Mødedato: 15.06.2005, kl. 08:15

Høring om konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner

Høring om konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

10.      Høring om konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner

  J.nr. 268261

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender forslag til høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

 

RESUME

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte på mødet den 11. maj 2005 indstilling om: 'Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner' med en række  ændringsforslag.

 

Udvalget besluttede endvidere at sende sagen i høring i Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet samt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet forslag til udvalgets høringssvar, som er indarbejdet i sagsbeskrivelsen. Det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at det fremsatte forslag vil være et godt bidrag til en samlet indsats mod det segregerede børneliv i Københavns daginstitutioner og skoler. Forvaltningen har fremsat en række kommentarer til de enkelte afsnit i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forslag.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Efter flere behandlinger tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på mødet d. 11. maj 2005 (FAU 239/05) indstillingen: 'Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske minoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner' med en række  ændringsforslag.

 

Udvalget besluttede endvidere at sende sagen i høring i Det rådgivende integrationsudvalg, Integrationsrådet samt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet følgende forslag til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar:

 

"Uddannelses- og Ungdomsudvalget finder det meget tilfredsstillende, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har taget fat på problematikken med den skæve fordeling af  et- og tosprogede børn i daginstitutionerne, da denne skæve fordeling er udtryk for samme problematik, som Uddannelses- og Ungdomsudvalget arbejder med på skoleområdet i forbindelse med 'Københavnermodellen for Integration". En politik på daginstitutionsområdet, der medfører etnisk blandede daginstitutioner, vil lette det tilsvarende arbejde på skoleområdet.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget finder, at politikken er formuleret således, at den i mål og rammer kan være udgangspunkt for et konstruktivt samarbejde mellem daginstitutionsområdet og skoleområdet.

 

Det skitserede 3-årige udviklingsarbejde er baseret på forældrenes frivillige deltagelse, og fordelingsmodellen forudsætter, at 50% af  forældre til børn med et andet modersmål end dansk vælger en sprogordning i vuggestue eller børnehave. Uddannelses- og Ungdomsudvalget anbefaler derfor, at

·        det opsøgende og motiverende arbejde over for forældrene konkretiseres yderligere

·        det pædagogiske indhold i de særlige tilbud - sprogordningerne og profilinstitutionerne - konkretiseres, og der lægges en central plan for pædagogernes efteruddannelse i forbindelse hermed

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har følgende bemærkninger og anbefalinger til forslagets enkeltafsnit:

 

Ad "Problemafklaring og belysning af sammenhængen med skoleområdet"

Afsnit 6: "Konkret er det….."

Der bør  henvises til, at der allerede 26. maj 2004 i fællesmødet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget er vedtaget et samarbejde om børns overgang til skole. I forbindelse med  iværksættelse af udviklingsarbejdet, kan der være behov for at revurdere denne beslutning.

 

Ad "Fordelingspolitik":

Uddannelses- og Ungdomsudvalget ser med tilfredshed på, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forslag til fordelingspolitik ligger på linie med den vedtagne politik i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Punkt 1.

Det bør dog tilføjes, at indsatsen på småbørnsområdet både skal styrke minoritetsbørnenes generelle udvikling og den sproglige. Især i arbejdet med småbørn er det vigtigt at fokusere på hele barnets udvikling, herunder det sproglige.

 

Ad "Gennemgang af de fire fordelingsmodeller"

Afsnit 2: "Som led i udviklingsarbejdet……"

Det fremgår, at ca. 50% af børn med et andet modersmål end dansk skal opfordres til at vælge en anden institution.  Der savnes en begrundelse for, at det er 50% af minoritetsbørnene og ligeledes en begrundelse for de 14 % af det samlede antal pladser.

Det kan opfattes som om, at børn på 3-6 år, som placeres i sprogordninger, ikke er omfattet af folkeskolelovens § 4a om sprogstimulering. Det bør præciseres, at alle tosprogede børn, der har behov, har ret til sprogstimulering i henhold til Folkeskolelovens § 4a.

 

Afsnit 3: "Ordningerne oprettes i……"

Det foreslås, at den enkelte institution pålægges at udarbejde en plan for udvikling af det pædagogiske indhold, der tilgodeser det tosprogede barns generelle udvikling, herunder den sproglige.

