Fortsat prioritering af anlægsbudgettet for 2002
Fortsat prioritering af anlægsbudgettet for 2002
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 13. marts 2002
6. Fortsat prioritering af anlægsbudgettet for 2002
UUU 119/2002 J.nr. U53/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsudvalget indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at redegørelsen vedrørende den videre prioritering af anlægsbudgettet for 2002 godkendes
at der med henblik på at sikre pladsgarantien på fritidshjemsområdet i 2002 optages et et-årigt lån på i alt 12,40 mill. kr. til udbygningen på konto 5.15.3
at der i den forbindelse gives en kapitalbevilling på i alt 5,95 mill. kr. til gennemførelse af den nødvendige udbygning med fritidshjem og KKFO'er med dækning på konto 5.15.3
at der gives en kapitalbevilling på i alt 11,86 mill. kr. til etablering af en midlertidig skole inkl. fritidsordning til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder samt til supplerende montering af Frejaskolen med dækning på konto 3.07.3
RESUME
I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af budget 2002 blev det bl.a. vedtaget at gennemføre en analyse af hjemklasseprincippet. Analysen skulle forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget i februar 2002 – hvilket er sket på udvalgets møde den 27. februar 2002. Indstillingen viser bl.a., at der i 2003 med den nuværende udbygningstakt vil mangle mere end 100 basislokaler.
Borgerrepræsentationen godkendte den 6. december 2001 en prioritering af anlægsbudgettet for 2002 og en kapitalbevilling på i alt 292,03 mill. kr. til udbygning på skoleområdet for årene 2002-04 (BR 604/01). Indstillingen, der blev udarbejdet umiddelbart efter vedtagelsen af budgettet for 2002, var baseret på et samlet anlægsbudget på 259,04 mill. kr. (folkeskoler og gymnasier).
Det er efterfølgende konstateret, at det faktiske budget for 2002 alene udgør 225,6 mill. kr. De godkendte anlægsprojekter kan dog stort set gennemføres, når der tages hensyn til forventede forsinkelser og ikke-disponeret restpulje. Der vil alene være behov for at forskyde udbygningen af en skole uden kapacitetsproblemer til 2003.
Der vil i 2003 kun i meget begrænset omfang være mulighed for at igangsætte projektering mv. på nye skoler – ud over de allerede igangværende projekter. Der vil derfor heller ikke med den udmeldte budgetramme i 2003 være mulighed for at fremme afhjælpningen af manglen på hjemklasser, jf. den fremlagte analyse.
Gymnasier
Der er reserveret i alt 26,4 mill. kr. til køb af gymnasiegrund mv., ligesom der tidligere er bevilget penge til forberedelse af en arkitektkonkurrence om et nyt gymnasium samt forbedringer på eksisterende gymnasier.
Vidtgående specialundervisning
Der kan for den vidtgående specialundervisning i 2002 stort set forventes balance mellem den planlagte udbygning og anlægsbudgettet – inkl. tilbagebetaling af et lån på 8,9 mill. kr. fra 2001.
Der er i budgetrammerne for 2003 ikke afsat midler til udbygning af den vidtgående specialundervisning ud over midler, der indgår i finansieringsplanen for Eksempelprojektet i Valby.
Kapitalbevilling
For at sikre den nødvendige undervisningskapacitet ved skolestart 2002 fremlægges samtidig en kapitalbevilling på i alt 11,86 mill. kr. til en ny, midlertidig skole til elever med generelle indlæringsvanskeligheder syd for Strandparkskolen, samt til supplerende montering til Frejaskolen. Halvdelen af udgifterne dækkes af anlægsbudgettet for fritidshjem.
Fritidshjem
Der er på fritidshjemsområdet et samlet anlægsbehov på i alt 60,88 mill. kr. – svarende til et merforbrug på i alt 12,40 mill. kr. For at fastholde pladsgarantien foreslås det, at der i 2002 optages et lån til dækning af denne merudgift.
Kapitalbevilling
Med henblik på sikring af pladsgarantien på en række skoler – bl.a. Sundbyøster Skole, Sortedamsskolen, og Oehlenschlægersgades Skole - søges om en samlet kapitalbevilling på i alt 5,95 mill. kr.
Klubber
Med de foreliggende planer på klubområdet forventes pt. et mindreforbrug på 5,08 mill. kr. i 2002.
