Mødedato: 09.04.2003, kl. 08:15

Kapacitetsprojekt på gymnasie- og hf-området

Kapacitetsprojekt på gymnasie- og hf-området

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

 

12.      Kapacitetsprojekt på gymnasie- og hf-området

 

UUU 159/2003  J.nr. U164/02

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

at    rapporten "Meroptag på Christianshavns Gymnasium (CG) og Sankt Annæ Gymnasium (SAG) – forudsætninger og perspektiver"  tages til efterretning

 

at    de elementer, der indgår i rapportens anbefalinger, indgår i grundlaget for planlægning af kapacitetsforøgelse på gymnasie- og hf-området i Københavns Kommune

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 23. oktober 2002 at iværksætte et analysearbejde med det formål at klarlægge mulighederne for at øge kapaciteten på gymnasie- og hf-området. Analysearbejdet er gennemført af Strategisk Netværk, og resultaterne er beskrevet i rapporten "Meroptag på CG og SAG- Forudsætninger og perspektiver".

 

Det foreslås, at rapporten tages til efterretning, og at elementerne i rapporten indgår i  grundlaget for planlægning af kapacitetsforøgelse på gymnasie- og hf-området.

 

Rapporten forelægges for Gymnasie- og HF-rådet, så eventuelle bemærkninger kan indgå i det videre arbejde.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Københavns Kommune kan imødese store kapacitetsproblemer på gymnasie- og hf-området de kommende år. Såvel ungdomsårgangene som gymnasiefrekvensen er stigende, og den nuværende bygningsmæssige kapacitet er ikke tilstrækkelig til at opfylde behovet.

 

På denne baggrund besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 23. oktober 2003 at igangsætte et analysearbejde med det formål at klarlægge mulighederne for at øge kapaciteten på gymnasie- og hf-området via utraditionel og fleksibel bygningsanvendelse kombineret med virtuelle undervisningsformer.

 

Analysen er gennemført af analysevirksomheden Strategisk Netværk på to af gymnasierne i Købe nhavns Kommune fra november 2002 til marts 2003. Analysearbejdet og resultaterne heraf er beskrevet i rapporten "Meroptag på CG og SAG - Forudsætninger og perspektiver" (vedlagt som bilag). Gennemførelsen af analysearbejdet har været organisatorisk understøttet af en følgegruppe og en ressourcegruppe med repræsentanter fra gymnasier og forvaltning.

 

Analysearbejdets resultater og anbefalinger

Analysearbejdet er gennemført på to gymnasier, Christianshavns Gymnasium (CG) og Sankt Annæ Gymnasium (SAG). De to skoler er valgt ud fra søgetal, bygningskapacitet, -type og alder og har fungeret som en form for repræsentative "eksempelskoler" for at skabe mulighed for at nyttiggøre analyseresultaterne på andre af Københavns Kommunes gymnasier. Analysearbejdet er blevet gennemført i tæt samarbejde med de to gymnasiers ledelse, lærere og elever.

 

Strategisk Netværk er eneansvarlig for analyseresultater, fortolkninger og forslag.

 

Rapportens indhold

Rapporten indeholder 3 kapitler med 3 bilag.

Det første kapitel sammenfatter analysens resultater og konklusioner. Det anbefales, at der iværksættes et udviklingsprojekt med flere løsningselementer og etaper, og hovedaktiviteter i en eventuel udviklings- og etableringsfase skitseres.

 

Andet kapitel redegør for mulighederne for meroptag i de eksisterende bygninger og ved om- og tilbygninger. Løsningsmuligheder for kapacitetsudvidelse på CG og SAG beskrives.

 

Det tredje kapitel præsenterer centrale oplysninger og synspunkter fra de gennemførte interviews vedrørende skolernes organisation, kultur, undervisningspraksis, IT-udstyr og bygningsfaciliteter.

 

Bilag 1 i rapporten indeholder oversigt over møder og interviews, bilag 2 præsenterer analyser vedr. skemastrukturen på CG og SAG, og bilag 3 består af udvalgte skemaplaner.

