Mødedato: 15.06.2005, kl. 08:15

Rapport om udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006

Rapport om udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

23.      Rapport om udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006

  J.nr. 266048

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     rapporten om udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006 tages til efterretning og sendes til Økonomiudvalget

 

 

RESUME

 

Med indkaldelsescirkulæret af 18. januar 2005 har Økonomiudvalget anmodet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om i samarbejde med Økonomiforvaltningen at udarbejde en rapport, der beskriver udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006.

 

Udgiftsbehovet til  gymnasier og HF-kurserne i 2006 bestemmes af tre faktorer: Flere elever, behovet for kapacitetsudvidelser og ekstraordinære udgifter til udfasning af den gamle gymnasieordning. I alt udgifter i 2006 på 9,2 mio. kr., hvoraf udgifterne til udfasning af den gamle gymnasieordning udgør 2,5 mio. kr.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er enige om at foreslå en reguleringsordning som følge af det endelige elevtal.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er ikke enige om finansieringen af overgangsordning som følge af indførelsen af gymnasiereformen, idet Økonomiforvaltningen mener, at omkostningerne bør dækkes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets eget budget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen mener, at der bør tilføres midler til at finansiere overgangsordningen for at sikre, at tilbudet til eleverne kan opretholdes uændret.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Med indkaldelsescirkulæret af 18. januar 2005 har Økonomiudvalget anmodet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om i samarbejde med Økonomiforvaltningen at udarbejde en rapport, der beskriver udgiftsbehovet på gymnasieområdet i 2006.

 

Der er tre årsager til stigende udgifter på gymnasieområdet:

 

Den første årsag er den almindelige udvikling i befolkningen, hvor målgruppen af 15-19 årige vokser i 2006 og samtidigt stiger andelen af unge, der søger gymnasiet. Demografimodellen beregner udgiftsbehovet til 5,0 mio. kr.

 

Ibrugtagningen af Ørestad Gymnasium betyder, at den samlede gymnasiekapacitet i Københavns Kommune udvides. Idet udgifterne til gymnasieelever på udenbys gymnasier er større end udgifterne til gymnasieelever på Københavns Kommunes egne gymnasier, er der i 2006 en mindreudgift. Mindreudgiften er estimeret til 491.652 kr. Mindreudgiften modregnes i demografitildelingen, således at den herefter udgør 4,5 mio. kr.

 

Økonomiforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har aftalt en revurdering af udgiftsbehovet. Revurderingen foretages på baggrund af de elevtal, der foreligger i september 2005.

 

Den anden årsag er nært knyttet til den første. Det stigende antal gymnasieelever har betydet, at bygningskapaciteten er fuldt udnyttet. Københavns Kommunes fremrykkede opstart af Ørestad Gymnasium i lejede lokaler i august 2005 medfører merudgifter på 2,2 mio. kr.

 

Den tredje årsag er reformen for gymnasieområdet, der træder i kraft august 2005. Reformen vil være fuldt indfaset i skoleåret 2007/2008, og indtil da vil der være elever efter både den gamle og nye ordning. I overgangsperioden vil der være ekstraordinære udgifter til flere undervisningstimer på 2,5 mio. kr.

 

Økonomiforvaltningen mener, at dette problem skulle have været taget op, da sagen blev behandlet i 2003-2004, og at yderligere omkostninger bør dækkes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets eget budget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finder, at området bør tilføres flere midler til dækning i overgangsperioden for at sikre, at tilbuddet til eleverne kan opretholdes uændret.

 

Det skal bemærkes, at staten og de amtskommunale parter har aftalt, at gymnasiereformen i sin helhed er udgiftsneutral og derfor ikke giver anledning til DUT-regulering. I forbindelse med disse forhandlinger blev der ikke aftalt en overgangsordning.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været i kontakt med andre amter og har konstateret, at det ikke kun er Københavns Kommune, der har dette problem. Amterne håndterer overgangsordningen forskelligt. Eksempelvis lægges beslutningen om serviceniveauet op til politisk behandling i Københavns Amt, mens Frederiksborg og Vejle Amter har valgt at fastholde udgiftsneutraliteten i overgangsperioden og dermed sænke tilbuddet til eleverne.

 

Sammenlagt forventes yderligere udgifter på 9,2 mio. kr.  Økonomiforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er enige om et merudgiftsbehov på 6,7 mio. kr. Herudover påpeger Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at overgangsordningen vil medføre et yderligere udgiftsbehov på 2,5 mio. kr.

 

Tabel 1: Yderligere udgifter 2006 (beløb i mio. kr.)

Yderligere udgifter 2006

 

Flere elever (demografi)

4,5

Kapacitetsudvidelser

2,2

I alt&n bsp;strukturelle forhold

6,7

Overgangsordning

2,5

 

Økonomi

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

 

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Rapport om udgiftsbehovet på gymnasieområdet 2006

 

 

 

Peter Rasmussen

                                                                 Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 


 

Til top