Mødedato: 10.04.2002, kl. 08:00

Kapitalbevilling til etablering af filial ved Øresundsskolen til 5 autistiske elever og til etablering af fritidsklub til 75 børn

Kapitalbevilling til etablering af filial ved Øresundsskolen til 5 autistiske elever og til etablering af fritidsklub til 75 børn

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 10. april 2002

 

6. Kapitalbevilling til etablering af filial ved Øresundsskolen til 5 autistiske elever og til etablering af fritidsklub til 75 børn

UUU 96/2002 J.nr. U64/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives kapitalbevilling på 9.740.000 kr. til etablering af filial til Øresundsskolen til 5 autistiske elever

at der gives kapitalbevilling på 5.380.000 kr. til etablering af fritidsklub til 75 børn i lokaler på Øresundshospitalet

 

 

 

 

RESUME

Uddannelses – og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 8. august 2001 kapitalbevilling på 5,5 mill. kr. til etablering af en filial til Øresundsskolen til 3 autistiske elever i den eksisterende brandstationsbygning på arealet. I forbindelse med behandlingen af sagen blev forvaltningen pålagt, inden sagens fremsendelse til Borgerrepræsentationen, at undersøge en række pædagogiske og økonomiske aspekter nærmere.

På den baggrund fremlagde forvaltningen den 3. oktober 2001 indstilling til udvalget om tilbagetrækning af tidligere indstilling og forslag til en ny løsning. Den nye løsning indebar, at der i stedet for indretning til 3 elever i den eksisterende brandstation i stedet skulle udføres nybyggeri til 5 autistiske elever. Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte det ændrede forslag, og der fremlægges på den baggrund nu kapitalbevilling til et nybyggeri på Øresundshospitalet.

I den ene ende af nybyggeriet indrettes en filial til Øresundsskolen for 5 elever (skole inkl. integreret fritidsklub). I den modsatte ende af nybyggeriet indrettes en ny fritidsklub til 75 børn. Herved afhjælpes det aktuelle behov for klubpladser på Ydre Østerbro. Nybyggeriet opføres som et samlet længehus i overensstemmelse med lokalplanen for området.

Der søges om en kapitalbevilling på 9,74 mill. kr. til etablering af undervisningsfaciliteter til 5 udadreagerende autistiske elever inkl. integreret fritidsordning (klub). Udgifterne til indretning af lokalerne er højere end oprindelig vurderet, bl.a. som følge af ønsker om senere at kunne udnytte tagetagen i bygningen, som følge af udgifter til nedrivning af eksisterende bygninger, udgifter til ekstrafundering og til forurening. Hertil kommer myndighedskrav til udformningen af byggeriet med henvisning til lokalplanen for området mm.

Endvidere søges der om kapitalbevilling på 5,38 mill. kr. til etablering af en fritidsklub til 75 børn.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses– og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 8. august 2001 kapitalbevilling på 5,5 mill. kr. til etablering af en filial til Øresundsskolen til 3 autistiske elever i den eksisterende brandstationsbygning på arealet. I forbindelse med behandlingen af sagen blev forvaltningen pålagt, inden sagens fremsendelse til Borgerrepræsentationen, at undersøge en række pædagogiske og økonomiske aspekter nærmere, idet det oprindelige valg af løsning i høj grad var betinget af, at lokalerne til undervisning af de autistiske elever skulle stå klar den 1.januar 2002, hvor Uddannelses– og Ungdomsforvaltningen efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Amt skulle overtage ansvaret for undervisningen af eleverne.

Med baggrund i Udannelses- og Ungdomsudvalgets pålæg til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om uddybning af en række forhold i sagen forhandlede Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Amt om fortsættelse af de nuværende tilbud for eleverne, indtil en mere hensigtsmæssig løsning kunne etableres.

