Mødedato: 09.02.2005, kl. 15:00

Medlemsforslag om indsats over for børn og unge med indvandrerbaggrund, som sendes på genopdragelse

Medlemsforslag om indsats over for børn og unge med indvandrerbaggrund, som sendes på genopdragelse

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005

 

 

14.      Medlemsforslag om indsats over for børn og unge med indvandrerbaggrund, som sendes på genopdragelse

  J.nr. U4/05

 

 

INDSTILLING

 

Jakob Hougaard har i mail af 4. januar 2005 anmodet om, at følgende punkt optages på udvalgets dagsorden:

 

Forslagsstilleren ønsker, at udvalget drøfter, hvordan Københavns Kommune kan sætte en stopper for, at københavnske børn og unge med indvandrerbaggrund sendes til "genopdragelse" i deres oprindelseslande.

 

I forbindelse med drøftelsen ønskes forvaltningens besvarelse af følgende spørgsmål:

 

·        Forvaltningen bedes oplyse, hvilken indsats Københavns Kommune iværksætter i forhold til børn, som sendes til "genopdragelse"?

·        Hvad har København gjort for at informere lærere, pædagoger og forældre om problemet med "genopdragelsesrejser", og hvordan der skal reageres herpå?

 

En undersøgelse foretaget af Den Sociale Ankestyrelse for Integrationsministeriet viser, at Århus har registreret 196 tilfælde, hvor indvandrerbørn har været på længerevarende ophold i udlandet, mens tallet for København kun er 31 tilfælde (bl.a. omtalt i Information d. 29. december 2004).

 

·        Hvad er forvaltningens vurdering af undersøgelsen fra Den Sociale Ankestyrelse?

·        Hvor mange børn drejer det sig om i Københavns Kommune?

·        Er problemet med "genopdragelsesrejser" større eller mindre for de børn, som er indskrevet i private skoler, og hvordan kan samfundet gribe ind her?

·        Hvilke konsekvenser får det for forældrene, når de er skyld i, at børnene udebliver fra skolen? Sker der eksempelvis en reduktion af børnetilskud og bidrag?

·        Er der mulighed for at foretage tvangsfjernelse af børnene?

·        Har kommunens sanktionsmuligheder overfor forældrene været anvendt, og i hvilket omfang?

·        Vurderes indsatsen at være tilstrækkelig?

·        Hvilken kontakt har de offentlige myndigheder til de forældre, som sender børn på "genopdragelse"?

·        Er der et beredskab med anonym rådgivning og vejledning for personer, som har brug for hjælp og støtte?

 

Motivation:

En vellykket integration forudsætter, at børn og unge med indvandrerbaggrund lærer det danske samfund og kultur at kende. Det er meget bekymrende, at nogle indvandrerforældre aktivt modvirker integrationen og arbejder på at "aflære" danske normer og værdier, som børnene har tillært sig gennem mødet med danske børn og opvæksten i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik bliver op imod 700 børn under 16 år sendt til deres hjemland i mere end 6 måneder, bl.a. som led i genopdragelse. Ifølge tal fra den Sociale Ankestyrelse er der tale om endnu flere børn.

 

Socialdemokraterne ønsker at sætte en stopper for, at københavnske børn og unge sendes på "genopdragelse" i deres hjemlande. Vi ønsker en mere effektiv indberetning fra københavnske børneinstitutioner og skoler. Så snart medarbejdere i børnehaver og skoler får mistanke om, at børn opholder sig i udlandet i længerevarende perioder, så skal det indberettes til kommunen, som griber ind.

 

Et sådan beredskab er iværksat i Kalundborg Kommune (omtalt i Information 29. december 2004).

 

 

 

 

 

RESUME

 

Jakob Hougaard har i mail af 4. januar 2005 fremsat forslag om, at udvalget drøfter, hvordan Københavns Kommune kan sætte en stopper for, at københavnske børn og unge med indvandrerbaggrund sendes til "genopdragelse" i deres oprindelseslande.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Jakob Hougaard har i mail af 4. januar 2005 fremsat forslag om, at udvalget drøfter, hvordan Københavns Kommune kan sætte en stopper for, at københavnske børn og unge med indvandrerbaggrund sendes til "genopdragelse" i deres oprindelseslande.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Notat fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om spørgsmål i forbindelse med at børn sendes til "genopdragelse"

 


 

Til top