 

Rapportens konklusioner

Der kan uddrages fem centrale konklusioner fra analysen af de forskellige løsningsmuligheder, som alle rummer et potentiale til at udvide skolernes kapacitet:

 

1.      For begge gymnasiers vedkommende må løsningsmodellen nødvendigvis bestå af flere elementer, og dens kompleksitet og omfang vil fordre et etapeopdelt projekt, som skal udvikles af den enkelte skole i tæt samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

2.      Ved at analysere de to gymnasiers skemaplaner har det været muligt at opstille alternative skemaplaner, og resultaterne heraf viser, at skemastrukturen rummer et perspektivrigt kapacitetspotentiale. Analysen er foretaget i samarbejde med Knud Jepsen, ledende inspektor på Haslev Gymnasium. Løsningen kan ikke stå alene, men den giver den nødvendige tid til at planlægge, projektere og iværksætte en skoleudbygning.

 

3.      Dele af undervisningen kan forlægges i lokaler uden for skolen. For at løsningen kan gøres permanent er det en forudsætning, at de eksterne undervisningslokaliteter ligger meget tæt på skolen, og at undervisningen afvikles i længere, sammenhængende forløb.

 

4.      Der er et kapacitetspotentiale ved at omlægge dele af undervisningen virtuelt. Det kan dog ikke umiddelbart realiseres i praksis, men må ses i et flerårigt perspektiv. Det skyldes for det første, at den nuværende gymnasiebekendtgørelse ikke giver mulighed for at indføre virtuel undervisning i større omfang, og der skal derfor ansøges om dispensation. For det andet vil virtuel undervisning stille store krav til lærernes viden om og erfaring med IT-didaktik og –pædagogik, og for det tredje vil arbejdsformen være krævende for eleverne.

 

5.      Det kan ikke anbefales at etablere to gymnasier på samme skole, således at elever og lærere arbejder i "to-holdsskift".

 

Rapporten påpeger endvidere, at disse elementer ikke kan stå alene, men skal følges op af en skoleudbygning, der skaber den nødvendige fleksibilitet i rumudnyttelsen i de nuværende bygninger.

 

Sammenfattende indgår følgende elementer i løsningsmuligheder for en kapacitetsforøgelse:

·        Skemastruktur

·        Forlagt undervisning

·        Virtuel undervisning

·        Udbygning

 

Rapportens handlingsplan

Strategisk Netværk foreslår følgende handlingsplan til iværksættelse af kapacitetsforøgelse:

 

Frem til sommeren 2003:

Skemaplaner analyseres i dybden. Der undersøges muligheder i eksternt forlagt undervisning.

 

Fra eftersommeren 2003:

Et planlægnings- og projekteringsarbejde påbegyndes, som skal resultere i en sammenhængende udbygningsplan for CG og SAG. De første ombygninger er i givet fald færdige efter to år.

 

Sideløbende planlægges indhold og rammer for afgrænsede forsøg med virtuel undervisning, der skal give skolerne mere systematiske erfaringer med IT-pædagogik. Der udarbejdes en ansøgning til Undervisningsministeriet medio nov. 2003 om at gennemføre forsøg med virtuel undervisning fra skoleåret 2004/2005.  

 

Anbefalinger for Københavns Kommunes gymnasier i kort og langt perspektiv

Søgetallene til Københavns Kommunes gymnasier 2003 foreligger pr. 25. marts 2003. Tallene indikerer et fortsat og voksende pres på gymnasierne i kommunen med ca. 10 % stigning i det samlede søgetal sammenlignet med 2002. Dette nødvendiggør overvejelser om, dels hvordan situationen kan afhjælpes på kort sigt, dels hvordan kapaciteten kan sikres på længere sigt.

 

Med udgangspunkt i rapportens anbefalede elementer og i de to skoler, som er blevet anvendt som "eksempelskoler", kan der opstilles en foreløbig plan for kapacitetsforøgelse på de to skoler. Planens elementer kan også udgøre grundlaget for en kapacitetsforøgelse på andre af kommunens gymnasier og hf-kurser.

Planen er drøftet med rektorerne på de to skoler. Udgangspunktet er en tilførsel af et ekstra spor på hvert gymnasium fra august 2003.

 

Skemastruktur

De to gymnasier er villige til at arbejde med skemaplanerne med henblik på at undersøge mulighederne for bedre udnyttelse af lokalerne. Dette arbejde kan eventuelt kvalificeres af en ekstern "ekspert".

 

Det er dog vigtigt at understrege, at rapportens konklusioner i relation til skemastrukturen er baseret på teoretiske overvejelser, der ikke nødvendigvis tager højde for problemstillinger knyttet til det enkelte gymnasium. Begge rektorer har taget forbehold for korrektheden af analysens præmisser.

