Mødedato: 12.03.2003, kl. 08:15

Revideret helhedsplan og anlægsbevilling til projektering af udbygning på Skolen på Islands Brygge

Revideret helhedsplan og anlægsbevilling til projektering af udbygning på Skolen på Islands Brygge

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. marts 2003

 

 

4.      Revideret helhedsplan og anlægsbevilling til projektering af udbygning på Skolen på Islands Brygge

 

UUU  36/2003  J.nr. U22/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

at      helhedsplanskitsen til en udbygning af Skolen på Islands Brygge til en 3-sporet skole inkl. KKFO godkendes

 

at      beslutning om en eventuel udbygning af skolen til en 4-sporet skole afventer befolkningsudviklingen i området

 

at      udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på i alt 7,15 mio. kr. til projektering af det i helhedsplanskitsen beskrevne forslag til en 3-sporet skole

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet den 13. marts 2002 som led i Handleplan 2003 at udarbejde en helhedsplanskitse for Skolen på Islands Brygge som en henholdsvis fuldt 3 og 4-sporet skole med fuld klassetrinsdækning inkl. en integreret fritidsordning enten som KKFO eller med bibeholdelse af en selvstændig fritidshjemsfunktion. 

 

Der er nu i samarbejde med skolen udarbejdet et forslag til:

-                en fuldt 3-sporet skole inkl. integreret fritidsordning med i alt 7 grupper. Samlet beregnet anlægsudgift i alt 122,9 mio. kr.

-                en fuldt  4-sporet skole inkl. integreret fritidsordning med i alt 9 grupper. Samlet beregnet anlægsudgift i alt 185,8 mio. kr.

 

Det er i begge modeller nødvendigt at flytte de eksisterende pavillonbygninger til det selvejende fritidshjem "Thorshave" (66 pladser), der er beliggende på den fremtidige skolegrund.  I begge modeller er det derfor forudsat, at fritidshjemmet integreres i skolebyggeriet. Begge løsninger forudsætter udarbejdelse af lokalplan, ligesom byggeri og placering mm. skal godkendes af fredningsmyndighederne.

 

Placering og udformning af byggeriet er forhandlet med Plan & Arkitektur og Vej & Park i Bygge- og Teknikforvaltningen. En forbedring af skolens friarealforhold og etablering af udendørs idrætsarealer er afhængig af en flytning af nyttehaverne (Faste Batteri), der ifølge en beslutning i Borgerrepræsentationen kan forblive på stedet til 2010.

 

Som følge af det relativt omfattende nybyggeri samt ikke mindst de komplicerede grundforhold (høj vandstand, forurening mm.)  er der i begge modeller tale om relativt kostbare løsninger.

 

I den 3-sporede model er det forudsat, at den e ksisterende pavillonskole fra 1970 bevares og moderniseres. Derudover nybygges i alt ca. 5.023 m2 indeholdende basislokaler, administration og pædagogisk servicecenter.

 

Den 4-sporede model forudsætter udover ovennævnte nybyggeri nedrivning af den eks. pavillonskole, der erstattes med et nybyggeri  indeholdende bl.a. basislokaler og en dobbelt gymnastiksal.

 

Som følge af usikkerheden i den fremtidige befolkningsudvikling i området er der ikke for tiden grundlag for at udbygge skolen til mere end 3 spor – men udviklingen bør følges nøje med henblik på senere at afklare behovet for en eventuel 4-sporet skole. Samtidig foreslås det af hensyn til de omfattende investeringer selv ved en 3-sporet skole, at udbygningstakten mest muligt tilpasses den forventede elevudvikling i området.

 

På baggrund af ovenstående anmodes om en godkendelse af helhedsplanskitsen for udbygningen af Skolen på Islands Brygge til en 3-sporet skole inkl. en integreret fritidsordning.

