Mødedato: 12.01.2005, kl. 15:00

Prioritering af ekstrabevillinger til vedligeholdelse i 2005 - toiletter og baderum samt faglokaler mv.

Prioritering af ekstrabevillinger til vedligeholdelse i 2005 - toiletter og baderum samt faglokaler mv.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

5.      Prioritering af ekstrabevillinger til vedligeholdelse i 2005 - toiletter og baderum samt faglokaler mv.

  J.nr. U220/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     ekstrabevilling på 5 mio. kr. til renovering af folkeskolernes toiletter og bade- og omklædningsrum udmøntes som foreslået

 

at      ekstrabevilling på 20 mio. kr. til renovering af folkeskolernes faglokale m.m. udmøntes som foreslået

 

 

 

RESUME

 

I forbindelse med vedtagelse af budgettet for 2005 er der afsat 5 mio. kr. til renovering af folkeskolernes toiletter og bade- og omklædningsrum og 20 mio. kr. til renovering af folkeskolernes faglokaler m.m.

 

Det foreslås, at der renoveres toiletter, bade- og omklædningsrum på Amager Fælled Skole, Frederikssundsvejens Skole, Grundtvigskolen, Hillerødgades Skole og på Matthæusgades Skole.

 

Det foreslås, at der renoveres faglokaler på Amager Fælled Skole, Bispebjerg Skole, Blågårdskolen, Christianshavns Skole, Frederikssundsvejens Skole, Højdevangens Skole, Klostervængets Skole, Lykkebo Skole, Skolen ved Sundet og på Sundpark Skole.

 

Det foreslås, at der renoveres klimaskærm på Amager Fælled Skole, Bellahøj Skole, Hellig Kors Skole, Husum Skole, Kirsebærhavens Skole og på Skolen ved Sundet. Som alternativ til Skolen ved Sundet foreslås renovering af klimaskærm på Bispebjerg Skole, hvis projektet på Skolen ved Sundet ikke skønnes at ligge inden for folkeskoleområdet.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I forbindelse med vedtagelse af budgettet for 2005 blev det besluttet at supplere den finansielle gældsafvikling ved at igangsætte en flerårig indsats for at nedbringe den betydelige vedligeholdelsesgæld på mange af Københavns bygninger og anlæg. Der er blevet afsat 5 mio. kr. til renovering af folkeskolernes toiletter og bade- og omklædningsrum samt  20 mio. kr. til renovering af folkeskolernes faglokaler m.m.

 

De mest renoveringsmodne toiletter og bade- og omklædningsrum anslås at koste ca. 60 mio. kr., mens behovet for renovering af faglokaler er på ca. 210 mio. kr. Behovet for renovering af klimaskærm er ca. 400 mio. kr.

 

Renovering af toiletter og bade- og omklædningsrum

De 5 mio. til renovering af toiletter og bade- og omklædningsrum foreslås anvendt på følgende projekter:

 

Amager Fælled Skole – renovering af baderum (piger)                 1,20 mio. kr.

Frederikssundsvejens Skole – renovering af gårdtoiletter             1,40 mio. kr.                     

Grundtvigskolen – renovering af drenge- og pigetoiletter             1,00 mio. kr.

Hillerødgades Skole – renovering af baderum (drenge og piger) 0,80 mio. kr.

Matthæusgades Skole – renovering af gårdtoiletter                       0,60 mio. kr.

I alt                                                                                                     5,00 mio. kr.

 

Forslag til de enkelte projekter fremgår af det vedlagte bilagsmateriale. De endelige priser på de enkelte projekter kan først fastlægges, når der er afholdt licitation og udbudsforretninger.

 

Forvaltningen foretager løbende bygningssyn og udarbejder rapporter over bygningernes tilstand (tilstandsrapporter). Besigtigelserne har vist, at mange toiletter og bade- og omklædningsrum er svære at rengøre på grund af ældre slidte overflader således, at rummene ikke fremstår særligt imødekommende hverken syns- eller lugtmæssigt. Desuden er installationerne af ældre dato således, at der er et stort vandforbrug i forhold til moderne installationer. Bygningssyn, tilstandsrapporter, samt skolernes ønsker har dannet grundlag for forslag til prioritering af ovennævnte toiletter og bade- og omklædningsrum.

