Mødedato: 10.08.2005, kl. 08:15

Høring om ny struktur i Københavns Kommune

Høring om ny struktur i Københavns Kommune

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 10. august 2005

 

 

2.      Høring om ny struktur i Københavns Kommune

  J.nr. 268389

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      det nye udvalg og forvaltningens navn bliver Børne- og Ungdomsudvalget/Børne- og Ungdomsforvaltningen for at markere helheden i tilbuddene til de 0-17-årige 

 

at      Børneudvalgets opgaveportefølje kommer til at inkludere handicappede børn og unge, herunder at udvalget får opgaveporteføljen for alle vuggestuer, børnehaver, fritidsinstitutioner og klubber, herunder også alle specialinstitutioner, dog ikke opgaver, der i dag er placeret i handicapcentrene

 

at      Børneklinikken og bemandede legepladser placeres i Børneudvalget

 

at      Ungdommens Uddannelsesvejledning placeres i Børneudvalget  

 

at      Social- og Sundhedsskolen indtil overgangen til staten pr. 1. januar 2007 forankres i Børneudvalget

 

at      produktionsskolerne samt institutioner med voksenspecialundervisning, herunder Center for Specialundervisning for Voksne (CSV), Blindes Oplysningsforbund i Storkøbenhavn (BOS) og Specialundervisning for voksne i Storkøbenhavn (SUKA), placeres i Børneudvalget

 

at      daghøjskolerne, Voksenpædagogisk Center (VPC), Sprogcentrene samt VUS-kontakt placeres i andre udvalg

 

at   Uddannelses- og Ungdomsudvalgets nuværende opgaver på gymnasie- og hf-området, den almene voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og Center for Undervisningsmidler bibeholdes i udvalget indtil gennemførelsen af kommunalreformen pr. 1. januar 2007.

 

at       udvalget godkender udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen 

  

 

 

RESUME

På mødet den 26. maj 2005 besluttede Borgerrepræsentationen at sende indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune til høring (BR 303/05). 

 

Forslaget om ny struktur i kommunen har været udsendt til høring hos samarbejdsudvalg, bestyrelser, råd og organisationer inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område. Forvaltningen har modtaget 39 høringssvar.

 

Størstedelen af høringsparterne tilslutter sig forslaget om at etablere en Børneforvaltning i den nye struktur i Københavns Kommune. Det ses som en stor fordel med en samling af hele børneområdet i en forvaltning, så der i højere grad kan opleves en klar sammenhæng og fleksibilitet i tilbudene.

 

Flere høringsparter anbefaler, at det nye udvalg/forvaltning bliver benævnt Børne- og Ungdomsudvalget/Børne- og Ungdomsforvaltningen for at markere helheden i tilbuddene til de 0-17-årige.

 

På baggrund af høringssvarene og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens egne overvejelser om forslaget til ny struktur foreslås følgende:

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at benævnelsen Børneudvalget/Børneforvaltningen  ændres til Børne- og Ungdomsudvalget/Børne- og Ungdomsforvaltningen, da det giver et mere fyldestgørende billede af tilbuddene og opgaverne, der varetages  for de 0-17-årige, idet de 13-17-årige generelt benævnes som "unge".     

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Børneudvalgets udvalgets opgaveportefølje kommer til at inkludere handicappede børn og unge, herunder at udvalget får opgaveporteføljen for alle vuggestuer, børnehaver, fritidsinstitutioner og klubber, herunder også specialinstitutioner. Desuden foreslås Børneklinikken og bemandede legepladser flyttet til Børneudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Ungdommens Uddannelsesvejledning forankres organisatorisk inden for Børneudvalgets ressortområde.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Social- og Sundhedsskolen indtil overgangen til staten pr. 1. januar 2007 forankres i et kommende Børneudvalg. Herefter overføres opgaverne vedrørende praktikpladser, elevløn mv. til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler desuden, at følgende fagområder, der ikke er endeligt placeret i Borgerrepræsentationens indstilling, placeres i Børneudvalget: produktionsskolerne samt institutioner med voksenspecialundervisning, herunder Center for Specialundervisning for Voksne (CSV), Blindes Oplysningsforbund i Storkøbenhavn (BOS) og Specialundervisning for voksne i Storkøbenhavn (SUKA) 

 

Forvaltningen foreslår, at daghøjskolerne, Voksenpædagogisk Center (VPC), sprogcentrene samt VUS-kontakt placeres i andre udvalg.


