Rapport om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune 2004
Rapport om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune 2004
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005
8. Rapport om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune 2004
J.nr. U17/05
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at rapporten
om daghøjskolesamarbejdet 2004 tages til efterretning
RESUME
Ifølge
driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og daghøjskolerne skal den
enkelte daghøjskole indgå i et skolesamarbejde med de andre daghøjskoler i Københavns
Kommune. Skolerne er desuden forpligtet til at udarbejde en årlig rapport til
Københavns Kommune om skolesamarbejdet.
Skolesamarbejdet skal sikre bredden og højne kvaliteten i
undervisningstilbuddet. Skolesamarbejdet varetager oprettelse og drift af
fælles telefonnummer og hjemmeside. Skolesamarbejdet omfatter desuden
udnyttelse af ledige ressourcer, lærere, udstyr, lokaler m.v. samt information
og vejledning af virksomheder og borgere om daghøjskoleundervisningen.
Rapporten om daghøjskolesamarbejdet 2004 indeholder en beskrivelse af skolesamarbejdet samt en status på udviklingsperspektiver fra rapporten om daghøjskolesamarbejdet fra 2003.
En af rapportens
konklusioner er, at skolesamarbejdet gennem det seneste år har udviklet
sig til, at ledere på tværs af skoler vidensdeler af hensyn til det samlede daghøjskoleudbud
og i nogle tilfælde har indgået samarbejder om planlægning og gennemførelse af
kurser. Dette betyder, at forskellige fag på tværs af skolerne kombineres til
et forløb.
Rapporten beskriver blandt andet, at lederne holder møder en gang om måneden, hvor udviklingstiltag, drift, annoncering og samarbejde med Københavns Kommune drøftes og planlægges. Lederne varetager på skift sekretariatsfunktion og betjening af servicetelefonen. En af daghøjskolerne har påtaget sig ansvaret med at opdatere hjemmesiden www.dhik.dk, hvor der findes oplysninger om skolerne og udbuddet af kurser.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Daghøjskolerne overgik i 2002 fra blandet statsligt/kommunalt
regi til rent kommunalt regi.
I Københavns
Kommune fik dette som konsekvens, at Borgerrepræsentationen den 12. juni 2002
(BR356/02) besluttede at tilføre daghøjskoleområdet 5 mio. kr. for at give
mulighed for en bevarelse af de 10 eksisterende daghøjskoler i resten af 2002.
Repræsentanter fra
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
og daghøjskolerne udarbejdede i november 2002 Analyserapport II. Rapporten
indeholder retningslinier for daghøjskoleundervisningen og skolesamarbejdet,
som blandt andet danner grundlag for ordlyden i driftsoverenskomsterne.
Københavns Kommune fornyede pr. 1. januar 2005 driftsoverenskomst med 9
daghøjskoler, da Daghøjskolen Fobiskolen ønskede at opsige driftsoverenskomsten
pr. 1. januar 2004.
Kravene til skolesamarbejdet er sammenfattet i § 4 i
driftsoverenskomsterne og lyder:
"Skolesamarbejdet mellem kommunens udbydere af daghøjskoleundervisning skal sikre bredden i undervisningstilbudet, højne kvaliteten af undervisningen og fremme informationen om undervisningstilbuddet. Skolesamarbejdet varetager herudover oprettelse og drift af fælles hjemmeside samt fælles telefonnummer for at give borgere og teammedarbejdere i Københavns Kommune en nem og hurtig adgang til kontakt og information om tilbuddet.
Skolesamarbejdet omfatter udnyttelse af ledige ressourcer, lærere, udstyr, lokaler m.v. samt information og vejledning af virksomheder og borgere om daghøjskoleundervisningen. Skolesamarbejdet omfatter endvidere udbud af undervisning samt gensidig orientering om planlagte eller forventede aktiviteter.
Daghøjskolelederne mødes i Skolesamarbejdet mindst én gang hver måned undtagen i juli. Minimum ved møderne i februar, maj, september og november deltager Københavns Kommune.
Daghøjskolerne varetager selv efter gensidig aftale sekretariatsarbejdet for Skolesamarbejdet.
Daghøjskolerne udarbejder i fællesskab en årlig rapport til Københavns Kommune i december måned om Skolesamarbejdet i Københavns Kommune. Første gang december 2003."
Rapportens indhold og resumé
Rapporten består
af 5 kapitler. Her gives et kort resumé af kapitel 2, 3, 4 og 5.
Kapitel 2 er en
introduktion til daghøjskolerne, hvor skolernes formål, målgruppe samt
undervisning og vejledning beskrives.
