Mødedato: 10.09.2003, kl. 08:15

Handleplan 2003-2004 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i København

Handleplan 2003-2004 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i København

 

Uddannel ses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. september 2003

 

 

5.      Handleplan 2003-2004 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i København

  J.nr. U152/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings forslag til Handleplan 2003-2004

 

 

RESUME

 

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) har udarbejdet forslag til Handleplan 2003-2004.

 

Handleplanen refererer til PPR´s udviklingsplan 2002-2006 og til PPR´s Handleplan for 2002-2003 og gør kortfattet rede for resultatet af indsatsen i 2002-2003. Handleplanen rummer konkrete forslag til, at der også i skoleåret 2003-2004 arbejdes med følgende tre områder:

 

·        Rummelighed i skolen

·        Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

·        Det tale-høremæssige område

 

Det foreslås  endvidere, at endnu et af de i alt 10 indsatsområder fra PPR´s udviklingsplan medtages i 2003-2004:

 

·        Børn med svære socialt-emotionelle vanskeligheder

 

Forvaltningen indstiller, at handleplanen 2003-2004 for PPR godkendes.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Udviklingsplan 2002-2006 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning blev godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 28. august 2002 (U125/02). Planen rummer en situationsvurdering og et forslag til at arbejde i perioden med følgende områder:

 

·        Rummelighed i skolen

·        Elever med svære socio-emotionelle vanskeligheder

·        Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

·        Kvalitet i specialundervisningen

·        Psykologbetjening i småbørnsområdet

·        Forebyggende foranstaltninger

·        D et tale-høremæssige område

·        PPR´s synlighed

·        PPR´s egen status og udvikling

 

 

Handleplanen 2002-2003 for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i København blev godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 11. september 2002. (U145/02). Planen rummer et forslag til i skoleåret 2002-2003 at arbejde med følgende tre af de 10 områder:

 

·        Rummelighed i skolen

·        Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

·        Det tale-høremæssige område

 

 

Vedr. rummelighed i skolen

1.      At udforske mulighederne i allerede eksisterende initiativer (Et godt skoleliv for alle, KVIS, Uro i skolen) og derpå iværksætte handlinger. Handlemulighederne forventedes at være: cirkulærer og vejledninger, efteruddannelse af lærere, konferencer, konsulentvirksomhed, egen rådgivning og vejledning, afbalanceret indsats mellem den direkte kontakt med barnet og supervision af lærerne, ændring af visitationspraksis.

2.      Desuden aflægge besøg på samtlige folkeskoler sammen med børne-ungecheferne for at diskutere rummelighed i praksis.

 

Vedr. ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

1.        PPR diskuterer skolens udnyttelse af specialundervisningstimerne med skolerne for at skabe  balance mellem problemernes art (AKT problemerne udgør 50 %) og undervisningens karakter (skolerne anvender kun 14 % af timerne til AKT-problemer)

2.        PPR/forvaltningen indkalder skolernes principper for specialundervisning for at få et grundlag for en drøftelse med skolen om ressourceudnyttelsen. I tilfælde af at skolebestyrelsen ikke har udarbejdet principper, drøftes det, hvordan arbejdet kan sættes i gang.

 

Vedr.  det tale-høremæssige område

PPR gennemfører en screening af 200 tilfældigt udvalgte børn på 2½ år for at finde børn, som kunne have behov for en forebyggende eller foregribende tale-hørepædagogisk indsats. Der indgår en omhyggelig tilbagemelding til alle forældrene og et tilbud om kursus til de forældre, hvis børn har en forsinket, sproglig udvikling.

 

Det er forvaltningens vurdering, at de tre indsatsområder bør videreføres i skoleåret 2003/04. Nedenfor redegøres kort for status og fortsatte initiativer på indsatsområderne:

 

Rummelighed i skolen

PPR har i skoleåret 2002/03 vurderet de eksisterende initiativer og deltager i udmøntningen af udviklingsprogrammet Et godt skoleliv for alle og Mønsterbrydning. Virkningen af de igangværende initiativer følges tæt, og kursustilbud til lærere og tilbud om supervision m.m. fortsættes.

 

PPR har planlagt og gennemfører i samarbejde med skolerne, hvorledes mønsterbrydningstimerne anvendes (bl.a. Skolen i Charlottegården og Frejaskolen som kompetencecentre, ekstra heldagsklasse, ansættelse af AKT-konsulenter, kurser for AKT-lærere). PPR deltager også i den daglige drøftelse på skolerne af hvert enkelt barn med problemer om mulighederne for at bevare og fastholde barnet i klassen og på skolen.

 

Rummeligheden på skolerne er desuden sat i fokus gennem forvaltningens drøftelser med samtlige skoleledere.

 

Endelig har PPR bidraget med foredrag på KVIS konferencen (Kvalitet i Specialundervisningen)  på Danmarks Pædagogiske Universitet i foråret 2003.