SAGSBESKRIVELSE

 

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 26. maj 2005 at sende indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune til høring (BR 303/05). 

 

Målene for den nye struktur i Københavns Kommune er bl.a., at borgerne let kan finde kommunikationskanalerne, og hvem der har ansvaret for de kommunale opgaver og tilbud, samt at de kommunale kerneydelser for børn skal være af god kvalitet og sammenhængende – ud fra et helhedssyn i forhold til borgerens situation. 

 

Børneudvalgets opgaver

Af indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune af den 26. maj 2005 fremgår bl.a., at Børneudvalgets faste opgaver bliver følgende:

 

a)      Dagtilbud på førskoleområdet

b)      Støttepædagogkorpset

c)      Sundhedspleje og kommunelæge

d)      Børnetandpleje

e)      Folkeskole

f)        Musikskole, Billedskole og Teaterbutikken

g)      Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

h)      Ungdomsskole

i)        Ungdommens Uddannelsesvejledning

j)        Fritidsforanstaltninger (fritidshjem, fritidsklubber, junior- og ungdomsklubber)

k)      Vidtgående specialundervisning

l)        Diverse områder afledt af ovenstående

 

 

Forslaget om ny struktur i kommunen har været udsendt til høring hos samarbejdsudvalg, bestyrelser, råd og organisationer inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område. Forvaltningen har modtaget 39 høringssvar.

 

Størstedelen af høringsparterne tilslutter sig forslaget om at etablere en Børneforvaltning i den nye struktur i Københavns Kommune. Det ses som en stor fordel med en samling af hele børneområdet i en forvaltning, så der i højere grad kan opleves en klar sammenhæng og fleksibilitet i tilbudene.

 

Flere høringsparter anbefaler, at det nye udvalg/forvaltning bliver benævnt Børne- og Ungdomsudvalget/Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Enkelte høringsparter udtrykker utilfredshed med, at forslaget om ny struktur i kommunen med så vidtrækkende konsekvenser sendes i høring i en ferieperiode.

 

Samtlige specialinstitutioner og –skoler samt flere råd og organisationer anbefaler entydigt, at tilbuddene til børn med særlige behov ikke udskilles fra de øvrige tilbud i samme aldersklasse og anbefaler, at disse følger med de øvrige tilbud over i den nye børneforvaltning. Det anbefales tillige, at specialbørnehaver, basisgrupper samt Børneklinikken placeres i det kommende Børneudvalg.

 

De Samvirkende Invalideorganisationer og Det Sociale Brugerråd har fremsendt høringssvar, hvor der i forhold til Socialudvalgets fremtidige opgaver gives udtryk for stor tilfredshed med, at det samlede handicapområde for så vidt angår sociale rettigheder og familiernes sagsbehandlerteam placeres i et kommende Socialudvalg/forvaltning. De Samvirkende Invalideorganisationer og Det Sociale Brugerråd foreslår vedrørende Ungdomsskolen i Utterslev og Center for Specialundervisning for voksne, at de placeres i Børneudvalget.

 

På området for voksenspecialundervisning anbefaler flere høringsparter, at Center for Voksenspecialundervisning (CSV) forankres i en kommende børne- og ungdomsforvaltning. Alternativt foreslås en placering i den forvaltning, som får driftsopgaver på de øvrige handicapområder.

 

Sundhedsforvaltningen har fremsendt høringssvar vedr. forankringen af administrative opgaver i relation til SOSU-skolen. Det anbefales, at Sundhedsforvaltningen overtager administrative opgaver i relation til praktikpladser og ansættelse af elever m.v. fra den 1. januar 2006 eller alternativt 1. januar 2007.

 

Samtidig har Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester og medlem af Fællesbestyrelsen for SOSU-skolen fremsendt høringssvar vedrørende samme emne. Her anbefales, at SOSU-skolen forankres i den kommende Børneudvalg. Dette af hensyn til medarbejderne, idet de herved alt andet lige vil blive påvirket mindst muligt af en den kommende ændring i kommunen, inden medarbejderne selv overgår til Staten fra 1. januar 2007 som led i kommunalreformen.