 

I den forbindelse ansøges om en anlægsbevilling på i alt 7,15 mio. kr. (byggeindeks 2003) til udarbejdelse af et samlet projektforslag for skolen samt hovedprojekt for 1. etape af udbygningen til en 3-sporet skole inkl. integreret fritidsordning. Udgiften indgår i prioriteringen af 65-mio. kr.'s-puljen, der tidligere er godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Helhedsplanskitsen er udarbejdet i samarbejde med et byggeudvalg med repræsentanter for skolen og det selvejende fritidshjem "Thorshave". Forslaget er fremsendt til høring til de 2 bestyrelser.

 

Skolens bestyrelse har i den forbindelse udtrykt utilfredshed med begrænsningen af skolens friarealer under udbygningen og med, at friarealerne først kan udvides efter en flytning af nyttehaverne i 2010.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund for udbygning af Skolen på Islands Brygge

På baggrund af prognosen for Vestamager forventes Skolen på Islands Brygge at blive 3-sporet i 2004 eller senest 2005. Skolen forventes at mangle 1 basislokale i 2004 og 2 basislokaler i 2005 osv. Skolen er i dag en 2-sporet skole fra børnehave- klasse til 7. klasse. 8.– 9. klassetrin læses på Amager Fælled Skole, dog optages eleverne efter eget ønske på andre skoler f.eks. på  Peder Lykke Skolen i det omfang, der er plads.


Prognosen for Skolen på Islands Brygge bygger på en forudsætning om, at der gennemføres en massiv boligudbygning i distriktet. I alt er der planlagt mere end 12.000 nye boliger på Vestamager, hvoraf ca. 6.000 nye boliger er medregnet i prognosen. Af disse 6.000 nye boliger er 3.000 nye boliger placeret på "Ny Tøjhus", "Havnestad" og "Islands Brygge Syd", hvilket ligger indenfor skolens naturlige grunddistrikt. Udviklingen i elevtallet er derfor meget afhængig af, i hvilken takt de planlagte boligbyggerier gennemføres samt afhængige af lejlighedssammensætning, bosætningsmønster o.s.v.


Denne udvikling er baggrund for at Uddannelses- og Ungdomsudvalget på udvalgsmødet den 13. marts 2002 traf beslutning om at udarbejde en helhedsplanskitse for udbygning af Skolen på Islands Brygge til en fuldt 3-sporet henholdsvis 4-sporet skole inkl. integreret fritidsordning. I den forbindelse er der i samarbejde med skolen og fritidshjemmet Thorshave udarbejdet en helhedsplanskitse for udbygningen af skolen.

 

Ved fremlæggelsen af "Helhedsvurdering af skoleudbygningen" på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 25. september 2002 foreslog forvaltningen, at der under forudsætning af en godkendelse af helhedsplanen blev igangsat projektering i 2003 af skolens udbygning. Det blev samtidig understreget, at skolen i første omgang af hensyn til det stigende elevtal skulle udbygges i bredden (med et ekstra spor) frem for i højden (flere klassetrin).

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 22. januar 2003 indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om prioritering af midlerne fra den særlige pulje på 65 mio. kr. til udbygning på skoleområdet herunder, at der blev afsat 7,0 mio. kr., svarende til 7,15  mio. kr. ved byggeindeks 2003 (indeks 173), til projektering af udbygningen af Skolen på Islands Brygge.

 

På den baggrund foreslås nu dels en godkendelse af den udarbejdede helhedsplan dels, at der gives en anlægsbevilling til igangsætning af den nødvendige projektering af skolens ud bygning.

 

Særlige forhold omkring udbygning af Skolen på Islands Brygge

Den oprindelige skolebygning er bygget i 1970 som en midlertidig pavillonskole. Skolen er placeret på en del af Amager Fælled, der er fredet. I forbindelse med fredningen er der givet tilsagn om, at skolen kan tillægges et ca. 2 hektar stort areal med henblik på senere udvidelser. Efterfølgende er udvidelsesmulighederne mod syd begrænset ved, at en del af beplantningen er lyst som fredskov.

 

Placeringen betyder, at en udbygning af skolen skal forelægges fredningsmyndighederne. Hertil kommer, at Vej & Park (bl.a. som led i en revision af plejeplanen for Amager Fælled) lægger vægt på at bevare adgangen fra Artillerivej til Fælleden som en grøn indgang. Derudover er der ønske om så vidt muligt at respektere karakteristiske landskabstræk – afvandingskanaler m.m.

