Mødedato: 13.08.2003, kl. 15:00

Perspektiv- og handleplan for vidtgående specialundervisning

Perspektiv- og handleplan for vidtgående specialundervisning

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

 

7.      Perspektiv- og handleplan for vidtgående specialundervisning

  J.nr. U83/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender Perspektiv- og handleplanen for udviklingen inden for den

       vidtgående specialundervisning m.v., herunder fritidshjem og –klubber

 

 

 

RESUME

 

Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning m.v., herunder fritidshjem og –klubber er den 5. plan for, hvordan kapaciteten inden for den vidtgående specialundervisning kan udvides i takt med væksten i antallet af elever.

 

Den foreliggende plan viser et investeringsbehov i 2004 på skoledelen på 36,3 mio. kr. og 9,4 mio. kr. på fritidshjemsdelen. Sammenlagt er planens anlægsbehov for 2004-2013 på hhv. 115,0 mio. kr. for skoledelen og 36,1 mio. kr. på fritidshjemsdelen. De afledte driftsudgifter, er bortset fra Ungdomsskolen i Utterslev, omfattet af demografimodellen.

 

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 30. april 2003 blev det besluttet at sende Perspektiv- og handleplan inden for den vidtgående specialundervisning m.v., herunder fritidshjem og –klubber til høring. Det generelle indtryk er tilfredshed over, at Perspektivplanen til stadighed følger udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning.

 

Forvaltningen anbefaler, Perspektiv- og handleplanen for §20,2-området godkendes. De afgivne høringssvar vil indgå i det videre arbejde inden for området.  

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning m.v., herunder fritidshjem og –klubber er den 5. plan for, hvordan kapaciteten inden for den vidtgående specialundervisning kan udvides i takt med væksten i antallet af elever.

 

Den foreliggende plan viser et investeringsbehov i 2004 på skoledelen på 36,3 mio. kr. og 9,4 mio. kr. på fritidshjemsdelen. Sammenlagt er planens anlægsbehov for 2004-2013 på hhv. 115,0 mio. kr. for skoledelen og 36,1 mio. kr. på fritidshjemsdelen. De afledte driftsudgifter, er bortset fra Ungdomsskolen i Utterslev, omfattet af demografimodellen.

 

I Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 30. april 2003 blev det besluttet, at Perspektiv- og handleplanen udsendes til høring hos de berørte institutioner, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fælles pædagogiske Råd, Det sociale Brugerråd samt Det regionale Råd for den vidtgående Specialundervisning.

 

Resultatet af høringen foreligger nu. De afgivne bemærkninger vil indgå i det videre arbejde med planen og giver ikke anledning til yderligere bemærkninger. I øvrigt gøres opmærksom på, at Perspektivplanen med enkelte mindre korrektioner har dannet udgangspunkt for specialskoleafsnittet i Udbygningsoversigt for 2004-2007.        

 

Selve høringssvarene

Der er indkommet 10 høringssvar vedrørende Perspektivplanen. Det generelle indtryk er tilfredshed over, at Perspektivplanen til stadighed følger udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning. Syv af høringssvarene kommenteres af forvaltningen:

 

Skolen ved Sundet (bevægelseshæmmede elever)

·        KKFO-ordningen kan indtil videre dække det forventede behov for børn i alderen 7-13 år, men efter KKFO-tilbuddet mangler der klubpladser eller lignende for intellektuelt velfungerende bevægelseshæmmede elever op til 25 år.

 

Bemærkning:

Forvaltningen vil undersøge problemets omfang, herunder tage kontakt til de relevante parter. 

 

Øresundsskolens bestyrelse (elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder)

·        Perspektivplanen opgiver, at skolens normering er 85 elever inkl. 5 stærkt udadreagerende elever. Skolebestyrelsen anmoder om, at skolens samlede elevtal inklusive de stærkt udadreagerende elever er på 80 elever i prognosefremskrivningen.

 

Bemærkning:

Øresundsskolens normering er ikke 85 elever for øjeblikket. Først når udbygningen til de stærk udadreagerende elever er tilendebragt, vil Øresundsskolens normering være 85 elever. Fra skolestart 2004 er der således indregnet en samlet normering for den "gamle" Øresundsskole samt det nyetablerede tilbud for de stærkt udadreagerende på tilsammen 85 elever.

