Mødedato: 15.06.2005, kl. 08:15

Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro - Klubtilbud

Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro - Klubtilbud

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

2.      Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro - Klubtilbud

  J.nr. 267175

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     fritids- og især ungdomsklubberne skal give flere "tilbud"  til utilpassede unge på Indre Nørrebro

 

at      der sker brugerinddragelse, så de unge får større indflydelse på indholdet og udviklingen i klubberne i samarbejde med klubpersonalet

 

at      fritids- og ungdomsklubberne fortsætter og styrker samarbejdet på tværs ved at gennemføre fælles aktiviteter gennem året og i sommerferien

 

at      alle skolerne opsøges og informeres af fritids- og ungdomsklubberne om deres tilbud 

 

at      der etableres en matrikelløs ungdomsklub uden kontingentbetaling i form af en bus med tilhørende udstyr. Tre klubmedarbejdere, der skal udføre forebyggende opsøgende gadeplansarbejde bemander den matrikelløse ungdomsklub

 

at      driftsoverenskomsten med den selvejende ungdomsklub Askovgården i Skyttegade på Indre Nørrebro, med en normering på 55 pladser, opsiges. Som erstatning for lukningen af Askovgårdens ungdomsklub etableres en ny særlig ungdomsklub, som målrettes utilpassede og kriminalitetstruede unge i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens regi med en normering på 25 pladser. Der skal være professionelle voksne tilknyttet stedet, og der skal være relevante tilbud (gratis) til de unge

 

at      driftsoverenskomsten med Askovgårdens fritidsklub i Skyttegade på Indre Nørrebro, med en normering på 45 pladser, opsiges. Som erstatning for fritidsklubben indgås der forhandlinger med Askovgården om en driftskontrakt for en ny fritidsklub med en normering på 30 pladser. Fritidsklubben bliver en overbygning på det eksisterende fritidshjem

  

at      det samlede antal fritidsklubpladser fastholdes på det nuværende niveau på Indre Nørrebro ved at udvide Capellas fritidsklub med 10 pladser, og Murergårdens fritidsklub udvides med 5 pladser

 

at      Kvistens ungdomsklub i højere grad skal tilgodese tilbud for de utilpassede unge på Indre Nørrebro

 

at      Kvistens andel af voksne nedjusteres samtidig med, at andelen af unge opnormeres, således at fordelingen imellem disse går fra at være 140 voksenpladser og 80 ungepladser til samlet at være 220 pladser, heraf 110 henholdsvis unge- og voksenpladser. Fysisk sikres der mere plads til de unge i Kvistens bygninger, hvilket sker ved, at der omdannes enkelte værksteder

 

at      Sct. Johannesgården og RY27's ungdomsklub i højere grad tilpasser aktiviteterne til de utilpassede unge på Indre Nørrebro

 

at      de berørte klubber og Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget høres inden endelig vedtagelse med høringsfrist den 15. september 2005 

 

 

 

RESUME

 

Kortlægningen og analysen af klubområdet og opgaver m.m. på Indre Nørrebro viser blandt andet, at klubberne ikke i tilstrækkeligt omfang har haft tilbud til de utilpassede unge.

 

Derfor foreslås en revision af klubtilbuddene i området, som medfører, at fritids- og især ungdomsklubberne skal tilbyde målrettede aktiviteter til de utilpassede unge, der sikres større  brugerinddragelse. Der etableres en ny matrikelløs ungdomsklub og en ny særlig ungdomsklub, som målrettes utilpassede og kriminalitetstruede unge, og som normeres til 25 pladser. 

 

Desuden foreslås en større omorganisering af de nuværende klubtilbud på Indre Nørrebro.

 

Der foreslås gennemført en høring af de berørte klubber og Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden endelig vedtagelse med høringsfrist den 15. september 2005.       