 

En gennemgang af høringssvarene er vedlagt som bilag 1.

 

Forvaltningen finder det væsentligt, at der med den nye struktur i Københavns Kommune etableres et sammenhængende udvalg og en forvaltning for børn og unge. Hermed er grundlaget skabt for en politisk og forvaltningsmæssig enhed, der kan skabe en sammenhængende og helhedsorienteret indsats for børn og unge – og dermed også bedre mulighed for at målrette politikudviklingen på området.    

 

Forvaltningen finder det væsentligt, at der etableres et Børneudvalg i forbindelse med den nye struktur i Københavns Kommune. Dette kan bidrage med:

 

  • At der skabes en politisk og forvaltningsmæssig enhed på børne- og ungeområdet
  • Bedre mulighed for at målrette politikudviklingen på børne- og ungeområdet. 
  • En sammenhængende og helhedsorienteret indsats for børn og unge.
  • At give en bedre service og højne kvalitetsniveauet.
  • Større gennemsigtighed for forældrene med én indgang.
  • At reducere de nuværende snitfladeproblematikker på børne- og ungeområdet

 

 

Med den nye struktur gøres det mere gennemsigtigt for forældrene, da der generelt kun bliver en indgang til børne- og ungeområdet, hvilket kan medvirke til at skabe klarhed om, hvilken forvaltning forældre skal henvende sig til vedr. børn og unge. En  Børneforvaltning kan, udover at give en bedre service og højne kvalitetsniveauet, samtidig være med til at binde faggrupper og områder bedre sammen.

 

Endvidere er det hensigtsmæssigt, at der med etableringen af et Børneudvalg, der varetager alle opgaver vedr. børn og unge vil forekomme en reduktion i antallet af snitfladeproblematikker på området. 

 

Børneudvalget    

På baggrund af at opgaveporteføljen i Børneudvalget/Børneforvaltningen omfatter børn og unge fra 0-17 år, finder forvaltningen, at benævnelsen Børneudvalget/Børneforvaltning ikke i tilstrækkeligt grad er dækkende. Det anbefales derfor, at udvalget og forvaltningen i stedet kaldes henholdsvis Børne- og Ungdomsudvalget/Børne- og Ungdomsforvaltningen, da det giver et mere fyldestgørende billede af tilbuddene og opgaverne, der varetages for de 0-17-årige.    

 

Generelt beskrives de 13-17-årige som unge, hvilket også understreges i Ungdomspolitikken i Københavns Kommune, der dækker aldersgruppen 13-24-årige. Ungdomsklubberne, Ungdomsskolens, produktionsskolernes og Ungdommens Uddannelsesvejlednings målgruppe er netop "unge". 

 

Handicappede børn

Forvaltningen anbefaler, at Børneudvalgets ressortområde kommer til at inkludere handicappede børn således, at alle vuggestuer, børnehaver, fritidsinstitutioner og klubber, herunder også specialinstitutioner forankres organisatorisk inden for Børneudvalgets ressortområde, dog ikke opgaver i tilknytning til handicapcentrene. Handicappede har i samme omfang som andre børn og unge behov for sammenhæng imellem deres dagtilbud og deres skole- og fritidstilbud.

 

Forvaltningen har noteret sig, at De Samvirkende Invalideorganisationer og Det Sociale Brugerråd udtrykker tilfredshed med, at det samlede handicapområde for så vidt angår  sociale rettigheder og familiernes sagsbehandlerteam placeres i Socialudvalget.

 

Forvaltningen foreslår derfor, at de opgaver, der aktuelt er placeret i handicapcentrene også for så vidt angår børn og unge placeres i Socialudvalget og ikke i Børneudvalget, ligesom de sociale opgaver i lokalcentrenes sagsbehandlerteam ikke ændres.

 

De Samvirkende Invalideorganisationer og Det Sociale Brugerråd ønsker desuden kraftigt at henstille, at Ungdomsskolen i Utterslev og Center for Specialundervisning for voksne placeres i Børneforvaltningen. I konsekvens heraf er det forvaltningens vurdering, at DSI og Det Sociale Brugerråd kan tilslutte sig, at skoler og institutioner for børn og unge med handicap også fortsat placeres i Børneudvalget.

