Institutionen Dannebrogsgade 47
Institutionen Dannebrogsgade 47
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. oktober 2002
5. Institutionen Dannebrogsgade 47
UUU 411/2002 J.nr. U157/02
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at institutionen i Dannebrogsgade 47 bevarer sin status som kommunal institu-
tion
Personale, bestyrelse og forældrebestyrelse ved de to institutioner Dannebrogsgade 47 (ny kommunal institution) og Vestervang, Ny Carlsbergvej 31, (selvejende institution) har den 20. august 2002 fremsendt anmodning om, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget beslutter en sammenlægning af de to institutioner til én samlet selvejende institution. Børneringen har underskrevet anmodningen. Og har efterfølgende oplyst, at man derved alene tilkendegiver, at man gerne vil administrere Dannebrogsgade 47, såfremt den bliver selvejende.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af institutionernes henvendelse vurderet, om der er sådanne fordele ved forslaget, at ændringen af Dannebrogsgade fra kommunal til selvejende institution og sammenlægning med den eksisterende selvejende institution Vestervang bør forelægges Borgerrepræsentationen.
Borgerrepræsentationen godkendte den 7. december 2000 etablering af den integrerede institution (fritidshjem og klub) som en ny kommunal institution, som led i pladsgarantien og en mere hensigtsmæssig institutionsstruktur i området.
Under etableringen af den nye institution har der hele tiden været arbejdet ud fra Borgerrepræsentationens beslutning om, at den nye institution skulle være kommunal.
Økonomisk er der en beskeden fordel ved sammenlægningen på ca. kr. 210.000. årligt – primært som følge af, at der kan spares lønmidler. Besparelsen skal ses i forhold til, at et samlet budget for de institutioner vil være på ca. 6,5 millioner kr.
Erfaringsmæssigt kan det være vanskeligt at lede en institution med to enheder, der ligger i ca. 1 kilometers afstand fra hinanden. De enkelte afdelinger udvikler som regel deres egen kultur og egen pædagogik, og som leder kan det være et problem med at være synlig og få tilstrækkelig med tid til dialog i begge afdelinger.
På baggrund af en samlet vurdering af fordele og ulemper ved forslaget, er det forvaltningens konklusion, at forslaget ikke kan anbefales.
Personale, bestyrelse og forældrebestyrelse ved de to institutioner Dannebrogsgade 47 (kommunal) og Vestervang, Ny Carlsbergvej 31, (selvejende) har den 20. august 2002 fremsendt anmodning om, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget beslutter en sammenlægning af de to institutioner. Børneringen har underskrevet anmodningen men har efterfølgende meddelt, at man derved alene tilkendegiver, at man gerne vil administrere Dannebrogsgade 47, såfremt den bliver selvejende.
Den kommunale institution i Dannebrogsgade 47 på Vesterbro er en ny institution, der har til huse i en nyopført og nyindrettet ejendom. Institutionen åbnede for 88 fritidshjemsbørn og 44 klubbørn den 1. august 2002. Vestervang har en normering på 40 fritidshjemsbørn og 25 klubbørn.
Da Borgerrepræsentationen den 7. december 2000 tiltrådte kapitalbevillingen vedrørende Dannebrogsgade 47, havde pladsgarantien på Vesterbro igennem flere år været løst ved merindskrivninger i eksisterende institutioner ved etablering af satellitter til eksisterende institutioner eller ved andre midlertidige ordninger.
Der ønskedes derfor en permanent og mere hensigtsmæssig institutionsstruktur, og Uddannelses- og Ungdomsudvalget traf beslutning om en sådan ved udvalgsmødet den 24. maj 2000. Dannebrogsgade 47 var en del af den nye struktur og planlagt som en selvstændig kommunal institution.
Forinden var der afholdt møde med de involverede parter om planerne om at opføre et nyt fritidshjem, og det blev i den forbindelse fremhævet, at den nye institution ikke ville blive en KKFO, da den lå for langt fra skolen, og at den nye institution ville blive kommunal.
Efter mødet blev den daværende leder af Vestervang spurgt om, hvorvidt hun som leder af den midlertidige fritidshjemssatellit på Alsgades Skole kunne tænke sig at blive leder af den nye kommunale institution. Dette svarede lederen ja til.
Hele etableringen af institutionen er herefter iværksat efter regelsættet for kommunale institutioner. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har forhandlet med lederen uden om bestyrelsen – en fremgangsmåde, der kun kunne anvendes, fordi der var tale om en ny kommunal institution. I overensstemmelse hermed fremgår det af indstillingen til Borgerrepræsentationen, som blev behandlet den 7. december 2000, at projektet vedrørende den nye institution er udarbejdet i samarbejde med den kommende leder for institutionen.
