Ansøgning til Sundhedsministeriet vedrørende Københavns Økologiske Skolemadsprojekt
Ansøgning til Sundhedsministeriet vedrørende Københavns Økologiske Skolemadsprojekt
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. september 2001
5. Ansøgning til Sundhedsministeriet vedrørende Københavns Økologiske Skolemadsprojekt
UUU 257/2001 J.nr. U80/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at vedlagte ansøgning med bilagsmateriale godkendes
RESUME
Forslaget til bespisningsordninger på skolerne i København blev behandlet og godkendt på udvalgsmødet den 9. maj 2001.
Københavns Økologiske Skolemad er forankret i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og vil omfatte samtlige skoler over en periode på 2-3 år. Det er en forudsætning, at maden produceres i storkøkkener uden for skolerne (typisk et plejehjemskøkken eller andre storkøkkener), hvor hvert køkken skal levere mad til 6-8 skoler i lokalområdet.
Projektet vedrørende skolemad forventes over de 3 projektår (der løber fra 1. december 2001 til 30. november 2004) samlet at beløbe sig til 31,5 mill. kr., jf. vedlagte bilag 5. Der er en begrundet forventning om, der kan hentes omkring 21,5 mill. kr. i ekstern finansiering fra Direktoratet for Fødevarer og Erhverv, Sundhedsministeriet, Den Grønne Fond, Den Grønne Jobpulje og VUS. Københavns Kommunes andel af de samlede projektomkostninger vil i så fald være ca. 10 mill. kr. Der er i budgetforslaget for 2002 afsat 3,5 mill. kr. til projektet. I 2003 og 2004 forventes der afsat et tilsvarende beløb.
Som led i den eksterne finansiering søges Sundhedsministeriets Børnekostpulje nu om støtte, jf. vedlagte ansøgning (bilag 1).
SAGSBESKRIVELSE
Der er iværksat skolemadsordning på 8 skoler. Dette betragtes som et forprojekt til det egentlige Københavns Økologiske Skolemadsprojekt.
I løbet af det første projektår, jf. bilag 4, iværksættes yderligere skolemadsordning på 45 skoler. Dette involverer i alt 6 storkøkkener. I det andet projektår igangsættes 20 skoler og yderligere 2 storkøkkener. Budgettet for 1. projektår er på 11,2 mill. kr. Budgettet for 2. projektår er på 10,7 mill. kr., og budgettet for 3. projektår er på 9,6 mill. kr.
Sigtet med projektet er at etablere en permanent og udgiftsneutral skolemadsordning på samtlige 73 skoler i kommunen, hvilket vil berøre ca. 30.000 elever og lærere. Den permanente ordning skal etableres over en årrække gennem forskellige modeller, der er tilpasset lokale forhold og ønsker.
Med hensyn til specialskoler og –institutioner skal det bemærkes, at der i dag eksistere madordninger på DKO og Kolonierne. De øvrige specialskoler og –institutioner vil i den kommende tid blive kontaktet med henblik en afklaring af, hvorledes de på sigt helt eller delvist kan blive omfattet af en madordning.
Det primære mål og model
Målet
er gennem dette projekt at etablere en skolemadsordning, som dækker hele Københavns Kommune, og som lever op til målsætningen i såvel Folkesundhedsplanen og kommunes politik om bæredygtighed og anvendelse af økologiske fødevarer. Målet med projektet er dermed, at
- Eleverne på samtlige 73 skoler i København daglig skal have mulighed for at benytte et økologisk, sundt, billigt og stabilt madtilbud på skolerne
Der skal i samarbejde med projektledelsen, skolerne og storkøkken fastsættes lokale fokusområder, delmål og succeskriterier for projektperioden. Det vil sikre, at der i det samlede projekt opsamles mange forskellige erfaringer, der kan anvendes som grundlag for justeringer og udvikling af den permanente ordning.
Fokusområderne og delmålene i projektet forventes at kunne blive inden for følgende overskrifter:
- Affaldshåndtering herunder engangsservice
- Udvikling af nye økologiske produkter
- Logistik
- Lokal organisering af arbejdet
- Inddragelse af sundhedsaspektet i undervisningen
- Økologiske indkøbsordninger
- Analyse af anvendelsen af skolebespisningsordningen
- Afprøvning af modeller med inddragelse af arbejdsløse
Projektet forventes overordnet at give erfaringer med indførelse af økologi i storkøkkenerne og i skolerne herunder en generel erfaringsindsamling om sund, ernæringsrigtig mad til skolebørn, grøn storkøkkendrift og stordriftsfordele. Desuden indsamles viden om fælles indkøbsaftaler samt udvikling af økologiske varer til skolemadsordninger.
Succeskriterierne for projektet relaterer sig til fastsatte mål og delmål og vil derfor afhænge af og variere i forhold til de lokale forhold. Der vil endvidere blive fastlagt succeskriterier for bl.a. anvendelsesgraden af madtilbudet. Af overordnede succeskriterier kan nævnes:
- Etablering af et permanent, udgiftsneutralt, sundt og økologisk madtilbud på alle skoler i Københavns Kommune
- Et madtilbud, hvor alle varer på sigt er økologiske
- Udvikling af nye økologiske produkter i overensstemmelse med de opsamlede behov i skolebespisningsordningen
- Udvikling af nye økologiske drikkevarer til eleverne
- En forankring af skolebespisningsordningen lokalt ved overgang til permanent drift
Status for projektet
De centrale interessenter i etableringen af Københavns Økologiske Skolemad er :
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen f.s.v.a. skolerne, Sundhedsforvaltningen f.s.v.a. plejehjemskøkkenerne og Sund By København samt Miljø- og Forsyningsforvaltningen, der forventes at indgå i det tværfaglige samarbejde i forhold til de dele af projektet, der omhandler grønne indkøb og affaldshåndtering.
Forvaltningen arbejder på at lave en samarbejdsaftale mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen vedrørende Sundhedsforvaltningens rolle i forhold til Københavns Økologiske Skolemad. Aftalen handler primært om Plejehjemskøkkeners rolle i forhold til skolemaden.
Endvidere arbejdes der på at etablere forskellige løsninger omkring affaldshåndtering, jf. bilag 6.
Forvaltningen har henvendt sig til Fødevareregion København om et tættere samarbejde vedrørende Københavns Økologiske Skolemadsprojekt. Formålet hermed er at sikre at myndighedskrav til skoleboden/køkken og caféområde indarbejdes i projektet.
Der er ansat en projektmedarbejder på fuld tid til projektet pr. 1. juli 2001. Endvidere har projektkoordinatoren besøgt skoler, som ønsker at deltage i skolemadsprojektet. Mange skoler er opmærksomme på muligheden for at få etableret en skolemadsordning og er meget motiveret til at indgå i projektet. Der arbejdes parallelt i flere områder, jf. vedlagte bilag 4.
Model-projektet på Indre Nørrebro (Forprojektet) er netop blevet udvidet med 4 skoler på Ydre Nørrebro. Således er nu i alt 8 skoler i gang.