Mødedato: 13.08.2003, kl. 15:00

Miljøpolitik for København

Miljøpolitik for København

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

 

10.      Miljøpolitik for København

  J.nr. U125/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender udkast til høringssvar om "Miljøpolitik for København"

 

 

 

RESUME

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har på udvalgets møde den 12. maj 2003 besluttet, at miljøpolitik for København skal sendes i høring i de øvrige udvalg. Herefter vil der blive udarbejdet et endeligt forslag til miljøpolitik, som behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.

 

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Forslag til miljøpolitik er udarbejdet af Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

 

Miljøpolitikken vurderes overordnet set som et godt udgangspunkt for Københavns Kommune, herunder  Uddannelses- og Ungdomsudvalgets arbejde med miljø. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår derfor, at udvalget over for Miljø- og Forsyningsudvalget godkender miljøpolitikken med enkelte justeringer vedrørende fokus på at påvirke adfærd og holdninger og et bredere fokus på at samarbejde internationalt for at udveksle miljøkompetencer generelt, herunder miljøteknologier. Uddybningen af miljøpolitikken foreslås suppleret med beskrivelse af, at de enkelte forvaltninger skal etablere en hensigtsmæssig platform for implementering af miljøpolitikken, og definitionen af miljø udvides til også at omfatte den levende natur i form af dyr og planter.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget har på udvalgets møde den 12. maj 2003 besluttet, at "Miljøpolitik for København" skal sendes i høring i de øvrige udvalg. Herefter vil der blive udarbejdet et endeligt forslag til miljøpolitik, som behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.

 

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har en plan om at miljøcertificere alle skoler og institutioner. Et af kravene for at blive miljøcertificeret er, at forvaltningen eller institutionen har en miljøpolitik. Der er i den forbindelse behov for en samlet miljøpolitik for kommunen, som den enkelte forvaltning eller institution kan indpasse sin egen miljøpolitik under.

 

Forslag til miljøpolitik er udarbejdet af Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har således haft indflydelse på formuleringen af miljøpolitikken undervejs i forløbet. 

 

Miljøpolitikkens indhold

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnet del med visionen om, at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigt grundlag, og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvad København som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

 

Visionen handler om, at kommunen sammen med borgere og erhvervsliv vil sikre, at byen afleveres til kommende generationer i en bedre miljøtilstand, end da vi selv overtog den. Kommunen vil vise, at lokale og globale miljømæssige udfordringer kan imødegås. København vil som by, hovedstad og centrum i Øresundsregionen være inspirator og drivkraft i omstillingen til bæredygtighed. Derfor vil kommunen som offentlig virksomhed, myndighed og samarbejdspartner forebygge miljøforringelser og reducere miljøbelastningen lokalt og globalt samt mindske ressourceforbruget.

 

Retningslinierne er en konkretisering af den overordnede vision og omfatter følgende:

·& nbsp;       Kortlægge miljøbelastningen og miljøtilstanden

·        Indarbejde miljøhensyn i alle sektorer

·        Indhente viden og opbygge miljøkompetence

·        Styrke børns og unges viden og handlemuligheder

·        Samarbejde med byer i Europa og internationalt

 

Kommunens miljøarbejde bevæger sig på tre forskellige niveauer:

·        Visioner

·        Politikker og strategier

·        Konkrete mål og handlinger

 

Miljøpolitikken hører primært hjemme på politik- og strateginiveauet. En konkretisering af miljøpolitikken i form af konkrete mål og handlinger vil ske i forbindelse med planarbejdet i kommunen, f.eks. i Agenda 21-planen.

 

Forvaltningen foreslår, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget: 

 

"Uddannelses- og Ungdomsudvalget har med brev af 10. juni 2003 (J.nr. M 1800 – 18/03) modtaget "Miljøpolitik for København" til høring. Udvalget har behandlet miljøpolitikken på sit møde den 13. august 2003.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vurderer, at miljøpolitikken er et godt udgangspunkt for Københavns Kommunes, herunder Uddannelses- og Ungdomsudvalgets, arbejde med miljø. Miljøpolitikken anses som en styrkelse af miljøområdet og er relevant for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets aktiviteter.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreslår følgende justeringer af miljøpolitikken:

 

·        Beskrivelsen af miljøpolitikkens formål bør suppleres med et klarere fokus på at påvirke holdninger og adfærd. Dette har betydning i forhold til målsætningen om at sikre, at byen afleveres i en bedre miljømæssig stand til de kommende generationer. Især for en forvaltning med fokus på børn, unge og uddannelse er det centralt at påvirke adfærd, bl.a. ved at oplyse om natur og miljø. Konkret foreslås, at miljøpolitikkens første afsnit suppleres med følgende: "Vi vil sætte fokus på at bevidstgøre natur og miljø og derved påvirke borgernes holdninger og adfærd."

·        Miljøpolitikkens  retningslinie om at samarbejde internationalt for at støtte en bæredygtig udvikling samt for at udveksle miljøteknologier bør gives et bredere fokus. Københavns Kommune har viden på en lang række områder med tilknytning til miljø, herunder bl.a. miljøteknologier, miljøstyring, grøn forbruger m.m. Konkret foreslås det derfor, at det sidste punkt i miljøpolitikken omformuleres til: "Samarbejde internationalt for at støtte en bæredygtig udvikling, understøtte København som Europas Miljøhovedstad samt for at udveksle miljøkompetencer generelt, herunder miljøteknologier. Med miljøkompetencer forstås evnen og motivationen til at reflek tere over problemer og løsninger på miljøområdet og aktivt bidrage til en miljørigtig og bæredygtig udvikling ".

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreslår desuden følgende justeringer af uddybningen af miljøpolitik for København:

 

·        Der mangler fokus på, hvordan miljøpolitikken implementeres. Det foreslås, at der under uddybningens afsnit om Formål & principper tilføjes: "For at sikre konsekvens og resultater af miljøpolitikken skal de enkelte forvaltninger etablere en hensigtsmæssig platform for omdannelse af miljøpolitikkens politik- og strateginiveau til konkrete mål, f.eks. et miljøforum el. lign."

·        Definitionen af miljø bør suppleres. Miljø defineres i uddybningen af miljøpolitikken som ressourceforbrug samt påvirkningen af vand, jord, luft og mennesker. Det foreslås, at definitionen af miljø (under afsnittet om visionen) ændres til følgende: "Miljø forstås i denne sammenhæng bredt som ressourceforbrug samt påvirkningen af vand, jord, luft og den levende natur i form af planter, dyr og mennesker."

 

Forvaltningens indstilling og uddrag af beslutningsprotokollen fra udvalgets møde den 13. august 2003 vedlægges."

 

 

Økonomi

 

Vedtagelsen af en miljøpolitik for Københavns Kommune vurderes at medføre følgeudgifter, når miljøpolitikken skal implementeres. Blandt andet må det forventes, at der på længere sigt vil skulle afsættes øgede midler til miljøcertificering o. lign.

 

 

Miljøvurdering

 

Det er forvaltningens vurdering, at vedtagelsen af en miljøpolitik for København  vil være et godt udgangspunkt for forvaltningens udarbejdelse af miljøvurderinger, f.eks. i forbindelse med  udarbejdelse af indstillinger til udvalget.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Brev af 10. juni 2003 med bilag fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Jørn Larsen


 


Til top