Fastsættelse af dimensionering for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser: grundforløb, social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent
Fastsættelse af dimensionering for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser: grundforløb, social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005
15. Fastsættelse af dimensionering for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser: grundforløb, social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent
J.nr. 267150
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at dimensioneringen af uddannelsespladser pr. 1. januar 2006 for grundforløb fastsættes til 160, for social- og sundhedshjælpere til 831 og for social- og sundhedsassistenter til 744
at Fællesbestyrelsens anbefalinger tiltrædes
RESUME
Ifølge lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser skal Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune dimensionere uddannelsespladserne på social- og sundhedsuddannelserne i overensstemmelse med det samlede behov for færdiguddannede i kommunen. Dimensioneringsfastsættelsen skal træde i kraft pr. 1. januar 2006.
Der er i vinteren 2004/2005 udarbejdet en analyse af udbuddet af og efterspørgslen efter færdiguddannet arbejdskraft inden for social- og sundhedsområdet i Københavns Kommune med henblik på at dimensionere grundforløb, social- og sundhedshjælper- og assistentuddannelsen.
Udbuddet er undersøgt ved bl.a. at se på frafaldet på social- og sundhedsuddannelserne, dimittendernes tilgang til arbejdsmarkedet, den eksisterende arbejdsstyrkes omfang, sammensætning og afgang fra arbejdsmarkedet samt ledigheden indenfor social- og sundhedsområdet.
Efterspørgslen efter færdiguddannet arbejdskraft er afdækket på H:S, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Sundhedsforvaltningens område ved bl.a. at belyse den demografiske udvikling, det politisk fastsatte serviceniveau og organiseringen af serviceydelser.
På baggrund af analysen og en matematisk beregningsmodel foreslås det, at dimensioneringen af grundforløbet fastsættes til 160, at social- og sundhedshjælperuddannelsen fastsættes til 831, og at social- og sundhedsassistentuddannelsen fastsættes til 744 fra 1. januar 2006.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Ifølge loven om grundlæggende Social- og Sundhedsuddannelser (Bekendtgørelse
af lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser nr. 823 af 15/07/2004) skal Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune
dimensionere uddannelsespladserne på social- og sundhedsuddannelserne i
overensstemmelse med det samlede behov for færdiguddannede i kommunen.
Kompetencen hertil er delegeret til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
Den gældende dimensionering er fastsat i henholdsvis 1991 og 1994. Dimensioneringen for grundforløbet er 168 (1991), for social- og sundhedshjælpere 1035 (1991) og for social- og sundhedsassistenter 288 (1994).
Med henblik på at få opdateret behovet for færdiguddannet pleje- og omsorgspersonale anbefalede Fællesbestyrelsen for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser i Hovedstaden i efteråret 2004, at der skulle udarbejdes et forslag til ny dimensionering, som skal træde i kraft pr. 1. januar 2006.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen nedsatte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsforvaltningen, H:S, Social- og Sundhedsskolen og Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, som har haft til opgave at analysere udbuddet af og efterspørgslen efter færdiguddannet arbejdskraft og fremsætte forslag til dimensionering af grundforløb, social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent. I forlængelse heraf skulle arbejdsgruppen udarbejde en dimensioneringsmodel, som løbende kan opdateres.
Dimensioneringsundersøgelsen er opdelt i fire dele:
I første del beskrives udbuddet af plejepersonale og de forskellige elementer i bestemmelsen af tilgangen til arbejdsmarkedet og afgangen fra denne.
I anden del beskrives efterspørgslen efter plejepersonale, herunder den demografiske udvikling, det politisk fastsatte serviceniveau, frit valgsordning og nye arbejdsområder.
Tredje del indeholder en beregning af dimensioneringen.
Fjerde del indeholder den model som er udviklet til dimensioneringsundersøgelsen og en kommende opdatering af dimensioneringen.