 

Forvaltningen anbefaler, at elevernes inddrages i indretningen af toiletter og bade- og omklædningsrum. Dette kan ske ved, at elevrådet udpeger repræsentanter (2) til eventuelt at deltage i byggeudvalgsmøderne. Elevernes bidrag foreslås at indgå i projektforslagsfasen, jf. "Vejledning om gennemførelse af større byggesager". I projektforslagsfasen tages der stilling til alle forhold, der har betydning for byggeriets funktion og kvalitet, såsom planudformning, konstruktions- og materialevalg. Elevernes medvirken og indflydelse vil kunne ske gennem arbejde i byggeudvalget i form af forslag om farvevalg, materialevalg og indretning.

 

Renovering af faglokaler m.m.

De 20 mio. kr. til renovering af faglokaler m.m. foreslås anvendt på følgende projekter:

 

Faglokaler:

         Amager Fælled Skole – fysik/kemi                                         1,00 mio. kr.

          Bispebjerg Skole - skolekøkken                                            0,80 mio. kr.

          Blågårdskolen – fysik/kemi                                                    1,00 mio. kr.

          Christianshavns Skole – skolekøkken                                    0,80 mio. kr.

          Frederikssundsvejens Skole – fysik/kemi                             1,00 mio. kr.

          Højdevangens Skole – skolekøkken                                      0,80 mio. kr.

          Klostervængets Skole – skolekøkken                                    0,80 mio. kr.

          Lykkebo Skole – skolekøkken (2 stk.)                                  1,50 mio. kr.

          Matthæusgades Skole – fysik/kemi                                       0,50 mio. kr.

          Sundpark Skole – fysik/kemi                                                  1,00 mio. kr.

                                                                                                sum   9,20 mio. kr.                                                                                         

Klimaskærm:

          Amager Fælled Skole – facade og vinduesrenovering          1,60 mio. kr.

          Bellahøj Skole – udskiftning af vinduer mv.                         1,50 mio. kr.

          Hellig Kors Skole – renovering af betonkonstruktion mv.  1,85 mio. kr.

          Husum Skole – facaderenovering                                          0,45 mio. kr.

          Kirsebærhavens Skole – renovering af pavilloner                2,00 mio. kr.

          Nyboder Skole – facade- og vinduesrenovering                   2,40 mio. kr.

          Skolen ved Sundet – facade- og vinduesrenovering              1,00 mio. kr.

                                                                                                sum 10,80 mio. kr.                       

                                                                                                                                  

          I alt                                                                                        20,00 mio. kr.

 

 

De enkelte projekter fremgår af det vedlagte bilagsmateriale. De endelige priser på de enkelte projekter kan først fastlægges, når der er afholdt licitation og udbudsforretninger.

 

Særligt om Skolen ved Sundet

Blandt de udvalgte projekter er facade- og vinduesrenoveringen af den gamle inspektørbolig på Skolen ved Sundet. Den gamle inspektørbolig, der er sammenbygget med 2 gymnastiksale (blev renoveret i 2004), indeholder til daglig fritidshjem og børnehave under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen betaler husleje til Uddannelses- og Uungdomsforvaltningen, der har ansvaret for klimaskærmen. Bygningsrenoveringen markerer afslutningen på en samlet istandsættelse af alle Skolen ved Sundets bygninger – de øvrige 5 etaper er gennemført i perioden 2000 – 2004. At denne bygning er blevet den sidste, der renoveres, beror på en række tilpasninger til skolens daglige virke undervejs i byggefaserne. Ved at den sidste del af skolekomplekset på Skolen ved Sundet bliver istandsat, leves der op til forvaltningens vedligeholdelsesstrategi om at færdiggøre hele skoler. Afslutningen af facade- og vinduesistandsættelsesarbejderne på Skolen ved Sundet, der er fredet, markerer endvidere opfyldelsen af en aftale med Kulturarvsstyrelsen om løsning på imødekommelsen af varslede myndighedskrav om renovering af facaderne (projektet er beskrevet på side 24 i bilagsmaterialet).

 

Ekstrabevilling til vedligeholdelse i 2005 er møntet på folkeskoleområdet, og der gøres hermed opmærksom på, at der bag de facader og vinduer, som tænkes renoveret på Skolen ved Sundet, drives fritidshjem i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Finder Udannelses- og Ungdomsudvalget, at projektet ikke falder inden for rammerne af ekstrabevillingen, skal forvaltningen som alternativ anbefale, at projektet på Bispebjerg Skole gennemføres. Projektet omhandler udskiftning af vinduer med et-lagsglas til to-lagsglas med energiruder og fugtisolering af sokkel. Dette projekt vurderes, ligesom projektet på Skolen ved Sundet, at koste 1,0 mio. kr. (projektet er nærmere beskrevet på side 25 i bilagsmaterialet).

