Mødedato: 13.08.2003, kl. 15:00

Etablering af idrætshal ved Vanløse Skole

Etablering af idrætshal ved Vanløse Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

 

6.      Etablering af idrætshal ved Vanløse Skole

  J.nr. U130/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,

 

at      den vedlagte redegørelse vedrørende etablering af en idrætshal i Vanløse tages til efterretning

 

at      forslaget om etablering af en idrætshal i forbindelse med udbygningen af Vanløse Skole indgår i budgetforhandlingerne for 2004

 

 

 

RESUME

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har samarbejdet med lokale interessenter med henblik på at anlægge en ny idrætsfacilitet ved Vanløse Skole og Hyltebjerghallen. Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- Ungdomsudvalget er orienteret om dette arbejde. Samtidig har Borgerrepræsentationen tilkendegivet et ønske om, at der samarbejdes mere på tværs af områderne skoleidræt og foreningsidræt.

 

I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af anlægsbevilling til projektering af udbygningen af Vanløse Skole den 22. januar 2003 opfordrede udvalget Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at undersøge mulighederne for etablering af en egentlig idrætshal ved Vanløse Skole i stedet for den dobbelte gymnastiksal, der oprindelig var planlagt som led i skolens udbygning fra 2 til 3 spor. 

 

De to udvalg er tidligere ved notat af 13. november 2002 orienteret om lokalområdets ønsker om etablering af en idrætshal herunder at de to forvaltninger på den baggrund – og i samarbejde med de lokale interessenter - ville undersøge de økonomiske og praktiske muligheder for etablering af en hal.

 

I forlængelse heraf er der udarbejdet en redegørelse, der belyser de praktiske muligheder og de økonomiske konsekvenser for etablering af en hal. De to udvalg er kort orienteret om redegørelsens hovedresultater i notat af 16. juni 2003.

 

I redegørelsen foreslås det at etablere en idrætshal på 1550 m2 (inkl. en række skolelokaler) med en placering så tæt på Hyltebjerghallen som muligt, hvorved der skabes de bedst mulige betingelser for samdrift af de to haller. Den foreslåede placering af den nye hal nødvendiggør en omlægning af Vanløse Skoles udeareal for at bevare mest muligt af skolens friareal. Endvidere foreslås vejstrækningen (Lønstrupvej) mellem de to haller omdannet til lege- og opholdsareal, dels af trafikale grunde og dels af hensyn til sammenhængen mellem de to haller.

 

De samlede udgifter til etablering af hallen udgør i alt 32,0 mio. kr. (ved indeks 172,3) – heraf vedrører de 5,6 mio. kr. udearealerne. De samlede udgifter forudsættes i givet fald fordelt med 16,1 mio. kr. til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og 15,9 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Såfremt det er nødvendigt, vil det være muligt at reducere i projektet – det vil dog ikke kunne undgå at gå ud over funktioner, som der i arbejdsgruppen med de kommende brugere er lagt stor vægt på.

 

Afhængigt af valg af løsning vil anlægsudgiften for Kultur og Fritidsudvalget kunne reduceres til minimum 12,1 mio. kr.

 

De to forvaltninger foreslår, at redegørelsen tages til efterretning og, at forslaget indgår i budgetforhandlingerne for 2004. Hvis der ikke træffes de fornødne beslutninger om vedtagelse af en idrætshal på budget 2004, gennemføres det tidligere vedtagne anlægsprojekt med 2 gymnastiksale m.v. i forbindelse med udbygningen af Vanløse Skole, som tidligere besluttet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har samarbejdet med lokale interessenter med henblik på at anlægge en ny idrætsfacilitet ved Vanløse Skole og Hyltebjerghallen. Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget er orienteret om dette arbejde. Samtidig har Borgerrepræsentationen tilkendegivet et ønske om, at der samarbejdes mere på tværs af områderne skoleidræt og foreningsidræt.

 

I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af anlægsbevilling til projektering af udbygningen af Vanløse Skole den 22. januar 2003 opfordrede udvalget Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at undersøge mulighederne for etablering af en egentlig idrætshal ved Vanløse Skole i stedet for den dobbelte gymnastiksal, der oprindelig var planlagt som led i skolens udbygning fra 2 til 3 spor. 