Dimensioneringsundersøgelsens konklusioner
Konklusioner angående udbud af social- og sundhedspersonale
Hidtidig dimensionering og optag
Dimensioneringen for grundforløbet, hjælperuddannelsen og assistentuddannelsen på Social- og Sundhedsskolen er ikke blevet opfyldt siden henholdsvis 1997 og 1999. Antallet af elever, der har gennemført uddannelsen, er ligeledes faldet. Der har således været en "underproduktion" af færdiguddannede i flere år.
Rekruttering af arbejdskraft
Det er Arbejdsmarkedsrådets vurdering, at der er et aktuelt rekrutteringsproblem på arbejdsmarkedet i forhold til social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.
Frafald under uddannelsen
Frafaldsindikatoren er beregnet ud fra Amtsrådsforeningens beregningsmodel og er fastsat til 25 % for grundforløbet, 39 % for social- og sundhedshjælperuddannelsen og 34 % for social- og sundhedsassistentuddannelsen på Social- og Sundhedsskolen i København.
Overgang til arbejdsmarkedet
Ved overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet vurderes det, at 89 % af dimittenderne fra social- og sundhedshjælperuddannelsen og 96 % af dimittenderne fra social- og sundhedsassistentuddannelsen står til rådighed for arbejdsmarkedet.
58 % af dimittenderne fra social- og sundhedshjælperuddannelsen finder beskæftigelse i det område, de er uddannet til. For dimittenderne fra social- og sundhedsassistentuddannelsen gælder, at 68 % finder beskæftigelse inden for det område, de er uddannet til.
Arbejdsstyrkens sammensætning
En oversigt over arbejdsstyrkens sammensætning og omfang viser, at der er blevet ansat flere ikke-uddannede end tidligere og relativt færre social- og sundhedsassistenter.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen som tegner sig for de ikke-uddannede, da H:S udelukkende ansætter assistenter.
En spørgeskemaundersøgelse foretaget i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen viser, at lederne oplever rekrutteringsproblemer, og at det i flere tilfælde kan være nødvendigt at ændre på arbejdstilrettelæggelsen og i stedet ansætte en ikke-uddannet eller en anden faggruppe.
Det er et ønske i Sundhedsforvaltningen, at antallet af ikke-uddannede skal falde fremover og erstattes af uddannede social- og sundhedshjælpere. Derfor anlægges der i beregningen af dimensioneringen en betragtning om, at det fastansatte ikke-uddannede personale (månedslønnede) og 20 % af de timelønnede erstattes af uddannet personale. Dette er rent beregningsteknisk, og en realisering kræver en konkret plan herfor.
Personalets alderssammensætning
En gennemgang af de ansattes alderssammensætning viser, at der først om
5-6 år vil være en stor andel af social- og sundhedspersonalet, der er tæt på
pensionsalderen, og som dermed skal erstattes. De ansattes alderssammensætning
har derfor ingen konsekvenser for dimensioneringen på kort sigt.
Ledighed
Ifølge Det Regionale Arbejdsmarkedsråd er den samlede ledighed blandt uddannede social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter aktuelt og historisk beskeden. Det betyder, at det kun i mindre omfang vil være muligt at dække behovet for uddannet arbejdskraft inden for social og sundhed ved at inddrage personer, som er ledige.
Konklusioner angående efterspørgsel efter social- og sundhedspersonale
Demografisk udvikling
Den demografiske udvikling i København viser, at antallet af 18 – 66 årige er steget og ventes fortsat at stige, hvorfor plejebehovet forventes at stige som følge af, at flere borgere får behov for hjemmepleje. Antallet af 66 – 99 årige er faldet og ventes fortsat at falde frem til 2009. Samlet set forventes plejebehovet at falde frem til 2009 som følge af, at der bliver færre blandt de ældre, som er mest plejekrævende.
Politisk fastsat serviceniveau
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og H:S har beskrevet det politisk fastsatte serviceniveau og mål med henblik på vurdering af personalemæssige konsekvenser. Det konkluderes blandt andet, at det må forventes, at det fastsatte serviceniveau er afspejlet i personalenormeringen. Denne er brugt i forbindelse med den kvantitative beregning af modellen.