 

Det vurderes, at skemastrukturen ikke alene kan kompensere for behovet for flere lokaler. F.eks. kan faglokaler og idrætsfaciliteter blive flaskehalse. Desuden vil en ændret skemastruktur baseret på lokaler og ikke kun på lærere og elever sandsynligvis give flere mellemtimer for elever og lærere. Dette vil stille krav om flere og bedre arbejdspladser for begge grupper, således at mellemtimer kan udnyttes hensigtsmæssigt. Derudover kan dette stride mod overenskomstmæssige krav om så få mellemtimer for lærerne som muligt.

 

Skemastrukturen rummer dog et potentiale, der skal udforskes. Skemastrukturen udgør dermed for begge skoler ét element af flere i en samlet kapacitetsforøgelse.

 

Kapacitetspotentialet skal ses i sammenhæng med kravet om flere arbejdspladser på skolen, som for begge skolers vedkommende kan opfyldes indenfor 1-2 år. Etablering af flere arbejdspladser påbegyndes så hurtigt som muligt. Der gives støtte til en opstartsperiode, hvor de  løsninger, der er nemmest og billigst, prioriteres (se nedenfor under "Udbygning – kort sigt").

 

Forlagt undervisning

Christianshavns Gymnasium:

Skema mæssige ændringer vil i givet fald skulle kombineres med forskellige muligheder for forlagt undervisning. Skolens idrætsfaciliteter kan ikke opfylde det ekstra behov, hvis skolen tilføres et spor mere. Skolen benytter allerede nu i nogen udstrækning Sundbyhallerne, og det vil være nødvendigt med større rådighed over disse, dvs. to haller ad gangen frem for den nuværende ene.

 

Det undersøges, om det er muligt at afvikle musikundervisning på Det Rytmiske Musikkonservatorium, og om designundervisningen kan foregå på Arkitektskolen.

 

Det undersøges endvidere, om Hal D i Strandgade kan lejes og indrettes som billedkunst-værksted. Dette vil samlet kunne frigøre lokaler i de eksisterende skolebygninger, men disse skal renoveres og ændres for at fungere som kapacitetsaflastning.

 

Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forestille sig, at gymnasiet kan tilføres et ekstra spor uden akut kapacitetsaflastning. Derfor er det nødvendigt med en pavillon som en midlertidig løsning. Forlagt undervisning og bygningsmæssige forbedringer kan på sigt overflødiggøre en pavillon.

 

Sankt Annæ Gymnasium:

Det undersøges, om naboskolen Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF kan stille to lokaler til rådighed for SAG. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at det undersøges om  Sankt Annæ Gymnasiums 10. klasse kan tilbydes lokaler på Vestre Borgerdyd. Forudsætningen for eventuelt lån af lokaler vil være, at lokalerne er fuldt disponible og ikke kun i begrænset tidsrum. Denne løsning er billigere end eventuel opsætning af en pavillon.

 

Desuden er det nødvendigt at leje sig ind i Valbyhallerne i større omfang end nu med henblik på at sikre idrætsfaciliteter i tilstrækkelig grad.

 

Udbygning

Christianshavns Gymnasium:

På kort sigt:

Der er igennem længere tid arbejdet med at få råderet over et lokale, som på nuværende tidspunkt er lejet ud til spejderne på Christianshavn. Dette vil kunne realiseres i dette år således, at der kan indrettes et fleksibelt IT-udstyret studiecenter til flerklasseundervisning/foredrag/kurser såvel som individuelt arbejde. Dette tilstræbes indrettet hurtigst muligt.

 

Det undersøges, om råderetten over Sundbyhallerne kan udvides, så der kan frigives en gymnastiksal i de eksisterende bygninger. Gymnastiksalen indrettes som midlertidig løsning til drama-undervisning mv.

 

På længere sigt:

Der udarbejdes en helhedsplan for gymnasiet indeholdende en analyse af skolens funktioner, aktiviteter og rum, herunder brug af gymnastiksal, tagetager, gårdrum m.v. Dette vil dog kræve væsentlige renoveringstiltag.

Christianshavns Idrætsklub (CIK) bruger en del af matriklen, Prinsessegade 62, hvor  skolens filial ("Nobels Fabrik") ligger. Hvis denne kan overtages af gymnasiet f.eks. i forbindelse med, at CIK kan udnytte den foreslåede multihalArsenaløen på Holmen, vil det frigøre særdeles meget kapacitet og give plads til flere spor.

