Mødedato: 11.08.2004, kl. 15:00

Status på overvejelser vedrørende fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Status på overvejelser vedrørende fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. august 2004

 

 

5.      Status på overvejelser vedrørende fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

  J.nr. U70/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      tilbuddet for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser planlægges til også at kunne indeholde børnehaveklassetilbud med virkning fra 2006

 

at      Peder Vedelsgades lokaler til 12 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser midlertidig tilknyttes Amager Fælled Skole fra 2004 

 

at      afviklingen af  specialskolefunktionen på Sjællandsgades Skole fra 2005 og frem drøftes med Sjællandsgades Skole under hensyn til det stigende elevtal på Sjællandsgades Skole

           

at      de lokaler, som Frejaskolen forlader i 2005 på Grundtvigskolen overgår til andet skoleformål efter forudgående drøftelse med Grundtvigskolen

 

at     specialfritidshjemmet på Lønstrupvej overgår til at varetage klubfunktion for de ældste elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser med virkning fra 2005

 

at      konsekvenserne af den ændrede struktur indarbejdes i revisionen af Udbygningsoversigten

 

og endvidere

 

at     der træffes principbeslutning om at flytte specialfritidshjemmet for autister på Lønstrupvej fra Hyltebjerg Skole til en ny placering på  Rughavevej i 2006, og at dette forslag forinden sendes til høring hos Hyltebjerg Skole og Fritidshjemmet på Lønstrupvej samt Frejaskolen

 

at      der træffes principbeslutning om, at Peder Vedelsgade overgår fra KVUC til at blive skole nr. 2 ("Freja II") for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser fra 2005, og at dette forslag forinden sendes til høring i Centerrådet for KVUC

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog den 21. april 2004 at sende overvejelserne vedrørende den fremtidige struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (autister) til høring. Desuden vedtog udvalget, at forvaltningen udarbejder et oplæg til en Frejaskole II, som indgår i en samlet oversigt over forvaltningens bygningsplaner.

 

Der er indkommet 8 høringssvar. Det generelle indtryk er, at strukturforslaget modtages positivt, men at enkelte detaljer bør afklares i samarbejde med de enkelte institutioner.

 

På baggrund af høringssvarene indstilles det at opretholde følgende forslag, som Uddannelses- og Ungdomsudvalget sendte i høring: Ud fra pædagogiske og indlæringsmæssige hensyn fastholdes det, at specialskoletilbuddet for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser også skal kunne indeholde børnehaveklassetilbud med virkning fra 2006. Dette medfører, at der på sigt vurderes at være behov for ca. 150 specialskolepladser til autister. 94 pladser tilvejebringes på Frejaskolen. Ved skolestart 2004 er 12 autister placeret i Peder Vedelsgade, idet "Grupperne" er genhuset i Suhmsgade.

 

Det indstilles på denne baggrund, at der træffes principbeslutning om, at Peder Vedelsgade overgår fra KVUC til at blive Frejaskole II. Principbeslutningen er en forudsætning for, at der kan gennemføres den nødvendige ændring i planlægningen af KVUC-undervisningstilbuddet i skoleåret 2005/06. Det er forvaltningens vurdering, at det vil være muligt at indpasse undervisningstilbuddet inden for øvrige lokaliteter i kommunen. Forvaltningen vil fremsætte særskilt forslag herom.  Det indstilles, at dette forslag forinden sendes til høring i Centerrådet for KVUC.

 

De afledte driftsudgifter ved at udvide tilbuddet med børnehaveklasse fra 2006 indarbejdes i budgetforslaget for 2006. Eventuelle konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets tildeling af demografimidler på specialområdet og eventuelle ændringer i budgetfordelingen drøftes med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

 

Afviklingen af specialskolefunktionen på Sjællandsgades Skole fra 2005 drøftes med skolen under hensyntagen til Sjællandsgades Skoles stigende elevtal i de almindelige klasser.

 

Grundtvigskolen har ikke for tiden kapacitetsproblemer, og de nyeste prognoser tyder ikke på, at det længere er nødvendigt at udbygge skolen til 3 spor.  I samråd med Grundtvigskolen afklares anvendelsen af de frigjorte bygninger ved Frejaskolens fraflytning.   

 

På baggrund af høringen indstilles det, at Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej overgår til at varetage klubfunktioner for autister. Det indstilles også, at Specialfritidshjemmet Lønstrupvej flyttes fra Hyltebjerg Skole til Rughavevej med virkning fra 2006. Forslaget indebærer, at Hyltebjerg Skole overtager Frejaskolens fløj, og at begge pavilloner fjernes, og sportspladsen genetableres. På baggrund af lokaletillægget skal det forhandles med Hyltebjerg Skole, hvorvidt skolen kan indeholde et mindre antal specialklasser. Det indstilles, forslaget forinden sendes til høring hos Hyltebjerg Skole og Fritidshjemmet på Lønstrupvej samt Frejaskolen.

 

Der henvises i øvrigt til sagen om flytning af specialfritidshjemmet på Lønstrupvej til Rughavevej (U101/04), der tillige behandles på dette møde.