 

Afsnit 5: "Forældre til børn……."

Det er lidt uklart, hvorfor man ønsker oplysning om både hjemmesprog og modersmål, som normalt vil være det samme.

 Det foreslås, at forældrene ved opskrivning krydser af, hvis de ønsker en sprogordning eller profilinstitution. Informationen til forældrene ved opskrivning skal være fyldestgørende og klar.

 

Ad "Anvisning af pladser i børnehaver (Model A2)"

Forslaget bygger på frivillighed, men anvisningen af pladser i børnehaver anvises for børn med et andet modersmål end dansk i institutioner med sprogordning efter  en konkret vurdering. Det fremgår ikke, om den konkrete vurdering danner grundlag for tildelingen af pladsen, og om det er en sprogvurdering. Det er således ikke klart, om man her vil fravige frivillighedsprincippet ved placering i institutioner med sprogordninger. Ved opskrivning ønskes oplysninger om hjemmesprog modersmål. Det fremgår ikke, hvorvidt disse oplysninger anvendes til at fordele børnene i sprogordninger efter samme modersmål.

 

Ad "Model B: Fordeling via profilinstitutioner."

Det anbefales at iværksætte en undersøgelse blandt småbørnsforældre, dels for at  afdække forældrenes begrundelser for valg, dels for at kunne profilere institutionerne i retning mod forældre nes ønsker og behov.

 

Det fremgår ikke helt præcist af model A2 og Model B, om børn med behov for sprogstimulering  alene anvises plads i model A2, og om Model B er forbeholdt tosprogede børn uden behov for sprogstimulering ved tildelingen af institutionsplads.

 

Det anbefales også at beskrive, hvad det er, der skal motivere forældrene til at vælge anderledes.

 

Det er Uddannelses- og Ungdomsudvalgets opfattelse, at det opsøgende arbejde blandt minoritetsforældrene skal være yderst grundigt for at få dem til at foretage anderledes valg.

 

Ad "Model D: Samarbejde mellem institutioner"

Det er en god ide, at institutionerne opfordres til at arbejde sammen. Der gøres opmærksom på en formuleringsfejl i dette afsnit, idet intentionen tydeligvis er, at det er institutioner med høj andel af minoritetsbørn, der samarbejder med institutioner med en høj andel af majoritetsbørn.

 

Ad "Målrettet information til institutionerne om fordelingspolitikken"

Udover vejledningen til institutionerne om, hvordan de tiltrækker henholdsvis den ene og den anden gruppe, bør der suppleres med en plan for efteruddannelse af pædagoger, så det er kvaliteten i det pædagogiske indhold, der er med til af tiltrække andre forældregrupper.

 

Erfaringsudveksling gennem netværksarbejde er værdifuldt. Ønsker man den optimale effekt af netværksarbejde anbefales det, at der udpeges personer, der er ansvarlige for disse netværk, og at der udarbejdes planer for etablering, drift m.v.

 

Ad "Årlig status og afsluttende evaluering af udviklingsarbejdet"

Evalueringen foretages i forhold til de opstillede mål og mere præcist formulerede succeskriterier. Det anbefales at overveje, hvad målet med  en sammenligning med ikke involverede bydele skal være, og hvilke forhold en sådan sammenligning skal omfatte.

 

Ad "Koordinering af udviklingsarbejdet"

Samarbejdet med skolen kan ske via indskrivningsteamet og ikke fordelingsteamet. Der henvises i øvrigt til beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget af 26. maj 2004 om samarbejde om børns overgang fra børnehave til skole og fritidsinstitution.

 

Det foreslås, at oprettelse af både sprogordninger og profilinstitutioner foregår i et samarbejde mellem koordinator, Teknisk-administrativt team og institutionsledere.

 

Det foreslås også, at koordinatoren etablerer et samarbejde med projektlederen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vedrørende Københavnermodellen for Integration."

 

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurderinger

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

· &n bsp;      Beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde 11. maj 2005 og indstilling "Konkrete forslag til fordeling af børn fra etniske majoritetsgrupper og majoritetsbørn i daginstitutioner" 

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Michael H. Olsen

 

 

 


 

Til top