 

De to udvalg er tidligere ved notat af 13. november 2002 orienteret om lokalområdets ønsker om etablering af en idrætshal, herunder at de to forvaltninger på den baggrund – og i samarbejde med de lokale interessenter - ville undersøge de økonomiske og praktiske muligheder for etablering af en hal.

 

På den baggrund har de to forvaltninger, i samarbejde med de lokale interessenter og en rådgiver, undersøgt mulighederne for at etablere en egentlig idrætshal ved Vanløse Skole. Resultatet af undersøgelsen forelå kort før sommerferien, hvor udvalgene i notat af 16. juni 2003 blev orienteret om mulighederne for at etablere en kombineret idrætshal og gymnastiksal ved Vanløse Skole.

 

I en storby med mangel på idrætsfaciliteter er det oplagt, at nye faciliteter på skolerne udformes, så de også kan anvendes af lokalområdets idrætsudøvere. Skolerne bruger som oftest ikke faciliteterne om eftermiddagen/aftenen og i weekenden. På disse tidspunkter vil foreningerne og det lokale idrætsliv derfor kunne få dækket behovet for flere idrætsfaciliteter.

 

Med det foreliggende forslag er der via fælles investeringer mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget lagt op til en sådan synergieffekt, til gavn for såvel skole som de lokale idrætsforeninger m.m. Der er samtidig med forslaget lagt op til at skabe et sammenhængende lokalt idrætsmiljø mellem Hyltebjerghallen og en ny hal på Vanløse Skoles areal.

 

Hvis der ikke træffes de fornødne beslutninger om en idrætshal, gennemføres det  tidligere vedtagne anlægsprojekt med 2 gymnastiksale m.v. i forbindelse med udbygningen af Vanløse Skole, som tidligere besluttet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

 

Behovet for udbygning af idrætsfaciliteterne

Ud over behovet for en dobbelt gymnastiksal samt nye musiklokaler til Vanløse Skole viser undersøgelsen, at belægningen i Hyltebjerghallen er tæt på 100 %. Hallen har den største belægningsprocent i Københavns Kommune.

 

Samtidig ønsker de nuværende brugere flere timer til deres aktiviteter. Det er særligt Vanløse Tennisklub, der ønsker øget mulighed for at kunne tilbyde softtennis, samt Vanløse Floorball Klub, der er nødt til at henlægge en del af aktiviteterne til Bavnehøjhallen. Vanløse Badminton Klub er endvidere nødt til at henlægge en del af deres træningstimer til Grøndal Centret. Vanløse Idrætsforening, der holder til i Vanløse Idrætspark og på Damhusengen, har tidligere ytret ønske om mulighed for indendørstider til de yngre årgange.

 

Etablering af en ny og større idrætsfacilitet i området vil således imødekomme et markant behov for flere idrætsfaciliteter, ligesom det vil give mulighed for at frigøre timer til andre brugere på flere af de omkringliggende KI-anlæg.

 

 

Forslag til idrætshal

Forslaget til idrætshal og udformning af udearealer er i skitseform nærmere beskrevet i vedlagte projektmappe (bilag 1).

 

Idrætshal

Der foreslås etableret en idrætshal med mål svarende til en håndboldhal inkl. tilhørende funktioner. Det samlede areal er i alt 1550 m2. Bygningen rummer en idrætshal på ca. 45 x 26 m, der via et foldetæppe kan opdeles i mindre sale. Der er langs hallens ene langside plads til ca. 280 tilskuere i 4 rækker. Derudover rummer bygningen 2 musiklokaler (til skolebrug), sikringsrum, bade- og omklædningsfaciliteter samt depotrum.

 

Forslaget til en idrætshal imødekommer behovet for flere idrætsfaciliteter i nærområdet og giver plads til bl.a. softtennis, floorball, badminton, håndbold og anden idræt. Derudover giver en større facilitet muligheder for:

·        større og flere lokale idrætsarrangementer

·        samtænkning af personale i Hyltebjerghallen og ved gymnastiksalene

·        bedre udnyttelse af eksisterende omklædningsrum og cafeteriefaciliteterne i Hyltebjerghallen

·        øgede faciliteter for skole- og fritidshjemsbørn

 

Udearealer

For at bevare mest muligt af skolens og KKFO'ens udendørs friareal placeres den nye idrætshal ved skel mod syd så langt over mod Hyltebjerghallen som muligt, hvilket samtidig skaber mulighed for at udnytte nærheden til Hyltebjerghallen og de eksisterende faciliteter der. Denne placering er ønsket af de lokale idrætsrepræsentanter.

