Mødedato: 10.03.2004, kl. 08:15

Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. marts 2004

 

 

13.      Høringssvar vedrørende Strukturkommissionens betænkning

  J.nr. U18/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses– og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, 

at      udvalget godkender forslag til høringssvar vedrørende strukturkommissionens betænkning, som sendes til Økonomiudvalget

 

 

 

RESUME

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 12. januar 2004 sendt Strukturkommissionens betænkning ( betænkning nr. 1434) i høring hos de kommunale parter. Høringsfristen er den 7. april hvorefter regeringen fremlægger et konkret forslag til den ny kommunale struktur. Målet er at den nye struktur skal træde i kraft den 1. januar 2006.

Økonomiudvalget har den 3. februar 2004 besluttet at sende forslag til kommunens høringssvar i høring hos de stående udvalg, Det rådgivende Integrationsudvalg, Valby Lokaludvalg, Udvalget vedrørende Demokrati- og Serviceudvikling, Ældrerådene, Integrationsrådet og Erhvervsrådet.

Uddannelses– og Ungdomsforvaltningen er blevet bedt om særligt at forholde sig til:

·        Ungdomsuddannelserne (samling af gymnasierne og erhvervsuddannelserne på enten regionalt eller statsligt niveau)

·        Vidtgående specialundervisning (udskillelse af amtslige opgaver – evt. med øget grundtakst)

 

Det af Økonomiforvaltningen fremlagte udkast til høringssvar har af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen været sendt i høring hos Gymnasie– og HF-rådet, Fællesbestyrelsen for Social– og Sundhedsskolen, Fællesrådet for folkeskolen, Center for Specialundervisning for Voksne og Center for Undervisningsmidler.

 


SAGSBESKRIVELSE

Strukturkommissionen fremlagde den 9. januar 2004 i betænkning om fremtidens kommunale struktur og opgaveløsning (Betænkning nr. 1434) 6 mulige modeller for fremtidens indretning af den offentlige sektor. Betænkningen peger ikke entydigt på en bestemt model for fremtidens strukturering af opgaver i kommuner og amter, men foreslår at antallet af kommuner og amter (regioner) reduceres væsentligt.

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune tilkendegiver over for ministeriet, at "den brede kommunemodel" med flest mulige opgaver løst på det primærkommunale niveau anbefales ud fra såvel faglige som demokratiske og samfundsøkonomiske betragtninger, således som det er anført i udkastet til høringssvar. Københavns Kommune ønsker en stærk og geografisk intakt hovedstadskommune, og en region, hvor hovedstadsområdets samlede interesser kan sikres. Dette kræver, at såvel HUR som H:S' opgaver løses i en ny region af mindst HUR's geografiske udtrækning.

I forbindelse med den faglige høringsrunde håber Økonomiudvalget på at modtage yderligere input om fordele og ulemper for borgerne i Københavns Kommune i forhold til opgaveløsningen ved de beskrevne modeller. Disse vil indgå i det endelige høringssvar. Der skal særligt lægges vægt på, om modellerne skaber mere/mindre entydighed, nærhed, kvalitet af servicen og faglig bæredygtighed, effektiv opgavevaretagelse, koordinering og mulighed for styring, samtidig med at opgaverne skal løses så tæt på borgeren som muligt.

 

Uddannelses – og Ungdomsforvaltningen er blevet bedt om særligt at forholde sig til:

·        Ungdomsuddannelserne (samling af gymnasierne og erhvervsuddannelserne på enten regionalt eller statsligt niveau)

·        Vidtgående specialundervisning (udskillelse af amtslige opgaver – evt. med øget grundtakst)

 

Betænkningen foreslår, at de gymnasiale uddannelser samles under et, enten i form af et statsligt selveje eller i form af tilknytning til de kommende regioner. Tilsvarende for så vidt angår erhvervsuddannelserne.

Det foreslås ligeledes, at den vidtgående specialundervisning udskilles fra den amtslige opgave og varetages i kommunerne.

Økonomiforvaltningen anbefaler i høringssvaret, at der bliver mulighed for at ansvaret for gymnasierne forankres i kommunerne, da de er et vigtigt element i det samlede uddannelsestilbud til kommunens unge. Tilsvarende skal der være mulighed for at social- og sundhedsskolerne placeres i kommunerne af hensyn til de samlede prioriteringer på sundhedsområdet.

Opgaverne omkring den vidtgående specialundervisning bør overtages af kommunerne. Kommunerne har allerede ansvaret for den almindelige specialundervisning og herved vil der være en samlet indgang til den offentlige forvaltning på dette område.

Forvaltningen har modtaget 4 høringssvar.

Gymnasie- og HF rådet har meddelt, at "rådet er yderst betænkelig ved tanken om at det almene gymnasium og hf skulle få selveje og ligeledes betænkelig hvis opgaven løses i et mellemkommunalt samarbejde(dvs. ikke folkevalgt). Rådet mener at demokratisk valgt regionale enheder vil være en udmærket ramme for gymnasiernes udvikling". Endelig anfører rådet, "at den kommunale ramme er udmærket, når man ser specifikt på Københavns Kommune og dennes størrelse".

Fællesrådet for folkeskolen har meddelt, at det på møde den 1. marts 2004 har taget Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar til efterretning. 

Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) anfører, at "Københavns Kommune repræsenterer i sin nuværende størrelse et passende befolkningsunderlag som gør det muligt at opretholde faglige forsvarlige tilbud til unge under uddannelse, herunder gymnasier og hf, og til børn og voksne med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser". Og videre at "såfremt specialundervisning for voksne bliver den eneste undervisningsopgave på regionalt niveau, vurderer bestyrelsen, at opgaverne vedrørende specialundervisning for voksne må varetages på primærkommunalt niveau".

Center for Undervisningsmidler anfører bl.a., at "med de erfaringer der er fra københavnske brugere, må det anses for at være en væsentlig kvalitet, at den geografiske nærhed er sikret i en bred kommunemodel, hvor opgaverne kan udvikles og forankres i en kommune af Københavns størrelse".

Høringssvarene baserer sig på, at Københavns Kommune i sin nuværende størrelse repræsenterer et passende befolkningsunderlag, Københavns Kommune har allerede i dag ansvaret for den vidtgående specialundervisning og kan også af denne grund anbefale, at kommunerne overtager denne del af specialundervisningen. Opgave- og ansvarsfordelingen vil sikre, at der indenfor dette område, sikres en helhedsorienteret koordinering og mulighed for styring, samtidig med at opgaven løses så tæt på borgeren som muligt.

En bred kommunemodel vil sikre Københavns Kommune ejerskab til såvel et fremtidigt center for Undervisningsmidler som af uddannelsesinstitutioner, skoler, gymnasier, VUC m.m.

Forvaltningen indstiller, at forslag til udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget godkendes.

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

Miljøvurdering

-

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Høringsbrev af 5. februar 2004 fra Økonomiforvaltningen med bilag

·        Bilag 2: Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag til høringssvar

·        Bilag 3: Indkomne høringssvar fra Gymnasie- og HF-rådet, Center for Specialundervisning for voksne og Center for Undervisningsmidler

 

 

Peter Rasmussen

 

Pernille Theut

 


 


Til top