Mødedato: 09.04.2003, kl. 08:15

Udvidelse af tilbudet til ikke-dansktalende kvinder med små børn

Udvidelse af tilbudet til ikke-dansktalende kvinder med små børn

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

 

10.      Udvidelse af tilbudet til ikke-dansktalende kvinder med små børn

 

UUU 172/2003  J.nr. U63/03

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalgene tiltræder,

 

at      vedlagte statusrapport tages til efterretning

 

at   Rubinen, Kgs. Enghave, indlemmes som den 6. ordning i den permanente mor/barn-ordning, idet Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder 244.000 kr. inden for rammen til mor/barn-ordningen på konto 5.13.1  og Uddannelses- og Ungdomsudvalget afholder 314.000 kr. på konto 5.60.1 hertil

 

at    indstillingen sendes i høring i Integrationsrådet, Det rådgivende Integrationsudvalg og Sprogcenterrådet

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at udvalget tiltræder,

 

at    den nuværende normering på 30 u gentlige pædagogtimer svarende til to pædagoger pr. legestue bevares.

 

 

RESUME

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at den nuværende mor/barn-ordning, som består af fem ordninger, udvides med en sjette ordning.

 

En udvidelse med en sjette ordning vil medføre, at mor/barn-ordningerne tilsammen vil have et tilbud til 16 af de 18 sprogstimuleringssteder, som Københavns Kommune har etableret efter folkeskolelovens § 4a, stk. 3, hvilket vil betyde en optimal udnyttelse og et optimalt samspil mellem sprogstimulering og mor/barn-ordninger.

 

Desuden foreslås det, at den nuværende normering på 30 pædagogtimer svarende til to pædagoger i 15 timer  pr. legestue bevares til og med 2004.

 

Nedsættelsen af aldersgrænsen i sprogstimuleringen fra 4 til 3 år sættes i værk med virkning fra august 2003, men da der er mange små børn i legestuerne, vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at det er nødvendigt over længere tid at vurdere udviklingen af tilgangen til legestuerne.

 

Statusrapport om mor/barn-ordningerne vedlægges.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på et fælles udvalgsmøde den 28. november 2001, at de daværende mor/barn-forsøgsprojekter med virkning fra 1. januar 2002 skulle etableres som permanente ordninger. Det blev vedtaget, at der i alt skulle oprettes op til fem ordninger. Ordningerne skulle etableres som et integreret tilbud – med sprogstimulering, danskundervisning og legestue – til ikke-dansktalende kvinder med børn i førskolealderen. Tilbuddet skulle have fokus på børnenes integration. Mødrene skulle inddrages i de aktiviteter, der var for børnene, og mødrenes undervisning fik det primære formål indirekte at støtte børnenes integration.

 

Undervisningen i ordningerne skulle fortrinsvis være for kvinder med børn i sprogstimulering efter folkeskolelovens §4a, stk. 3. Undervisningen skulle foregå på fritidshjem, og der skulle være tilknyttet legestue for de af kvindernes børn, der var for små til at deltage i sprogstimulering.

 

En styregruppe bestående af repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens 6. kontor, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens Ungdoms- og Voksenuddannelsesområde, Afdeling for tosprogsudvikling, Børne- og Ungeområdet samt Sprogcentret Kigkurren fik til opgave at koordinere tilbuddet og etablere ordninger i et omfang svarende til fem ordninger. Endvidere blev der i tilknytning til koordineringsopgaven ansat en koordinator fra Sprogcentret Kigkurren til at varetage den praktiske implementering dels af tilbuddet i de allerede eksisterende ordninger (de tidligere forsøgsprojekter) og dels etablering af nye ordninger i samarbejde med nye institutioner. Koordinator har udfærdiget en statusrapport over 2002, som vedlægges.

 

Ordningerne

På beslutningstidspunktet den 28. november 2001 eksisterede der 2 mor/barn-forsøgsprojekter, og disse blev pr. 1. januar etableret som permanente ordninger. Ordningerne omfattede to hold kvinder med børn i legestue på hhv. Nørrebro i fritidshjemmet Rabalder samt  på Amager i fritidshjemmet Smilehullet. I løbet af 2002 er der blevet udvidet med endnu to ordninger, en på Vesterbro i fritidshjemmet Bryggergården samt en i Tingbjerg i børnehuset Grostedet. Etablering af den femte ordning, hvor der er indgået aftale med den integrerede institution Ringertoften i Nordvest, forventes etableret pr. 1. august 2003.