 

Sankt Annæ Gymnasium:

På kort sigt:

I kantinen udbygges et studiecenter-lignende område med arbejdspladser for eleverne. Man kan evt. i modsatte side af kantinen skaffe studiepladser i det nuværende billedkunstlokale, hvis man flytter billedkunstlokalet ud i ny bygning i forbindelse med eller i stedet for den eksisterende vagtmesterbolig.

 

På længere sigt:

Skolen har en vagtmesterbolig i sin umiddelbare nærhed, som vil kunne indgå, og  hvor der vil kunne etableres lokaler til billedkunst.

 

Endelig er der mulighed for en eventuel udnyttelse af den nærliggende varmecentral, som er under afvikling. Her er mange spændende rum, som vil give muligheder for lokaler til drama og/eller sciencecenter.

 

Skolen har udarbejdet forskellige skitser til om- og udbygninger, som man vil kunne bygge videre på med professionel bistand ved udarbejdelse af en egentlig helhedsplan.

 

Virtuel undervisning

Analysen viser, at der er et kapacitetspotentiale i at gennemføre dele af undervisningen virtuelt, men at dette ikke umiddelbart kan realiseres i praksis. Det vil stille store krav til lærernes IT-kompete ncer samt viden om og erfaring med IT-didaktik og -pædagogik. Lærernes erfaringer og kompetencer på IT-området er meget forskellige, og kun ganske få har erfaring med at undervise virtuelt i længere forløb.

Desuden skal Undervisningsministeriet give dispensation hvis mere end 5% af undervisningen skal gennemføres virtuelt.

 

Som ét af elementerne i en samlet indsats for en kapacitetsforøgelse foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der igangsættes et arbejde med at give skolerne mere systematiske erfaringer med IT-pædagogik og –didaktik. Dette arbejde kan tage sit udgangspunkt i en del af lærerne på to af kommunens gymnasier med henblik på at sikre det fornødne grundlag for at kunne gennemføre digitale og virtuelle undervisningsforløb. Desuden kan det overvejes, om man i Københavns Kommune skal tilbyde et delvist virtuelt gymnasieforløb rettet mod en særlig målgruppe af unge mennesker, som finder fleksibiliteten i et sådan forløb attraktiv, og som kan håndtere de frie rammer. Et sådan tilbud findes i Sverige, f.eks. på Mobilagymnasiet i Malmø. Dvs. at indsatsen tænkes igangsat på to områder:

·        En generel styrkelse af IT-implementeringen og det virtuelle gymnasium – med start på to skoler og som ét af elementerne i en planlagt kapacitetsudvidelse

·         Et tilbud om et gymnasieforløb, som gennemføres delvist virtuelt rettet mod en  særlig målgruppe af unge mennesker

 

Fordelen ved at satse på virtuelle læringsformer som en del af en samlet indsats i en kapacitetsudvidelse er, at indsatsen samtidig vil opkvalificere lærerne og styrke skolerne som virtuelle læringsmiljøer. I kombination med de andre ovenfornævnte elementer vil dette imødekomme både nuværende og kommende krav (fra en kommende reform på gymnasieområdet) om indførelse af ændrede undervisningsformer med vægt på nye, fleksible og elevaktiverende læringsmiljøer.

 

Samlet perspektivplan

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. marts 2003, at der i 2003 skal igangsættes et arbejde med planlægning af udbygning og modernisering af de eksisterende gymnasier med henblik på fremlæggelse af en samlet perspektivplan. Planlægning af udbygningen af Christianshavns Gymnasium og Sankt Annæ Gymnasium vil være en del af dette arbejde.

 

 

 

Økonomi

 

Kapacitetsforøgelsen gennemføres efter ovennævnte plan. Planens elementer indeholder løsninger, som har økonomiske konsekvenser for begge skoler både på kort og på langt sigt.

 

De kortsigtede konsekvenser er optaget på udvalgets ønskeliste for 2004. Der er således foreslået afsat 2,6 mio. kr. til igangsættelse af virtuelt gymnasium og 15 mio. kr. til anlæg på gymnasie- og hf-området til midlertidig kapacitetsafhjælpning. De langsigtede konsekvenser er opgjort i "Analyse af det langsigtede anlægsbehov og anlægsøkonomien på skoleområdet", som udvalget har fået forelagt på mødet den 22. januar 2003.

 

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Rapporten forelægges for Gymnasie- og HF-rådet, så eventuelle bemærkninger kan indgå i det videre arbejde.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        "Meroptag på CG og SAG - Forudsætninger og perspektiver"

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Bodil Hendrichsen


 


Til top