Københavns Agenda 21 plan og pjece
Københavns Agenda 21 plan og pjece
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 10. marts 2004
12. Københavns Agenda 21 plan og pjece
J.nr. U19/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget godkender høringssvar vedrørende Københavns Agenda 21-plan og pjece, som fremsendes til Miljø- og Forsyningsudvalget
RESUME
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på sit møde den 2. februar 2004 at sende "Københavns Agenda 21-plan og pjece" i høring i de øvrige udvalg.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender følgende høringssvar, som fremsendes til Miljø- og Forsyningsudvalget:
"Københavns Agenda
21-plan og pjece vurderes at være et godt og gennemarbejdet grundlag for
miljøarbejdet i Københavns Kommune. Uddannelses- og Ungdomsudvalget tager dog
forbehold for øgede driftsudgifter i
forbindelse med realiseringen af Agenda 21-planen med hensyn til miljøcertificering af skoler og institutioner
og indførelse af økologiske fødevarer. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har ikke
yderligere bemærkninger til Københavns Agenda 21-plan og pjece."
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 28. november 2002 (BR 588/02) at tiltræde en indstilling om igangsætning af arbejdet med en Agenda 21-plan. Den 6. marts 2003 (BR 95/03) godkendte Borgerrepræsentationen endvidere et debatoplæg om Agenda 21 – "Miljø så det batter". I august 2003 fik Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget samt Økonomiudvalget forelagt resultaterne af en forudgående borgerdialog, ligesom disse udvalg godkendte et koncept for Agenda 21-planen.
Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på sit møde den 2. februar 2004 at sende "Københavns Agenda 21 plan og pjece" i høring i de øvrige udvalg.
København, som en bæredygtig storby, er et mål både i kommunens værdigrundlag og miljøpolitik. Bæredygtighed indebærer, at man skal tage vare på både økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer. Agenda 21-planen beskriver primært, hvilke mål og handlinger der skal til for, at udviklingen kan ske på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag. Agenda 21-planen opfylder kravene fra både Planloven og Dogme 2000, som udgør det formelle grundlag for planen. Københavns Kommune har besluttet at gå ind i det kommunale miljøsamarbejde Dogme 2000, hvor det er et krav, at der udarbejdes en Agenda 21-plan. Dogme 2000 indeholder nogle konkrete mål og forpligtelser, som gælder hele kommunen, og som skal indarbejdes i Agenda 21-planen. Planloven indeholder krav om, at amter og kommuner skal udarbejde en redegørelse for deres lokale Agenda 21-strategi.
Agenda 21-planen består af en plan og en pjece, som indeholder følgende fem temaer: "Bæredygtig byudvikling", "Ressourcer", "Miljø & Sundhed", "Forankring" samt "Fej for egen dør". Temaerne er blandt andet valgt med udgangspunkt i væsentlige udfordringer på miljøområdet, indsatsområder i Planloven og Dogme 2000 samt resultater fra den forudgående borgerdialog.
Agenda 21-planen er afgrænset til primært at handle om de miljømæssige målsætninger for København, hvorimod de sociale, kulturelle og økonomiske målsætninger fremgår af andre planer som regionplan, kommuneplan og sektorplaner.
Målgruppen for planen er primært politikere og medarbejdere i kommunen samt særligt miljøinteresserede organisationer og borgere.
De enkelte emner i planen er struktureret efter Dogme 2000:
- Status – hvor står vi? Her gives en status for væsentlige miljøproblemer og kilder.
- Målsætninger – hvor vil vi hen? Her beskrives udvalgte, eksisterende målsætninger og forslag til nye målsætninger som supplement til de eksisterende.
- Aktiviteter – hvad gør vi? Her beskrives igangværende og planlagte aktiviteter samt forslag til nye aktiviteter.
- Revision – hvordan følger vi op? Her beskrives, hvordan det evalueres, om målsætninger og mål nås.
Organisering af arbejdet med Agenda 21-planen
Arbejdet med Agenda 21-planen er organiseret med en styregruppe og en projektgruppe med deltagelse af repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Miljø- og Forsyningsforvaltningen forestår formandskabet i styregruppen samt projektledelsen. Alle forvaltninger har været inddraget i udarbejdelsen af planen via deltagelse i en intern følgegruppe. Endvidere har udkastet til Agenda 21-planen været i høring i alle forvaltninger.