 

 

Ressourceudnyttelsen i specialundervisningen

Det er på baggrund af forvaltningens drøftelser med skolerne vurderingen, at skolernes anvendelse af specialundervisningstimerne er under ændring så ledes, at der skabes bedre sammenhæng mellem problemernes art og indsatsens karakter. En egentlig opgørelse af ressourceudnyttelsen vil finde sted ved udgangen af skoleåret 2003/04.

 

Som yderligere grundlag for at målrette ressourceindsatsen vil forvaltningen analysere skolernes principper for specialundervisning.

 

 

Det tale-høremæssige område

2½ års-screeningen er gennemført som planlagt. En redegørelse for resultaterne vedlægges som bilag.

 

Der følges op med lokale screeningsundersøgelser i Syd og SV. Legeteket for småbørn med handicap i inspektørboligen på Bispebjerg Skole tages i brug i september 2003.

 

En gruppe på ca. 8 tale-hørelærere arbejder med at afprøve og anvende forskellige former for it-baseret stimulation i taleundervisningen.

 

Der er planlagt forskellige former for inddragelse af forældrene i det talehørepædagogiske arbejde bl.a. i form af oplysende pjecer, deltagelse i møder i institutionerne og forældrekurser.

 

 

Forslaget om et nyt indsatsområde fra Udviklingsplanen

 

·        Børn med svære socialt-emotionelle vanskeligheder

 

Forvaltningen foreslår, at dette indsatsområde prioriteres i skoleåret 2003/04, ligesom det må forventes videreført i de kommende år. AKT-området er det, der fylder mest i debatten på skolerne, i forvaltningen, i foreningerne og i samfundet generelt om skolens opgaver og funktion.

 

Den "lette" del af AKT-området er omfattet af indsatsområdet "Rummelighed i skolen" og "Et godt skoleliv for alle". Den "tunge" del er de børn, som har så svære socialt-emotionelle vanskeligheder/AKT-problemer, at de ikke kan have et forløb i en almindelig klasse.

 

Definition

Disse børn har med mange forskelligheder det til fælles, at de ikke kan rummes på den almindelige folkeskole, så de modtager særlige foranstaltninger i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets eller i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regi eller modtager meget massiv hjælp i en flyverordning eller i en § 10, stk. 2. ordning (enkelmandsundervisning).

 

Problemstilling

Problemet er således ikke skolens rummelighed, men den omfattende udskillelse af børn til en række forskellige foranstaltninger, hvis formål og opgave kan være uklar, hvor private initiativer vokser kraftigt, hvor ressourceanvendelsen ind imellem kan diskuteres, og hvor fx en visitation til et dagbehandlingstilbud indebærer, at skolens eller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens egne muligheder måske endnu ikke er opbrugt. Der er desuden behov for at overveje udviklingen af flere og bedre tilbud end de nuværende. Et eksempel på en sådan nytænkning er de to tilbud om dagobservation i København som et supplement til de tre observationskoloniers tilbud.

 

Målsætning

Målet bør være, at der skabes bedre overensstemmelse mellem de vanskeligheder, hvert enkelt barn har her og nu også belyst ved dets tidligere forløb og den konkrete placering af barnet.

 

Målgruppe

Det drejer sig om samtlige børn, der aktuelt er placeret på eller omfattet af følgende tilbud:

 

Heldagsgruppe på Charlottegården

Det særlige tilbud på Frejaskolen

Ungdomsskolens ungdomsgrupper

Privat dagbehandling

Socialpædagogiske opholdssteder

Flyverordning i Valby

§ 10, stk. 2 ordningen

Skolegrupperne

Heldagsklasserne

Observationsklasserne

Observationskolonierne

 

Planlagte resultater

1.      At Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilvejebringer et samlet overblik over, hvilke børn der er omfattet af hvilke ordninger, begrundelsen herfor, og en opdeling i art og grad af børnenes vanskeligheder.

2.      At der udarbejdes forslag til retningslinjer for visitation både for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens foranstaltninger  og foranstaltninger i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt forslag om fremtidig kapacitet på hele området.

3.    &nb sp; At resultatet og forslag forelægges for udvalget til godkendelse og videre behandling.

 

Arbejdets udførelse

Det forventes, at der foreligger et samlet overblik i begyndelsen af 2004. Det påregnes, at der sidst i skoleåret foreligger et forslag til samlet kapacitet og dimensionering for hele området.

 

En naturlig del af strategien i forbindelse med indsatsen over for børn med svære socialt-emotionelle vanskeligheder vil desuden være gennemførelsen af det forslag, som medlemmer af Uddannelses- og Ungdomsudvalget har stillet om ABA-metoden (Applied Behavior Analysis), pilotprojekt for skolebegyndere med autisme, som behandles som sag nr. 4 på dagsordenen til dette møde. 

 

 

Økonomi

 

Den samlede indsats afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.04.1 Skolepsykolog. Midlerne afholdes af de 10 % af arbejdstiden hos psykologerne, som er afsat til udvikling, og for tale-hørelærernes vedkommende i de 155 timer, der rådes over til udvikling for hver enkelt lærer.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Redegørelse for resultaterne af 2½ års screeningen

                

                                                   

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                                         Bjørn Glæsel

 


 


Til top