Oplæg til Handleplan 2003 på folkeskoleområdet
Oplæg til Handleplan 2003 på folkeskoleområdet
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 13. marts 2002
7. Oplæg til Handleplan 2003 på folkeskoleområdet
UUU 134/2002 J.nr. U54/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at der iværksættes de i sagsfremstillingen nævnte planlægningsinitiativer med henblik på udarbejdelse af Handleplan 2003
RESUME
Med vedtagelsen af Perspektivplan 2000 i Borgerrepræsentationen den 31. maj 2001 er der fremlagt en samlet plan med principper for udbygningen af folkeskoler og fritidshjem/KKFO over de kommende 12 år.
Set på baggrund af de økonomiske muligheder foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der ikke udarbejdes detaljerede udbygningsplaner (Helhedsplanskitser) ud over de allerede vedtagne planarbejder for Nyboder Skole og Gerbrandskolen samt Skolen på Islands Brygge. I forbindelse med de to sidstnævnte skoler er der behov for at analysere udviklingen i henholdsvis Sundbyøster og på Vestamager med henblik på afklaring af den fremtidige skolestruktur.
Desuden skal den indledte foranalyse af Vesterbro afsluttes med en række konkrete løsningsforslag. Der skal ligeledes iværksættes et analysearbejde, der munder ud i et konkret forslag til etablering af et 10. klassemiljø omkring Valby/Kongens Enghave.
SAGSBESKRIVELSE
Den fysiske skoleplanlægning har siden 1994 været baseret på 12-årige Perspektivplaner for folkeskolen. Der er indtil nu udarbejdet 3 Perspektivplaner, henholdsvis Perspektivplan 1994, 1997 og 2000. Perspektivplanerne har været grundlaget for at fremsætte de årlige udbygningsplaner, de såkaldte Handleplaner. Handleplan 1996 omfattede 6 skoler, Handleplan 1997 ligeledes 6 skoler, Handleplan 1998 5 skoler, Handleplan 1999 8 skoler og Handleplan 2000 5 skoler.
Handleplan 2001, der indeholdt 7 skoler: Sortedamskolen, Randersgades Skole, Vibenshus Skole, Strandvejsskolen, Hillerødgades Skole, Havremarkens Skole og Bis-pebjerg Skole er med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 21. juni 2001 udsat. Sortedamskolen er, som den eneste skole, vedtaget igangsat, jf. BR´s møde den 6. december 2001. I samme møde vedtog BR en midlertidig afhjælpende foranstaltning for Vibenshus Skole (skolebetjentboligen).
Handleplan 2002 omfatter 7 skoler: Nyboder Skole, Kildevældskolen, Vanløse Skole, Voldparkens Skole, Gerbrandskolen, Peder Lykke Skolen, Amager Fælled Skole og Skolen på Islands Brygge, hvoraf 2 skoler, Nyboder Skole og Gerbrandskolen, er udsat til HP 2003, jf. nedenfor. Af de resterende 5 skoler er det kun Amager Fælled Skole, der er vedtaget igangsat, jf. BR´s beslutning den 6. december 2001.
Som det fremgår af sagsfremstillingen "Fortsat prioritering af anlægsbudgettet for 2002", der indgår andetsteds i nærværende udvalgsdagsorden, er der, på grundlag af anlægsrammen for 2002 og 2003, ikke mulighed for at iværksætte udbygning af flere HP 2001 og HP 2002 skoler, end de, der allerede er vedtagne. Der henvises i øvrigt til sagsfremstillingen vedr. "Fortsat prioritering af anlægsbudgettet for 2002".
Det snævre økonomiske råderum på anlægsbudgettet for 2002 og 2003 påvirker også mulighederne for at iværksætte udbygningsplaner i medfør af Handleplan 2003. Det indstilles derfor, at der ikke udarbejdes flere detaljerede udbygningsplaner (Helhedsplanskitser) i medfør af HP 2003 ud over de, der allerede er vedtaget, dvs. Nyboder Skole og Gerbrandskolen samt at fortsætte med de ligeledes vedtagne planer for udbygningen af Skolen på Islands Brygge.
