Driftsoverenskomster om forberedende voksenundervisning (FVU)
Driftsoverenskomster om forberedende voksenundervisning (FVU)
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. november 2005
12. Driftsoverenskomster om forberedende voksenundervisning (FVU)
J.nr. 268283
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at der indgås driftsoverenskomst om Forberedende Voksenundervisning (FVU) med Kofoeds Skole i København
at der indgås driftsoverenskomst om Forberedende Voksenundervisning (FVU) med Havneskolen i København under forudsætning af, at Undervisningsministeriet giver den nødvendige dispensation
RESUME
Kofoeds Skole i København har den 7. september 2005 sendt ansøgning om at få driftsoverenskomst med Københavns Kommune om Forberedende Voksenundervisning (FVU).
Havneskolen i København har den 19. september 2005 sendt ansøgning om at få driftsoverenskomst med Københavns Kommune om Forberedende Voksenundervisning.
Kofoeds Skole opfylder lovens betingelser for at få driftsoverenskomst. Havneskolen opfylder ikke umiddelbart kriterierne i FVU-loven for at opnå driftsoverenskomst. En vedtagelse kan således først effektueres når og hvis Undervisningsministeriet giver den fornødne dispensation.
Forvaltningen anbefaler derfor, at der indgås driftsoverenskomst om Forberedende Voksenundervisning med Kofoeds Skole i København og at der indgås driftsoverenskomst om Forberedende Voksenundervisning med Havneskolen i København under forudsætning af, at Undervisningsministeriet giver den nødvendige dispensation.
SAGSBESKRIVELSE
Kofoeds skole
Kofoeds Skole i København har den 7. september 2005 sendt ansøgning om at få driftsoverenskomst med Københavns Kommune om Forberedende Voksenundervisning (FVU). Kofoeds Skole har undervisningsaktiviteter under Folkeoplysningsloven. Dermed opfylder Kofoeds Skole lovens betingelser for at få driftsoverenskomst.
Kofoeds Skole yder hjælp til selvhjælp til arbejdsledige og socialt udsatte mennesker. Kofoeds skole har eksisteret siden 1928. Skolen arbejder på et kristent og folkeligt grundlag i respekt for det enkelte menneske og i anerkendelse af dets værd og ligeret i samfundet.
Kofoeds Skoles Undervisningsafdeling udbyder cirka 165 kurser hvert semester, herunder en række kurser der bygger på praktisk orienteret, værkstedslignende undervisning. Formålet med kurserne er at give folkeoplysning og undervisning af almendannende karakter. Skolens omkring 50 lærere underviser på mange forskellige niveauer, og undervisningen dækker et stort antal fag og interessefelter, målrettet til voksne mennesker. Deltagerne har samtidig adgang til Kofoeds Skoles øvrige tilbud: Kantine, rådgivning, erhvervskonsulent med mere.
I forbindelse med undervisningen afdækkes eventuelle manglende færdigheder i læsning og matematik. Motivationen til om fornødent at give sig i kast med at forbedre færdighederne på læse- og matematikområdet skabes således afledt af behovet i det praktiske/alment dannende arbejde. Kofoeds Skole har haft en række FVU-tilbud varetaget af andre FVU-udbydere og ønsker nu mere systematisk at anvende FVU-tilbuddet, hvor behovet opstår.
Havneskolen
Havneskolen i København har den 19. september 2005 sendt ansøgning om at få driftsoverenskomst med Københavns Kommune om Forberedende Voksenundervisning. Havneskolen opfylder ikke umiddelbart kriterierne i FVU-loven for at opnå driftsoverenskomst. I loven er der dispensationsmulighed herfor. En vedtagelse kan således først effektueres når og hvis Undervisningsministeriet giver den fornødne dispensation. Såfremt indstillingen godkendes vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejde og fremsende dispensationsansøgning til Undervisningsministeriet.
Igennem de sidste 12 år har Havneskolen specialiseret sig i uddannelser og kursusforløb for ufaglærte og kortuddannede - såvel ledige som beskæftigede. Havneskolen gennemfører desuden en række vejledningsforløb for ledige medlemmer af diverse a-kasser. Vejledningsforløbene skaber klarhed over deltagernes forudsætninger og fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet.
Havneskolen blev grundlagt som en selvejende institution i 1993. Den daglige drift af skolen varetages af skolens leder og 12 medarbejdere. Havneskolens bestyrelse udgør skolens øverste styrende organ. Bestyrelsen er sammensat af repræsentanter fra Havnearbejdernes Fællesforbund, Lager og Handelsarbejdernes forbund – nu LPSF, Stilladsarbejdernes Klub af 1920 og Havnearbejdernes Klub af 1980. Med denne konstitution er Havneskolen en del af de faglige organisationers netværk i København, med særlig tilknytning til det ufaglærte område af arbejdsmarkedet. Havneskolen har tidligere haft FVU-undervisning varetaget af andre udbydere. Havneskolen ønsker at kunne tilbyde FVU-undervisning med kort varsel og stor fleksibilitet når behovet registreres som værende til stede. Det er således tanken, at FVU-tilbuddet om fornødent skal integreres i kompetenceforløb og i tilbud der etableres i samarbejde med arbejdsformidlingen.
Ifølge FVU-loven har Borgerrepræsentationen kompetencen til at indgå driftsoverenskomster efter forudgående høring i FVU-rådet.
Borgerrepræsentationen har på sit møde den 1. marts 2001 (BR 54/01) delegeret denne kompetence til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
Udvalget har på sit møde den 7. marts 2001 (U 70/2001) godkendt driftsoverenskomster om FVU med:
· AMU-Center København/Copenhagen Business College, Niels Brock
· AOF Hovedstadens Daghøjskole (senere bortfaldet grundet konkurs)
· AOF Sprogcentret
· Hovedstadens Ordblindeskole
· Københavns Kvindedaghøjskole – daghøjskolekonsortiet – opsagt med udgangen af 2002, grundet ændringer i daghøjskolelovgivningen
· Københavns Tekniske Skole
Som følge af ændringer i daghøjskolelovgiv ningen har udvalget på sit møde den 20. november 2002 (U 530/2002) godkendt driftsoverenskomster med:
· Daghøjskolen Københavns Forkursus
· Daghøjskolen for indvandrerkvinder med små børn
· Københavns Kvindedaghøjskole
I forlængelse heraf har udvalget på sit møde den 24. september 2003 (U167/03) godkendt driftsoverenskomst med AOF-Metropol.
Endvidere er følgende institutioner udbydere i henhold til FVU-loven:
· Københavns VUC
· SOSU-skolen
· Sprogcentret Kigkurren (kun trin 1)
Økonomi
FVU-undervisningen finansieres af et statsligt taksameter. Udgifter til produktionen af prøver efter ministerielt oplæg og administrationen heraf finansieres via Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.11.1 Specialundervisning for voksne. Prøveudgiften udgør p.t. 50 kr. pr. tilmeldt kursist. Der budgetteres med en aktivitet i 2006 på de to skoler svarende til 180 prøvetilmeldinger. Udgiften vil under disse forudsætninger andrage 9.000 kr.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
FVU-rådet drøftede de to ansøgninger på sit møde den 27. september 2005. FVU-rådet indstiller, at der indgås driftsoverenskomst med de to ansøgende skoler.
FVU-rådet er et rådgivende organ, som består af repræsentanter fra Borgerrepræsentationen, LO/ DA og Arbejdsformidlingen.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Ansøgning fra Kofoeds Skole i København
· Bilag 2: Ansøgning fra Havneskolen i København
Peter Rasmussen
Bodil Hendrichsen