 

Syd for skolen ligger i kommunale pavillonbygninger det selvejende fritidshjem Thorshave, som må flyttes for at give plads til en udbygning af skolen. Samtidig er det forudsat, at fritidshjemmet inkl. en udvidelse integreres i det kommende skolebyggeri. Det vil derfor være nødvendigt at genhuse Thorshave under en del af byggeriet.

 

Øst for skolen ligger nyttehaveforeningen "Faste Batteri", der af Borgerrepræsentationen har fået tilsagn om at kunne forblive på stedet indtil 2010.  Det betyder, at skolen arealmæssigt vil være begrænset indtil 2010, ligesom der skal sikres haverne tilkørselsmuligheder hen over skolens grund.

 

En udbygning af skolen kræver udarbejdelse af lokalplan.

 

Endelig er grundforholdene generelt komplicerede med høj grundvandstand, forurening, og vanskelige funderingsforhold.

 

Disse forhold har sammen med kravet om udarbejdelse af en plan, der giver mulighed for såvel 3 som 4 spor, i væsentligt omfang kompliceret og påvirket såvel arbejdsprocessen som det endelige resultat i form af den nu foreliggende helhedsplanskitse.

 

Uanset dette har der imidlertid efter forvaltningens opfattelse været et godt og konstruktivt samarbejde med det nedsatte byggeudvalg med repræsentanter fra både Skolen på Islands Brygge og det selvejende fritidshjem Thorshave. Det er samtidig vurderingen, at den foreliggende plan giver mulighed for midt i København at udbygge Skolen på Islands Brygge til en enestående, pædagogisk spændende grøn skole omgivet af træer og kanaler.

 

Der er ikke i forbindelse med udarbejdelse af selve helhedsplanen truffet beslutning om, hvorvidt Thorshave i forbindelse med at institutionen integreres i skolebyggeriet, skal omdannes til KKFO og dermed miste sin nuværende status som selvejende og selvstændig institution. Der henvises til indstilling om "Omdannelse af fritidsinstitutioner til KKFO", der blev fremlagt på udvalgets møde den 26. februar 2003, hvor det foreslås, at Thorshave omdannes til KKFO.

 

Sydvest for skolen og Thorshave ligger ved indgangen til Fælleden en legeplads tilhørende børnehaven Gunløgsgade 65. Med den foreliggende helhedsplan vil legepladsen ikke blive berørt.

 

I Ørestaden på et areal sydøst for skolen på den anden side af Ørestads Boulevard arbejder Politiets Idrætsklub mfl. med planer om etablering af et idrætscenter på 12.000 m2. I forbindelse med disse planer og planerne om udbygning af skolen har det været vurderet, om skolens idrætsfunktioner med fordel kunne afvikles eller indgå i et kommende idrætscenter. Udbygges skolen som foreslået i første omgang alene til en 3-sporet skole, etableres ikke nye idrætsfaciliteter (udover en kombineret musik-/tumlesal), hvorfor der ikke i den sammenhæng er grundlag for at indgå i et eventuelt idrætscenter.

 

Såfremt skolen udbygges til 4 spor, er der behov for etablering af nye idrætsfaciliteter i form af en dobbelt gymnastiksal, der opføres som en del af den nye længebygning, der skal give plads til det 4. spor. Det er umiddelbart vurderingen, at det hverken funktionelt eller økonomisk vil være særlig attraktivt at undlade etablering af nye idrætsfaciliteter til skolen og i stedet skulle afvikle skolens idræt i idrætscenteret.

 

Forslaget til udbygning af Skolen på Islands Brygge

En beskrivelse af helhedsplanskitsen fremgår af vedlagte bilag 1: Resume af helhedsplanskitse.

 

Arealer m.m.

Planen er udarbejdet af et arkitektfirma i samarbejde med et byggeudvalg sammensat af repræsentanter fra skolen og fra fritidshjemmet Thorshave.