Imidlertid er vurderingen af behov og den geografiske placering af evt. nye pladser erfaringsmæssigt behæftet med en vis usikkerhed. På den baggrund foreslås det, at midlerne indtil videre fastholdes på klubområdet.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen godkendte den 6. december 2001 en prioritering af anlægsbudgettet for 2002 og en kapitalbevilling på i alt 292,03 mill. kr. til udbygning på skoleområdet for årene 2002-04 (BR 604/01). Indstillingen, der blev udarbejdet umiddelbart efter vedtagelsen af budgettet for 2002, var baseret på et samlet anlægsbudget på 259,04 mill. kr. (folkeskoler og gymnasier).
Der er nu foretaget en fornyet gennemgang af anlægsmidlerne i 2002 med henblik på den videre prioritering og planlægning af udbygningen, herunder vurderingen af et eventuelt lånebehov for at afhjælpe kapacitetsmanglen.
I den forbindelse har det vist sig – efter drøftelser med Økonomiforvaltningen - at den godkendte prioritering af udbygningen i 2002 desværre byggede på et forkert grundlag. I stedet for et samlet budget på 259,0 mill. kr. i 2002 (folkeskoler og gymnasier), som angivet i indstillingen, er det faktiske budget i 2002 på i alt kun 225,6 mill. kr. – dvs. 33,4 mill. kr. mindre. Fejlen er opstået i forbindelse med usikkerhed om indregningen af de særlige udgifter til Eksempelprojektet i Valby.
Oversigt over det godkendte anlægsbudget for 2002
Funktion |
Mill. kr. |
Folkeskoler inkl. Eksempelprojektet |
187,1 |
Gymnasier mv. |
38,5 |
Vidtgående specialundervisning |
30,0 |
Fritidshjem inkl. Eksempelprojektet |
48,5 |
Klubber |
35,4 |
Anlægsbudget 2002 i alt |
Med baggrund i ovenstående anlægsbudget er der i vedlagte redegørelse foretaget en revideret prioritering af budgettet med deraf følgende forslag til videre udbygning og planlægning.
Budgetgrundlag, projekter og anlægsøkonomi mm., der ligger til grund for den foreliggende redegørelse fremgår af vedlagte bilag 1 (notat med hovedtal) og bilag 2 (samtlige projekter).
Folkeskoler
Revideret prioritering af anlægsbudgettet for 2002
I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af budget 2002 blev det bl.a. vedtaget at gennemføre en analyse af hjemklasseprincippet. Denne skulle forelægges for Uddannelses- og Ungdomsudvalget i februar 2002 – hvilket er sket på udvalgets møde den 27. februar 2002. Analysen viser blandt andet, at der i 2003 med den nuværende udbygningstakt vil mangle mere end 100 basislokaler fordelt på 33 skoler. Heraf vil 12 skoler mangle mellem 3-7 basislokaler.
I 2004 vil der mangle mere end 140 basislokaler.
Manglen på basislokaler skyldes et generelt efterslæb samt reduktioner i anlægsbudgetterne – ikke mindst i de første år af udbygningen på skoleområdet. Udgiftsmæssigt svarer de godt 100 manglende basislokaler i 2003 til en investering på 3-400 mill. kr.
Med henblik på at bringe balance mellem udbygning og anlægsbudget er der foretaget en fornyet gennemgang og prioritering af anlægsbudgettet. På den baggrund foreslås følgende justeringer:
Justeringer mill. kr.
Bortfald af restpulje i opr. prioritering 11,5
Vurderede tidsforskydninger1) 14,5
Kirkebjerg Skole. Udskydelse af 2. etape. 2) 9,0
I alt
35,0byggerier f.eks. p.g.a. lokalplankrav, forurening, krav om ekstrafundering mm.
Der kan allerede nu konstateres forsinkelser i projekterne vedr. bl.a. Lundehusskolen, Bavnehøj Skole og Kirsebærhavens Skole.
en KKFO. Der er i december 2001 givet kapitalbevilling til den videre udbygning
(som en del af HP 2000) med henblik på gennemførelse af 2. etape af
helhedsplanen, der omfatter ombygninger i den eksisterende skole, samt en tilbyg-
ning med bl.a. musiklokale og billedkunst/tekstil- værksted. Med ibrugtagningen
af indskolingsfløjen vil skolen i en periode have et stort overskud af
basislokaler, der gør det forsvarligt at udskyde 2. etape af byggeriet.