Andre faktorer som kan påvirke efterspørgslen
En analyse af indførelsen af frit valgsordningen, af hjemmevejledning og af Sundhedscentre i Københavns Kommune kan endnu ikke påvise personalemæssige konsekvenser.
Ligeledes kan en analyse af liggetiden i H:S ikke påvise, at den reducerede liggetid i H:S kan forventes at have indflydelse på opgaverne i primærsektoren
Derimod påvises der personalemæssige konsekvenser som følge af
"Sektorplan for Københavns Kommunes indsats overfor stofmisbrug 2005– 2007",
idet der regnes med en stigning af borgere, som indenfor de
næste 3 til 4 år
har behov for praktisk og personlig pleje i eget hjem.
Rekruttering af pleje- og omsorgspersonale
En spørgeskemaundersøgelse blandt ledere i Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen viser, at lederne oplever
rekrutteringsvanskeligheder med hensyn til uddannet personale inden for social-
og sundhedsområdet i Københavns Kommune.
Undersøgelsen ligger således i
tråd med Arbejdsmarkedsrådets analyser af den aktuelle og historiske ledighed
samt udviklingen i arbejdsstyrkens sammensætning.
Beregning af dimensionering
Til beregning af dimensioneringen er udviklet en matematisk model, som
medtager den kvantitative del af de faktorer, som er beskrevet i konklusionerne
ovenfor. Endvidere er der foretaget en vurdering af styrken af de beskrevne
kvalitative faktorer, som kan påvirke dimensioneringen. Det konkluderes i
rapporten, at disse understøtter og kvalificerer den matematiske beregning.
Ændringer i faktorerne vil påvirke dimensioneringsberegningen – dvs.
hvis frafaldet mindskes/stiger, hvis flere/færre af de ikke-uddannede
erstattes, hvis flere/færre af de færdiguddannede finder arbejde inden for
faget vil det medføre ændringer i dimensioneringen. Bilag 6 i rapporten
illustrerer dette.
Det er arbejdsgruppens anbefalinger at dimensioneringen fra 1. januar
2006:
·
for
grundforløbet fastsættes til 160
·
for social- og
sundhedshjælperuddannelsen fastsættes til 831
·
for social- og
sundhedsassistentuddannelsen fastsættes til 744
·
opdateres om
senest 2 år i lyset af den kommende kommunalreform
Nedenfor ses en
oversigt over gældende dimensionering, nyt dimensioneringsforslag og elevoptag
2004.
|
Gældende dimensionering |
Forslag til dimensionering fra 2006 |
Elevoptag 2004 |
Grundforløb |
168 |
160 |
90 |
Hjælper |
1035 |
831 |
551 |
Assistent |
288 |
744 |
110 |
Ifølge forslaget reduceres dimensioneringen for social- og sundhedshjælperuddannelsen med 204 elever, mens den stiger med 456 elever for social- og sundhedsassistentuddannelsen. Grundforløbet er stort set uændret.
Som det ses, er der stor forskel på såvel gældende som ny dimensionering og elevoptaget. Dette skyldes, at der fortsat er store rekrutteringsproblemer til social- og sundhedsuddannelserne i Københavns Kommune. Optaget på social- og sundhedshjælperuddannelsen er dog øget væsentligt efter indførsel af tilbuddet om voksen-elevløn.
Årsagen til, at dimensioneringen for social- og sundhedshjælperuddannelsen ikke falder mere på trods af den demografiske udvikling, er bl.a. ønsket om at konvertere uuddannet med uddannet arbejdskraft i Sundhedsforvaltningen.
Den øgede dimensionering for social- og sundhedsassistentuddannelsen skyldes primært H:S's behov.
Voksenelevløn
Tilbuddet om voksenelevløn til social- og sundhedshjælpere, som blev indført i 2002 og udvidet til at omfatte alle kvalificerede ansøgere over 25 år med bopæl i Københavns Kommune fra 2003, har øget optaget til uddannelsen væsentligt. Men optaget opfylder endnu ikke hverken den hidtidige eller den foreslåede dimensionering.