 

Skolen har i dag i alt 16 basislokaler (børnehaveklasse – 7. klasse). Thorshave har i alt 3 børnegrupper.

 

Skolen skal fremover have i alt 32 basislokaler (heraf 2 specialklasser) og 7 KKFO grupper (ved 3 spor). Ved 4 spor skal skolen have i alt 42 basislokaler og 9 KKFO-grupper. Det er en forudsætning for etablering af det 4. spor, at nyttehaverne flyttes.

 

Den færdigudbyggede skole vil efter 2010, hvor nyttehaverne kan flyttes, råde over i alt ca. 35.000 m2 (inkl. strimlen mod Politiskolen). Til sammenligning har Utterslev Skole et samlet grundareal på i alt ca. 23.000 m2  inkl. Den Gule Gård.

 

Bruttoetagearealet i Skolen på Islands Brygge med 3 spor vil være ca. 8.760 m2, inkl. sikringsrum, heraf nybygget 5.023 m2 og ombygget 1.982 m2.

 

I 4-spors modellen vil det samlede bruttoetageareal være ca. 11.008 m2, inkl. sikringsrum, heraf nybygget 8.603 m2 og ombygget 495 m2 (ekskl. evt. modernisering af den eksisterende pavillonskole). Det er nødvendigt at nedrive den eksisterende pavillonskole på i alt 1.742 m2 for at give plads til en 4-sporet skole.

 

De enkelte bygninger

Den eksisterende, nye skolebygning mod Artillerivej (bygning C) forlænges med en tilbygning indeholdende 2 faglokaler til musik og billedkunst. Det ene af lokalerne vil midlertidigt af hensyn til kapaciteten skulle indrettes til 2 basislokaler. Endvidere skal der etableres ny parkeringsplads på vejstykket mod nord.

 

Bygning D (forudsætter genhusning og flytning af Thorshave), der placeres på sydvestsiden af den eksisterende kanal, indeholder i stueetagen foyer/ankomstareal med cafeområde. Den sydlige del af bygningen indeholder fleksible basisområder i 2 etager. Den nordlige del indeholder i stueetagen pædagogisk center og på 1. sal administration, personalerum mv. Bygningen vil på langsiden mod sydvest grænse direkte op til fredsskoven.

 

Ud over at Thorshaves nuværende bygninger skal flyttes fra arealet for at give plads til nybyggeri, er der ikke i planen taget stilling til, hvad der skal ske med de nuværende bygninger.

 

I 3-sporsmodellen renoveres den eksisterende pavillonskolebygning (bygning A). Det er bl.a. nødvendigt at ombygge varmeforsyningen fra el-varme til fjernvarme, ligesom tag og andre bygningsdele skal renoveres, såfremt skolen fortsat skal fungere i mange år frem. Bygningen indrettes til indskoling og KKFO. Endvidere skal der indrettes legeplads og temahaver på arealet mod Ørestads Boulevard og haveforeningen.

 

I 4-spors modellen skal bygning A nedrives og en ny bygning E opføres parallelt med bygning D på den modsatte side af kanalen. Bygningen rummer mod syd basisområder, indskoling og KKFO og mod nord en ny, dobbelt idrætshal. Endvidere indrettes udendørs idrætsanlæg. 

 

Byggeriet forudsætter, at nyttehaverne er flyttet. Etapen kan derfor i givet fald først gennemføres efter 2010. Af hensyn til skolens kapacitet kan det endvidere blive nødvendigt at dele byggeriet af bygning D i 2 etaper, så den sydlige del med basisområder og KKFO bygges inden den eksisterende pavillonskole (Bygning A) nedrives.

 

Den eksisterende gymnastiksalsbygning (bygning B) ombygges til musik- og tumlesal.

 

Arkitektur

Nybyggeriet udføres i samme stil som den nye skolebygning mod Artillerivej (bygning C) med naturmaterialer i form af træbeklædte facader, grønt, mosbelagt tag osv., der føjer sig smukt ind i omgivelserne på kanten mellem by og fælled. Det er tanken, at bygningerne, der ligger spredt, skal forbindes med pergolaer og et stisystem. Nybygningerne er alle i 2 etager.

