Mødedato: 09.02.2005, kl. 15:00

Konvertering af Energipuljen

Konvertering af Energipuljen

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005

 

 

10.      Konvertering af Energipuljen

  J.nr. U 207/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende konvertering af Energipuljen

 

 

 

RESUME

 

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på sit møde den 22. november 2004 at sende konvertering af Energipuljen i høring i de øvrige udvalg.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Energipuljen konverteres til en fortsættelse af miljøledelsesarbejdet i forvaltningerne.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at det indgår i udvalgets høringssvar, at konvertering af Energipuljen grundlæggende er en god måde, hvorpå man kan sikre en fastholdelse af det påbegyndte arbejde med miljøcertificering af kommunens institutioner. Det bør dog blandt andet drøftes, hvordan midlerne i Energipuljen fremover fordeles mellem udvalgene. Det foreslås, at puljen helt nedlægges, og at midlerne i stedet bibeholdes i de enkelte udvalg, ligesom det bør overvejes, om der i en pulje på 2-5 mio. kr. er tilstrækkelige midler til at certificere alle forvaltninger. Endelig foreslås det, i forbindelse med at der afsættes midler til centrale konsulenter, at det bør overvejes at reservere en mindre del af puljen til konsulenter e.l., der har kendskab til de specifikke kulturer, der findes på nogle arbejdspladser, og som det er nødvendigt at kende, når miljøledelse skal indføres, eller at midlerne fordeles mellem udvalgene, så disse kan anvende konsulentydelser efter deres individuelle behov.

 

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Økonomiudvalget vedtog i juni 1999, at der skulle etableres en Energipulje på 5 mio. kr. under Miljø- og Forsyningsudvalget for at sikre en målrettet indsats for at nedbringe kommunens energiforbrug. Midlerne kommer fra forvaltningerne fordelt efter deres energiforbrug i 1999 og blev i 2000 fastlagt til 5 mio. kr.

 

I forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 13. juni 2001 om at være medlem af Dogme 2000 har man forpligtet sig til at indføre miljøledelse på alle institutioner. Forud for denne beslutning var der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år frem til 2004 under Miljø- og Forsyningsudvalget til at indføre miljøledelse.

 

For at sikre en fortsat indsats på området efter 2004 foreslog Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der i budget 2005 blev afsat en ny pulje på 5 mio. kr. årligt i perioden 2005 til 2008 til støtte for miljøledelsesarbejdet.

 

Dette forslag blev imidlertid ikke vedtaget, hvorfor Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår at konvertere Energipuljen til at fortsætte miljøledelsesarbejdet i forvaltningerne.

 

Besluttes det at konvertere Energipuljen, vil det være gældende fra 1. januar 2005.  

 

Der er certificeret 23 institutioner med tilskud fra Miljø- og Forsyningsudvalgets 2 mio. kr.´s pulje, og 22 institutioner er i gang med en certificeringsproces. For langt størstedelen af projekterne har det været afgørende at få økonomisk støtte til kompetenceudvikling, køb af konsulentbistand, gennemførelse af selve certificeringen m.v.

 

I det fortsatte arbejde vurderes følgende som vigtigt:

 

-         at der kan ansættes en central ankerperson i hver forvaltning, der har kompetencen til at hjælpe og støtte forvaltningernes institutioner med at indføre miljøledelse

-         at udbygge Miljøkontrollens muligheder for at støtte ankerpersonerne samt gennemføre kurser i miljøledelse i et samarbejde med Københavns Kommunes Kursuscenter

-         at dække certificeringsomkostningerne for forvaltningerne.

 

Konverteres Energipuljen til at drive energi- og miljøledelse vil det medføre følgende fordele:

 

-         at der gennemføres årlige kortlægninger af elektricitets-, vand- og varmeforbrug for at sikre opdaterede forbrugsdata

-         at der årligt opstilles nye mål for miljø- og energiforbedringer på baggrund af kortlægningen og forbedringstiltagene

-         at institutionen/forvaltningen må argumentere for, hvorfor eksempelvis energibesparende tiltag med kortere tilbagebetalingstid på 1-3 år ikke gennemføres umiddelbart

-         at der er fuld synlighed omkring prioriteringsprocessen mellem de forskellige mulige miljø- og energitiltag. 

