejdet med udviklingsplanen skal give anledning til pædagogisk refleksion og ny handling

  1. Sørg for tæt opfølgning

 

SAGSBESKRIVELSE

Udviklingsplaner

Arbejdet med udviklingsplaner i BR-København blev iværksat fra skoleåret 1996/97. Skolerne har afleveret udviklingsplaner i 1998, 1999 og 2000. Udvalget besluttede i august 1999, at skolerne fremover skal indsende udviklingsplaner til forvaltningen hvert 2. år. Næste udviklingsplan skal således afleveres i 2002.

Forvaltningen har i 1998, 1999 og 2000 lavet sammenskrivninger af skolernes udviklingsplaner, som efterfølgende er behandlet i udvalget.

Udvalget har i 1999 og 2000 afholdt temamøder om udviklingsplaner. På hver af temamøderne har der deltaget repræsentanter fra tre skoler. Det seneste temamøde blev afholdt på Jagtvejens Skole den 16. august 2000.

Evalueringsrapporten

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen rekvirerede i august 2000 KLEO (Center for kompetence, ledelse, evaluering og organisationsudvikling) på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) til at evaluere arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner på de københavnske folkeskoler.

Formålet med evalueringen har været:

  • At indsamle erfaringer, der kan være med til at kvalificere forvaltningens og skolernes arbejde med en fælles skoleudvikling

  • At vurdere i hvilken grad, de aktiviteter, som forvaltningen har igangsat har givet anledning til en samlet skoleudvikling på den enkelte folkeskole.

Med aktiviteter menes der bl.a. etablering af udviklingsgrupper, fælles kommunale konferencer, samtaler med folkeskolecheferne samt i særlig grad udviklingsplanen.

  • At give konkret anledning til at flere af de involverede parter (lærere, ledere, forældre, forvaltning mv.) får diskuteret, hvordan de fortsat kan arbejde med en fælles skoleudvikling – og i den forbindelse overveje, hvordan arbejdet med udviklingsplanen kan indgå på den mest konstruktive måde.

 

Rapportens fire hovedafsnit afsluttes hver især med en anbefaling, som sigter mod det videre arbejde med skoleudvikling og udviklingsplaner i BR-København:

 

Anbefaling 1: Diskuter og afklar den styringsforståelse, der arbejdes med

Evalueringsrapporten rejser en central problemstilling, som handler om forvaltningens og skolernes styringsforståelse. Dialogstyring som begreb problematiseres, herunder dialogens muligheder og begrænsninger set i relation til centralisering/ decentralisering. Er det muligt at styre med dialog ? Hvilken styringsforståelse praktiseres reelt set ? Hvilken styringsforståelse ønskes praktiseret ?

 

Anbefaling 2. Tænk i intentionelle forstyrrelser (målrettet udfordring) i praksis.

Denne anbefaling retter sig mod forvaltningen og råder til at vælge lige netop den sparring eller udfordring til den enkelte skole, som kan forstyrre skolens sædvanlige praksis og samtidig pege frem mod de mål, skolen har sat sig. Konkret betyder denne anbefaling, at tiden nu er inde til et mere differentieret samvirke med skolerne fra forvaltningens side.

Anbefaling 3. Prioriter at arbejdet med udviklingsplanen skal give anledning til pædagogisk refleksion og ny handling

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens intention om at introducere udviklingsplanen som redskab i skolens egen udviklingsproces er lykkedes, men der er stor forskel på den måde de enkelte skoler bruger udviklingsplanen på, og dermed i hvilken grad planen er med til at understøtte den konkrete udviklingspraksis. Rapporten opstiller 4 niveauer for skolernes arbejde med udviklingsplaner:

Niveau 1: Udviklingsplanen lever sit eget isolerede liv på skolen, er ofte udarbejdet af ledelsen alene og har mest karakter af at være en traditionel årsberetning. "Den har ikke noget med virkeligheden at gøre."

Niveau 2: Udviklingsgruppens udviklingsplan. Planens indhold og prioriteringer diskuteres og besluttes i udviklingsgruppen, men når ikke ud til lærerne. Udviklingsplanen får derfor sjældent stor betydning for det fælles arbejde på skolen og for pædagogisk refleksion lærerne imellem.

Niveau 3: Udviklingsplanen giver anledning til fælles afklaring via diskussioner om indsatsområder og organisering i pædagogisk råd. Men på dette niveau har udviklingsplanen kun ringe betydning for det daglige arbejde med at skabe reflekterede praksisændringer.

Niveau 4: Udviklingsplanen er et redskab i en dynamisk proces, hvor omdrejningspunktet er skolens fortløbende udvikling.

 

Anbefaling 4. Sørg for tæt opfølgning

Rapporten sammenfatter, at forvaltningens initiativer har været konstruktive tiltag, som på flere måder har været med til at understøtte arbejdet med fælles diskussioner, afklaring af rammer, strukturelle tiltag osv. Samtidig understreges det bl.a. at det vil være hensigtsmæssigt i endnu højere grad at søge at skabe målrettede udfordringer, som matcher skolernes aktuelle situation og som helt konkret udfordrer den konkrete praksis, og at forvaltningen følger op på den enkelte skoles konkrete udviklingsarbejde med dialogbaserede aktiviteter.

Rapportens anbefalinger bliver p.t. drøftet i forvaltningen, med skolelederne og styregruppen vedr. "Målsætning og udviklingsplaner". Der vil blive udarbejdet en udviklingsstrategi, som sigter mod en videreudvikling af skolernes udviklingspraksis, og som følger op på rapportens fire anbefalinger. Udviklingsstrategien forventes behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 19. september 2001.

 

 

Økonomi

Evalueringen har kostet 117.000 kr. hvilket er afholdt inden for den afsatte budgetramme.

 

Høring

Evalueringen er drøftet med skolerne på dialogmøder

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Rapporten vedr. "Evaluering af arbejdet med skoleudvikling og udviklingsplaner på de Københavnske skoler" (KLEO)

 

 

 

Peter Rasmussen

Lise Poulsen

 

 

Til top