Den foreliggende analyse af dimensioneringsbehovet og det nye forslag til dimensionering giver anledning til overvejelser om, hvorvidt tilbuddet om voksenelevløn fortsat er en hensigtsmæssig og udgiftsmæssig forsvarlig måde at sikre opfyldelse af behovet for færdiguddannet pleje- og omsorgspersonale på. Overvejelserne er uddybet i vedlagte notat (se bilag).
Kommunalreformen
Kommunalreformen indebærer en ændret opgave- og finansieringsfordeling med en incitamentsstruktur, hvor kommunerne får tilskyndelse til og mulighed for en forstærket indsats vedrørende blandt andet forebyggelse og genoptræning, således at efterspørgslen efter regionale sundhedsydelser mindskes. Der forventes et stigende kommunalt behov for uddannet arbejdskraft inden for social- og sundhedsområdet.
For H:S
vedkommende vil reformen betyde, at H:S fra januar 2007 indgår i den ny Region
Hovedstaden.
Kommunalreformen
betyder også, at ansvaret for Social- og Sundhedsuddannelserne flyttes til
staten, og Social- og Sundhedsskolen bliver selvejende og taxameterstyret under
staten. Ansvaret for dimensionering af praktikpladser til social- og sundhedsuddannelserne
i forhold til behovet for færdiguddannede kommer fortsat til at ligge i
kommunen i samarbejde med den kommende region.
Valget af tidspunkt for udarbejdelse af undersøgelsen skyldes, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen ønsker at fastsætte en ny dimensionering inden de kommende ændringer, som følger af kommunalreformen, slår igennem.
Økonomi
Det eksisterende budget til sosu-uddannelserne afspejler den nuværende søgning til uddannelserne. Forslaget til ændret dimensionering har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser, medmindre søgningen øges. Selv om dimensioneringen er reduceret for social- og sundhedshjælperuddannelsen og øget væsentligt for social- og sundhedsassistentuddannelsen, har det ikke direkte betydning for budgetterne til henholdsvis den teoretiske og den praktiske del af uddannelserne. Antallet af kvalificerede ansøgere er stadig langt fra dimensioneringen.
Såfremt en ændret rekrutteringsprofil øger optaget på uddannelserne, vil dette få betydning for budgettet for henholdsvis teoriuddannelsen og praktikuddannelsen. Social- og sundhedsuddannelserne (den teoretiske del af uddannelsen) overgår til statsligt selveje pr. 1. januar 2007, og det er ikke sandsynligt, at den øgede dimensionering når at få effekt inden da. Med hensyn til praktikuddannelsen vil de involverede forvaltninger og H:S skulle være opmærksom på, at udgiftsniveauet vil stige med øget optag til uddannelserne, f.eks. som følge af rekrutteringstiltag.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har forslag om bevilling til fastholdelse af tilbudet om voksenelevløn til social- og sundhedshjælperuddannelsen i 2006 på ønskelisten for budgetforslag 2006.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke
omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der
skal miljøvurderes.
Høring
Dimensioneringsundersøgelsen har været til høring i "Fællesbestyrelsen for social- og sundhedsuddannelserne i Københavns og Frederiksberg kommune samt H:S". Udtalelse fra Fællesbestyrelsen er vedlagt som bilag 2. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Fællesbestyrelsens anbefalinger tiltrædes.
BILAG
VEDLAGT
· Bilag 1: Rapport: Dimensioneringsundersøgelse vedrørende social- og sundhedsuddannelserne i Københavns Kommune maj 2005
· Bilag 2: Udtalelse fra Fællesbestyrelsen for social- og sundhedsuddannelserne i Københavns og Frederiksberg kommune samt H:S
· Bilag 3: Notat - voksenelevløn på social- og sundhedsuddannelserne fra 2006
Peter Rasmussen
Bodil
Hendrichsen