På den baggrund fremlagde Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen den 3. oktober 2001 indstilling til udvalget om tilbagetrækning af tidligere indstilling og forslag til ny løsning. Forslaget indebar, at der i stedet for indretning af filial i den eksisterende brandstation skulle udføres nybyggeri med plads til 5 autistiske elever. Udannelses- og Ungdomsudvalget tog samtidig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens redegørelse vedrørende det pædagogiske grundlag for forslaget om etablering af et særligt undervisningstilbud for denne kategori af elever til efterretning. Den forventede anlægsramme til selve nybyggeriet blev i indstillingen vurderet til ca. 7 mill. kr.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har nu udarbejdet et forslag til nybyggeri af et længehus, der i den ene ende rummer en filial til Øresundsskolen for 5 elever (inkl. integreret fritidsordning). I den anden ende af bygningen indrettes en fritidsklub til 75 børn. Herved opnås flere fordele: dels opfyldes lokalplanens krav til huslængder mm., dels reduceres den samlede kvadratmeterpris på byggeriet samtidig med, at der skabes mulighed for at opfylde den vedtagne pladsgaranti på klubområdet for Ydre Østerbro. Endelig indrettes byggeriet, så der på sigt ved en evt. flytning af klubben vil være mulighed for at udvide kapaciteten til undervisning af denne særlige gruppe af handicappede elever.

De elever, som skal undervises i filialen, fortsætter, indtil byggeriet er færdigt i deres nuværende undervisningstilbud. For en enkelt elev, der pt. undervises af personale fra Øresundsskolen under midlertidige, utilfredsstillende fysiske rammer på Svanehuset (døgninstitution under FAF på Øresundshospitalet) er det dog nødvendigt, at der allerede nu sker en forbedring af forholdene - dels pga. de nuværende lokaleforhold, dels som følge af det længere tidsperspektiv, der følger af den foreslåede permanente løsning.

Efter drøftelser med de berørte parter er der derfor i den samlede anlægsøkonomi indeholdt udgifter til midlertidig opstilling af en mindre pavillon i umiddelbar tilknytning til Øresundsskolen til brug for undervisning af den pågældende elev. Det er i den forbindelse også undersøgt, om eleven i stedet kunne undervises i f.eks. lokaler på Øresundsskolen – det vil imidlertid kræve, at der bliver stillet et særskilt undervisningslokale til rådighed, hvilket ikke er muligt af kapacitetsmæssige grunde som følge af det generelle pres på området.

Fritidsklubben indrettes, så der på sigt vil være mulighed for at inddrage klubbens areal til udvidelse af filialen til Øresundsskolen. Klubben ibrugtages så snart nybyggeriet står klar - dog undersøges i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, om der er mulighed for midlertidigt at finde ledige lokaler i de eksisterende bygninger på Øresundshospitalet med henblik på, at klubben – evt. med en begrænset normering – kan starte tidligere.

Nybyggeriet placeres i byggefelt 1 jf. lokalplan nr. 337 for området. Lokalplanens retningslinier for materialevalg og geometrisk udformning er fulgt. Det samlede bebyggede areal udgør 540 m2 i 1½ etage. Byggeriet forudsætter nedrivning af f.eks. skure og udhuse. Nybyggeriet udformes som et samlet længehus i overensstemmelse med lokalplanens krav.

 

Projekt

Filial til Øresundsskolen

I den vestlige del af længehuset indrettes specialskole for 5 stærkt udadreagerende au-

tistiske elever. Samlet nettoareal 289 m2. ekskl. tagetage. Skolen indrettes med 5 elevrum og et elevaktivitetsrum. Rummene placeres parvis om toilet og garderobe. I elevaktivitetsrummet etableres køkken. I forbindelse med elevrummene indrettes små "rækkehushaver" uden visuel kontakt med hinanden. Der indrettes kontor, personalerum/lærerforberedelse, depot og vaske- og rengøringsrum. Bygningen forsynes med nødvendig ventilation.

I kælderen indrettes sikringsrum (myndighedskrav) til 20 personer samt teknikrum. Tagetagen forberedes til indretning af møderum for personalet ved Øresundsskolen som har et stort behov for en udvidelse af personalefaciliteterne primært i form af bedre mødefaciliteter. Af økonomiske grunde har det imidlertid været nødvendigt i første omgang at undlade indretning af denne del af tagetagen.

Filialen forsynes med nødvendigt edb. Installationer samt telefonsystem med tilslutning til Øresundsskolen. Bygningen tilsluttes det eksisterende fjernvarmenet.

Den oprindeligt forventede anlægsramme på 7 mill. kr. var alene baseret på de bygningsmæssige omkostninger ved etablering af filialen f.eks. tagetagen.