 

 

Frejaskolen (elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser)

·        Elevvæksten er undervurderet

·        Der bør være et børnehaveklassetilbud på Frejaskolen af hensyn til eleverne, bl.a. for at kunne stille den rigtige prognose tidligere.

·        Hvad skal den fremtidige struktur være inden for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.

 

Bemærkning:

Forvaltningen følger udviklingen i elevtallet for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser nøje ikke mindst på baggrund af de senere års kraftige vækst i elevtallet. Såfremt elevtallet forsætter med at stige, vil prognoserne blive justeret i opadgående retning. I øvrigt henvises der til Perspektivplanen for 2002 for en uddybende analyse af prognoserne for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.

 

Som det fremgår af Perspektivplanen, må det forudses, at Valby Skoles kommende 80 pladser ikke vil være tilstrækkelige, hvorfor der vil være behov for at opretholde særlige tilbud på en eller flere af Frejaskolens nuværende afdelinger, alternativt at finde nye lokationer til elevgruppen. Det må også forudses, at Valby Skole skal være en selvstændig specialskole. For de øvrige elever må forudses andre løsninger, enten som en ny skole med flere enheder eller klasserækker ved eksisterende skoler eller en kombination heraf. Det må også forudses, at det ikke kan udelukkes, at Frejaskolens Sjællandsgade-afdeling må opretholdes indtil videre, idet der senere tages endelig stilling til løsningsmodeller, der fastlægger såvel Frejaskolens Sjællandsgade-afdelings som Sjællandsgades Skoles fremtidige strukturelle forhold.

 

Det bemærkes, at der til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i alt er afsat 33,6 mio. kr. til etablering af nyt skoletilbud (inkl. fritidstilbud), midlertidige foranstaltninger o g klubtilbud i perioden 2004-2013.

 

Forvaltningen har forelagt Frejaskolens høringssvar for PPR. PPR finder ikke, at elevvæksten er underestimeret. PPR finder, at enkeltintegration er et bedre tilbud for en del af elevgruppen end en placering på en specialskole. PPR er enig i, at det er relevant at etablere et børnehaveklassetilbud for elevgruppen.

 

Forvaltningen vil overveje, hvorvidt klassetrinsdækningen af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser med fordel kan udvides med børnehaveklasse. I vurderingen vil indgå en afvejning af de pædagogisk-diagnosemæssige fordele sammenholdt med de forøgede udgifter. 

 

 

Skolen på Kastelsvej

·        Der foreligger ikke et skriftligt høringssvar. Efter aftale med forvaltningen har Skolen på Kastelsvej mundtligt afgivet en udtalelse, hvorefter skolen finder afsnittet vedr. elever med vidtgående hørevanskeligheder præcis og informativ.

 

Bemærkning:

Ingen.

 

 

Skolebestyrelsen på Hellig Kors Skole

·        Den forventede vækst på området bør ikke resultere i flere enkeltintegrerede elever, eller oprettelse af en 5. læseklasserække. Derimod bør de 4 eksisterende læseklasserækker have udvidet kapaciteten. Det anbefales, at dette sker via 2-lærerordninger sammenkoblet med lidt flere elever i hver klasse end nu.

 

Bemærkning:

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet den 25. november 1998 at fastholde en struktur med læseklasserækker på 4 skoler, men med en forøget klassetrinsdækning, idet alle klasserækker blev udvidet med 4. klassetrin og 2 af klasserækkerne fik 10. klasser. Elevtallet for elever med behov for vidtgående læsevanskeligheder har i de senere år stabiliseret sig på omkring 170. Dette er én af grundene til, at forvaltningen og PPR har vurderet, at mulighederne for en øget enkeltinteration skal undersøges, hvis behovet øges fra de nuværende ca. 170 elever. Etablering af en ny klasserække er et relativt stort indgreb i skolestrukturen, idet der som minimum skal etableres 6 klasser (7 hvis 10. klasse skal med) med tilhørende lærerfaciliteter på en almindelig folkeskole.

 

Forvaltningen finder, at forslaget om en 2-lærerordning med flere elever i klasserne på de 4 eksisterende klasserækker er et interessant alternativ forudsat, at der er et øget behov fremover samt, at 2-lærerordningen kan forenes med de økonomiske muligheder.  