De enkelte projekter
Nyboder Skole
I Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 5. december 2001 blev der fremlagt 3 alternative forslag om udbygning af Nyboder Skole som en 2-sporet skole med taleklasserække og KKFO-ordning samt en mindre udvidelse af tandklinikken.
På baggrund af skolebestyrelsens høringssvar over forslagene besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at forvaltningen genoptog drøftelserne med skolen med henblik på en nærmere afklaring af planerne for skolens udbygning. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har holdt møde med skolebestyrelsen den 21. februar 2002. På dette møde er der opnået enighed om at gennemføre en fornyet vurdering af planerne for skolens udbygning. I den forbindelse er det blevet drøftet, at mulighed for eventuelt at flytte tandreguleringsklinikken på Nyboder Skole til en anden skole for at skabe mere rummelighed. Et fornyet forslag til Helhedsplanskitse vil blive udarbejdet i samarbejde med skolens byggeudvalg, og forslaget vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget inden sommerferien.
- Det foreslås, at der arbejdes videre med planerne for udbygning af Nyboder Skole som 2-sporet skole med taleklasserække i 2 spor fra 1. – 5. klasse, 4 KKFO-grupper samt afklaring af tandreguleringsklinikkens fremtidige placering.
Vesterbro
Med baggrund i blandt andet byfornyelsen på Vesterbro forventes en befolkningstilvækst, som indebærer, at der skal tilvejebringes mere skolekapacitet. Rammerne for den videre planlægning blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 5. december 2001. Udvalget besluttede, at der skulle arbejdes videre med to løsningsmodeller for den fremtidige skole- og institutionsdækning på Vesterbro:
Model 1 "Skovskole":
- Etablering af en 2-sporet "Skovskole" for indskolingsklasser med KKFO uden for Vesterbro lokalområde for dels at løse kapacitetsbehovet, dels give et attraktivt pædagogisk skoletilbud, og dels for at understøtte integrationsbestræbelserne på Vesterbro.
Model 2 "Udbygning af eksisterende skoler":
Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) har undersøgt de fem skoler og fritidshjemmene på Vesterbro med henblik på at vurdere skolernes byggetekniske muligheder for at kunne rumme flere spor og fritidshjemsbørn. Denne scanning af bygningerne har vist, at der ved udbygninger kan findes plads til 9 spor inden for den eksisterende bygningsmasse. Behovet for at tilvejebringe yderligere skolekapacitet har være grundlaget for at opstille følgende modeller:
- Indretning af den tidligere skole i Haderslevsgade til skole-/KKFO-funktion med henblik på udvidelse af kapaciteten på Matthæusgades Skole. Bygningen rummer i dag et socialcenter under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvorfor modellen forudsætter, at socialcentret genhuses andetsteds.
- Indretning af en skole-/KKFO-funktion (enten indskolingsafdeling for Matthæusgades Skole eller et 10. klassemiljø) i KVUC-bygningen i Helgolandsgade. Løsningsmodellen indebærer, at der skal foretages en genhusning af KVCU hovedkontor m.v.
- Udformning af en samlet skole med KKFO og 10. klassemiljø i bygningskomplekset, som i dag omfatter Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole
- Udarbejdelse af udbygningsplaner for de enkelte skoler i overensstemmelse med RIA's foranalyse
Under hensyn til den fremtidige skoledækning af Vesterbro og behovet for yderligere kapacitet har forvaltningen endvidere fundet det hensigtsmæssigt at undersøge mulighederne for
- Genåbning af Gasværksvejens Skole som folkeskole. Skolen rummer i dag Vesterbro Enkeltfags HF. Modellen forudsætter derfor, at disse funktioner genhuses andetsteds.
Arbejdet med ovenstående modeller gennemføres i samarbejde med skolerne i foråret 2002, således at der kan forelægges forslag til modeller for den fremtidige skolestruktur på Vesterbro i Uddannelses- og Ungdomsudvalget inden sommeren 2002. Herved tilstræbes, at den fremtidige skolestruktur er besluttet inden indskrivningen starter til skoleåret 2003/04.