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Der har været perioder med uro blandt de unge på Indre Nørrebro. Som en konsekvens af uroen blev 10-punktsprogrammet vedtaget i 2004. Der er gennemført og iværksat initiativer for at dæmme op for uroen. Der er behov for at arbejde videre med 10-punktsprogrammet, idet situationen fortsat kræver det. 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på mødet den 2. marts 2005 (U34/05) på baggrund af et medlemsforslag fra Bjarne Fey (F) på vegne af socialdemokraterne og SF besluttet, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skulle fremlægge et forslag til revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro. Der er i forlængelse heraf udarbejdet en kortlægning, analyse og vision for klubområdet og opgaver m.v. på Indre Nørrebro.

 

Forvaltningen kan på baggrund af kortlægningen og analysen konstatere, at klubberne har haft vanskeligt ved tilbyde aktiviteter, der i tilstrækkeligt omfang tilgodeser alle bydelens unge. Herunder tænkes der især på, at der ikke har været tilstrækkeligt fokus på de utilpassede unge på Indre Nørrebro. Forvaltningen foreslår derfor en revision af strukturen af klubtilbud og opgaver på Indre Nørrebro. En revision, som understøtter en klubindsats, der styrker, målretter og koordinerer en positiv integration af børn og unge, og som kan forebygge konflikter og dermed tilstræbe et trygt lokalmiljø for alle i bydelen.    

 

Forvaltningens forslag til omstrukturering af klubtilbud omfatter følgende:

·        Fritids- og især ungdomsklubberne skal tilbyde en bredere vifte af tilbud, således at der også er målrettede tilbud til de utilpassede unge. Klubberne skal være nytænkende og mere åbne over for, hvad der efterspørges fra "rødderne".

·        Der sker brugerinddragelse, så de unge kan få størr e indflydelse på indholdet og udviklingen i klubberne i samarbejde med klubpersonalet.  

·        Fritids- og ungdomsklubberne fortsætter og styrker samarbejdet på tværs, og de forventes i højere grad at gennemføre fælles aktiviteter gennem året og i sommerferien.

·        Fritids- og ungdomsklubberne bør i højere grad sikre, at der er en sammenhæng mellem skoler og fritidstilbud. Klubberne skal sikre, at der er kontakt mellem skolerne og klubberne. Dette sker i et vist omfang i dag, og det skal fortsættes og intensiveres. Der skal ske en samlet koordinering fra klubbernes side, således at alle skoler i bydelen opsøges og informeres om klubbernes tilbud. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens koordinator kan eventuelt bistå klubberne med koordineringen.         

·        Der etableres en matrikelløs ungdomsklub, uden kontingentbetaling, i form af en bus med tilhørende udstyr, som bemandes af forvaltningens tre forebyggende opsøgende gadeplansmedarbejdere, der personalemæssigt tilknyttes Kvistens ungdomsklub. Bussen kan bl.a. medvirke til at profilere klubbernes eksisterende tilbud og nye tiltag, således at der kan "sluses" utilpassede unge over i klubberne fra den matrikelløse ungdomsklub.

·        Askovgårdens (AG) ungdomsklub, med en normering på 55 pladser, lukkes. Begrundelserne herfor er:

o       at klubben i en længere periode ikke har fungeret tilfredsstillende.

o       at klubben har været lukket i længere perioder.

o       klubben har været udsat for hærværk gentagne gange fra de unges side, hvilket viser, at medlemmerne ikke har respekt for klubben.

o       der er meget få registrerede medlemmer. Blandt medlemmerne er en gruppe marginaliserede unge, hvis behov klubben ikke kan dække.

o       klubben er i området udstillingsvindue for dårlig integration.

o       klubben har et dårligt ry hos forældrene og i kvarteret generelt.

o       klubben vurderes ikke at have de rette ledelses- eller personalemæssige ressourcer til at genoprette situationen.

o       der er oparbejdet et større underskud som følge af manglende registrerede medlemmer og kontingentbetaling.

Driftsoverenskomsten opsiges nu med forbehold for endelig vedtagelse efter høringsfasen, idet det er forudsat midlerne fra disse pladser er frigjort, når forslagene skal igangsættes.