 

Nybygningerne vil være konstrueret som bygning C dog med særligt kraftigt fundament omkring sikringskældre af hensyn til det høje grundvandsspejl og det generelt fugtige terræn.

 

De nye bygninger er forholdsvis brede bygninger, der indrettes så fleksibelt som muligt, inspireret af indretning af den eksisterende bygning A, hvor midterarealerne kan udnyttes til værkstedsaktiviteter mv. Bygningerne er tænkt udstyret med sprinklingsanlæg af hensyn til brandsikkerheden. De to nye længebygninger D og E samles omkring et udvendigt skoletorv, hvorfra man via foyerrum fordeler sig videre ind i de 2 bygninger.

 

Planen giver mulighed for at løse såvel opgaven med udvidelse til 3 spor med 7 KKFO-grupper samt, hvis det viser sig nødvendigt, en udvidelse til 4 spor med i alt 9 KKFO-grupper.

 

Friarealer, byggemodning m.m.

Det er en forudsætning for udbygningen, at der foretages væsentlige arbejder før arealerne på den nuværende fælled kan bebygges.

 

Der er selvsået skov på en del af arealet, som skal fældes. Der må forventes afsat ekstra tid til rydning for eventuel ammunitionsrester, ligesom jorden forventes at være forurenet. Endvidere er der meget fugtigt, hvorfor der skal drænes og bygningerne skal have ekstra fundering og dobbelte kældermure osv. Uanset at det er tanken, at arealerne til slut skal fremstå så naturlige som muligt, vil der dog skulle hegnes og laves terrænarbejder, lægges belægning og plantes i et langt større omfang end ved andre skolebyggerier. Der er derfor i planens økonomi afsat relativt store beløb til disse forhold. 

 

Skolen råder i dag over en grund på i alt godt 13.000 m2 (inkl. strimlen mod nord op mod Politiskolen). Hertil skal lægges Thorshaves grund på ca. 2.900 m2 – dvs. i alt ca. 16.000 m2. På grund af tilsagnet til nyttehaverne om at kunne forblive på stedet til 2010, vil der ikke være mulighed for en væsentlig udvidelse af friarealerne før efter 2010.

 

I forbindelse med udvidelsen til 3 spor udvides det samlede grundareal til godt 18.000 m2. Efter 2010 og en flytning af nyttehaverne vil det samlede grundareal udgøre i alt ca. 35.000 m2.

 

Strimlen mod nord mod politiskolen indrettes til en udvidelse af parkeringen (myndighedskrav) i forbindelse med udvidelsen af skolen. Den nordlige del af nyttehaverne indrettes til "temahaver" og den sydlige del til idrætsformål.

 

Landskabsmæssigt vil skolen mod syd og vest grænse op til fredskoven. Den eksisterende afvandingskanal vil danne akse i det fremtidige skoleanlæg.

 

Etapedeling og økonomi

Som nævnt er udviklingen i boligbyggeriet – herunder beboersammensætning, lejlighedssammensætning mm. afgørende for udviklingen i det fremtidige elevtal. Forvaltningen vil på den baggrund følge udviklingen i boligbyggeriet og bosætningsmønsteret nøje, inden der senest i 2006 skal træffes beslutning om det endelige antal spor på skolen.

 

Det er derfor afgørende, at der – ikke mindst af økonomiske grunde – tilrettelægges en etapevis udbygning af skolen, der bedst muligt afspejler det aktuelle kapacitetsbehov samt, at udbygningen sker fra bunden og ikke ved en forøgelse af antallet af klassetrin. Årsagen er, at eleverne fra Skolen på Islands Brygge optages i allerede eksisterende klasser på bl.a. Amager Fælled Skole og Peder Lykke Skolen. Derimod vil der fortsat være kapacitetsproblemer for de yngste elever.