Børneringen, som er paraplyorganisation for Vestervang, gjorde i forbindelse med drøftelserne forud for etableringen opmærksom på, at de gerne havde set, at den nye institution var blevet en selvejende institution, men accepterede, at det ikke blev tilfældet. Det skal i den forbindelse understreges, at der for Børneringen med etableringen af den nye kommunale institution ikke sker ændringer, idet organisationen som hidtil fortsætter med driften af Vestervang på Ny Carlsbergvej.
I 2001 fremsatte Børneringen trods dette forslag om, at institutionen – som da var under opførelse – blev en selvejende institution under Børneringen. Forvaltningen gjorde opmærksom på, at den kommunale institution blev etableret på baggrund af en Borgerrepræsentationsbeslutning, hvorfor forvaltningen ikke havde bemyndigelse til at ændre institutionens status.
Senest har Børneringen ved et bodelingsmøde i forvaltningen den 16. september 2002 gjort opmærksom på, at organisationen er helt upartisk i denne sag og hverken vil tale for eller imod en sammenlægning. Organisationens underskrift på anmodningen om sammenlægning skal udelukkende tages som udtryk for, at organisationen i givet fald gerne vil administrere institutionen efter en eventuel sammenlægning.
Det har ikke på noget tidspunkt i forløbet været forvaltningens opfattelse, at personale eller forældre var imod, at Dannebrogsgade 47 skulle have kommunal status. Forvaltningen fik første gang kendskab til et sådant ønske den 21. maj 2002, hvor personalets fagforening meddelte, at såvel personale som bestyrelse (med forældreflertal) ønskede at drive Vestervang og den nye institution videre som én samlet selvejende institution.
Som argument herfor anførtes, at det ville give færrest problemer i forbindelse med overgangen og kunne skabe en god struktur i forhold til balance mellem fritidshjems- og klubdelen.
I forhold til overgangen er virksomhedsoverdragelsen vel overstået for så vidt angår personalet. I forhold til bodeling er der konstateret enighed om principper for fordeling af Vestervangs økonomiske overskud.
Før sommerferien har institutionens personale som argument for en sammenlægning fremført, at der så ville kunne blive plads til alle klubbørnene, hvilket på dette tidspunkt syntes problematisk. Det viste sig dog, at der fordelt på de to institutioner alligevel godt kunne skaffes plads til alle klubbørnene.
I den nu fremkomne anmodning om sammenlægning af institutionerne er det anført, at en sammenlægning vil medføre et godt og fleksibelt fritidshjems- og klubtilbud, og at institutionen vil kunne fortsætte i den ånd, der hidtil har kendetegnet "Vestervang".
Hertil bemærkes, at forældrebestyrelsen i den nye kommunale institution har kompetencen til at fastsætte de pædagogiske principper og institutionens pædagogiske målsætning. På dette punkt er der ingen forskel på forældrebestyrelsernes kompetence i selvejende og kommunale institutioner. Såfremt forældrebestyrelsen måtte ønske det, er der intet til hinder for, at der arbejdes efter de samme pædagogiske principper, som tilfældet er i Vestervang.
Tilsvarende er der heller ingen grund til at antage, at en fortsættelse af Dannebrogsgade 47 som en selvstændig kommunal institution skulle være mindre fleksibel som fritidshjem og klub end én samlet selvejende institution i to afdelinger, der er placeret med ca. 1 kilometers afstand.
Børneringen driver ud over Vestervang, Ny Carlsbergvej 31, også fritidshjemmet "Krudtuglen", Dannevirkegade 18, der er beliggende i samme karré som "Vestervang" blot 100 m fra Vestervang. Ud fra en ren økonomisk betragtning ville det indebære en stordriftsfordel at sammenlægge de to institutioner. Der er imidlertid så mange andre hensyn til fx institutionernes kultur og ledelsesopgavens overskuelighed, at det aldrig har været foreslået.
Eventuelle
stordriftsfordele:
Såfremt de to institutioner
lægges sammen, spares der en leder- og en souschefstilling. Til gengæld skal
der oprettes en ekstra afdelingslederstilling. Der kan herved spares ca.
290.000 kr. på lønsiden.
Selvejende institutioner skal have udmeldt et administrationsbidrag på 2,42 % af det samlede budget. Vestervang får i dag udmeldt et administrationsbidrag på ca. 77.000 kr. Dette bidrag vil ved en sammenlægning blive forhøjet med ca. 80.000 kr., således at det i alt er ca. 160.000 kr.
Det
vil sige, at der vil være en beskeden stordriftsfordel på kr. 210.000,00 set i
forhold til et samlet budget for de to institutioner på 6,5 millioner kr. . I
dette tal indgår også, at institutioner med adskilte bygninger får udmeldt 8
dispensationstimer pr. uge.