For at gøre det muligt senere at kunne udnytte tagetagen til mødelokale for Øresundsskolen er det nødvendigt at "løfte" taget på bygningen, hvilket har forøget byggeudgifterne til projektet med ca. 1 mill. kr. Det er vurderingen, at denne investering er fornuftig i forhold til de muligheder, det senere giver. Derudover ville lokalplanens krav til udformning af byggeriet, formentlig have medført nogenlunde tilsvarende ændringer af projektet.

Til dette konkrete beløb skal i projektet endvidere lægges en række ekstraudgifter til bl.a. ekstrafundering og afværgeforanstaltninger (ca. 600.000 kr.), etablering af sikringsrum (ca. 225.000 kr.), samt opstilling og leje af midlertidig undervisningspavillon, nedrivning af eksisterende bygninger indenfor byggefeltet, lokalplankrav til udformning af nybyggeriet mm., udgifter der ikke har været mulighed for at indregne i det oprindelige skøn over den forventede anlægsudgift.

Udgifterne til evt. senere indretning af tagetagen til mødelokale mm. skønnes til ca. 1,9 mill. kr. inkl. inventar.

De samlede udgifter til etablering af filialen til Øresundsskolen inkl. montering, undervisnings- og beskæftigelsesmidler inklusive de ovenfor anførte ekstraudgifter udgør i alt 9.740.000 kr.

Fritidsklub

Fritidsklubben til 75 børn indrettes i bygningens østlige del i stue- og tagetage. Samlet nettoareal i alt 294 m2. inkl. tagetage. Der indrettes flere aktivitetsrum, heraf et med stort tekøkken. Der etableres nødvendige toiletter og garderobe. Der etableres personalerum, personalegarderobe med bad og toilet samt rengøringsrum. Teknikrum etableres i tagetagen, således at ventilation til fritidsklub og eventuelt kommende møderum for skolen kan foregå herfra. Der etableres et mindre udeareal til klubben.

Udgiften til etablering af klubben inkl. montering udgør 5.380.000 kr.

Tidsplan

Filialen og klubben forventes klar til ibrugtagning i maj- juni måned 2003.

De samlede udgifter udgør 15.120.000. (ved byggeindeks 166).

Udgifterne til filialen og indretning af midlertidig pavillon udgør 9.740.000 kr. og fordeler sig med 5.010.000 kr. i 2002 og 4.730.000 kr. i 2003.

Udgifterne til pavillonen afholdes i 2002. Udgifterne i 2002 fordeler sig ligeligt mellem udgifter til skole- og fritidsordning (klub).

Udgifterne i år 2002 til filialen vil blive anvist med 2.500.000 kr. på budgettet for 2002 under det for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.07.3 afsatte rådighed beløb til vidtgående specialundervisning og med 2.510.000 kr. på budgettet for 2002 under det for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb for klubber.

Udgiften til etablering af fritidsklubben udgør 5.380.000 kr. og fordeler sig med 2.630.000. kr. i 2002 og 2.750.000 kr. i 2003.

Kassemæssig dækning for udgiften på 2.630.000 kr. i 2002 kan anvises af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb til klubber.

 

 

Miljøvurdering

De væsentligste miljø- og sundhedspåvirkninger i forbindelse med projektet vil være knyttet til driften og anvendelsen af det færdige byggeri, herunder el- og varmeforbrug samt indeklimapåvirkninger af personale og andre brugere. Byggeriet vil opfylde Københavns Kommunes minimumskrav på disse områder. På grund af skolens særlige elevgruppe vil der dog blive stillet særligt store krav til lydisolering og til sikring af bygningens elinstallationer mv.

Som følge af risiko for forurenet jord i området, hvor bygningen skal opføres, er der gennemført en forureningsundersøgelse af grunden. Undersøgelse har kun vist lettere forurenet jord (klasse 2), hvorfor der ikke forventes væsentlige problemer i den forbindelse.

Bygningens arkitektur og materialevalg vil blive tilpasset de eksisterende bygninger på det tidligere Øresundshospital, så områdets særlige karakter bibeholdes. Planmyndighederne har stillet krav herom.

 

Projektet er udarbejdet sammen med Øresundsskolen. Der vedlægges høringssvar fra skolebestyrelsen.

 

BILAG VEDLAGT

  • Situationsplan
  • Etageplan stuen
  • Etageplan tag
  • Høringssvar

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

 

 

 

Til top