Der er herved balance mellem anlægsudgifter og budgetgrundlag på folkeskoleområdet. Anlægsbudgettets størrelse betyder samtidig, at der ikke er mulighed for at fremme initiativer med henblik på afhjælpning af manglen på basislokaler.
Optagelse af evt. lån med henblik på fremme af udbygningen
Typeeksempel på tidsplan mv. for skoleudbygning:
År 1 |
År 2 |
År 3 |
År 4 |
År 5 |
|
Fase |
Planlægning |
Projektering |
Byggestart |
Byggeri |
Afslutning |
Økonomi |
0,2 pct. |
10 pct. |
40-50 pct. |
25-30 pct. |
15-25 pct. |
Som det fremgår, går der typisk et par år med planlægning og projektering før et byggeri kommer i gang. Udgifterne de første 2 år er derfor relativt beskedne, for derefter at stige kraftigt, så snart selve byggeriet kommer i gang – ikke mindst i den første periode af byggefasen, der ofte rummer de tilbygninger, nybyggerier mm., der skaffer den fornødne kapacitet til, at den øvrige del af skolen kan ombygges og moderniseres. Tidsplanen betyder samtidig, at der som hovedregel går ca. 3 år fra processens start til resultaterne i form af at kapacitetsforbedringerne viser sig.
I de seneste år er hovedparten af skoleudbygningerne omfattet af Handleplan 96 – 99 afsluttet. Samtidig er der påbegyndt en række store byggerier – primært bygningen af nye skoler (bl.a. Utterslev Skole, Heibergskolen, Overbygningsskolen) men også en række store udvidelser af eks. skoler (Lundehusskolen, Kirkebjerg Skole, Rødkilde Skole, Christianshavns Skole m.fl.).
Med de begrænsninger, der har været i anlægsbudgettet, medfører ovenstående, at der i de sidste par år alene har været mulighed for at afse de få midler, det koster at lave planer for udbygning af skoler med kapacitetsproblemer (skolerne omfattet af HP 2001 og HP 2002) – fordi anlægsmidlerne primært har været brugt til gennemførelse af de store projekter samt til afslutning af de tidligere handleplaner. Bindingen til de store projekter har samtidig betydet, at det har været vanskeligt at ændre væsentligt på prioriteringen af anlægsbudgetterne.
Denne situation betyder, at der ikke er mulighed for at igangsætte yderligere eller nye byggerier. Eneste mulighed for at afhjælpe manglen på basislokaler er stort set kun at igangsætte projekteringen af nogle af de udarbejdede helhedsplaner. Evt. kombineret med igangsætning af de mindre, afhjælpende foranstaltninger som hjemklasseanalysen peger på.
Det er vurderingen jf. bilag 1, at der til projektering af helhedsplanerne på de mest påtrængende skoler (bl.a. Vibenshus Skole, Randersgades Skole, Sortedamskolen, Strandvejsskolen, Amager Fælled Skole, Nyboder Skole, Gerbrandskolen, Peder Lykke Skolen, Kildevældsskolen m.fl. ) realistisk kan anvendes i alt 20,5 mill. kr. – inkl. en pulje på 5 mill. kr. til mindre afhjælpende foranstaltninger på en række skoler (bl.a. Strandvejsskolen, Valby Skole, Gerbrandskolen, Grundtvigsskolen, Kildevældsskolen, Oehlenschlægersgades Skole m.fl.).
I vurderingen af på hvilke skoler, der i givet fald skal igangsættes projektering, har ikke kun analysen af hjemklasseprincippet spillet en rolle, men også behovet for fritidshjems-/ KKFO-pladser og skolernes muligheder for på anden vis at løse kapacitetsproblemerne.
Skal projektering mv. igangsættes som beskrevet, vil det i givet fald være nødvendigt at låne de 20,5 mill. kr. i 2002, da der med det gældende budget ikke er dækning for denne udgift.
Fremrykning af projekteringen giver imidlertid kun mening, såfremt det er muligt at fortsætte med byggerierne på de pågældende skoler i 2003.
Den udmeldte anlægsramme for 2003 er i overensstemmelse med budgetaftalen m.m. fastlagt til i alt 217,3 mill. kr. inkl. Eksempelprojektet. Fortsættes som planlagt med byggeri på de skoler, hvor projekteringen evt. fremmes i 2002, vil det med den fastlagte budgetramme for 2003 medføre en overskridelse af budgettet med ca. 80 mill. kr. (79,3)
Kombineret med en tilbagebetaling af lånet på ca. 20 mill. kr. (20,5) fra 2002 betyder det, at det på folkeskoleområdet alene vil medføre et samlet lånebehov i 2003 på i alt ca. 100 mill. kr., hvilket må anses for helt urealistisk.