Valby
Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede i mødet den 3. oktober 2001 det videre arbejde med den fremtidige struktur på 10. klasseområdet. Heraf fremgik det, vedr. gennemførelsesfase 4/5 i skoleårene 2004/05 og 2005/06, at etablering af et 10. klassemiljø for Valby/Kongens Enghave afklares i forbindelse med Eksempelprojektet for Valby. Er 10. klassemiljøet afhængig af etableringen af Ovnhallen som folkeskole, vil et permanent 10. klassemiljø først kunne etableres i fase 4/5.
Med vedtagelsen af Ovnhalsprojektet (som en del af Eksempelprojektet) som en 3-sporet folkeskole er Valbys fremtidige struktur stort set afklaret, idet Vigerslev Allés Skole må forudses at skulle udbygges til 3 spor. Placeringen af 10. klassemiljøet er dog endnu ikke afklaret.
- Det foreslås, at der udarbejdes en foranalyse, der skal belyse hvorledes et 10. klassemiljø vil kunne indpasses omkring Valby/Kongens Enghave.
Gerbrandskolen og Sundbyøster
I mødet den 24. oktober 2001 vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget
at forvaltningen bedes undersøge muligheden for en ny folkeskole - evt. som overbygningsskole - på Østamager,
at forvaltningen i samarbejde med skolen bedes fremkomme med et forslag til en 3-sporet skole, der evt. kan udvides med et 4. spor.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har tirsdag den 8. januar 2002 afholdt et opstartsmøde med Gerbrandskolen på baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning. Byggeudvalget er i gang med arbejdet, og det forventes, at en ny plan for Gerbrandskolen kan indgå som en del af HP 2003.
- Det foreslås, at der arbejdes videre med udbygningsplanerne for Gerbrandskolen og at forvaltningen parallelt hermed undersøger muligheden for en ny folkeskole - evt. som overbygningsskole – i Sundbyøster.
Skolen på Islands Brygge
Udviklingen i elevgrundlaget ved Skolen på Islands Brygge viser, at der vil være behov for en udvidelse af den aktuelle skolekapacitet med 1-2 spor, idet der allerede nu er behov for etablering af det første nye spor. På den baggrund er der udarbejdet en foranalyse af mulighederne for udbygning af Skolen på Islands Brygge til 3 spor - muligvis 4 spor. Foranalyserne vise, at fritidshjemmet "Thorshave" ikke kan blive liggende på den nuværende placering syd for skolen.
Der er imidlertid truffet aftale med kolonihaveforbundet om, at ingen koloni- eller nyttehave kunne nedlægges før efter 2010. Denne nye præmis blev indarbejdet i bebyggelsesplanen. Aftalen betyder, at det 4. spor først kan gennemføres efter 2010.
- Det foreslås, at der på baggrund af foranalysen, udarbejdes en handleplanskitse indeholdende en udbygning af Skolen på Islands Brygge til henholdsvis 3- og 4-spor med fuld klassetrinsdækning samt integreret fritidsordning enten som KKFO eller med bibeholdelse af selvstændig fritidshjemsfunktion. I forbindelse med fremlæggelse af Handleplan 2003 redegør forvaltningen for den videre udbygning af kapaciteten på Vestamager.
Udgifterne til udarbejdelse af Helhedsplanskitser og strukturanalyser afholdes inden for det i anlægsbudgettet for 2002 afsatte rådighedsbeløb på konto 3.01.3 og dækkes af det rammebeløb 1,5 mio. kr. til planlægningsarbejder, som er bevilget af Borgerrepræsentationen i mødet den 6. december 2001.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
De udarbejdede Helhedsplanskitser for Nyboder Skole, Gerbrandskolen og Skolen på Islands Brygge vil blive udsendt i høring, når de er udarbejdede. Skolerne på Vesterbro og Sundbyøster inddrages i analysen af planerne for de respektive distrikter. Valby Lokaludvalg inddrages i foranalysen om indpasning af et 10. klassemiljø omkring Valby/Kongens Enghave.
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Jørn Larsen