Daghøjskolernes formål er at tilbyde undervisning og vejledning for at styrke den enkelte kursists muligheder i det ordinære uddannelsessystem og på arbejdsmarkedet. Skolerne udbyder både personlighedsudviklende kurser og kreative fag som en indfaldsvinkel på kurserne.
Målgruppen er personer over 18 år med behov for et undervisningsforløb inden anden undervisning eller beskæftigelse. Rapporten indeholder en mere udtømmende beskrivelse af den aktuelle målgruppe.
Deltagerne kan gennem et daghøjskolekursus få øget selvværd og robusthed, ligesom det kan medvirke til resocialisering og igangsætning. Et kursus kan endvidere bruges til at motivere og afklare deltagerne omkring uddannelsesønsker, idet vejledningsfunktionen er integreret i undervisningen. Endelig kan kurserne give kvalifikationer til at søge optagelse på en uddannelse.
Kapitel 3 giver en status på Skolesamarbejdet, herunder
ledermøder, sekretariat, drift orientering og samarbejde om udbud af kurser og
udbredelse af kendskab til daghøjskolerne.
Lederne holder møder en gang om måneden, hvor udviklingstiltag, drift, annoncering og samarbejde med Københavns Kommune drøftes og planlægges. Lederne varetager på skift sekretariatsfunktion og betjening af servicetelefonen og administrerer en hjemmeside med oplysninger om daghøjskolekurser.
Skoleledernes samarbejde har i 2004 udviklet sig til, at ledere på tværs af skoler og vidensdeler af hensyn til det samlede daghøjskoleudbud og i nogle tilfælde har indgået samarbejder om planlægning og gennemførelse af kurser. Dette betyder, at forskellige fag på tværs af skolerne kombineres til et forløb.
Skolelederne har i 2004 samarbejdet med forvaltningen om blandt andet årselever og kvartalsvis indberetning af aktivitet, fastlæggelse af retningslinjer for tildeling af supplerende grundtilskud, kommunens barselsfond og ansatte i flexjob.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afsatte i 2004 en pulje til dækning af gebyrer for kontanthjælpsmodtageres deltagelse i kurserne. Ifølge daghøjskolerne har ordningen været et stort fremskrift i forhold til samarbejdet med forvaltningen og har styrket tilgangen af kursister til skolerne.
Kapitel 4 er en opfølgning på de udviklingsmæssige perspektiver fra daghøjskolerapporten 2003.
Fire daghøjskoler har i foråret 2004 udarbejdet et projektforslag om uddannelsesforberedende vejledningsforløb, som er blevet præsenteret for Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Der blev i 2004 etableret et Uddannelsesråd i Københavns Kommune, og daghøjskolelederne udpegede i fællesskab en repræsentant til rådet.
Der er indgået aftale mellem Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune om mulighed for taxametertilskud til ikke-aktiverede, som ønsker at følge et daghøjskolekursus uden for egen kommune.
Kapitel 5 giver et overblik over daghøjskolernes samspil med andre aktører i form af såvel uformelle som formelle samarbejder.
Daghøjskolerne samarbejder blandt andet med diverse kommunale projekter og AF-Storkøbenhavn, H:S, Det frie Gymnasium, Rytmisk Konservatorium, Moskva Statscirkusskole og Foreningen af daghøjskoler i Danmark.
Daghøjskolerne har aftaler om kommende samarbejder med Københavns VUC, Social- og Sundhedsskolen og AF-Storkøbenhavn og Det frie Gymnasium.
Afslutningsvis følger eksempler på, at daghøjskolerne derudover kvalificerer kursisternes uddannelses- og erhvervsvalg i forhold til flere beskæftigelsesmuligheder, optagelse på kulturministerielle uddannelser og uddannelser, som ikke kræver eksamen, optagelse via kvote 2 og studier i udlandet.
Rapporten er udarbejdet af repræsentanter for daghøjskolelederne i samarbejde med forvaltningen.
Økonomi
Daghøjskolernes økonomi i 2005 er baseret på budgetforligets beslutninger. Daghøjskolernes økonomi i budget 2006 og videre frem vil indgå i de kommende budgetforhandlinger. Forud for disse forhandlinger opstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen en række økonomimodeller med tilhørende konsekvensbetragtninger. Arbejdet sker i dialog med daghøjskolernes skolesamarbejde. I arbejdet indgår der ligeledes en dokumentationsdel, der vil beskrive kursisternes udbytte af daghøjskoleopholdet. Daghøjskolerne har nedsat tre arbejdsgrupper til understøtning af arbejdet:
· Økonomi og "mekanik"
· Dokumentation
· Strategi & nytænkning/ udvikling
Arbejdet afsluttes senest 1. marts 2005.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og
Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG
VEDLAGT
· Rapport om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune 2004
Peter Rasmussen
Bodil Hendrichsen