Mødedato: 08.12.2004, kl. 15:00

Timefordelingsplan og antal årlige skoledage

Timefordelingsplan og antal årlige skoledage

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

 

6.      Timefordelingsplan og antal årlige skoledage

  J.nr. U141/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at    antal skoledage nedsættes fra 200 til 199, og at besparelsen ved nedsættelsen  i skoleåret 2005/2006 udmøntes ved en reduktion af udmeldingen af grundtildelingen til de enkelte klasser med 1/200

 

Uddan nelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2004

 

Sagen blev udsat.

 

 

 

RESUME

 

I budgettet for 2005 for Uddannelses- og Ungdomsudvalget indgår en besparelse på 1,7 mio. kroner, opnået ved en "reduktion af antallet af undervisningsdage fra 200 til 199 med en tilsvarende nedsættelse af den årlige undervisningstid".

 

Forvaltningen foreslår, at besparelsen udmøntes ved en nedsættelse af grundtildelingen til de enkelte klasser incl. specialklasser med 1/200 svarende til nedsættelsen af antallet af skoledage.

 

I den vejledende timefordelingsplan i Styrelsesvedtægtens bilag IV placeres besparelsen som en nedsættelse af timetallet til klassens tid samt en nedsættelse af timetallet til valgfag på 8. og 9. klassetrin.

 

Den konkrete udmøntning besluttes dog af de enkelte skoler inden for den timeramme, der er til rådighed for undervisningen.

 

Det forudsættes, at antallet af skoledage for børnehaveklasse og 1. klasse i givet fald udgør mellem 195 og 199.

 

Forslaget har været til høring hos skoler, Fællesrådet for Folkeskolen og Det fælles pædagogiske Råd. Høringssvarene tager alle afstand fra forslaget til besparelse, men ingen af svarene peger på alternative ændringer i den vejledende timefordelingsplan. Med den vedtagne besparelse på budgettet for 2005 anbefaler forvaltningen, at den foreslåede ændring i den vejledende timefordelingsplan opretholdes.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I budgettet for 2005 for Uddannelses- og Ungdomsudvalget indgår en besparelse på 1,7 mio kroner, opnået ved en "reduktion af antallet af undervisningsdage fra 200 til 199 med en tilsvarende nedsættelse af den årlige undervisningstid".

 

Udvalget besluttede på sit møde den 1. september 2004 at sende forslag om nedsættelse af antal skoledage og reduktion af grundtildelingen til de enkelte klasser med 1/200 til høring hos skoler, Fællesrådet for Folkeskolen og Det fælles pædagogiske Råd.

 

 

Høringssvar

Årlige timetal

Forvaltningen har modtaget i alt 44 høringssvar og kan indledningsvis konstatere, at samtlige svar entydigt og for det meste i kraftige vendinger tager afstand fra forslaget. Man finder signalgivningen uforståelig og uforenelig med de tiltag, der i øvrigt er besluttet i kommunen. Konkret peger svarene på følgende argumenter mod forslagets konkrete udformning:

 

I forhold til beskæringen af klassens tid:

Begrundelse

Antal

Forslaget modarbejder indsatsen i forhold til mønsterbrydning, antimobning, konflikthåndtering og bedre psykisk arbejdsmiljø

13

Forslaget modarbejder arbejdet med elevdemokrati

9

Mulighederne for at arbejde med de timeløse fag reduceres

7

 

I forhold til beskæringen af valgfagstimer:

Begrundelse

Antal

Forslaget modarbejder de mere lystbetonede tilgange til undervisningen

7

Forslaget reducerer de store elevers i forvejen ringe frihedsgrader

3

 

Det skal bemærkes, at mange peger på, at beskæringen af klassens tid indirekte vil medføre en faglig svækkelse. Når de sociale problemer opstår, skal de løses alligevel – og så går tiden fra fagene. Fælles Pædagogisk Råd udtaler således: "Når klassens tid beskæres, må tiden til disse opgaver tages fra andre skolefag, hvilket er helt ude af trit med kravene om øget faglighed".

 

Ingen af høringssvarene angiver andre muligheder for beskæring i timetallene. Forvaltningen fastholder derfor sin anbefaling af forslaget om reduktion af klassens tid på 1. –6. klassetrin og valgfag på 7.-9. klassetrin. Det skal samtidig bemærkes, at der er tale om en vejledende timeangivelse, og at skolerne inden for den timeramme, der er til rådighed for undervisningen, kan udmønte besparelsen anderledes.

 

Udmøntningen med reduktion af klassens tid samt valgfag sammen med en nedsættelse af grundtildelingen til børnehaveklasser med 1/200 fremgår af forslaget til ændring af bilag IV til styrelsesvedtægten.

 

Antal skoledage

Kun få skoler har selvstændigt forholdt sig til reduktionen af antal skoledage. Nogle beklager reduktionen, enkelte finder den i orden, mens specielt Skole- og Samfund gerne så afgørelsen lagt ud til de enkelte skolebestyrelser, fx inden for en ramme på 195-205 dage.

 

Det fremgår af folkeskoleloven, at kommunalbestyrelsen træffer beslutning om antallet af skoledage. 

 

 

Økonomi

 

Besparelsen på 1,7 mio. kr. i 2005 er indregnet i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.1 Folkeskoler.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Beslutningsprotokol med bilag fra udvalgets møde den 1. september 2004

·        Bilag 2: Indkomne høringssvar med oversigt

 

 

 

                                      Peter Rasmussen

                                                                                            Michael Olsen

 

 


 


Til top