 

De afledte anlægsudgifter som følge af strukturændringerne indarbejdes i revisionen af Udbygningsoversigten, der forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 1. september 2004, idet udgifterne ved den foreslåede klubløsning dækkes af anlægsbudgettet vedrørende klubområdet (demografimidler).

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

 

Amager Fælled Skole

Skolen tilslutter sig forslaget om midlertidigt at tilknytte Peder Vedelsgade som en specialklasserække til Amager Fælled Skole. Forslaget må imidlertid forudsætte tilføring af øget bemanding på det administrative område, f.eks. en administrativ leder, jf. den nye ledelsesstruktur på folkeskolerne.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Amager Fælled Skole vil indgå i forslag til yderligere 10 skolers overgang til den nye ledelsesstruktur fra 1. januar 2005.

 

Frejaskolen

Skolen bemærker, at der har været en del forvirring omkring det endelige elevtal for Frejaskolen men tager til efterretning, at helhedsplanen indeholder et elevtal på 94 elever. Skolen bemærker, at såfremt tilbuddet skal udvides med børnehaveklasse i 2006, vil dette sandsynligvis ikke kunne ske på Frejaskolen. Frejaskolen vil først have kapacitetsmæssig mulighed for at optage børnehaveklasse i 2007. Endelig finder skolen det uklart, hvilke børn og unge, der tænkes placeret i klubtilbuddet på Lønstrupvej, og hvilke 8. – 10. klasseelever, der tænkes at forblive på Frejaskolen i fritiden.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Frejaskolens normering ved indflytning i Valby Skoles gamle bygninger i 2005 er  94.  Det forudsættes, at børnehaveklassen oprettes på Peder Vedelsgade i 2006. For de ældste og bedst egnede elever på Frejaskolen (normalt 8. – 10. klassetrin) vurderes det med udgangspunkt i den enkelte elevs tarv, hvorvidt eleven skal forblive i Frejaskolen i fritidsinstitutionen eller har fordel af at skifte til klubtilbud (Lønstrupvej). 

 

Sjællandsgades Skole

Skolen bemærker, at der vil være behov for et basislokale mere hvert af årene fra og med skoleåret 2005/06, eftersom skolen er ved at udvikle sig til en 2-sporet skole. I skoleåret 2004/05 er der dog tilstrækkeligt med basislokaler. Skolen peger på kapacitetsproblemer m.h.t. udearealer. Skolens tidligere indskolingsgård anvendes af Frejaskolens afdeling, og de midlertidige pavilloner til fritidshjemmet Pingvinen optager plads i den almindelige skolegård. Skolen ønsker, at der udarbejdes en plan for genetablering af skolen til en tidssvarende folkeskole.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningens forslag om at drøfte afviklingen fra 2005 af specialskolefunktionen  med Sjællandsgades Skole har baggrund i, at skolen er ved at udvikle sig til en 2-sporet skole. Skolen har som følge heraf allerede kapacitetsproblemer m.h.t. udeareal og fra skoleåret 2005/06 sandsynligvis kapacitetsproblemer m.h.t. antallet af basislokaler. Disse forhold vil indgå i drøftelserne med Sjællandsgades Skole.

 

Specialfritidshjemmet, Lønstrupvej 7

Specialfritidshjemmet er tilfreds med den foreslåede struktur, hvorefter Specialfritidshjemmet overgår til at varetage klubfunktionen for de ældste elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser fra 2005. Specialfritidshjemmet finder det vigtigt, at der er en valgmulighed mellem fritidsdelen i heldagsskoletilbuddet og et klubtilbud.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen er enig i specialfritidshjemmets betragtninger.

 

Hyltebjerg Skole

Skolen udtrykker utilfredshed med det hidtidige hændelsesforløb og finder, at skolen ikke har været tilstrækkelig inddraget i beslutningerne vedrørende Frejaskolens og Specialfritidshjemmet Lønstrupvejs lokaler ved Hyltebjergskolen. På denne baggrund blev der afholdt et møde mellem skolebestyrelsen og repræsentanter for forvaltningen samt borgmesteren i maj måned 2004.

 

På baggrund af Hyltebjerg Skoles pladsproblemer m.h.t. lokaler til gruppe- og projektarbejde, musik og bevægeaktiviteter ønsker Hyltebjerg Skole, at skolen overtager Frejaskolens bygning fra 2005, og at træpavillonen på sportsarealet rives ned, og det grønne areal genetableres.

 

Kan dette ikke realiseres på kort sigt, foreslår skolebestyrelsen, at klubtilbuddet opretholdes i træpavillonen på sportspladsen, og at Hyltebjerg Skole indretter gruppe-, samarbejds- og fordybelsesrum i Frejaskolens bygning, og at der afsættes et mindre beløb til etablering af et bevæge/musikrum der eller andetsteds. Som kompensation for de fortsat reducerede udearealer bør der afsættes et beløb til renovering af lejepladsen på 1.014.000 kr., som også vil kunne benyttes til bevægelsesaktiviteter. 