 

 

 

Forvaltningen ville finde det uhensigtsmæssigt at placere institutioner for børn og unge med handicap i Socialforvaltningen, idet der derved forekommer en udskillelse af børn og unge med handicap i samspillet mellem skole og fritidsinstitution, hvorved de  ikke vil få glæde af gennemskueligheden og helheden. Desuden risikerer de handicappede børn og forældrene at møde snitfladeproblematikker, og de vil ikke opleve, at der er én indgang til børne- og ungdomsområdet i Københavns Kommune. Det kan også medføre en uhensigtsmæssig adskillelse af skole- og fritidsinstitutioner på skoler for børn med vidtgående handicap.

 

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning

Under drøftelserne af den nye struktur har det været foreslået, at det kan overvejes at placere Ungdommens Uddannelsesvejledning i Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget. Ungdommens Uddannelsesvejlednings mest omfattende aktiviteter retter sig mod at understøtte folkeskoleelevers overgang til en ungdomsuddannelse, og vejlederne er lovmæssigt bundet op på samarbejde med folkeskolerne. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler derfor, at Ungdommens Uddannelsesvejledning forankres organisatorisk i Børneudvalget.  

 

Social- og Sundhedsskolen (SOSU)

Som konsekvens af kommunalreformen overgår SOSU-skolen til selveje under staten pr. 1. januar 2007. Ansvaret for praktikpladser og ansættelse af SOSU-hjælperelever samt administration heraf forbliver dog kommunalt som hidtil. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i dag ansvaret for ansættelse og administration af SOSU-elever. Disse administrative opgaver er decentraliseret til SOSU-skolen. Denne model blev videreført fra Sundhedsforvaltningen, da SOSU-skolen blev overført til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i 2002.

 

I forslaget om den nye struktur er Social- og Sundhedsskolen placeret under Børneudvalget indtil statens overtagelse.

 

Sundhedsforvaltningen har fremsendt høringssvar om forankringen af SOSU-skolen, som senere er blevet præciseret ved et møde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens repræsentanter. Sundhedsforvaltningen anbefaler, at kommunens administrative opgaver i relation til SOSU-skolen fremover skal høre under Sundhedsforvaltningen, som vil kunne overtage opgaverne enten pr. 1. januar 2006, hvilket findes mest hensigtsmæssigt eller pr. 1. januar 2007.

 

Forvaltningen er enig i, at opgaver i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne under alle omstændigheder placeres under Sundhedsforvaltningen efter 1. januar 2007. Forvaltningen er indstillet på at indgå i samarbejde med Sundhedsforvaltningen om overførsel af opgaver i forbindelse med kommunalreformen. Forvaltningen finder det dog ikke hensigtsmæssigt at overflytte administrative opgaver i forbindelse med ansættelse af elever til Sundhedsforvaltningen allerede i 2006.

 

Forvaltningen er indstillet på at etablere et tæt samarbejde med Sundhedsforvaltningen i 2006 om kortlægning og beskrivelse af indholdet i de administrative opgaver Sundhedsforvaltningen efter 1. januar 2007 skal varetage.

 

Hertil kommer at forvaltningen og SOSU-skolen er midt i en proces med at sikre skolens overgang til selveje i 2007 samtidig med forberedelsen af den forestående flytning til Vognmagergade sammen med KVUC. Endvidere vil der fortsat være mange undervisningsrelaterede opgaver, som kommunen er ansvarlig for, indtil skolen bliver selvejende. Det forekommer ikke hensigtsmæssigt at overføre administrative opgaver til en anden forvaltningen for ét år, inden skolen bliver selvejende i 2007.

 

Daghøjskoler

I forslaget til den nye struktur er daghøjskolerne placeret under Socialudvalget.

 

Det bemærkes, at daghøjskolerne i deres høringssvar i enighed anbefaler en placering i den kommende Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning. Daghøjskolerne er dog åbne over for en anden placering. Der lægges vægt på en placering i sammenhæng med andre institutioner for undervisning og vejledning af unge og voksne.

