Mødedato: 10.04.2002, kl. 08:00

Pædagogikum i gymnasiet/hf

Pædagogikum i gymnasiet/hf

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 10. april 2002

 

7. Pædagogikum i gymnasiet/hf

UUU 160/2002 J.nr. U74/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget tiltræder at Københavns Kommune indgår i den nye pædagogikumordning på gymnasie- og hf-området

at de økonomiske forhold afklares i forbindelse med drøftelserne om rammejusteringer som følge af nye love (DUT)

 

RESUME

Med virkning fra 1. august 2002 træder en ny pædagogikumordning i kraft på gymnasie- og hf-området. Formålet er at sikre rekrutteringen af nye lærere de kommende år.

Ordningen indebærer, at der opnås besparelser på det statslige område. Disse besparelser overføres til amtskommunerne, men der vil derudover være amtskommunale merudgifter. Nettomerudgiften, når ordningen i 2005 er fuldt gennemført vil på landsplan være ca. 70 mio. kr. årligt. Udgiften for Københavns Kommune er af Undervisningsministeriet opgjort til 3,6 mio. kr. Amtsrådsforeningen har indvilget i at dække merudgiften, mens Københavns Kommune har taget forbehold. Københavns Kommune har dog tilsluttet sig indholdet og hensigten med den nye ordning.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at Københavns Kommune tilslutter sig ordningen samt, at de økonomiske forhold afklares i forbindelse med drøftelserne om rammejusteringer som følge af nye love (DUT).

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Med virkning fra 1. august 2002 træder en ny pædagogikumordning i kraft på gymnasie- og hf-området.

Hidtil har pædagogikumkandidaten skulle tage faglig sidefagssupplering i et semester på fuld SU efterfulgt af et praktisk teoretisk pædagogikumkursus på et gymnasium/hf-kursus med en aflønning på 80 % af begyndelseslønnen for en gymnasie-/hf-lærer i 5 måneder. Undervisningsministeriet har været ansættelsesmyndighed og fordelt kandidaterne på gymnasier og hf-kurser.

Formålet med den ny ordning er at sikre rekrutteringen af nye lærere i de kommende år, hvor tilgangen af elever og kursister stiger samtidig med, at en stor del af lærergruppen nærmer sig pensionsalderen. Den nye 2-årige uddannelsesstilling skal gøre det mere attraktivt at søge beskæftigelse i gymnasieskolen. Formålet er endvidere at få skabt en bedre og mere udviklingsorienteret pædagogikumuddannelse, som kan ruste skolerne til de kommende års store udfordringer med nye undervisnings- og tilrettelæggelsesformer og fremtidens uddannelses- og kompetencekrav. Det ny pædagogikum skal ses som et led i en samlet indsats for at udvikle det almene gymnasium og hf.

Efter den ny ordning ansættes pædagogikumkandidaten i en 2-årig tidsbegrænset lønnet uddannelsesstilling. Det første år er lønnen på 80 % - i andet år 100 % af begyndelseslønnen for en gymnasie-/hf-lærer.

Den 2-årige uddannelsesstilling består af 4 grundelementer: faglig sidefagssupplering, teoretisk pædagogikum, praktisk pædagogikum og egenundervisning. De 4 elementer er integreret i en sammenhængende uddannelse af kandidaten og indeholder også deltagelse i skolens pædagogiske udviklingsarbejde m.v. Der udarbejdes en uddannelsesplan for kandidaten på den ansættende skole, og vejledningsopgaven forøges fra 5 måneder til et 2-årigt forløb.

Med den ny ordning bliver amterne/Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune ansættelsesmyndighed og får ansvaret for at dimensionere uddannelsesstillingerne i forhold til behovet for gymnasielærere.

Den ny ordning vil betyde en årlig optagelse af 400 pædagogikumkandidater og en merudgift på 70 mio. kr. på landsplan for amter og Københavns Kommune samt Frederiksberg Kommune - når den er fuldt gennemført i august 2005.

I efteråret 2002 vil der være pædagogikumkandidater efter den gamle ordning i et 5 måneders forløb parallelt med etablering af den ny to-årige ordning.

Undervisningsministeriet forventes at udsende et udkast til bekendtgørelse i begyndelsen af april 2002 med forventet ikrafttræden den 1. maj 2002.

Københavns Kommune har tilsluttet sig indholdet og hensigten med ordningen, men har taget forbehold med hensyn til de økonomiske forhold.

Undervisningsministeriet har til hensigt at overføre de statslige besparelser til amtskommunerne over bloktilskuddet. Amtsrådsforeningen har erklæret sig indforstået med at dække merudgiften.

Uanset om Københavns Kommune tilslutter sig ordning eller ej vil Københavns Kommune få merudgifter som følge af reformen, idet udgifterne indgår i de amtskommunale afregninger. Da der er mange elever med bopæl i Københavns Kommune, der modtager undervisning på Frederiksberg eller i de øvrige amter eller på private institutioner, vil en del af udgiften blive pålagt Københavns Kommune.

Dertil kommer, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finder, at de problemer med bl.a. rekrutteringen, som reformen søger at løse, også gælder for Københavns Kommune. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil derfor foreslå, at Københavns Kommune tilslutter sig ordningen.

Når der foreligger oplysninger om de faktiske udgifter for Københavns Kommune vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen tage kontakt med Økonomiforvaltningen med henblik på en drøftelse af rammejustering som følge af nye love (DUT).

 

 

Undervisningsministeriet har opgjort de samlede merudgifter til følgende beløb:

Bloktilskud og amtslige udgifter, hele landet (2002-pris)

(mio. kr.)

2002

2003

2004

2005

Bloktilskud

15,6

27,7

22,5

19,1

Amtskommunale udgifter

32,0

59,6

82,3

89,0

Netto-merudgift

16,4

31,9

59,8

69,9

Efter den seneste fordelingsnøgle får Københavns Kommune 10,2% af bloktilskudsreguleringen.

Bloktilskudsregulering (2002-pris)

(tusinde kr.)

2002

2003

2004

2005

København

1.588

2.823

2.294

1.945

Under en forudsætning om at Københavns Kommune optager 6,3% af kandidaterne (svarende til elevgrundlaget), kan udgifterne opgøres skønsmæssigt.

Udgifter til ny pædagogikumordning (2002-pris)

(tusinde kr.)

2002

2003

2004

2005

København

2.000

3.725

5.144

5.563

Netto-udgift

412

902

2.850

3.618

Merudgifterne for Københavns Kommune udgør i henhold til denne beregning 0,4 mio. kr. i 2002, mens merudgiften i 2005 er vokset til 3,6 mio. kr.

Beregningerne indeholder imidlertid alene de nettoudgifter, der er forbundet med ansættelsen af kandidaterne m.m. Udgifterne vil indgå i de amtskommunale afregninger. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at afgøre konsekvenserne heraf for Københavns Kommune, idet det vil afhænge af hvor mange kandidater, der ansættes i de øvrige amtskommuner samt på de private institutioner, der har elever fra Københavns Kommune. Til gengæld vil en andel af udgiften i Københavns Kommune blive modsvaret af en merindtægt fra de amtskommuner, der har elever i de københavnske institutioner.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 

 

Til top