 

Forvaltningen foretager løbende bygningssyn og udarbejder rapporter over bygningernes tilstand (tilstandsrapporter). Besigtigelserne har vist, at mange faglokaler er meget nedslidte, utidssvarende og ikke lever op til nutidige pædagogiske principper, hvor fleksibilitet er et nøgleord.

 

Klimaskærmen er prioriteret under hensyn til  den samlede bygningsmasses tils tand samt ud fra de tidligere års prioritering. I de foregående fire år var der afsat 25 mio. kr. ekstra om året til vedligeholdelse. Det bevirkede, at forvaltningen havde mulighed for at arbejde med en langsigtet vedligeholdelsesstrategi, som betød, at det var muligt at færdiggøre hele bygninger og derefter færdiggøre hele skoler. For at kunne videreføre denne strategi er det nødvendigt at gennemføre en række større vedligeholdelsesprojekter på klimaskærmen.

 

Som det fremgik af indstillingen "Prioritering af grundbudgettet til vedligeholdelse i 2005" (U 204/04), som blev behandlet på udvalgsmødet den 8. december 2004, er det kun de allermest nødvendige og akutte opgaver, der løses via grundbudgettet, mens de større og mere gennemgribende renoveringsprojekter ville blive finansieret af ekstrabevillingen.

 

Der er udarbejdet indstilling til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vedrørende vedligeholdelsesprojekter på Nyboder Skole (vindues- og facaderenovering) og Kirsebærhavens Skole (renovering af pavilloner), da projekterne overskrider tærskelværdien på 2,0 mio. kr. Sagen U221/04 behandles også på dette møde. Der gøres opmærksom på, at udgifterne hertil er indeholdt i denne indstilling.

 

Anlægspulje under Indenrigs- og Sundhedsministeriet

I forbindelse med vedtagelsen af finansloven for 2005 afsattes under Indenrigs- og Sundhedsministeriet: anlægspuljen til renovering af naturvidenskabelige undervisningslokaler i folkeskolerne. Puljen udgør i 2005 50 mio. kr. og  125 mio. kr. årligt i perioden 2006 - 2008. Tilskuddet fra anlægspuljen skal modsvares af et tilsvarende beløb fra kommunal side.

 

Fristen for at ansøge om puljen er den 31. marts 2005, hvor det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens hensigt at søge om tilskud til de projekter, som omhandler fysik- kemi- og naturtekniklokaler. Det drejer sig om projekterne på Amager Fælled Skole, Blågårdsskolen, Frederikssundsvejens Skole, Matthæusgades Skole og Sundpark Skole, til en samlet tilskudsværdi på 2,25 mio. kr.

 

Når tilskud er bevilliget vil forvaltningen fremlægge en indstilling med nye projekter på faglokaleområdet, svarende til det bevilligede beløb.

 

Herudover vil der også blive søgt tilskud i puljen til de faglokaler, der renoveres i forbindelse med moderniseringspuljen (B-skoler) og lignende.

 

 

Økonomi

 

Der kan anvises kassemæssig dækning til udgiften på 25 mio. kr. i 2005 på konto 3.01.1 Folkeskoler.

 

Gennemførelsen af forslaget forudsætter, at Borgerrepræsentationen godkender, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget får overført uforbrugte anlægs- og driftsmidler fra 2004 til 2005. Sag herom fremlægges for udvalget på mødet den 26. januar 2005.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagen er omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Miljøvurderingen tager udgangspunkt i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen: Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri. Heri beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner på miljøområdet.

 

Herudover er der i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens arbejde med Mål– og resultatstyring opstillet mål for nedbringelse af vand-, el- og varmeforbruget.

 

Opfyldelse af minimumskrav

Projekterne opfylder Københavns Kommunes minimumskrav i forhold til vand, varme, el og materialer.

 

Realisering af anbefalinger

På følgende områder er anbefalingerne fulgt:

For at reducere varmeforbruget anvendes der i forbindelse med vinduesudskiftning energiruder. I forbindelse med etablering og ombygning af ventilationsanlæg bliver disse forsynet med varmegenindvinding med høj virkningsgrad.

 

Afprøvning af visioner

Ingen af visionerne i Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri er afprøvet i projekterne.

 

Projekterne er med til at understøtte Mål- og resultatstyringen, i og med at projekterne til sammen forventes at spare ca. 350 MWh pr. år.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bygningsvedligeholdelse 2005 - Ekstrabevilling

 

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Jørn Larsen

 

 

 


 


Til top