 

 

Institutioner der ikke er placeret

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler nedenfor, hvor institutioner, der ikke er placeret i Borgerrepræsentationens indstilling, forankres i den nye struktur. Konkret vedrører det institutioner med voksenspecialundervisning, Sprogcentre m.v., Voksenpædagogisk Center (VPC), produktionsskoler og VUS-kontakt.

 

Nedenfor beskrives institutionernes overordnede formål og opgaver samt fordele og ulemper ved at placere institutionerne i Børneudvalget eller eventuelt i andre udvalg. Forvaltningen har ikke hermed forholdt sig til eventuelle begrænsninger  i placering af opgaver i forbindelse med lovgivningen om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats.   

 

 

A. Institutioner med voksenspecialundervisning:

Personer med fysiske eller psykiske handicap kan efter undervisningspligtens ophør – dvs. fra cirka sekstenårsalderen - få undervisning og specialpædagogisk bistand, der tager sigte på at afhjælpe eller begrænse virkningerne af disse handicap. I tilknytning hertil kan der etableres undervisning, som er tilrettelagt under hensyntagen til deltagernes handicap.

 

Følgende institutioner udbyder voksenspecialundervisning for Københavns Kommune.

 

  • CSV (Center for Specialundervisning for Voksne), kommunalt tilbud til en lang række handicapgrupper
  • HO (Hovedstadens Ordblindeskole), privat med driftsaftale, tilbud til ordblinde
  • KVUC (Københavns VUC), kommunal med tilbud til ordblinde
  • BOS (Blindes Oplysningsforbund i Storkøbenhavn), privat med driftsaftale, tilbud til personer med synshandicap
  • SUKA (Specialundervisning for voksne i Storkøbenhavn), privat med driftsaftale, tilbud til personer med generelle indlæringsvanskeligheder

 

Fremtidig placering

Kommunalreformen har den konsekvens, at ordblindeundervisningen ikke længere indgår i specialundervisningsloven, og ansvaret for undervisningen (KVUC og HO) overgår til staten i 2007. Overvejelserne om den fremtidige placering af voksenspecialundervisningen i Københavns Kommune handler derfor primært om den organisatoriske forankring af CSV, BOS og SUKA.

 

CSV er langt den største af de tre institutioner og har også tilbud til BOS og SUKAs målgrupper. Det er derfor oplagt at forankre BOS og SUKA i samme udvalg som CSV.

 

Børneudvalget:

Fordele:

  • Undervisning efter lov om specialundervisning holdes samlet, da udvalget får ansvaret for Ungdomsskolen i Utterslev (UIU), der også tilbyder voksenspecialundervisning.
  • Kompetencen inden for hele specialundervisningsområdet holdes samlet, da udvalget får ansvaret for den almindelige og den vidtgående specialundervisning for børn og unge. CSV samarbejder allerede i dag med f.eks. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), UIU og folkeskolerne med vidtgående specialundervisning.
  • Ansvaret for voksenspecialundervisningen forankres i et udvalg, der har til opgave at tilbyde undervisning og drive undervisningsinstitutioner.

Ulemper:

  • Udvalget/forvaltningens opgaver i forhold til voksne vil udgøre en meget lille andel af de samlede opgaver.  

 

Andre udvalg:

Fordele:

  • Sundheds- og Omsorgsudvalget forventes at få ansvaret for genoptræning, tilbud om hjælpemidler og samarbejdet med sygehus- og sundhedsområdet på regionalt niveau i forbindelse med kommunalreformen.
  • Socialudvalget vil få øvrige opgaver med voksne handicappede

 

Ulemper:

  • Specialundervisningen opsplittes mellem flere udvalg.
  • Dele af målgruppen betragter sig ikke som handicappede. Det gælder især personer med specifikke funktionsnedsættelser som f.eks. hørelse.

 

Det bemærkes, at CSV i sit høringssvar anbefaler en placering under Børneudvalget s om kontraktstyret enhed. Såfremt placering under Børneudvalget ikke er mulig foreslås placering under den forvaltning, der får driftsopgaver på de øvrige handicapområder.

 

Forvaltningen anbefaler, at institutioner med voksenspecialundervisning, herunder CSV, BOS og SUKA (BOS og SUKA er private med driftsaftale) forankres i Børneudvalget.