Det kan på den baggrund ikke anbefales, at der med den foreliggende anlægsbudget-ramme for 2003 optages lån i 2002 med henblik på fremme af projekteringen af en række helhedsplaner.
Det "reviderede" anlægsbudget for 2002 har ikke påvirket denne situation væsentligt. Problemet er først og fremmest de manglende økonomiske muligheder i 2003 for at følge op med byggeri på de mest trængte skoler som følge af den i tidligere budgetaftaler fastlagte anlægsramme for 2003.
Det skal samtidig understreges – jf. ovennævnte tidsplan – at en mulig fremrykning af investeringerne i 2002 og 2003, som ovenfor beskrevet, først vil få kapacitetsmæssig effekt i 2004.
Under alle omstændigheder må det derfor forventes, at de med hjemklasseanalysen beskrevne kapacitetsproblemer vil lægge et stort pres på etablering af midlertidige kapacitetsforbedringer med deraf følgende udgifter til midlertidige løsninger – med tilsvarende mindre muligheder for at gennemføre mere permanente udbygninger.
Gymnasier
Der er i budget 2002 afsat i alt 38,5 mill. kr. til køb af gymnasiegrund mv. samt udbygning af kapaciteten på folkeskoleområdet. Heraf er det tidligere – i den indstilling der blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 6. december 2001 – besluttet at overføre 8,5 mill. kr. til folkeskoleområdet, ligesom der blev godkendt en bevilling på 1,7 mill. kr. til udbygning af Rysensteen Gymnasium. Efterfølgende er der bevilget penge til forberedelse af en arkitektkonkurrence om et nyt gymnasium samt arbejder på Christianshavns Gymnasium - i alt 1,9 mill. kr. De resterende midler i alt 26,4 mill. kr. forventes brugt til køb af grund og evt. arbejder på øvrige gymnasier.
Skal disse investeringer følges op med projektering af et nyt gymnasium samt forbedringer på øvrige gymnasier foreslås der afsat i alt ca. 25 mill. kr. (15+10) hertil i 2003. Der er i de udmeldte budgetrammer for 2003 ikke afsat midler på gymnasieområdet.
Vidtgående specialundervisning
Af bilag 1 fremgår, at der for den vidtgående specialundervisning i 2002 stort ses forventes balance mellem den planlagte udbygning og anlægsbudgettet på i alt 30,0 mill. kr. – inkl. tilbagebetaling af et lån på 8,9 mill. kr. fra 2001.
Ud over de igangværende projekter (primært udbygning af Skolen på Kastelsvej og Ungdomsskolen i Utterslev) er der i 2002 afsat midler til etablering af undervisningsfaciliteter (nybyggeri) på Øresundshospitalet til 5 udadreagerende autistiske elever (kapitalbevilling søges senere). Derudover er der reserveret 5,78 mill. kr. (skoleandel af budget) til etablering af en ny, midlertidig skole til foreløbig 18 elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder på at areal syd for Strandparkskolen. Der søges kapitalbevilling til denne skole nu. Endelig er der reserveret 0,15 mill. kr. (skoleandel af budget) til montering i forbindelse med indskrivning af nye elever på Frejaskolen. Kapitalbevilling hertil søges også nu.
I 2003 viser redegørelsen et anlægsbehov på i alt 35,6 mill. kr. bl.a. til den fortsatte udbygning af Ungdomsskolen i Utterslev (UIU), Skolen på Kastelsvej mm. Ifølge Perspektivplanen på området er anlægsbehovet noget større – i alt ca. 51 mill. kr. inkl. UIU. Det har imidlertid generelt været svært at finde egnede bygninger eller arealer til den nødvendige udbygning til det stærkt stigende elevtal, hvorfor det forventede anlægsbehov i 2003 med baggrund i manglen på konkrete udbygningsmuligheder her er vurderet lavere.
Der er i budgetrammerne for 2003 ikke afsat midler til udbygning af den vidtgående specialundervisning ud over midler, der indgår i finansieringsplanen for Eksempelprojektet i Valby. Beløb svarende til de beskrevne anlægsbehov herudover foreslås i givet fald optaget på ønskelisten.