 

 

Det Sociale Brugerråd

·        Der bør snarest muligt oprettes et beskyttet klubtilbud til unge med multiple funktionsnedsættelser, unge fra Ungdomsskolen i Utterslev og elever over 14 år fra Rønnebærhuset evt. i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. P.t. afvises disse unge fra LAVUK.

 

Bemærkning:

Brugerrådet peger på det klubproblem, som omtales i Perspektivplanens afsnit 3.9. Af afsnittet fremgår, at behovet for disse særlige pladser vurderes til at være omkring 20 i løbet af få år. Forvaltningen vil snarest muligt fremkomme med et klubtilbud til disse unge efter kontakt til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, jf. Perspektivplanens afsnit 3.9.

 

 

Fælles Pædagogisk Råd

·        Det er bekymrende, at der allerede nu er en overbelægning på Frejaskolen på 5 elever, især når udviklingen hidtil har været for opadgående

·        Udbygningen af elever med vidtgående tale- og sprogvanskeligheder er sat på stand by, hvilket er problematisk

·        Rådet foreslår flere pladser på kolonierne og en styrkelse af samarbejdet mellem skolerne og kolonierne 

·        Flere pladser på heldagsskoler

·        Et bredt "flyverkorps" til afhjælpning af rummelighedsproblemer på skolerne

·        En ressourceudmelding til skolernes specialcentre, der dels svarer til antallet af elever med rent faglige problemer, dels svarer til antallet af elever, der søges integreret i §20,1 og §20,2 samt, at §10,2 eleverne (enkeltmandsundervisning) skal tilføres midler fra en central pulje og ikke som nu belaste specialcentrene.

 

 

Bemærkning:

I budgetforslaget for 2004 er der foreslået afsat et beløb til at etablere et dagobservationstilbud, som vil være et supplement til de tre observationskolonier. Tilbuddet vil i første omgang være rettet mod de yngste elever og vil have en normering på 10 elever. Da det gennemsnitlige ophold i tilbuddet skønnes at være 4 måneder, vil omkring 30 elever årligt kunne benytte sig af tilbuddet. Ved skolestart 2003 udvides heldagsskoletilbuddet beliggende på Kirsebærhavens Skole med en overbygningsklasse for  de ældste elever.

 

Forvaltningen har forelagt Fælles Pædagogisk Råds høringssvar for PPR med henblik på udtalelse. PPR gør opmærksom på, at overbelægningen på Frejaskolen er midlertidig og er afsluttet ved skolestart 2003. PPR gør også opmærksom på, at den tidligere indsats med talepædagogisk bistand har betydet færre indstillede til tilbuddet for elever med vidtgående tale- og sprogvanskeligheder og, at der pt. ikke er kapacitetsproblemer på området.

 

PPR har etableret et "flyverkorps" i ét distrikt, og erfaringerne herfra danner grundlag for, hvordan ordningen bedst etableres. PPR bemærker endelig, at såfremt det ønskes, at elever i §10,2 undervisning (enkeltmandsundervisning) skal tilføres midler fra en central pulje, vil det indebære, at der forlods fratrækkes specialundervisningstimer til en pulje, som skal administreres på de enkelte PPR kontorer.

 

Forvaltningens generelle kommentarer er i øvrigt, at bemærkningerne vedrørende ressourcetildelingen indgår i de løbende drøftelser af driftsbudgettets fordeling og som sådan falder uden for nærværende Perspektivplans rammer.

 

 

Konklusion:

De afgivne høringssvar giver ikke anledning til at foreslå ændringer i forslaget til Perspektivplanen for §20,2-området. De afgivne høringssvar indgår i det videre arbejde inden for området.  

 

 

 

Økonomi

 

Økonomiafsnittet for specialundervisningen i Udbygningsoversigten 2004-2007, som er optaget andetsteds på nærværende dagsorden, følger i hovedtræk Perspektiv- og handleplanen for den vidtgående specialundervisning. 

 

Dagobservationspladser

Det har dog været nødvendigt at justere udbygningsoversigten på 2 punkter i forhold til den udarbejdede Perspektivplan. For det første er Udbygningsoversigten opdateret m.h.t. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om at afsætte 3 mio. kr. i driftsmidler på budget 2004 til dagobservationspladser.