 

Forslaget inddrager en del af Lønstrupvej som et udendørs rekreativt område, hvor skole, idrætsfaciliteter og Hyltebjerghallen knyttes sammen. For at skabe sammenhæng mellem de to haller og samtidig trafiksikre området foreslås det mellemliggende vejstykke af Lønstrupvej omdannet til lege- og opholdsareal med mulighed for forskellige fysiske aktiviteter. Oplægget til omklassificering af vejarealet er udarbejdet i samarbejde med Vej & Park. Målet er at skabe en sikker passage for gående og cyklende i lokalområdet, der ved et halprojekt vil få endnu flere besøgende end i dag.

 

Udearealet ved Vanløse Skole vil blive omlagt til fælles opholdsareal for skole, fritidsklubber, KKFO og idrætsudøvere. Det indgår i skitseforslaget, at arealet kan anvendes til boldspil og ophold.

 

I det oprindelige forslag for udbygning af Vanløse Skole inkl. en dobbelt gymnastiksal og 2 musiklokaler var gymnastiksalen placeret på den nordligste del af Vanløse Skoles friareal – bl.a. for at bevare græs- og boldbanerne mod syd.

 

Anlæggelsen og placeringen af en idrætshal på den sydlige del af arealet medfører derfor væsentlige ekstraudgifter til omlægning og indretning af udearealerne i forhold til det oprindelige forslag i helhedsplanen. Udgifterne er medtaget i den samlede anlægsøkonomi ved etablering af en idrætshal.

 

Tidsplan

Vanløse Skoles udbygning planlægges udført i løbet af årene 2004-2007. I forhold til skolens etapevise udvidelse foreslås det, at idrætshallen projekteres i 2004 og bygges forår/sommer 2005 med ibrugtagning ultimo 2005.

 

Skolens udvidelse inkl. en eventuel ny idrætsfacilitet forudsætter en lokalplan for området. Af hensyn til kapacitetsproblemerne på skolen skal udbygningen igangsættes i efteråret 2004. Det kræver, at arbejdet med lokalplanen indledes i efteråret 2003. Efter principbeslutning om hvilket projekt der ønskes opført, initierer de involverede forvaltninger igangsætning af lokalplansarbejdet.

 

For ikke at forsinke skolens udbygning er det af hensyn til lokalplanarbejdet derfor nødvendigt, at der senest i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2004 (okt. 2003) træffes principbeslutning om opførelse af en større idrætsfacilitet på området.   

 

 

Økonomi

 

Udgifterne til etablering af den foreslåede idrætshal inkl. de nødvendige undervisningsfaciliteter og udearealer er skønnet til i alt 32 mio. kr. Heraf vedrører de 5,6 mio. kr. udgifter til udearealer - som en konsekvens af etableringen af den nye idrætshal -, hvorfor hovedparten af disse udgifter bør finansieres  af Kultur- og Fritidsudvalgets budget.

 

Af det samlede beløb forudsættes de 16,1 mio. kr. dækket af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget,og de 15,9 mio. kr. af Kultur- og Fritidsudvalgets anlægsbudget.

 

Ses bort fra udearealerne svarer anlægsudgifterne til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens erfaringspriser fra andre tilsvarende opgaver.

 

Der er i projektet indeholdt en udgift på 840.000 kr. til demonterbart inventar til aktiviteterne: Håndbold, minihåndbold, fodbold og bander hertil, tennis, minitennis, volleyball, basket, badminton og floorball.