 

B. Sprogcentre m.v.

Efter danskuddannelsesloven har udlændinge, der bor og er folkeregistreret i kommunen, ret til at få en uddannelse, der omfatter undervisning i dansk sprog og danske kultur- og samfundsforhold.

 

Formålet med danskuddannelse er at bidrage til, at voksne udlændinge opnår nødvendige dansksproglige kompetencer og viden om kultur- og samfundsforhold i Danmark, så de kan blive deltagende og ydende medborgere på lige fod med samfundets øvrige borgere.

 

Der er otte institutioner, der udbyder danskuddannelse for Københavns Kommune. Syv af disse er tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Heraf er to kommunale og fem private med driftsaftale. Det ene kommunale sprogcenter er placeret under Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen og underviser primært personer i aktivering.  

 

Fremtidig placering:

 

Børneudvalget: 

Fordele:

  • Ansvaret forankres i et udvalg, der har til opgave at tilbyde undervisning og drive undervisningsinstitutioner.
  • Halvdelen af kursisterne er selvforsørgende.

 

Ulemper:

  • Forvaltningens opgaver i forhold til voksne vil udgøre en meget lille andel af de samlede opgaver.
  • Cirka halvdelen af deltagerne modtager offentlige ydelser og har som et overordnet mål at komme i beskæftigelse.

 

Det bemærkes, at sprogcentrene i deres høringssvar anbefaler en placering i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

Andre udvalg:

Fordele:

  • Cirka halvdelen af deltagerne modtager offentlige ydelser og har som overordnet mål at komme i beskæftigelse, hvilket kunne tale for en placering i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
  • Kultur- og Fritidsudvalget har andre opgaver inden for voksenundervisning og drift af institutioner

 

Ulemper:

  • Kommunens tilbud om uddannelse opsplittes i flere forvaltninger.

 

 

 

C. Voksen Pædagogiskcenter (VPC)

VPC udfører ikke lovbundne opgaver. Centrets formål, der senest er godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i 1998, er at etablere kurser og uddannelse for personer, der ønsker at virke som ledere, medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer inden for det frivillige forenings- og ungdomsarbejde inden for folkeoplysningens rammer. Endvidere er centrets formål at etablere kurser og uddannelse for personer, der ønsker at virke som instruktører, undervisere og ledere inden for den almene voksen- og efteruddannelse.

 

Fremtidig placering:

 

Børneudvalget:

Fordele:

  • Ansvaret for VPC forankres i en forvaltning, der har til opgave at tilbyde undervisning og drive undervisningsinstitutioner. 

 

Ulemper:

  • Udvalgets opgaver i forhold til voksne udgør en lille del af de samlede opgaver.

 

Det bemærkes, at VPC i sit høringssvar anbefaler en placering under Kultur- og Fritidsudvalget/forvaltningen. Alternativt anbefales en forankring i et kommende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg.

 

 

Andre udvalg:  

Fordele:

  • VPC's formål er at undervise personer, der virker inden for Kultur- og Fritidsudvalgets områder, og dette udvalg vil have andre opgaver inden for voksenundervisning og drift af institutioner.
  • VPC har en rammeaftale med AF Storkøbenhavn om uddannelse af ledige (primært akademikere), hvilket kunne pege på en placering i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

Ulemper i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:

  • VPC's kerneopgave er efteruddannelse af beskæftigede.

 

 

 

 

 
D. Produktionsskolerne

Produktionsskolernes formål er at tilbyde undervisningsforløb baseret på praktisk arbejde og produktion for unge under 25 år uden forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse eller med en afbrudt ungdomsuddannelse bag sig. Undervisningen skal styrke deltagernes personlige udvikling og forbedre deres muligheder i uddannelsessystemet og på det almindelige arbejdsmarked. Der sigtes særligt efter erhvervskompetencegivende uddannelse eller mod varig beskæftigelse.

 

Produktionsskolerne og daghøjskolerne er beslægtede i den forstand, at de begge sigter mod afklaring, uddannelse og beskæftigelse. Begge uddannelsesformer tilbyder almen undervisning som en del af tilbuddet. I Københavns Kommune er to af produktionsskolerne udsprunget af daghøjskolemiljøet i forbindelse med ophøret af den Fri Ungdomsuddannelse.

