Godkendelse af Sprogcentrene fra 2004
Godkendelse af Sprogcentrene fra 2004
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. april 2003
11. Godkendelse af Sprogcentrene fra 2004
UUU 155/2003 J.nr. U46/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at de eksisterende private sprogcentre godkendes til at udbyde danskundervisning for Københavns Kommune i 2004, såfremt sprogcentret inden 1. januar 2004 underskriver en ny driftsoverenskomst
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opsagde i december 2002 driftsoverenskomsterne med de private sprogcentre til udløb den 31. december 2003, fordi forvaltningen forventede, at ansvaret for danskundervisningen for voksne udlændinge m.fl. ville overgå til staten fra 1. januar 2004.
Det fremgår imidlertid af det forslag til en ny danskuddannelseslov, som blev fremsat den 29. januar 2003, at Københavns Kommune også fra 2004 skal have ansvaret for at udbyde dansk og ansvaret for undervisningens kvalitet. Loven forventes vedtaget, inden Folketinget går på sommerferie.
De private sprogcentre må imidlertid senest i april have vished for, at de kan udbyde danskundervisning til Københavns Kommunes borgere i 2004, ellers er sprogcentrene nødsaget til at foretage kollektiv opsigelse af de ansatte.
På den baggrund anbefaler forvaltningen, at de eksisterende private sprogcentre godkendes til at udbyde danskundervisning. Det forudsættes, at vilkårene for det fremtidige samarbejde fastlægges, når lovgivningen kendes, og at et sprogcenter kun vil blive endeligt godkendt til at udbyde undervisning for kommunen i 2004, hvis sprogcentret underskriver driftsoverenskomsten inden udgangen af 2003.
Forslag om godkendelse af sprogcentre har været sendt til høring på sprogcentrene. Høringssvarene støtter i alle tilfælde indstillingen. En forhåndsgodkendelse af sprogcentrene vurderes generelt at give centrene væsentligt bedre mulighed for at tilpasse sig ændringerne i lovgivningen.
SAGSBESKRIVELSE
Danskundervisningen i København varetages af syv sprogcentre, hvoraf de fem er private og har driftsoverenskomst med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. To af sprogcentrene er kommunale og hører under henholdsvis Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opsagde i december 2002 driftsoverenskomsterne med de private sprogcentre til udløb den 31. december 2003, fordi det var ventet, at regeringen i begyndelsen af 2003 ville fremsætte et lovforslag, hvorefter ansvaret for danskundervisningen skulle overgå til staten fra 1. januar 2004.
Det forslag til ny danskuddannelseslov, som integrationsministeren fremsatte den 29. januar 2003, ser imidlertid anderledes ud end ventet. Ansvaret for at udbyde danskundervisning og for undervisningens kvalitet overgår ikke til staten. Ansvaret bliver i stedet forankret hos bopælskommunerne.
Lovforslaget indebærer, at Københavns Kommune også fra 1. januar 2004 har ansvaret for danskundervisningen for voksne udlændinge m.fl. Hovedparten af undervisningen vil formentlig fortsat skulle varetages af sprogcentre, selvom det fra 1. januar 2003 er blevet muligt for kommunen at vælge andre typer udbydere i nogle tilfælde, og selvom denne mulighed principielt bliver større efter 1. januar 2004.
Lovforslaget forventes vedtaget, inden Folketinget går på sommerferie. De private sprogcentre må imidlertid senest i april have vished for, at de kan udbyde danskundervisning til Københavns Kommunes borgere i 2004, ellers er sprogcentrene nødsaget til foretage kollektiv opsigelse af de ansatte.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil i efteråret, når der foreligger en vedtaget lov, fremlægge et forslag til den samlede, fremtidige organisering af kommunens tilbud om dansk for udlændinge.
Det skal understreges, at selv om sprogcentrene bliver forhåndsgodkendt, vil man formentlig ikke kunne undgå nogle afskedigelser. Det forventes, at antallet af kursister på sprogcentrene gradvist vil falde til et lavere niveau. Det har flere årsager. Udlændingepolitikken har betydet en nedgang i antallet af familiesammenføringer. I det fremsatte lovforslag foreslås det desuden, at retten til danskundervisning begrænses, og at der indføres deltagerbetaling for selvforsørgende, der ikke er omfattet af integrationsloven. Efter lovforslaget får kommunen som nævnt fra 2004 mulighed for i større omfang at anvende andre udbydere end sprogcentre. Ønsker kommunen dette, vil det naturligvis medføre færre kursister på de eksisterende sprogcentre. Dertil kommer, at statens tilskud til danskundervisning forventes at blive mindre, og det vil alt andet lige betyde større hold og dermed også færre lærere.
Det indstilles, at sprogcentrene inden loven vedtages, godkendes som udbydere i 2004. Der ligger ikke i dette et løfte om en bestemt aktivitet eller bestemte økonomiske vilkår for de enkelte sprogcentre. De vilkår, som kommunen selv vil være underkastet, vil formentlig først blive fastlagt i detaljer i slutningen af 2003.
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 12. marts at sende forvaltningens forslag til høring i de private sprogcentres bestyrelser med svarfrist senest den 23. april 2003 med henblik på, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget kan behandle sagen igen senest på mødet den 7. maj 2003.
Bestyrelsen har indsendt svarene så hurtigt som muligt med henblik på, at udvalget kan behandle sagen tidligere.
Høringssvarene støtter i alle tilfælde indstillingen. En forhåndsgodkendelse af sprogcentrene vurderes generelt at give centrene væsentligt bedre mulighed for at tilpasse sig ændringerne i lovgivningen.
Sprogcentret K.I.S.S. bemærker i sit høringssvar, at centret, der aktuelt kun udbyder undervisningen på Spor 3 (for skolevante), ønsker dispensation til kun at udbyde den nye Danskuddannelse 3.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bemærker i den forbindelse, at loven om danskuddannelse ikke er vedtaget endnu. Når der foreligger en vedtaget lov, vil forvaltningen fremlægge et forslag til den samlede, fremtidige organisering af kommunens tilbud om dansk for udlændinge, herunder om hvilke dispensationer der skal indhentes.
Bestyrelsen for Sprogcenter IA ser positivt på forhåndsgodkendelsen, men bemærker at det ikke afklarer sprogcentrets økonomiske handlemuligheder pr. 1. januar 2004. Sprogcentret kunne ønske sig, at man også udtrykte en intention om at bruge de nævnte sprogcentre.
Forvaltningen medgiver, at forhåndsgodkendelsen ikke fjerner usikkerheden vedrørende både sprogcentrenes og kommunernes fremtidige indtægter og udgifter i forhold til danskundervisningen. Dels fordi takster mv. ikke er fastlagt endnu, dels fordi der indføres frit valg af udbyder for selvforsørgende, der udgør mere end halvdelen af kursisterne, dels fordi der kan komme nye udbydere til. Der er dog næppe tvivl om, at hovedparten af kursisterne vil vælge de eksisterende sprogcentre.
BILAG VEDLAGT
· Høringssvarene fra de fem private sprogcentre
Peter Rasmussen
Bodil Hendrichsen