 

Dagobservationstilbuddet vil være et supplement til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets tre observationskolonier. I forhold til observationskolonitilbuddet vil dagobservationstilbuddet især fokusere på:

·        elever med relativ god hjemmesituation

·        elever med relativ god fritidsobservation

·        elever med lidt mindre massive AKT (adfærd-kontakt-trivsel)-vanskeligheder

·        elever, hvis forældre ikke kan acceptere observationskoloni døgntilbud

·        lidt yngre elever

 

Tilbuddet vil være normeret til 10 elever. Da de forebyggende muligheder er bedst, jo yngre eleverne er, vil tilbuddet i første omgang omfatte elever i 1. og 2. klasse. Det forventes, at 80-85% af eleverne vender tilbage til folkeskolen, mens 15-20% ventes visiteret til andre tilbud. Det forventes desuden, at eleverne vil tilbringe 3-5 måneder i dagobservationskoloni, hvorfor det årlige antal elever, der kan benytte tilbuddet, bliver omkring 30.

 

I udbygningsoversigten er der afsat 2,0 mio. kr. til at finde en passende fysisk placering til tilbuddet. Det må forudses, at tilbuddet skal placeres i forbindelse med en skole og gerne med egen indgang. Forvaltningen vil vende tilbage med et forslag til en placering sådan, at tilbuddet kan tages i brug i løbet af 2004. Desuden er der afsat et beløb i 2006, idet en udvidelse af tilbuddet til de ældre elever (3. og 4. klassetrin) afventer en vurdering af erfaringerne med de yngste elever. Dagobservationspladser henhører under Folkeskolelovens §20,1.  Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har dog fundet det mest naturligt, at medtage tilbuddet i udbygningsplanens  afsnittet om den vidtgående specialundervisning.

 

Skolen på Kastelsvej  

Den anden justering er en flytning af 2,0 mio. kr. vedrørende udbygningen af Skolen på Kastelsvej fra 2004 til 2005 som følge af dagobservationstilbuddets indplacering på 2004 budgettet. Udbygningen af Skolen på Kastelsvej forløber således over 2 år, dog stadig med hovedvægten i 2004.

 

Den justerede økonomi på specialundervisningsområdet fremgår af omstående side. Justeringen omfatter kun skoledelen. Fritidsdelen er uændret og er derfor ikke vist.

 

Specialskoler, skoledel.  Fed = Udbygningsoversigten, alm. = Perspektivplanen

Skole

2004

2004

2005

2005

2006

2006

2007

2007

2004-07

2004-07

Charlottegården

0,5

0,5

2,9

2,9

1,1

1,1

-

-

4,5

4,5

Tale- og sprogvansk.

1,6

1,6

7,4

7,4

7,1

7,1

-

-

16,1

16,1

Stærkt udadreagerende, helhedstilbud

1,0

1,0

-

-

3,1

3,1

-

-

4,1

4,1

Generelle indlæringsv. nyt skoletilbud

-

-

1,0

1,0

9,0

9,0

9,0

9,0

19,0

19,0

Gennemg. udvikl. forstyrrede, Valby Skole

7,8

7,8

5,8

5,8

-

-

-

-

13,6

13,6

Gennemg. udvikl. forstyrrede, midlertidig

2,0

2,0

-

-

-

-

-

-

2,0

2,0

Ungdomsskolen i Utterslev

16,8

16,8

10,4

10,4

6,9

6,9

-

-

34,1

34,1

Skolen på Kastelsvej

4,6

6,6

2,0

-

-

-

-

-

6,6

6,6

Dagobservationstilbud 1)

2,0

-

-

-

2,0

-

-

-

4,0

-

Sum

36,3

36,3

29,5

27,5

29,2

27,2

9,0

9,0

104,0

100,0

Note 1:  Der gøres opmærksom på, at dagobservationstilbud henhører under Folkeskolelovens §20,1.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar vedr. Perspektiv- og handleplan for udviklingen indenfor den vidtgående specialundervisning m.v., herunder fritidshjem og -klubber.

 

 

 

 

Peter Rasmussen

 

                    Jørn Larsen

 


 


Til top