Der vil senere komme en vurdering af det forventede anlægsbehov for 2003 på området for den vidtgående specialundervisning.
Kapitalbevilling
For at sikre nødvendig ny lokalekapacitet til den vidtgående specialundervisning ved skolestart 2002 søges en kapitalbevilling på i alt 11,86 mill. kr., heraf dækkes 5,93 mill. kr. via anlægsbudgettet for vidtgående specialundervisning og 5,93 mill. kr. via anlægsbudgettet for fritidshjem. Indstillingen omfatter:
Ny specialskole ved Strandparkskolen
På grund af stor tilgang af elever med generelle indlæringsvanskeligheder er det nødvendigt at skabe 18 nye skole- og fritidshjemspladser allerede ved skolestart i august 2002. Pladserne foreslås etableret som en ny skole med en integreret fritidsordning til denne elevgruppe.
På grund af de generelle vanskeligheder med at finde egnede placeringsmuligheder eller lokaler til udbygningen etableres den nye skole som en midlertidig skole på et areal syd for den eksisterende Strandparkskole. Placeringen er ikke optimal, men der vil være mulighed for at den nye skole kan benytte nogle af faciliteterne på Strandparkskolen og dermed begrænse etableringsudgifterne. Bygningerne opføres som et modulbyggeri med samme standard som Strandparkskolens seneste udbygning. Bygningerne vil i givet fald senere kunne flyttes til en anden placering. Skal bygningerne stå klar til skolestart, er tidsplanen meget stram (se bilag 3 for yderligere beskrivelse).
Som nævnt er den foreslåede placering af en ny skole ikke optimal. Derfor undersøger forvaltningen sideløbende alternative løsninger. Såfremt der findes en bedre løsning, der kan realiseres inden for de samme tidsmæssige rammer, fremlægges denne løsning til fornyet behandling.
Det skal desuden bemærkes, at anlægsudgifterne er skønnet før et projekt er udarbejdet og derfor er behæftet med usikkerhed. Der er afsat et beløb til forurenet jord svarende til forurening i sædvanligt omfang i det aktuelle område.
Ud af de samlede anlægsudgifter på 11,56 mill. kr. til etableringen af den nye midlertidige skole inkl. fritidsordning dækkes 5,78 mill. kr. via anlægsbudgettet for vidtgående specialundervisning og 5,78 mill. kr. via anlægsbudgettet for fritidshjem.
Etablering af nye pladser i Frejaskolen
Endvidere er der indregnet et beløb på i alt 0,30 mill. kr. til supplerende montering til Frejaskolen som følge af indskrivning af yderligere elever på skolen og dens fritidsordning. Heraf dækkes 0,15 mill. kr. via. anlægsbudgettet for den vidtgående specialundervisning og 0,15 mill. kr. via anlægsbudgettet for fritidshjem.
Fritidshjem
Af bilagene til denne indstilling fremgår, at der på fritidshjemsområdet for at sikre pladsgarantien er et samlet anlægsbehov i 2002 på i alt 60,88 mill. kr. – svarende til et merforbrug på i alt 12,40 mill. kr. Det foreslås på den baggrund, at der i 2002 optages et et-årigt lån til dækning af denne merudgift.
Årsagen til merudgifterne er, at budgettet på området beregnes på basis af den demografiske udvikling, hvorimod udbygningen med vedtagelsen af KKFO-ordningen nu i stort omfang er bundet til udbygningen af skolerne. I forbindelse med de nye skoler er der således et meget stort antal KKFO-pladser under etablering i sammenhæng med indskolingsområderne. Af samme grund må der også med de igangværende og planlagte byggerier allerede nu forventes et merforbrug på området i 2003.
Ud over de projekter, der tidligere er givet kapitalbevilling til (jf. den 6. december 2001 godkendte indstilling), søges der med den her fremlagte indstilling en kapitalbevilling på i alt 5,95 mill. kr. for at sikre pladsgarantien ved en række skoler til skolestart i august 2002 – primært til en række midlertidige ordninger (Sortedamskolen, Oehlenschlægersgades Skole og Sundbyøster Skole).
Hertil kommer den tidligere omtalte kapitalbevilling til en ny specialskole syd for Strandparkskolen og Frejaskolen, hvoraf udgifter for i alt 5,93 mill. kr. dækkes via anlægsbudgettet for fritidshjem.
