Mødedato: 15.06.2005, kl. 08:15

Udvidet indskrivningsprocedure for tosprogede børn i Københavnermodellen for integration

Udvidet indskrivningsprocedure for tosprogede børn i Københavnermodellen for integration

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

9.      Udvidet indskrivningsprocedure for tosprogede børn i Københavnermodellen for integration

  J.nr. 268143

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget godkender en særlig indskrivningsprocedure for tosprogede børn, der optages på en anden skole end distriktsskolen i forbindelse med 1. etape af Københavnermodellen for Integration

 

 

RESUME

 

Forvaltningen ønsker at udvide indskrivningsperioden for de tosprogede børn, der skal fordeles til en anden skole end distriktsskolen i 1. etape af fordelingsprojektet i Københavnermodellen for Integration. Der ønskes mulighed for, at disse børn kan indskrives på skolerne fra 1.9.2005 og ikke kun i de to uger i november, hvor den fælles kommunale indskrivning på folkeskolerne foregår.

 

Endvidere ønskes mulighed for, at disse børn kan indskrives i forbindelse med et informationsarrangement på denne skole og ikke kun ved henvendelse på distriktsskolen. Endelig foreslås det, at den gruppe forældre der har sagt ja til tilbuddet kun får tilsendt informationsmateriale fra den valgte skole og ikke fra deres distriktsskole i forbindelse med udsendelse af det generelle informationsmateriale til forældrene.

 

Disse ønsker om fravigelse fra den vedtagne indskrivningsprocedure sker for at sikre, at forældrene ikke modtager modsatrettede, forvirrende signaler fra forvaltningen og de involverede skoler om, hvilken skole de eventuelt allerede måtte være indskrevet på.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Den nuværende indskrivningsprocedure

Borgerrepræsentationen har på sit møde den 24. september 1998 (BR452/98) fastsat den gældende procedure for indskrivning og optagelse af elever til børnehaveklasse og 1. klasse. Samtidig har Borgerrepræsentationen delegeret kompetencen vedrørende retningslinjer for indskrivning og optagelse til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, som derfor kan træffe endelig beslutning om ændringer i indskrivningsproceduren. I 2003 (U124/03) foretog udvalget en justering af retningslinjerne for indskrivning om bla. omfanget af aftenåbninger. 

 

Indskrivning på de københavnske folkeskoler foregår i dag for alle skolers vedkommende i to uger i november. Uanset hvilken folkeskole man s om forældre ønsker sit barn indskrevet på, skal man hen­vende sig på grunddistriktsskolen og der (typisk i samarbejde med skolelederen) udfylde et indskrivningsskema for barnet. Umiddelbart inden indskrivningen udsendes materiale fra forvaltningen og fra grunddistriktsskolen til forældrene i grunddistriktet.

 

Tosprogede børn på andre skoler end distriktsskolen i Københavnermodellen for Integration

I forbindelse med gennemførelsen af 1. etape af Københavnermodellen for Integration skal en gruppe tosprogede børn have tilbud om at blive indskrevet på en anden skole end deres grunddistriktsskole. Det drejer sig om 40 børn fra Indre Nørrebro (Hellig Kors Skoles og Blågårdskolens distrikter), som vil blive tilbudt plads på tre skoler på Indre Østerbro (Vibenshus Skole, Øster Farimagsgades Skole og Sortedamskolen) og om 45 børn i Brønshøj-Husum (Tingbjerg Skole og Voldparkens skoles distrikter), som vil få tilbudt en plads på hhv. Brønshøj Skole, Husum Skole og Korsager Skole.

 

Indskrivning af tosprogede børn på andre skoler end distriktsskolen

Tilbuddet til de tosprogede børn om at blive optaget på en anden skole end distriktsskolen er frivillig og kræver derfor en grundig informationsindsats over for de tosprogede forældre. Forældrene skal både forstå indholdet i det særlige tilbud om en anden skole end distriktsskolen og at de stadig har mulighed for at vælge distriktsskolen, hvis de ønsker dette. Dette skal helst ikke forvirres af en indskrivningsprocedure, der for dem er mere indviklet end nødvendigt.

 

I forbindelse med informationsarrangementer i daginstitutioner/§ 4 A-ordninger og på de ­sko­ler, som ikke er børnenes grunddistriktsskoler, er det derfor hensigtsmæssigt og enkelt, at forældrene indskriver deres barn på skolen, mens de er til arrangementet. Fordelen er først og fremmest, at det er muligt at undgå misforståelser om, hvem tilbuddet gælder for, og hvordan man som tosproget forælder skal agere for at tage imod tilbuddet. Ved at indskrive børnene, mens forældrene er på denne skole, undgås det således, at disse forældre først skal igennem en informationsprocedure om én skole og dernæst skal henvende sig på en anden skole for at indskrive barnet på den første skole.

 

Samtidig vil det være hensigtsmæssigt, hvis disse forældre efter indskrivningen får tilsendt materiale fra deres barns kommende skole i stedet for materiale fra deres grunddistriktsskole sammen med materialet fra forvaltningen. Endvidere foreslås det, at der i det tilsendte materiale vil være vedlagt et brev, der gennemgår processen, dvs. forklarer, at de har indskrevet deres barn på en anden skoler end distriktsskolen og derfor ikke behøver at foretage sig mere angående indskrivning m.v. Det  præciseres, at forældrene ved henvendelse kan rekvirere materiale fra grunddistriktsskolen og at de, fordi tilbuddet er frivilligt, naturligvis kan ombestemme sig og ønske sit barn på distriktsskolen. Dette sker for at sikre, at de tosprogede forældre både mundtligt og skriftligt er fuldt ud informerede om deres rettigheder i forbindelse med dette særlige tilbud.

 

Denne indskrivningsprocedure kræver, at udvalget for disse børn (85 børn ved indskrivningen i efteråret 2005) godkender en fravigelse af de generelt gældende retningslinjer for indskrivning og optagelse på følgende vis:

 

·        at indskrivningsperioden udvides således, at børnene kan indskrives fra ca. 1.9. (i forbindelse med de første informationsmøder)

·        at indskrivningen kan foregå på en anden skole end barnets grunddistriktsskole

·        at disse børn efter indskrivningen får tilsendt materiale fra deres kommende skole og ikke fra deres grunddistriktsskole sammen med materialet fra forvaltningen

 

Forvaltningen vil efter udvalgets beslutning indarbejde retningslinjerne for indskrivning og optagelse som et bilag til Styrelsesvedtægten for den københavnske folkeskole.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af  Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Sagen er forelagt Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd inden udvalgsbehandlingen. Begge parters udtalelser vedlægges som bilag.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar fra Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd

 

 

 

                                  Peter Rasmussen

                                                                           Michael H. Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 


 

Til top