 

Det vil samtidig sikre større sammenhænge mellem de forskellige miljø- og energitiltag i institutioner og forvaltninger, da de i forbindelse med miljøledelsessystemet skal kortlægge deres miljø- og energiforhold, udpege indsatsområder og lave mål- og handlingsplaner for de områder, hvor de finder det fornuftigt at gennemføre en indsats.

 

Konvertering af puljen vil derfor medføre en mere systematisk energi- og ressourceledelse.

 

Relationer mellem grønne budgetter og miljø- og energiledelse

I forbindelse med udarbejdelse af de grønne budgetter er miljøledelse og  økologi nævnt som indsatsområder, hvormed grønne budgetter og miljø- og energiledelse har flere berøringsflader. Vedtagelse af begge forslag vil derfor give en synergieffekt.  

 

Tidsplan for konvertering

Miljø- og forsyningsforvaltningen foreslår, at Energipuljen konverteres i etaper. Det betyder, at der i 2005 vil være 2 mio. kr. til energibesparende tiltag og 3 mio. kr. til energi- og miljøledelse. I 2006 afsættes 1 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger og 4 mio. kr. til energi- og miljøledelse. I 2007 vil puljen være fuldt konverteret, således at alle 5 mio. kr. anvendes til energi- og miljøledelse.

 

 

Udkast til udvalgets høringssvar

"Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er grundlæggende enig i, at Energipuljen med fordel kan konverteres, idet det vil sikre fortsat fremdrift på energi- og miljøledelsesområdet. En række områder bør imidlertid tages i betragtning.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget mener således, at det bør diskuteres, hvordan midlerne i Energipuljen fremover fordeles mellem forvaltningerne. Puljemidlerne er hidtil indbetalt af de enkelte forvaltninger i forhold til deres energiforbrug i 1999 og uddelt ud fra en styregruppes vurdering af indsendte ansøgninger. Det har betydet, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været en af de største bidragydere, men ikke nødvendigvis fået mest tilbage.

 

I indstillingen lægges op til en fortsættelse af denne metode eller til en ligelig fordeling mellem forvaltningerne. Rent økonomisk hænger antallet af institutioner imidlertid næsten proportionalt sammen med udgifterne til indførelse og drift af miljøledelse, da udgifterne til verifikator og konsulenthjælp langt hen ad vejen er ens uanset institutionens størrelse.

 

At fordele midlerne ligeligt vil derfor give forvaltninger med mange institutioner langt dårligere mulighed for at opnå målet i Agenda 21 planen om certificering af alle institutioner inden 2008 end forvaltninger med få institutioner. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med sine ca. 280 institutioner og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med godt 700 institutioner vil således stå helt anderledes end f.eks. Sundhedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen med henholdsvis ca. 60 og ca. 8 institutioner, der skal miljøcertificeres.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag er derfor, at puljen helt nedlægges, og at midlerne i stedet bibeholdes i de enkelte udvalg. En indvending kan være, at pengene vil blive brugt til andre formål, men da de enkelte udvalg med indførelsen af de grønne regnskaber i langt højere grad vil få udstillet deres miljøarbejde, bør det ikke være en risiko.

 

Ud fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens erfaringer bør det desuden overvejes, om der i en pulje på 2-5 mio. kr. er tilstrækkelige midler til at certificere alle forvaltninger. I de hidtidige beregninger er der f.eks. ikke taget højde for de ressourcer, der lægges i de enkelte forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget  opfordres derfor til at udarbejde nøjere beregninger for de samlede omkostninger ved miljøcertificering af alle institutioner og forvaltninger.

 

Af indstillingen fremgår det, at der afsættes midler til centrale konsulenter, der kan støtte ankerpersonerne og afholde en række kurser i samarbejde med Københavns Kommunes Kursuscenter. I denne sammenhæng kan det overvejes at reservere en mindre del af puljen til konsulenter e.l., der har kendskab til de specifikke kulturer, der findes på nogle arbejdspladser, og som det er nødvendigt at kende, når miljøledelse skal indføres.

 

Alternativt kan midlerne til rådgivning fordeles mellem udvalgene, så disse kan anvende konsulentydelser efter deres individuelle behov."

 

 

Økonomi

 

Konvertering af Energipuljen vil betyde, at der til de enkelte forvaltninger vil blive færre midler til rene energibesparende tiltag, mens der vil blive flere midler til miljøcertificering og økologiske fødevarer.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringsbrev af 30. november 2004 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vedrørende  konvertering af Energipuljen

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Michael H. Olsen


 

Til top