 

Aktuelt har Skolen på Islands Brygge til skoleåret 2003/04 en søgning på 50 elever til børnehaveklasserne (hvilket forventes at falde lidt inden skolestart 2003/04).
Skolens kapacitet er fastsat til to børnehaveklasser i skoleåret 2003/04. I skoleåret 2003/04 vil der derfor være balance mellem antallet af basislokaler og efterspørgslen.

 

På baggrund heraf foreslås følgende etapedeling for udbygningen til en fuldt 3-sporet skole:

 

År

Fase/aktivitet

2003

Projektforslag + projekt 1. etape

2004 (medio)

Byggeri af 1. etape, projektering af 2. etape

2005 (primo)

Byggeri af 1. etape. Projektering af 2. etape.

Genhusning af Thorshave, flytning af fritidshjemspavillon.

Der kan opstå problemer med FH/KKFO-kapacitet

2005 (medio)

Ibrugtagning af 1. etape (til de 2 første klasser af  3. spor)

2005 (medio)

Byggestart 2. etape

2006 primo

Byggeri af 2. etape

Stillingtagen til byggeri af evt. 4. spor – herunder om eks. pavillonskole skal nedrives, kun skal nødtørftigt indrettes (senere nedrivning) eller mere omfattende moderniseres.

Projektering af istandsættelse af eks. pavillonskole

2006 medio

Ibrugtagning af 2. etape

Thorshave + FH/KKFO rykker ind i nybyggeri- midlertidigt

2006 ultimo

Eks. Pavillonskole frigøres

2007 primo

Ombygning af eks. Pavillonskole

2007 medio

Ibrugtagning af ombygget eks. pavillonskole til indskoling og fritidsordning

2007 ultimo

Etablering af nær-udearealer

2010

Indretning af idrætsarealer

 

Der skal senest i begyndelsen af 2006 tages endelig stilling til, om skolen skal udbygges til 4 spor – eller kun skal udbygges til 3 spor inkl. fritidsordning mm.

 

Denne udbygningstakt for en 3-sporet skole vil give følgende sammenhæng mellem kapacitet og behov opgjort i det samlede antal basislokaler/KKFO-grupper:

 

               

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Kapacitet       

19

19

211)

28

395)

395)

395)

395)

Behov

19

20-21

22-23

272)

333)

34

35

36

Overskud

0

- 1-24)

-1-24)

1

6

5

4

3

 

1)              Inkl. 2 basislokaler midlertidigt indrettet i faglokale i nybyggeri i etape 1(bygning C1).

2)              Baseret på at skolen har 3 spor fra bh. Kl. – 2. klasse og 2 spor fra 3. klasse - 8. klasse.

3)              Baseret på at skolen har 3 spor fra bh. Kl. – 3. klasse og 2 spor fra  4. klasse- 9. klasse samt 2 specialklasser

4)              Forventet underskud på 1-2 KKFO-grupper

5)              Kapaciteten i form af basislokaler og KKFO-grupper er talt sammen

 

De samlede udgifter til udbygning af Skolen på Islands Brygge til en fuldt 3-sporet skole inkl. integreret fritidsordning udgør i alt 122,9 mio. kr. ved indeks 173 – heraf udgør udgifterne til etablering af KKFO/-fritidshjemspladser i alt 13,9 mio. kr. De samlede udgifter til udbygning af skolen til en 4-sporet skole udgør i alt 185,8 mio. kr., heraf 17,8 mio. kr. til KKFO/-fritidshjemspladser.

 

Udgifterne er inkl. omkostninger, udgifter til inventar og undervisningsmidler samt udgifter til genhusning af Thorshave og udgifter til renovering af den eksisterende pavillonskole.

 

Det har i forbindelse med planen været vurderet, om det økonomisk er hensigtsmæssigt at renovere den eksisterende skolebygning. Beregningerne viser, et der i 3 sporsmodellen er en væsentlig økonomisk fordel ved at bevare og renovere den eksisterende pavillonskole frem for at nedrive den og erstatte den med nybyggeri. Det foreslås derfor, at bygningen (i den 3-sporede model) renoveres.