Endelig er der reserveret et beløb på 2 mill. kr. til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bemyndigelse til at godkende mindre, pladsgivende projekter uden godkendelse i BR (bemyndigelse søges senere).
Kapitalbevilling
Med henblik på sikring af pladsgarantien vedr. fritidshjem og klubber på en række skoler søges en samlet kapitalbevilling på i alt 5,95 mill. kr., heraf dækkes 4,26 mill. kr. via anlægsbudgettet for fritidshjem og 1,69 mill. kr. via anlægsbudgettet for klubber. Indstillingen omfatter følgende skoler/institutioner (se bilag 4 for yderligere beskrivelse):
Det skal bemærkes, at beløbene er skønnet før projekter er udarbejdet og derfor er behæftet med nogen usikkerhed.
Indre Østerbro, Sortedamskolen
Til sikring af pladsgarantien på Indre Østerbro opstilles midlertidige pavilloner med 44 fritidshjemspladser til børn fra Sortedamskolen. Pavillonerne opstilles i nærheden af skolen, evt. ved Fredensparken. Den midlertidige løsning erstattes af KKFO-pladser der planlægges etableret i forbindelse med gennemførelsen af helhedsplanen for Sortedamskolen.
De samlede anlægsudgifter til etablering af de 44 pladser er opgjort til 1,54 mill. kr.
Vesterbro, Oehlenschlægersgades Skole
Til sikring af pladsgarantien på Vesterbro etableres 35-40 fritidshjemspladser i eksisterende lokaler på Oehlenschlægersgades Skole. Pladserne etableres som udvidelse af en eksisterende satellit til naboinstitutionen Saxogade 104 og som en ny gruppe et andet sted skolen. I den forbindelse vil det også være nødvendigt af foretage mindre ombygningsarbejder på selve skolen.
De samlede anlægsudgifter til etablering af de 35 pladser er opgjort til 1,03 mill. kr.
Sundbyøster, Sundbyøster Skole
Til sikring af pladsgarantien for Sundbyøster Skole opstilles midlertidige pavilloner ved Sundbyøsterhallen med 44 fritidshjemspladser og 60-70 klubpladser. Pladserne etableres evt. som en ny selvstændig institution. Forvaltningen har kontaktet Københavns Idrætsanlæg m.h.p. etablering af en permanent løsning i forbindelse med en fremtidig udvidelse af Sundbyøsterhallen.
De samlede anlægsudgifter udgør 3,08 mill. kr., heraf udgør 1,54 mill. kr. udgifter til etablering af fritidshjemspladser og 1,54 mill. kr. udgifter til klubpladser.
Strandparkskolen
Der er ikke balance mellem Strandparkskolens elevtal og antallet af pladser i det eksisterende fritidshjem ved skolen. Desuden mangler der klubpladser til børn med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. Ved at inddrage en eksisterende ledig pavillon ved Strandparkskolens fritidshjem kan der etableres 10-15 ekstra fritidshjems- og klubpladser, som der er stort behov for.
De samlede anlægsudgifter hertil er opgjort til 0,30 mill. kr., heraf er 0,15 mill. kr. udgifter til etablering af fritidshjemspladser og 0,15 mill. kr. udgifter til etablering af klubpladser.
Som det fremgår af det foregående afsnit om vidtgående specialundervisning, søges der her ud over om kapitalbevilling på i alt 11,86 mill. kr. til etablering af en ny specialskole med fritidsordning syd for Strandparkskolen samt til supplerende montering mv. af Frejaskolen. Halvdelen af anlægsudgifterne hertil, i alt 5,93 mill. kr. dækkes som tidligere nævnt via anlægsbudgettet for fritidshjem.
Klubber
Med de foreliggende planer på klubområdet forventes p.t. et mindreforbrug på 5,08 mill. kr. i 2002. De enkelte projekter/planer fremgår af bilag 2.
