Mødedato: 11.09.2002, kl. 16:00

Handleplan 2002-2003 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Handleplan 2002-2003 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. september 2002

 

 

8.      Handleplan 2002-2003 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

 

UUU 313/2002  J.nr. U145/02

 

 

INDSTILLING[e1] 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdoms-udvalget,

 

at      udvalget godkender Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings forslag til

         handleplan 2002-2003

 

 

RESUME[e2] 

 

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) har udarbejdet forslag til handleplan 2002-2003.

 

Handleplanen rummer konkrete forslag til, hvordan der i perioden kan arbejdes med tre af i alt 10 områder, der med udvalgets godkendelse på udvalgets møde den 28. august 2002 nu indgår i PPR's Udviklingsplan 2002-2006:

 

·        Rummeligheden i skolen

·        Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

·        Det tale-høremæssige område

 

Forvaltningen foreslår, at handleplan 2002-2003 for PPR godkendes.

 


SAGSBESKRIVELSE[e3] 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 28. august 2002 forslag til udviklingsplan 2002-2006 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR).

 

I PPR's udviklingsplan 2002-2006 er det beskrevet, at PPR ved sin virksomhed er blevet opmærksom på, at der er nogle forhold, som bør have særlig opmærksomhed i de nærmeste år. De forslag, som fremlægges i den foreliggende handleplan, har samlet til hensigt at skabe større tilfredshed hos brugerne, at bidrage til at fremme kvaliteten i undervisningen via dialog med den øvrige forvaltning og med skolerne, og at højne kvaliteten og optimere udbyttet af PPR's egen indsats.

 

·        Rummeligheden i skolen

 

1.      PPR vil i et tæt samarbejde med forvaltningen udforske de muligheder for indsats over for skolerne, som ligger i allerede eksisterende initiativer.

"Den inkluderende skole", som er et forslag til udviklingsområde fra forvaltningen, "KVIS" som er et landsdækkende statsligt initiativ, som København følger og deltager i (kvalitet i specialundervisningen) og Danmarks Lærerforenings oplæg "Uro i skolen".

Det må diskuteres nøje, hvilke af følgende former for initiativer, der kan bringes i anvendelse

-         Vejledninger m.m.

-         efteruddannelse af lærere

-         konferencer

-         konsulentvirksomhed fra forvaltningen

-         PPR's egen rådgivning og vejledning

-         PPR's egen indsats i øvrigt = herunder balancen mellem direkte arbejde med for eks. urolige børn og konsultation og supervision af lærere med problemklasser mv.

-         ændringer af visitationspraksis, således at flere elever end nu søges bevaret i klassen. Dette sidste gælder især for børn med lettere generelle indlæringsvanskeligheder / sent udviklede børn

 

PPR vil gerne bidrage til, at skolerne i stigende grad føler sig i stand til at sige: "Det barn er vores elev" i stedet for: "Han hører ikke til her, han må ud"

 

2.      PPR vil sammen med børne- ungecheferne besøge alle folkeskolerne for med dem at drøfte: hvad er denne skoles kultur med hensyn til rummelighed, hvordan differentierer I undervisningen, så børn med særlige behov kan være med, hvilke forventninger har I til PPR's indsats, hvilke krav stiller I til jer selv?

 

·        Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

 

1.      Skolernes egne opgørelser viser, at de anvender for få timer til børn med socialt-emotionelle vanskeligheder og for mange til børn med faglige vanskeligheder i forhold til de vanskeligheder hos børnene, som fremgår af indstillingerne til PPR. PPR vil med udgangspunkt i rapporten om det enkelte barn drøfte med ledelsen på hver enkelt skole, hvordan der kan arbejdes målrettet med de socialt-emotionelle vanskeligheder.

Det årligt udarbejdede pædagogiske notat om hvert barn skal tjekkes oftere.

PPR vil blandt andet via sit adfærdsteam tilbyde kurser om arbejdsmetoder i forhold til denne børnegruppe. Det anbefales, at skolelederen følger sin beslutning om specialundervisning af det enkelte barn op med en angivelse af ugentligt omfang og af periodens varighed.

 

2.      PPR foreslår, at samtlige skolers principper for specialundervisning indkaldes. Principperne analyseres, og der udarbejdes forslag om, hvordan principperne eventuelt kan udbygges, og – i tilfælde af at de ikke foreligger – hvordan skolebestyrelsen og skoleledelsen kan tage fat på opgaven.

 

·        Det tale-høremæssige område

 

PPR gennemfører den i udviklingsplanen side 28-29 beskrevne 2½ års screening. 200 tilfældigt udvalgte 2½ årige børn tilbydes en undersøgelse af deres sproglige udvikling. Målet er at finde de børn, som har behov for en forebyggende eller foregribende tale- høre-pædagogisk indsats. Et andet mål er at undersøge mulige årsager til, at der for de børn, som har særlige behov, ikke allerede var foretaget henvendelser til PPR. Screeningen gennemføres i januar-marts 2003, og i april-maj 2003 tilbydes kurser til de forældre, hvis børn har en forsinket sproglig udvikling.

 

 

Økonomi

 

På konto 3.04.1 Skolepsykologer er i 2002 afsat i alt 32.252.000 kr.

 

Udgifterne til tale-/hørepædagogerne indgår under konto 3.01.1 Folkeskoler, hvor budgettet i 2002 er kr. 1.463.435.000.

 

Den samlede udgift til handleplanen afholdes indenfor de allerede afsatte beløb på disse områder.

 

Der forudsættes anvendt i alt 650 arbejdstimer af PPR's psykologressourcer til projekterne Rummeligheden i Skolen og Ressourceudnyttelsen i Specialundervisningen. Dette svarer i gennemsnit til ca. 11 timer pr. psykolog.

Af ressourcerne til Tale-/hørepædagoger forudsættes anvendt i alt 880 arbejdstimer til projektet Det tale-/høremæssige områder. Målt pr. tale-/hørepædagog svarer dette ca. til et timetal som anført for psykologerne.

 

Derudover vil ledelsen prioritere opgaverne.

 

Endelig forudsættes det, at skolerne prioriterer opgaverne indenfor den ramme, der er udmeldt til skolerne.

 

                                           

Miljøvurdering

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                         Bjørn Glæsel

 

 

 


 


 [e1]00097869DOC

 [e2]00097870DOC

 [e3]00097872DOC

Til top