Etablering af skole med integreret fritidsordning til elever med gennemgriben-de udviklingsforstyrrelser
Etablering af skole med integreret fritidsordning til elever med gennemgriben-de udviklingsforstyrrelser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. maj 2001
7. Etablering af skole med integreret fritidsordning til elever med gennemgriben-de udviklingsforstyrrelser
UUU 153/2001 J.nr. U100/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at forslaget om etableringen af en amtskommunal skole med integreret fritidsordning (KKFO) til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser udsendes til høring
at der fremsendes begæring til Vejnavnenævnets udtalelse med hensyn til navngivelse af skolen til Absalonskolen
RESUME
Som led i gennemførelsen af eksempelprojektet i Valby er der regnet med etablering af en ny skole med integreret fritidsordning til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i den nuværende Valby Skole.
Denne løsning kan dog først være realiseret om 4 – 5 år, hvorfor Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 7. marts 2001 godkendte, at der indrettes en midlertidig skole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser på Sjællandsgades Skole.
Organiseringen af undervisnings- og fritidstilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser vil fra kommende skoleår være henlagt som afdelinger på flere skoler : Sjællandsgades Skole, Hyltebjerg Skole og Grundtvigskolen.
Der er etableret en midlertidig ledelse af afdelingerne, og forældreindflydelsen er alene sikret med 1 plads i Hyltebjerg Skoles skolebestyrelse.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår på denne baggrund, at der oprettes en selvstændig amtskommunal skole med integreret fritidsordning (KKFO), som foreløbig er opdelt i de forskellige afdelinger, men som senere vil samles på den nuværende Valby Skole. Forvaltningen foreslår endvidere, at opbygningen foregår i tre etaper, og at skolen får navnet Absalonskolen.
SAGSBESKRIVELSE
På grund af den stigende vækst i antallet af børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (børn med autisme og Aspergers syndrom) de seneste år, har det været nødvendigt at udvide kapaciteten på området. I indeværende skoleår er tilbuddet delt i tre afdelinger:
- Midlertidig ordning på Voldparkens Skole. Specialklasser med integreret fritidsordning til 18 børn.
- Hyltebjerg Skole. Adskilt specialklasserække og specialfritidshjem til ca. 30 børn.
- Grundtvigskolen, Villaen. Skoletilbud til 12 børn. En del af disse børn går i specialfritidshjemmet på Hyltebjerg Skole. Skoletilbuddet er etableret som en del af Grundtvigskolen.
For at klare presset på kapaciteten afvikles det midlertidige tilbud på Voldparkens Skole, og der oprettes en midlertidig skole med integreret fritidsordning på Sjællandsgade Skole. Der vil her være plads til ca. 40 elever. Den midlertidige skole skal således både modtage de børn, som er visiteret til skolestart 1. august 2001 og de børn, som nu er placeret på Voldparkens Skole. Personalet fra specialklasserne på Voldparkens Skole overflyttes ligeledes til den midlertidige skole på Sjællandsgades Skole.
Der vil de kommende år være behov for at etablere yderligere foranstaltninger på området.
Da undervisningstilbuddet oprindelig var etableret som en klasserække ved Hyltebjerg Skole, er forældreindflydelsen alene sikret med 1 plads i skolebestyrelsen ved Hyltebjerg Skole.
Afdelingslederen ved klasserækken på Hyltebjerg Skole fungere også som leder for afdelingen på Voldparkens Skole.
Dannelse af ny skole
En ny amtskommunal skole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser anbefales opbygget i to etaper :
Etape 1 (efterår 2001)
Der etableres en skole med integreret fritidsordning som en selvstændig amtskomunal skole. Skolen låner midlertidigt lokaler på Sjællandsgades Skole og på Hyltebjerg Skole. Skolen sikres adgang til benyttelse af faglokaler på de to skoler gennem samarbejdskontrakter.
Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej ( Hyltebjerg Skole ) opretholdes som et selvstændigt fritidshjem.
Der oprettes en skolebestyrelse. Skolebestyrelsen på Hyltebjerg Skole må således give afkald på den ekstra plads i bestyrelsen til et medlem valgt af og blandt forældre til elever i specialklasserækken. Skolebestyrelsen bliver forældrebestyrelse for det samlede helhedstilbud.
Der ansættes en skoleinspektør, og der opbygges en ledelsesstruktur passende til de givne forhold med flere afdelinger. Skoleinspektøren bliver leder af det samlede helhedstilbud.
Det første år af skolens liv benyttes til indføring af en del nye elever, en del nye lærere og pædagoger, en skolebestyrelse og opbygning af samarbejde mellem personalet på de nuværende afdelinger på Voldparkens Skole og Hyltebjerg Skole.
Skoletilbuddet til elever med udviklingsforstyrrelser på Grundtvigskolen, Villaen, bliver fra august 2001 også en del af skolen.
Det bemærkes, at nogle af lærerne ved Villaen også varetager normalundervisning på Grundtvigsskolen, hvilket fortsætter i skoleåret 2001/2002. Fra august 2002 er det forudsat at lærerne har en entydig tilknytning til en af skolerne.
Alt efter presset på kapaciteten på området vil der evt. etableres yderligere foranstaltninger, som vil være en del af den ny skole.
Etape 2 (august 2005 eller 2006)
Skolen flyttes til den nuværende Valby Skole, hvor der etableres et samlet tilbud til alle elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
På dette tidspunkt vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremsætte forslag til, hvorledes lokalerne på Hyltebjerg Skole og på Grundtvigskolen, Villaen, vil kunne udnyttes. Efter alt at dømme vil kapaciteten på Valby Skole på ca. 80 børn ikke være tilstrækkelig, hvorfor der sandsynligvis vil være brug for at lave særlige tilbud i lokalerne på de to skoler, alternativt at planlægge endnu en skole til denne type elever.
Endvidere vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på dette tidspunkt fremsætte forslag til, hvorledes det selvstændige specialfritidshjem på Lønstrupvej (Hyltebjerg Skole) kan indgå i det samlede tilbud.
Navngivning af skolen (skole og fritid)
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at skolen får navnet Absalonskolen. Begrundelsen for dette er, at Absalon repræsenterer hele København, hvad skolen også gør, fordi den som amtskommunal skole er et tilbud til alle elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser uanset bopæl. Navnet er ikke knyttet til en bestemt del af byen, hvorfor navnet udelukkende er skolens navn og ikke signaler en placering i en bestemt gade eller et bestemt distrikt i byen.
Økonomi
Udgiften til etablering af en selvstændig skole med integreret fritidshjem er knyttet til Eksempelprojektet og vil blive behandlet i denne sammenhæng.
Udgifterne til oprettelsen af en ny skole er indeholdt i det samlede budget til folkeskoleområdet.
Høring
Da nærværende forslag medfører ændringer i Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune, sendes forslaget til høring hos skolebestyrelserne ved Hyltebjerg Skole og Grundtvigskolen, hos Det Fællespædagogiske Råd samt hos forældrebestyrelsen ved specialfritidshjemmet på Lønstrupvej.
Med henblik på en behandling i udvalget inden sommerferien og i Borgerrepræsentationen umiddelbart efter sommerferien foreslås en forkortet høring, hvor høringsfristen sættes til den 11. juni 2001 med henblik på behandling på udvalgsmødet den 20. juni 2001.
Forslaget om skolens navn sendes til udtalelse i Vejnavnenævnet.
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG
Ingen
Peter Rasmussen
Benny Blak