 

 

Gennemføres projektet, som foreslået, vil det medføre følgende udgiftsprofil:

 

 

2004

2005

2006

I alt

U&U

2,1

9,5

4,5

16,1

K&F

2,0

9,4

4,5

15,9

Anlægsudgift i alt

4,1

18,9

9,0

32,0

Indeks 172,3

 

Udgifterne til den dobbelte gymnastiksal inkl. øvrige undervisningsfaciliteter i den oprindelige helhedsplan er vurderet til 14,1 mio. kr., som finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget.

 

En nærmere vurdering i forbindelse med den nu gennemførte analyse viser, at helhedsplanens budget til idrætsdelen er undervurderet med ca. 2,0 mio. kr. Økonomisk forhøjes Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens andel af projektet derfor tilsvarende til i alt 16,1 mio. kr.

 

Det samlede helhedsplansbudget for udbygning af Vanløse Skole er i alt 78,3 mio. kr. Den relativt lille merudgift for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens del af projektet vil i forbindelse med det videre arbejde med en evt. idrætshal blive søgt dækket inden for rammerne af det samlede budget for skolens udbygning.

 

 

 

Muligheder for at reducere anlægsøkonomien

 

Såfremt det er nødvendigt, vil det være muligt at reducere i projektet – det vil dog ikke kunne undgå at gå ud over funktioner, som der i arbejdsgruppen med de kommende brugere er lagt stor vægt på.

 

Fjerne tilskuerpladser

Ved at udelade de foreslåede tilskuerrækker minimeres bygningens areal med 130 m2.                                                              Besparelse 1,0 mio. kr.

 

Begrænse omlægning af Lønstrupvej

Det omklassificerede areal på Lønstrupvej reduceres med ca. 700 m2 i forhold til de oprindeligt foreslåede knap 2000 m2.             Besparelse 1,2 mio. kr.

 

Undlade omlægning af Lønstrupvej

Omlægningen af Lønstrupvej udelades – herved reduceres sammenhængen mellem Hyltebjerghallen og den nye hal samtidig med, at der ikke sker en tiltrængt forbedring af trafiksikkerheden.        Besparelse 2,8 mio. kr.  

 

Afhængigt af valg af løsning vil anlægsudgiften for Kultur og Fritidsudvalget kunne reduceres til minimum 12,1 mio. kr.

 

 

Driftsøkonomi

 

Hvis den daglige drift varetages af Københavns Idrætsanlæg vil der blive indgået en aftale mellem forvaltningerne, som baseres på de faktiske driftsomkostninger og som beskriver betingelserne for og kravene til driftsstyringen.    

 

 

Høring

 

Forslaget til ny idrætshal er udarbejdet i samarbejde med Vanløse Skole, Fritidshjemmet Klitten, Fritidshjemmet Lønstrupgård, Vanløse Lokalråd, VHC/Vidar, Vanløse Idrætssamvirke, KI og Vej & Park.

 

 

Miljøvurdering

 

De væsentligste miljømæssige konsekvenser ved opførelse af en idrætshal i stedet for en dobbelt gymnastiksal vil være knyttet til den fremtidige drift af byggeriet, især til energiforbruget og indeklimaet for de mange fremtidige brugere og det beskæftigede personale.

 

Ved etablering af den dobbelte funktion i samme bygning vil energiforbruget i drift- og etableringssituationen kunne reduceres i forhold til at opføre 2 selvstændige bygninger til de samme funktioner. Desuden vil bygningens aktiviteter blive en væsentlig faktor i forhold til lokalmiljøet omkring Vanløse Skole og Hyltebjerghallen.

 

Udvidelsen af mulighederne for idrætsaktiviteter i området vil medføre en øget trafikmængde i et i forvejen trafikbelastet område. Dette forsøges dog minimeret ved at foreslå en omklassificering af Lønstrupvej således, at adgangsforholdene for bløde trafikanter til idrætsfaciliteter, skole og KKFO forbedres markant. Herudover vil den nye hal og de tilliggende udearealer tilføre lokalområdet et spændende og rekreativt udemiljø, som vil forøge de udendørs kvaliteter, der allerede i dag er i lokalområdet.

 

 

Andre konsekvenser

 

Ingen

 

 

BILAG

 

·        Projektmappe med skitser og beskrivelse af forslaget

 

 

 

 

                Carsten Haurum                                            Peter   Rasmussen

 

 

 

 

 

 


 


Til top