Mødedato: 15.06.2005, kl. 08:15

Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber

Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

12.      Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber

  J.nr. 268263

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender forslag til politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber

 

at      forslaget forinden sendes til høring i alle fritidsinstitutioner og klubber samt Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber

 

 

RESUME

 

Gennem det seneste år har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen samt repræsentanter fra kommunens fritidshjem, klubber og forældre arbejdet på at formulere et forslag til en overordnet politik for mad, måltider og bevægelse. 

 

Baggrunden for at formulere overordnede rammer for arbejdet med mad, måltider og bevægelse i institutionerne er at skabe debat og derved at være holdningsdannende blandt børn, personale og forældre. Endvidere er det ønsket, at arbejdet med mad, måltider og bevægelse i institutionerne skal prioriteres på lige fod med andre pædagogiske aktiviteter. 

 

Det foreslås, at forslag til politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber sendes til høring i alle fritidsinstitutioner og klubber samt Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber. Høringssvarene vil således danne baggrund for den endelige udformning af politikken, som vil blive forelagt for udvalget til endelig godkendelse.

 

En efterfølgende implementeringsfase vil understøtte arbejdet lokalt i institutionerne med i praksis at efterleve politikkens målsætninger.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Børn og unges mad- og motionsvaner debatteres hyppigt i landsdækkende medier. På det seneste er der blevet fokuseret på de københavnske fritidsklubbers slik- og sodavandssalg.

 

Gennem det seneste år har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen samt repræsentanter fra kommunens fritidsinstitutioner, klubber og forældre arbejdet med at formulere en overordnet politik for mad, måltider og bevægelse gældende for de nævnte institutioner.

 

Formålet med politikken og med at formulere overordnede rammer for arbejdet med mad, måltider og bevægelse er at skabe debat og derved at være holdningsdannende blandt børn, personale og forældre. Endvidere er det ønsket, at arbejdet med mad, måltider og bevægelse i institutionerne skal prioriteres på lige fod med andre pædagogiske aktiviteter. 

 

Arbejdet er blevet igangsat på baggrund af:

 

·        En kortlægning for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen viste, at pædagogerne efterlyste mere viden om børns ernæringsbehov, og at personalet ønskede mad- og måltidspolitikker i institutionerne samt at fokus på bevægelse blev øget

 

·        I rapporten  "Forældre og børns mad- og måltidsvaner" (juni 2004) af Folkesundhed København beskrives, at en stor andel af de københavnske børn spiser slik hver dag, og at netop i alderen 7-10 år sker der en voldsom stigning i deres daglig indtagelse af slik og sodavand og et fald i deres indtagelse af frugt og grønt m.m.

 

Projektet har endvidere baggrund i:

 

·        Københavns Kommunes Folkesundhedsplan (BR397/01) samt Folkesundhedsplan for kost 2003-2005 (SOU 313/02)

·        Ønsker hos Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om at skabe sammenhæng mellem den sunde skolemad og den mad, der tilbydes i fritidsinstitutioner og klubber, samt at understøtte arbejdet i institutionerne med at nå de vedtagne mål for sundhedsområdet beskrevet i Målsætninger 2003 for fritidsinstitutioner og klubber

·        Klubbernes ønsker om at sætte fokus på de unges mad- og motionsvaner

 

I det forløbne år er projektet løbende blevet drøftet i en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter fra fritidsinstitutioner og klubber, og målsætningerne i politikken er drøftet på en temadag, hvor ca. 50 institutioner var repræsenteret. Her fik både ledere og pædagogisk personale indflydelse på politikkens målsætninger.

 

Forslag til politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber er nu formuleret og foreslås sendt til høring i samtlige berørte institutioner samt Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber. Høringssvarene vil således danne baggrund for den endelige udformning af politikken, som vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget til endelig godkendelse.

 

Politikken vil blive fulgt op af en implementeringsfase, der skal inspirere institutionerne til, hvordan der i praksis kan arbejdes med politikkens målsætninger. Det er tanken, at implementeringsfasen vil komme til at bestå af kurser og temadage for ledelse og personale samt udarbejdelse af et inspirationsmateriale.

 

 

Økonomi

 

Eventuelle merudgifter som følge af forslaget afholdes inden for institutionernes budgetter.

 

< p class=MsoNormal style='text-align:justify;line-height:14.4pt;mso-line-height-rule: exactly;mso-pagination:none'> 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Politik for mad, måltider og bevægelse foreslås sendt til høring i fritidsinstitutioner og klubber samt Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber med 6 ugers høringsfrist, som forlænges med skolesommerferien.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Forslag til Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidshjem, KKFO'er samt klubber

 

 

 

                                     Peter Rasmussen

                                                                                 Michael H. Olsen

 


 

Til top