·        Som erstatning for lukningen af Askovgårdens ungdomsklub foreslår forvaltningen, at der etableres en ny særlig ungdomsklub, som målrettes utilpassede og kriminalitetstruede unge mellem 14-18 år med en normering på 25 pladser. Den særlige ungdomsklub skal fungere som "mellemstation", inden de unge i klubben "sluses" videre til etablerede ungdomsklubber. Klubben skal samarbejde tæt med den matrikelløse ungdomsklub, øvrige ungdomsklubber, gadeplansmedarbejdere og lokalcentret. Der skal være professionelle voksne tilknyttet stedet, og der skal være relevante gratis tilbud til de unge. For at signalere, at der er tale om en frisk begyndelse for de unge, placeres den særlige ungdomsklub i "nye" lokaler. De unge inddrages i planlægningen og indretningen af stedet. 

·        Askovgårdens fritidsklub, med en normering på 45, flyttes fra de nuværende lokaler på Skyttegade, hvor ungdoms- og fritidsklubben hidtil har været placeret, til Korsgade, hvor den skal fungere som overb ygning til det eksisterende fritidshjem. Der kan etableres 30 fritidsklubpladser. Dette forslag er Askovgården selv kommet med, og forvaltningen finder, at det er hensigtsmæssigt, idet fritidshjemmet kan komme til at fungere som "fødekanal" til fritidsklubben.

·        For at sikre, at det samlede antal fritidsklubpladser fastholdes på det nuværende niveau i bydelen, foreslås det, at Capellas fritidsklub udvides med 10 pladser, og Murergårdens fritidsklub udvides med 5 pladser.

·        Kvistens aktiviteter målrettes i højere grad de utilpassede unge. Desuden foreslås det, at andelen af voksne i klubben nednormeres fra 140 pladser samtidig med, at andelen af unge opnormeres fra 80 pladser i dag. Fremover vil der samlet set stadigvæk være 220 pladser, heraf 110 unge- og voksenpladser. Fysisk sikres der mere plads til de unge i Kvistens bygninger, hvilket sker ved, at der omdannes enkelte værksteder. 

·        Det foreslås, at RY27's ungdomsklub målretter aktiviteterne, så de i højere grad tilpasses de utilpassede unge på Indre Nørrebro. Klubben vurderes at være særligt velegnet dertil, da den i forvejen har kontakt med utilpassede unge, der kommer i klubben og udfører styrketræning – uden at lave uro, ballade og hærværk i klubben. Klubben bør derfor særligt tænkes ind i forhold til planerne om at inddrage ungdomsklubber i udmøntningen af handleplaner, som udføres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med de utilpassede unge.     

·        Det foreslås, at Sct. Johannesgårdens ungdomsklub målretter aktiviteterne, så de i højere grad tilpasses de utilpassede unge på Indre Nørrebro. Klubben vil være oplagt at involvere i handleplaner for de utilpassede unge fra Sjællandsgade-området.

 

Omlægning af fritidsklubpladser i Askovgården og ansættelse af gadeplansarbejdere, som finansieres via puljen under bydelsforum for Indre Nørrebro kan iværksættes fra den 1. august 2005.   

 

I forbindelse med forslaget om en samlet skolestruktur på Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole er der endvidere overvejelser om, at bygningerne i Stevnsgade danner rammen for tilhørende klubaktiviteter, som kan sikre behovet for klubpladser i området.

 

Forvaltningen vender tilbage om ca. ½ år med en orientering til udvalget om, hvordan det går med gennemførelsen af forslagene. Der gennemføres en evaluering om 1½ år af forslagene.

 

 

Økonomi

 

Merudgifterne i 2005 og 2006 forventes at kunne afholdes inden for demografifordelingen til klubberne.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Der foreslås gennemført en høring af de berørte klubber og Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden endelig vedtagelse med høringsfrist den 15. september 2005.       

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Budgetoverslag over forslag til klubtilbud

 

 

                                Peter Rasmussen    

                                                                            Jørgen Eriksen                                                                                               

                                                                

 


 

Til top