 

Årsagen til de samlet set relativt høje udgifter til udvidelsen af Skolen på Islands Brygge skal dels ses i sammenhæng med det ret omfattende nybyggeri, dels i sammenhæng med de specielle grundforhold, der medfører omfattende udgifter til afværgeforanstaltninger, ekstrafundering og byggemodning. Således er der i budgettet afsat knap 19 mio. kr. alene til disse formål – heraf ca. halvdelen til en særlig pulje til dækning af eventuelle ekstraudgifter på de nævnte områder.

 

Med den foreslåede etapevise udbygning vil den forventede udgiftsprofil (mio. kr.)  for udbygningen til 3 spor se ud på følgende måde:

 

 

 

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

I alt

Forventet

udgift

7,15

8,00

 41,70

37,24

12,73

0,66

0,92

14,50

122,90

 

 

 

Økonomi

 

De samlede udgifter til udbygning af Skolen på Islands Brygge inkl. integreret fritidsordning er opgjort til:

 

3-spors modellen forventes at koste i alt 122,9 mio. kr. ( index 173).

4-spors modellen forventes at koste i alt 185,8 mio. kr. ( index 173).

 

Under forudsætning af at forslaget til helhedsplanskitse for skolen godkendes, foreslås det, at der i overensstemmelse med den i Uddannelses- og Ungdomsudvalget tidligere godkendte prioritering af 65-mio. kr.'s-puljen samtidig træffes beslutning om en anlægsbevilling på i alt 7,15 mio. kr. ved byggeindeks 173 (forventet middelindeks 2003) til udarbejdelse af projektforslag og hovedprojekt for 1. etape for så vidt angår en udbygning af skolen til 3-spor.

 

Med den foreslåede anlægsbevilling træffes alene beslutning om igangsætning af projekteringen. En beslutning om igangsætning af selve byggeriet vil afhænge af budgetmulighederne for 2004 og de efterfølgende år.

 

Der skal senere – senest primo 2006 – træffes endelig beslutning om en eventuel udbygning til 4-spor.

 

Udgiften på 7,15 mio. kr. fordeler sig med  4,00 mio. kr. i 2003 og 3,15 mio. kr. i 2004.

 

Der kan anvises dækning for udgiften i 2003 til udarbejdelse af projektforslag og projektering af 1. etape på i alt 4,00 mio. kr. på budgettet for 2003 under Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.3 Folkeskoler, anlæg.

 

De foreslåede anlægsbevillinger afholdes inden for det ordinære anlægsbudget samt den særlige pulje på 65 mill. kr. i 2003. Nye projekter igangsættes alene, hvis de kan afholdes inden for den fastsatte budgetramme for 2003. Ti dsmæssige forskydninger af de samlede om- og udbygninger på skoleområdet som følge af uforudsigelige forhold  kan medføre, at alle projekter ikke gennemføres fuldt ud som planlagt i 2003.

 

 

Miljøvurdering

 

De væsentligste miljøkonsekvenser ved realisering af helhedsplanskitsen for Skolen på Islands Brygge vil være knyttet til drift og anvendelse af den udbyggede skole, herunder det øgede el- og varmeforbrug som følge af det væsentligt større bygningsareal. Dette gælder for skolen udbygget til såvel 3- som 4-spor.

 

I forbindelse med en udbygning til 3 spor bliver den eksisterende gymnastiksalsbygning bevaret. Den nuværende uhensigtsmæssige og dyre opvarmning af pavillonen bliver erstattet med fjernvarme samtidig med, at der i forbindelse med en tagrenovering kan udføres en supplerende isolering af tagkonstruktionen. Derved bliver driften af denne bygning stærk forbedret i relation til varmeforbruget.

 

Det bemærkes, at alt nybyggeri forudsættes realiseret i overensstemmelse med kommunens miljømålsætninger for nybyggeri. Særligt bemærkes de "grønne" tage (med ekstensiv tagvegetation) som et meget synligt miljøtiltag.

 

Skolen overtager 2 ha af Fælleden. Dette areal er i dag forurenet bl.a. som følge af den tidligere anvendelse som militært område. I forbindelse med skolens overtagelse vil arealet blive oprenset, og forureningen blive håndteret i overensstemmelse med miljømyndighedernes anvisninger og krav.

