Mødedato: 12.01.2005, kl. 15:00

Medlemsforslag om udarbejdelse af en samlet plan for integration i de københavnske folkeskoler

Medlemsforslag om udarbejdelse af en samlet plan for integration i de københavnske folkeskoler

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

10.      Medlemsforslag om udarbejdelse af en samlet plan for integration i de københavnske folkeskoler

  J.nr. U224/04

 

 

INDSTILLING

 

SF ved Trine Schaltz og Bjarne Fey har i mail af 16. december 2004 anmodet om, at følgende punkt optages på udvalgets dagsorden:

 

Forslagsstillerne indstiller, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget beslutter,

 

at      forvaltningen bliver pålagt at udarbejde forslag til en samlet plan for integration i de Københavnske folkeskoler med speciel fokus på: a) en mere ligelig fordeling af et- og to-sprogede elever på samtlige skoler samt b) undervisning i dansk som andet sprog, der har til hensigt at opnå gode skoleresultater for to-sprogede

 

at      forslaget indeholder ideer til, hvorledes f.eks. nuværende og kommende forældre samt skolepersonale kan inddrages i processen

 

at      forvaltningen i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen begynder et udviklingsarbejde til vurdering af førskolebørns skolemodenhed gældende for både et- og tosprogede, der kan bruges i rådgivningen af forældre i deres valg af skoletilbud og skolestart

 

 

Motivation

Den 9. december 2004 besluttede Borgerrepræsentationen en københavnsk politik for en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever på folkeskolerne. Denne beslutning vedrørte kun et begrænset antal af skoler og bydele i København. Desuden kan man tvivle på, om den vedtagne politik kan overføres til andre skoler og bydele, da de demografiske forhold er væsentlig forskellige. Endvidere er det stærkt tvivlsomt, om en lovliggørelse af den såkaldte Albertslundmodel vil være brugbar i København. En simpel gennemregning af denne model overført til københavnske forhold viser store logistiske og økonomiske problemstillinger. Der er efter vores opfattelse behov for originale løsninger tilpasset de enkelte skoler og bydele.

 

Et andet element i integrationsspørgsmålet er børns sproglige kompetencer – specielt dansk! Den nyligt offentliggjorte PISA-undersøgelse viser store forskelle mellem et- og to-sprogede og igen inden for gruppen af to-sprogede (1. og 2. generation) med hensyn til læsefærdigheder. Helt paradoksalt er det, at 2. generationsindvandrere har dårligere læsekompetence i undersøgelsen end 1. generationsindvandrere. Sverige er et af de lande, hvor "det (er) lykkedes at løfte læseniveauet for "efterkommere" således, at denne gruppe har bedre resultater end de danske "indfødte"." (citat fra PISA resumé, 2004, side 18).

 

Et væsentligt element i bestræbelserne for at få integrationen til at fungere er inddragelse af de aktører, som det vedrører. Her tænkes på børnene, forældrene og personalet på skolerne. Derfor skal de inddrages i processen for udviklingen af integrationsplanen.

 

På nuværende tidspunkt findes der ikke et fagligt og officielt godkendt værktøj til vurdering af børns skolemodenhed. De værktøjer, der tages i brug, er enten en eller flere sprogtest, en egen vurdering fra forældrenes side eller efter en mere eller mindre uformel "pædagogisk" samtale med fagfolk. Der er behov for et værktøj, der inddrager barnets samlede beredskab – og ikke kun sproget - i en vurdering af barnets modenhed/parathed til at gå i folkeskolen. Det giver sig selv, at dette værktøj skal kunne bruges både i forhold til et- og to-sprogede. SF er klar over, at vi har rettet henvendelse til ministeriet angående dette, men vi vurderer, at vi ikke kan vente på denne afklaring.

 

 

 

RESUME

 

SF ved Trine Schaltz og Bjarne Fey har i mail af 16. december 2004 anmodet om, at forslag om udarbejdelse af en samlet plan for integration i de københavnske folkeskoler drøftes.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

SF ved Trine Schaltz og Bjarne Fey har i mail af 16. december 2004 anmodet om, at forslag om udarbejdelse af en samlet plan for integration i de københavnske folkeskoler drøftes.

 


 


Til top