Projektet har også en ekstern følgegruppe med repræsentanter fra erhvervsliv, grønne organisationer, lokale Agenda 21-grupper, boligforeninger, lokalråd etc. Derudover har der i foråret 2003 været gennemført em forudgående borgerdialog, som har givet input til planen. Der er bl.a. gennemført en repræsentativ undersøgelse af 1.500 københavneres viden om og holdning til miljøet i byen.
Efter udvalgshøringen forelægges planen til politisk behandling i Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen (april-maj 2004), hvorefter den sendes i offentlig høring (juni-september 2004). Derefter forelægges planen til endelig politisk behandling (oktober-november 2004).
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender følgende høringssvar, som fremsendes til Miljø- og Forsyningsudvalget:
"Københavns Agenda
21-plan og pjece vurderes at være et godt og gennemarbejdet grundlag for
miljøarbejdet i Københavns Kommune. Uddannelses- og Ungdomsudvalget tager dog
forbehold for øgede driftsudgifter i
forbindelse med realiseringen af Agenda 21-planen med hensyn til
miljøcertificering af skoler og institutioner og indførelse af økologiske
fødevarer. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har ikke yderligere bemærkninger til
Københavns Agenda 21-plan og pjece."
Økonomi
Agenda 21-planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række mål og aktiviteter, hvortil der i forbindelse med selve planens politiske behandling ikke afsættes midler.
Agenda 21-planen indeholder målsætninger, som kan få økonomiske konsekvenser, især forhold til temaet "Fej for egen dør", som bl.a. omhandler, at alle forvaltninger skal miljøcertificeres. Miljøkontrollen vurderer, at realisering af målet i Agenda 21-planen om miljøcertificering af alle forvaltninger inden udgangen af 2008 forudsætter, at der afsættes ca. 5 mio. kr. årligt. Vedligehold af miljøcertificeringen vil i årene herefter, dvs. fra 2009 kræve et tilsvarende beløb hvert år.
Miljøkontrollen vurderer endvidere, at målsætningen om at omlægge kantiner og køkkener til økologisk drift forudsætter, at der afsættes flere ressourcer til området. Miljøkontrollen har fra Direktoratet fra FødevareErhverv modtaget støtte til at gennemføre økologisk omlægning af køkkener i 2004 og 2005. Det er Miljøkontrollens vurdering, at de resterende institutioner og køkkener i kommunen kan omlægges til økologi inden udgangen af 2008, under forudsætning af, at der afsættes 4 mio. kr. årligt i 2006, 2007 og 2008.
Ovenstående omkostninger vil indgå i Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets ønskeliste til budgettet. De resterende aktiviteter, der er foreslået i planen er eller forventes finansieret inden for de enkelte forvaltningers budgetter.
For Uddannelses- og Ungdomsudvalgets vedkommende kan Agenda 21-planen indebære forøgede driftsudgifter med hensyn til miljøcertificering af skoler og institutioner og indførelse af økologiske fødevarer.
Hvis målsætningen om miljøcertificering og økologiske fødevarer bliver et egentligt mål, må der dog regnes med visse udgifter i forbindelse hermed.
Udfra pilotprojektet omkring miljøcertificering af Vanløse skoledistrikt er der erfaring for, at certificering af en skole koster ca. 75.000 kr. og certificering af et fritidshjem koster ca. 30.000 kr. Dette er inkl. ekstern audit, vikarer i forbindelse med kurser for personalet, miljøkoordinatorernes ressourceforbrug m.v.
Disse beløb er hidtil finansieret gennem tilskud fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen og via institutionernes og forvaltningens egne midler.
Hvilke tilskudsmuligheder, der vil være fremover er dog uklart, da Borgerrepræsentationen først i efteråret 2004 tager stilling til Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag om årligt at afsætte 5 mio. kr. til miljøcertificering, 4 mio. kr. til økologiske fødevarer samt et beløb til ansættelse af en miljøkoordinator i hver forvaltning.
Miljøvurdering
Agenda 21-planen vurderes at udgøre et godt grundlag for miljøarbejdet i Københavns Kommune, herunder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Høring
Udkast til både planen og pjecen har forinden behandlingen været i høring i alle forvaltninger. Forvaltningerne har overordnet set haft positive kommentarer til Agenda 21 planen. Flere forvaltninger har dog tilkendegivet, at de tager forbehold for øgede driftsudgifter i forbindelse med miljøcertificering og omlægning til økologiske fødevarer.
I juni-september 2004 gennemføres en offentlig høring af Agenda 21-planen.
BILAG
VEDLAGT
· Høringsbrev af 5. februar 2004 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen med indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget med bilag
Peter Rasmussen
Jørn Larsen