Ulemper ved at én institution er fordelt på to bygninger med 1 kilometers afstand:
Erfaringsmæssigt kan det være vanskeligt at lede en institution med to enheder, der ligger så langt fra hinanden. De enkelte afdelinger udvikler som regel deres egen kultur og egen pædagogik, men lederen har naturligvis til opgave at være synlig og indgå i dialog med medarbejderne, forældre og børn i begge afdelinger. De praktiske ulemper i form af afstand kan dog gøre det sværere for personalet hurtigt at finde en sparringspartner i den anden afdeling og andre praktiske vanskeligheder i forhold til samlede personalemøder, forældremøder osv.
Ejerforhold:
Inventar, som er indkøbt til den kommunale institution, og som overlades til en selvejende institutions brug, skal i overensstemmelse med driftsoverenskomstens bestemmelser sikres ved gældsbrev, idet forholdet betragtes som et lån. Inventaret nedskrives efterhånden og overgår derefter til den selvejende institution. Samme forhold gør sig gældende for inventar, som er indkøbt over institutionens driftsbudget, når det oprindelige inventar løbende udskiftes.
Forholdsregler
i forhold til at den selvejende institution gør brug af kommunens bygning:
Selv om det eventuelt måtte blive besluttet at gøre Dannebrogsgade 47 selvejende, bør bygningerne opretholdes som kommunal ejendom, idet det vil være uhensigtsmæssigt, hvis kommunen forærer bygningen væk til en paraplyorganisation. Der skal derfor oprettes en lejeaftale mellem forvaltningen og den selvejende institution.
Konklusion
På baggrund af ovenstående vurdering af fordele og ulemper kan forvaltningen ikke anbefale, at Dannebrogsgade 47 lægges sammen med Vestervang til én stor selvejende institution. Det tillægges stor vægt, at der er så stor en afstand som ca. 1. km. mellem de to institutioner, og at det dermed såvel geografisk som pædagogisk og organisatorisk vil være meget vanskeligt at lede de to enheder som én sammenhængende institution.
I forhold til pædagogikken i de to institutioner, bemærkes det, at forældrebestyrelsen i den ny kommunale institution har samme kompetence i forhold til de pædagogiske principper som bestyrelsen i Vestervang. Forældrebestyrelsen godkender således de pædagogiske principper, som institutionen ønskes ledet efter.
Alternativt kunne en sammenlægning med "Krudtuglen " overvejes, idet denne institution er placeret ganske tæt på og vil medføre de samme stordriftsfordele som en sammenlægning med Vestervang. Ved en eventuel sammenlægning mellem Vestervang og "Krudtuglen" vil der kunne opnås en besparelse på samme niveau eller større som ved den foreslåede sammenlægning.
Det skal i øvrigt understreges, at der generelt er et udmærket samarbejde med de eksisterende selvejende institutioner i kommunen. Etablering af nye selvejende daginstitutioner sker som regel på selvejende organisationers initiativ og som følge af, at de selvejende organisationer er i besiddelse af lokaliteter, som det vurderes oplagt at anvende til daginstitutionsvirksomhed. Når Borgerrepræsentationen tager stilling til et sådant projekt, vil det være beskrevet fra starten, at der skal tages stilling til oprettelsen af en selvejende institution.
I den konkrete sag har der imidlertid i hele etableringen af den nye institution åbent og sammen med den kommende leder været arbejdet ud fra de af Borgerrepræsentationen godkendte forudsætninger om etablering af en kommunal institution.
Som ovenfor nævnt vil der på lønsiden være stordriftsfordele ved en sammenlægning på ca. 290.000 kr. Til gengæld vil administrationsbidraget blive forhøjet med ca. 80.000 kr. Der vil således være en beskeden besparelse på driftsudgifter på ca. 210.000 kr. set i forhold til et samlet budget for de to institutioner på ca. 6,5 millioner kr.
Det bemærkes, at der i forhold til institutionen Vestervang forestår en vurdering af diverse drifts- og løntillæg som følge af de forskellige opnormeringer og satellit-ordninger. Fx er det ikke sandsynligt, at Vestervang på længere sigt skal have 2 afdelingslederstillinger, ligesom institutionen ikke længere vil have krav på samme antal dispensationstimer, som det tidligere har været tilfældet.
Inventaret vil som nævnt i givet fald blive udlånt til den selvejende institution mod sikkerhed i et gældsbrev, og kommunens ejendom vil blive lejet ud til den selvejende institution.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Anmodningen om sammenlægningen er underskrevet af repræsentanter for forældrebestyrelsen i Dannebrogsgade og bestyrelsen i Vestervang samt personalet i de to institutioner og Vestervangs paraplyorganisation Børneringen. Der vurderes ikke at være behov for høring af andre parter.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Anmodning af 20. august 2002 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget om sammenlægning af de to institutioner.
· Bilag 2: Kraks-kort med ruteplan.
Peter Rasmussen
Jørgen Eriksen