 

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen indstiller, jf. "Principbeslutning om etablering af fritidstilbud i forbindelse med Frejaskolen (U101/4)" på dagsordenen, at Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej overflyttes til Rughavevej til den gamle Valby Skoles indskolingsbygning samt drengegymnastiksal med virkning fra 2006. Hyltebjerg Skole overtager den tidligere Frejaskolefløj, og det skal i den forbindelse forhandles med skolen, hvorvidt skolen kan indeholde et mindre antal specialklasser på baggrund af arealtillægget. Begge pavilloner flyttes og udearealet genetableres.

 

Det Sociale Brugerråd

Brugerrådet mener, at der ikke generelt bør indføres børnehaveklassetilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, idet det kan gribe forstyrrende ind i det arbejde, der i dag gøres i specialbørnehaver og basisgrupper. Desuden bør børnehaveklassen på Frejaskolen først oprettes i 2007, idet skolen ikke har kapacitet til at optage eleverne før.  Brugerrådet gør opmærksom på, at der også er behov for et tilbud i aftentimerne for de ældste klubelever. Endelig gør Brugerrådet opmærksom på, at der hurtigst muligt bør etableres et beskyttet klubtilbud til unge med multiple funktionsnedsættelser.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen har tidligere forelagt Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR) positive udtalelse m.h.t. at udvide autist-tilbuddet med børnehaveklasse elever i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 13. august 2003.

 

Forvaltningen har siden drøftet sagen yderligere. Undersøgelserne har klargjort, at diagnosen i dag  - i modsætning til tidligere, hvor autisme først blev diagnosticeret umiddelbart før skolestart -  stilles helt ned til 3 års alderen. Børn og forældre må vente længe (indtil 1. klasse) på et egentligt indlæringspædagogisk tilbud. I før-børnehaveklassealderen er børnene enten i almindelige børnehaver med støttepædagog eller i de gruppeordninger, der er etableret i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Tilbuddene omfatter f.eks. institutionen Katholm, der ligger på Jyllingevej, men det er vurderingen, at tilbuddenes kapacitet er en del mindre end behovet.

 

Når børnene når børnehaveklassealderen, beholder forældrene børnene i børnehaven, eftersom Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens tilbud om specialskole ikke omfatter børnehaveklassen. Det er vurderingen, at børn med autisme i den aktuelle alder har behov for den forudsigelighed og struktur, som er en del af pædagogikken i børnehaveklassen.

 

Flere forældrepar har over for PPR og Bispebjerg Hospitals Børnepsykologiske Afdeling givet udtryk for, at deres børn befinder sig i et "vakuum" i børnehaveklassealderen. Eleverne er ofte kognitivt (dvs. indlæringsmæssigt) velfungerende og er parat til at lære. Alligevel beholder forældrene børnene i børnehaven for at undgå et institutionsskifte, hvor barnet først starter i almindelig børnehaveklasse og derefter fra 1. klassetrin tildeles et særligt tilbud for autister på en specialskole. Børnene må herved undvære den overgang fra leg til indlæring, som børnehaveklassen repræsenterer. Ydermere bliver autistbarnets handicap endnu mere "synligt" i forhold til de øvrige børn, fordi barnet i det sidste år i børnehaven er 1 år ældre end de øvrige børn.  PPR og Bispebjerg Hospital Børnepsykiatriske Afdeling er enig i disse forældres vurderinger. 

 

PPR forventer, at såfremt specialskoletilbuddet udvides med børnehaveklasse, så vil børnehaveklassens glidende overgang fra leg til indlæring indebære mulighed for, at færre autister bliver stærkt udadreagerende. Det skal bemærkes, at stærkt udadreagerende elever ("ressourcegruppen") er mere udgiftskrævende, end de øvrige elever og har en højere personalenormering. Det indstilles derfor, at forslaget om at udvide autisttilbuddet med børnehaveklasse fra 2006 opretholdes.

 

Fællesrådet for Folkeskolen

Fællesrådet har ingen bemærkninger.

 

Fælles Pædagogisk Råd

Fælles Pædagogisk Råd er positiv overfor de skitserede tiltag, og henviser i øvrigt til de konkret berørte skolers/institutioners høringssvar for uddybning.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Ingen

 

 

Økonomi

 

De økonomiske konsekvenser af strukturforslaget indarbejdes i Udbygningsoversigten 2004-07, der forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 1. september 2004, idet udgifterne ved den foreslåede klubløsning dækkes af anlægsbudgettet vedrørende klubområdet (demografimidler), jf. anden sag på dagsordenen.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Principbeslutningen om at Peder Vedelsgade overgår fra KVUC til "Frejaskole II" sendes til høring i Centerrådet for KVUC med høringsfrist den 24. september 2004.

 

Principbeslutningen om at klubtilbuddet for autister på Lønstrupvej overføres Rughavevej sendes til høring hos Hyltebjerg Skole, Fritidshjemmet på Lønstrupvej og Frejaskolen med høringsfrist den 24. september 2004.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        8 høringssvar vedr. forslag til ny struktur for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jørn Larsen 

 

 


 


Til top