 

Fremtidig placering:

 

Børneudvalget:

Fordele:

  • Ansvaret for produktionsskolerne forankres i et udvalg, der har til opgave at tilbyde undervisning og driver undervisningsinstitutioner for børn og unge.
  • Produktionsskolerne er rent lovgivningsmæssigt bundet op på Ungdommens Uddannelsesvejledning, idet forudsætningen for en ansøgers optagelse på en produktionsskole er, at Ungdommens Uddannelsesvejledning afgiver udtalelse herom. Produktionsskolerne placeres herved i samme udvalg som Ungdommens Uddannelsesvejledning, nemlig Børneudvalget/forvaltningen.

 

Andre udvalg: 

Fordele:

  • Produktionsskolerne følger daghøjskolernes placerering, idet de to uddannelsesområder er beslægtede.

Ulemper:

  • At produktionsskolernes målgruppe er uden tilknytning til det sociale system. De unges ophold finansieres af produktionsskoleydelsen.

 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler en forankring af produktionsskolerne under Børneudvalget.

 

E. VUS kontakt

VUS kontakt informerer og vejleder virksomheder og medarbejdere om kurser og efteruddannelse. VUS kontakt laver uddannelsesplanlægning, og rådgiver om økonomiske støtteordninger.

 

VUS kontakt har eksisteret siden 1992 som et samarbejdsprojekt med fælles finansiering med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kommune har tilkendegivet ønske om at videreføre VUS kontakt som et tværkommunalt samarbejde med Københavns Kommune – efter nedlæggelsen af Københavns Amt som følge af kommunalreformen. Det er således endnu uafklaret, hvorvidt  VUS kontakt vil blive videreført i kommunalt eller eventuelt i regionalt regi som følge af kommunalreformen pr. 1. januar 2007.

 

Fremtidig placering:

 

Børneudvalget: 

Fordele:

  • VUS kontakt vil i 2006 være forankret med de kompetencegivende ungdoms- og voksenuddannelser, der skal afgives i forbindelse med Kommunalreformen. Dette matcher Københavns Amts deltagelse frem til amtets nedlæggelse, hvor der skal findes et nyt grundlag for VUS kontakts videreførelse med Frederiksberg Kommune som samarbejdspartner.

Ulemper:

  • VUS kontakt vil udvalgs- og forvaltningsmæssigt være uden kontakt til erhvervsfremmende aktiviteter og det erhvervspolitiske område.

 

Generelt kan der være fordele ved at samle voksenuddannelsesområdet under et udvalg/forvaltning.   

 

 

Andre udvalg:

Fordele:

  • VUS kontakt kan tilbyde såvel virksomhederne som medarbejderne en uafhængig rådgivning/planlægning f.eks. som led i erhvervsfremme aktiviteter.
  • VUS kontakt kan medvirke på det erhvervspolitiske område med rådgivning og uddannelsesplanlægning som led i medarbejderfastholdelse.

 

Den endelige grænsedragning mellem Økonomiudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er ikke afklaret.

 

F. Gymnasie- og hf-området, almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og Center for Undervisningsmidler

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets nuværende opgaver på gymnasie- og hf-området, den almene voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og Center for Undervisningsmidler forudsættes bibeholdt i udvalget indtil gennemførelsen af kommunalreformen pr. 1. januar 2007.

 

 

Udkastet til høringssvaret fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget er udformet i overensstemmelse med forvaltningens anbefalinger og overvejelser om forankringen af  institutioner og opgaveområder og er vedlagt som bilag 2.

 

Økonomi

 

Flere høringsparter peger på, at strukturændringen ikke kan gennemføres udgiftsneutralt. Der peges eksempelvis på udgifter til kommunikation samt overgangsudgifter i forbindelse med implementeringen af den nye struktur.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen gør opmærksom på, at der ikke i det foreliggende budgetforslag 2006 er afsat særskilte midler til gennemførsel af den ændrede forvaltningsstruktur.

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger. 

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

Bilag 1: Gennemgang af indkomne høringssvar og høringsliste

Bilag 2: Udkast til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar til Borgerrepræsentationen

Bilag 3: Indkomne høringssvar med oversigt

 

 

 

                                     Peter Rasmussen   

                                                                                Pernille Theut                                                              

                                                         

 


 

Til top