Planerne omfatter foreløbig etablering af klubber i bl.a.:
- Indre By, udvidelse af eksisterende klub på Kommunehospitalet planlægges
- Indre Østerbro, ny klub i tilknytning til eksisterende institution i Viborggade overvejes
- Ydre Østerbro, integreret klubordning i forbindelse med nybyggeri til autister på Øresundshospitalet overvejes med ibrugtagelse i 2003
- Ydre Østerbro, ny klub eller satellitløsning evt. i forbindelse med det ovenfor beskrevne nybyggeri overvejes
- Ydre Nørrebro, etablering af idrætsklub i Nørrebrohallen overvejes
- Brønshøj/Husum, etablering af pladser i eksisterende institution Smørumvej 197 overvejes
- Brønshøj/Husum, klubpladser planlægges etableret i Den Gule Gård ved Utterslev Skole med ibrugtagelse i 2003
- Bispebjerg, nyindretning af inspektørbolig på Bispebjerg Skole planlægges
- Sundbyøster, midlertidige pavilloner med fritidshjems- og klubpladser planlægges etableret ved Sundbyøsterhallen og kapitalbevilling søges
- Strandparkskolen, fritidshjems- og klubpladser til børn med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder planlægges etableret i eksisterende ledig pavillon og kapitalbevilling søges
Desuden er der afsat et beløb på 2 mill. kr. til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bemyndigelse til at godkende mindre, pladsgivende klubprojekter uden godkendelse i BR (bemyndigelse søges senere).
Endelig er der afsat ca. 2 mill. kr. til planlægning og projektering af nye projekter.
Erfaringerne viser, at vurderingen af behovet og den geografiske placering af evt. nye pladser er behæftet med en del usikkerhed. På denne baggrund foreslås de resterende anlægsmidler indtil videre at fastholdes på klubområdet.
Kapitalbevilling
Som det fremgår af det foregående afsnit om fritidshjem og af afsnittet om vidtgående specialundervisning, søges nu bevilling til to projekter, hvor der etableres klubpladser: Opstilling af midlertidige pavilloner ved Sundbyøsterhallen med 44 fritidshjemspladser og 60-70 klubpladser, samt indretning af 10-15 fritidshjems- og klubpladser i eksisterende ledig pavillon ved Strandparkskolens fritidshjem (se bilag 4 for yderligere beskrivelse). I den forbindelse søges i alt 1,69 mill. kr., der skal dækkes via anlægsbudgettet for klubber.
Kapitalbevillinger til de øvrige projekter vil blive søgt løbende i takt med afklaring af de enkelte projekter.
Folkeskoler
Udgifterne til anlægsprojekterne i 2002 på folkeskoleområdet afholdes indenfor rammerne. Folkeskoleområdet afholdes af konto 301.3.
Vidtgående specialundervisning
Der er balance mellem anlægsudgifter og budgetgrundlag (30,0 mill. kr.) i 2002 inkl. tilbagebetaling af et lån på 8,9 mill. kr. for 2001.
Der søges i indstillingen om en kapitalbevilling på i alt 11,86 mill. kr. til opførelse af en midlertidig skole til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder samt til supplerende montering af Frejaskolen. Udgifterne afholdes i 2002.
Der kan anvises dækning på de for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 3.07.3 og post 5.15.3 afsatte beløb med henholdsvis 5,93 mill. kr. og 5,93 mill. kr.
Fritidshjem
Det samlede anlægsbehov for at sikre pladsgarantien er på i alt 60,88 mill. kr. svarende til et forventet merforbrug på i alt 12,40 mill. kr. Merudgiften i 2002 foreslås dækket via optagelse af et et-årigt internt lån.
Der søges i indstillingen om kapitalbevilling til i alt 5,95 mill. kr. Udgifterne afholdes i 2002.
Der kan anvises dækning for udgifterne på i alt 5,95 mill. kr. på de for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 5.15.3 og post 5.16.3 afsatte beløb med henholdsvis 4,26 mill. kr. og 1,69 mill. kr.
Klubber
Der forventes pt. et lille mindreforbrug i forhold til det godkendte anlægsbudget på 35,4 mill. kr. for 2002. En vurdering af om beløbet evt. kan disponeres til anden side eller skal overføres til 2003 afventer dog yderligere planlægning på området.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Kirkebjerg Skole vil sideløbende med udsendelsen af dagsordenen til udvalget blive orienteret om forslaget om udskydelse af 2. etape af skolens udbygning.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1:Notat med hovedtal vedr. oversigt over projekter og anlægsøkonomi
- Bilag 2: Oversigt over projekter og anlægsøkonomi
- Bilag 3: Beskrivelse af projekt til midlertidig skole for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder syd for Strandparkskolen.
- Bilag 4: Beskrivelse af fritidshjemsprojekter hvortil der søges kapitalbevilling.
Peter Rasmussen
Jørn Larsen