 

En 6. ordning

I forbindelse med nedlæggelsen af bydelsforsøgene fik styregruppen i foråret 2002 en henvendelse fra den integrerede institution Rubinen i Kgs. Enghave, som i 10 år havde haft et velfungerende mor/barn-projekt. Institutionen havde hidtil været finansieret af Kgs. Enghave Bydel, og den henvendte sig nu med ønsket om at blive indlemmet i den permanente ordning. På baggrund af institutionens mangeårige erfaringer med mor/barn-projektet vurderede styregruppen, at det ville være hensigtsmæssigt at inddrage projektet med henblik på en indlemmelse i den permanente mor/barn-ordning som den 6. ordning. Rubinen, Kgs. Enghave har siden juli 2002 fungeret på de midler, som er afsat til den 5. ordning, idet den 5. ordning som ovenfor anført først iværksættes august 2003.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at Rubinen indlemmes i den permanente mor/barn-ordning som den 6. ordning. De nuværende 4 mor/barn-ordninger samt den kommende 5. i Nordvest dækker 12 af de i alt 18 sprogstimuleringssteder efter §4a, stk. 3. Ved inddragelse af en 6. ordning i Rubinen, Kgs. Enghave, vil yderligere 3 sprogstimuleringssteder efter §4a, stk. 3 blive dækket, idet Rubinen vil kunne gå ind som mor/barn-ordning for Kgs. Enghave samt to ordninger i Valby, Vilhelm Thomsens Allé (VTA) og Lykkebo. Alt i alt vil 6 mor/barn-ordninger således kunne dække 16 sprogstimuleringssteder efter §4a, stk. 3. Angående de sidste to sprogstimuleringssteder efter §4a, stk. 3, Vanløse og Ydre Østerbro, er styregruppen af den opfattelse, at grundlaget for at etablere mor/barn-ordninger vil være for spinkelt, idet der vil være for få børn til at fylde en o rdning.

 

Legestuerne

Aldersgrænsen i sprogstimuleringen er med virkning fra 1. august 2003 nedsat fra 4 til 3 år. Som konsekvens heraf kan det forventes, at en tredjedel børn falder væk i legestuerne. På nuværende tidspunkt viser statistikken dog, at der er relativt mange helt små børn i legestuen. Desuden er der stor efterspørgsel på undervisningen fra mødre med helt små børn. Derfor indstiller forvaltningerne, at den nuværende normering med en bevilling på 30 ugentlige pædagogtimer svarende til to pædagoger pr. legestue i 15 timer bevares også i 2004 således at det bliver muligt over længere tid at vurdere, hvordan tilgangen til legestuerne udvikler sig.

 

Danskundervisningen

Danskundervisningen varetages af Sprogcentret Kigkurren inden for Lov nr. 975 om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre, og tilbydes som projektundervisning i henhold til bekendtgørelse nr. 689 af 12. juli 2000 om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre § 16, stk. 2. Da mor/barn-ordningen blev etableret, kunne projektundervisning i henhold til bekendtgørelsen kun tilrettelægges over en periode på indtil 12 måneder. Ordningen blev derfor etableret således, at selve ordningen var permanent, men den enkelte kvinde kunne kun deltage i 12 måneder. Hvis en kvinde skulle være tilknyttet ordningen derudover, skulle der søges dispensation i ministeriet. Med den seneste ændring af Lov 975 i Lov nr. 1043 af 17/12/2002 og den dertil hørende bekendtgørelse er bestemmelsen om begrænsningen på 12 måneder bortfaldet. Med regeringens senest fremsatte forslag til Lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. begrænses retten til danskundervisning som udgangspunkt til 3 år.

 

Erfaringerne har vist, at de kvinder, som deltager i undervisningen i mor/barn-ordningen, er kvinder som ikke ellers ville have modtaget danskundervisning. Dvs. at mor/barn-ordningen når en målgruppe, som sprogcentrenes tilbud normalt ikke når ud til. Enkelte af kvinderne går efter endt danskundervisningsforløb i mor/barn-ordningen videre på sprogcenter.

 

 

ØKONOMI

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Udgiften til den 6. ordning afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og andrager 244.000 kr. Udgiften finansieres inden for rammen til mor/barn-ordningen – konto 5.13.1. Rammen er for 2003 1,9 mio. kr., og det forventede årsforbrug udgør 1,6 mio. kr. De 244.000 kr. dækker aflønning af to pædagoger à 15 timer pr. uge i 40 uger. Derudover dækker beløbet materialer til børnene og institutionens øvrige udgifter til ordningen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Udgiften til danskundervisning i en 6. ordning afholdes af Uddannelses- og Ungdomsudvalget og andrager 314.400. Beløbet dækker 12 ugentlige undervisningslektioner for et hold kvinder i 40 uger. Derudover dækker beløbet møblering af undervisningslokalet samt undervisningsmaterialer. Udgiften finansieres inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling til undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge konto 5.60.1.

 

MILJØVURDERING

 

Indstillingen har ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

HØRING

 

Det foreslås, at indstillingen sendes til høring i Integrationsrådet, Det rådgivende Integrationsudvalg og Sprogcenterrådet med høringsfrist den 26. maj 2003, så sagen kan behandles af udvalgene i juni måned.

 

 

BILAG

 

Bilag 1: Statusrapport om mor/barn-ordningerne

Bilag 2: Oversigt over mor/barn-ordningerne

 

 

                        Grethe Munk                                 Peter Rasmussen                                                              

 


 


Til top