 

Det nye areal vil kun i begrænset omfang blive befæstet og kloakeret. Arealet vil blive anvendt til grusbefæstet lege- og opholdsareal samt til idrætsplads med græs. Der bliver derved ikke tale om en øget miljøbelastning i denne sammenhæng.

 

Helhedsplanskitsen gør det muligt at udarbejde et naturgenopretningsprojekt på den indre del af Fælleden. Dette er ikke en del af helhedsplanskitsen; men det skal bemærkes, at der her ligger en mulig "miljøgevinst" i forbindelse med realisering af  plejeplanen for Fælleden.

 

Under udbygningen vil byggepladsen belaste miljøet med støv og støj. Transporter til og fra pladsen øger trafikken, og der bliver i noget omfang tale om lastvognskørsel og transport af tunge bygningsdele (betonelementer ol.)

 

Helhedsplanskitsen forudsætter flytning af fritidshjemmet Thorshave. Pavillonen nedtages og genbruges på en anden lokalitet.

 

 

Høring

 

Helhedsplanskitsen er udarbejdet i samarbejde med et byggeudvalg med repræsentanter fra skolen og fra fritidshjemmet Thorshave.

 

Byggeudvalget har ultimo januar modtaget kopi af helhedsplanskitsen med anmodning om en udtalelse.

 

Fra skolens side har man i høringssvaret givet udtryk for, at man finder det utilfredsstillende, at skolen ikke på forhånd kan tillægges flere arealer, hvilket medfører, at skolen i byggeperioden vil få reducerede udearealer i forhold til det nuværende niveau. Skolen er endvidere utilfreds med, at skolens parkeringsplads mod Artillerivej reduceres, ligesom man hævder, at forvaltningen ikke har overholdt helhedsplanskitsens forudsætninger om inddragelse af mere friareal, adgangsforhold til nyttehaverne, anlæg af jordstykket mod Politiskolen til legeplads m.m.

 

Forvaltningen skal i den forbindelse understrege, at skolen er blevet oplyst om, at planen skulle godkendes af fredningsmyndighederne, at der skulle udarbejdes lokalplan, at nyttehaverne havde løfte om at kunne forblive på stedet til 2010, og at det ikke ville være forsvarligt at investere væsentlige beløb i en indretning af strimlen mod Politiskolen, så længe der ikke var truffet beslutning om, hvordan skolen skulle udbygges. Forvaltningen har  således løbende gjort opmærksom på de mange bindinger, der er knyttet til udbygningen.

 

Skolen får begrænset sine friarealer under udbygningen, indtil nyttehaverne kan frigøres i 2010. Det er dog forvaltningens opfattelse, at skolen i forhold til de fleste andre skoler friarealmæssigt og med sin placering op til fælleden er godt stillet.

 

Uanset dette foreslår forvaltningen imidlertid, at mulighederne for en eventuel tidligere flytning af nyttehaverne og overtagelse af foreningens arealer undersøges via  Økonomiforvaltningen. Det foreslås desuden, at der i forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget anvendes et mindre beløb af den foreslåede anlægsbevilling til forbedring af skolens friarealforhold via inddragelse af strimlen mod Politiskolen, når der foreligger afklaring af placering af byggeplads, adgangsveje m.m. 

 

Skolen har endvidere i sit høringssvar tilkendegivet, at man ikke er enige i placeringen af garderoberne, idet der er ønske om tættere placering i forhold til basis/hjemklasseområderne. Dette problem vil forvaltningen tage op med skolen i den videre proces.

 

Fritidshjemmet "Thorshave" har i sit høringssvar lagt vægt på, at genhusningen planlægges i god tid, og at der kommer klarhed over institutionens fremtidige administrative og ledelsesmæssige tilhørsforhold.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Høringssvar fra Skolen på Islands Brygge

·        Bilag 2: Høringssvar fra den selvejende institution Thorshave

·        Bilag 3: Helhedsplanskitse Skolen på Islands Brygge februar 2003 (Vedlagt)

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jørn Larsen


 


Til top