Mødedato: 12.01.2005, kl. 15:00

PISA København 2004

PISA København 2004

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

2.      PISA København 2004

  J.nr. U218/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget orienteres om indholdet i rapporten om PISA København 2004

 

at     sagen behandles på udvalgets møde den 26. januar 2005

 

 

RESUME

 

Den 23. oktober 2003 godkendte Borgerrepræsentationen at gennemføre en speciel københavnsk PISA-undersøgelse som led i en samlet plan for kvalitets udvikling af den københavnske folkeskole. I projektet indgår følgeforskning, som inkluderer læsetest. Den 25. februar 2004 besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at de frie grundskoler også kunne indgå i undersøgelsen, hvis de ønskede det.

 

Der er indgået aftale med Danmarks Pædagogiske Universitet om følgeforskning.

 

PISA-undersøgelsen blev gennemført i alle 9. klasser i foråret 2004 og en læsetest for alle elever i 7. klasse i august 2004. Udvalget vil blive orienteret om rapporten  PISA København 2004 på mødet. Rapporten offentliggøres den 13. januar 2005.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I forbindelse med budget 2003 vedtog Borgerrepræsentationen en hensigtserklæring om, at en københavnerudgave af PISA-undersøgelserne skulle indgå i og understøtte den fremadrettede kvalitetsudvikling. En indstilling herom blev vedtaget i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 6. august 2003 (U 59/03) og den 28. august 2003 (BR 382/03) tiltrådte Borgerrepræsentationen Kvalitetsudviklingsprojektet som helhed, mens den specifikke afgørelse om de økonomiske vilkår for PISA-undersøgelsen blev sendt tilbage til Uddannelses- og Ungdomsudvalget til færdigbehandling.

 

Den 23. oktober 2003 (BR 486/03) godkendte Borgerrepræsentationen en beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 8. oktober 2003 (U 59/03) om at gennemføre to runder med PISA2000 i en særlig københavnsk udgave som led i en samlet plan for kvalitetsudvikling af den københavnske folkeskole. I projektet indgår endvidere følgeforskning, som inkluderer læsetest.

 

Den 25. februar 2004 (U 30/04) besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at den første PISA-runde også skulle gennemføres på de frie grundskoler, som havde tilkendegivet interesse for at deltage.

 

Efterfølgende er der indgået aftale med Danmarks Pædagogiske Universitet om følgeforskning for perioden 1. august 2004 til 31. januar 2007. I marts/april 2004 er første PISA-runde gennemført i samtlige 9. klasser i københavnske folkeskoler samt i 9. klasserne på 26 frie grundskoler. Ultimo august 2004 er der i forbindelse med følgeforskningen gennemført læsetest i samtlige 7. klasser på de københavnske folkeskoler.

 

På mødet den 12. januar 2005 præsenteres Uddannelses- og Ungdomsudvalget for rapporten fra første PISA-runde. Senere samme dag gennemgås den for de københavnske skoleledere, organisationsrepræsentanter samt forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Umiddelbart herefter offentliggøres rapporten.

 

PISA-undersøgelsen i en københavnsk udgave er tilrettelagt, så den sammen med de øvrige tiltag i kvalitetsudviklingsprojektet kan fortælle om effekten af skolens egne og af centrale tiltag. Ved at gruppere skolerne hensigtsmæssigt vil man kunne se, om sådanne grupper af skoler – over for hvem, der er sket særlige tiltag, eller hvor skolen selv har iværksat særlige tiltag – udvikler sig fagligt anderledes end skoler, som ikke har.

 

Endvidere kan PISA-undersøgelsen 2004 sammen med læseundersøgelsen i 7. klasse i august 2004 (en del af forskningsprojektet) pege på særlige opmærksomhedsfelter eller problemstillinger, der kræver iværksættelse af nye initiativer. En redegørelse for sådanne forhold vil blive forelagt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 26. januar 2005.

 

Forvaltningen forventer, at de to nævnte undersøgelser gennem en specifik forskningsopgave kan føre til en karakteristik af de skoler eller de klasser, som har særlig held med at hæve elevernes kompetencer i læsning i forhold til hvad, der er forventeligt ud fra elevernes sociale og økonomiske baggrund.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal  miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Rapporten PISA København 2004 udleveres på mødet

 

 

                                 Peter Rasmussen

                                                                             Michael Olsen

 

                                           

 

 


 


Til top