Frit valg af dagtilbud over kommunegrænser
Frit valg af dagtilbud over kommunegrænser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. december 2004
15. Frit valg af dagtilbud over kommunegrænser
J.nr. U199/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget godkender vedlagte udkast til mellemkommunal aftale om afregning for benyttelse af dagtilbud på tværs af kommunegrænser med det forbehold, at afregningen for køb/salg af pladser sker kvartalsvis og ikke månedligt
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede den 3. november 2004 (FA 510/2004) indstilling om "Frit valg af dagtil bud over kommunegrænser - mellemkommunal aftale om afregning for benyttelse af dagtilbud på tværs af kommunegrænser ".
Udvalget tiltrådte, at udkast til mellemkommunal aftale forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget til endelig godkendelse, idet pladser i fritidshjem og SFO'er er omfattet af aftalen.
Aftalen skal fastsætte de nærmere rammer for pasning af børn, som har bopæl uden for Københavns Kommune, herunder at det som vidt muligt sikres, at den kommune, hvor barnet bliver passet (udførerkommunen) bliver kompenseret for merudgifter som f.eks. ejendomsudgifter og særlige behov.
Lov om Social Service er ændret fra 1. januar 2004, så forældrene får øget mulighed for at benytte et dagtilbud i en anden kommune end deres opholdskommune. Lovændringen påvirker også forældrebetalingen og den afregning, der skal ske mellem kommunerne i forbindelse med pasning i andre kommuner. Derfor er der behov for at revidere den mellemkommunale aftale for afregning for køb/salg af pladser, som er indgået mellem en række kommuner i hovedstadsområdet.
Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender vedlagte udkast til mellemkommunal aftale om afregning for benyttelse af dagtilbud på tværs af kommunegrænser med det forbehold, at afregningen for køb/salg af pladser sker kvartalsvis og ikke månedligt.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte på sit møde den 3. november 2004, at udkast til mellemkommunal aftale forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget til endelig godkendelse, idet pladser i fritidshjem og SFO'er er omfattet af aftalen.
Aftalens indhold
Aftalen dækker køb/salg af pladser i dagplejen og daginstitutioner samt skolefritidsordninger. Da både fritidshjemspladser og skolefritidsordninger er omfattet af aftalen, forelægges aftalen for Uddannelses- og Ungdomsudvalget til godkendelse.
Med hensyn til særlige dagtilbud med usædvanligt høje driftsudgifter (f.eks. institutioner specielt for handicappede børn) giver aftalen mulighed for, at opholdskommunen kan beslutte at give et ekstra tilskud til udførerkommunen for enten at reducere udførerkommunens udgifter, reducere forældrenes egenbetaling eller begge dele.
Afregningen mellem kommunerne fastsættes ifølge aftalen som det laveste af følgende to beløb:
· 79 procent af de gennemsnitlige budgetterede driftsudgifter pr. plads for dagtilbud i opholdskommune, beregnet for den aldersgruppe, barnet tilhører.
· 79 procent af udførerkommunens gennemsnitlige budgetterede driftsudgifter pr. plads.
De 79 procent består af 70 procent af de gennemsnitlige udgifter pr. plads, som dækker kommunens almindelige driftsudgifter. Desuden er der tillagt 9 procent til dækning af ejendomsudgifter.
Hensyn til ejendomsudgifter
Ifølge Socialministeriets bekendtgørelse om kommunens tilskud til brug for dagtilbud til børn, forældrenes egenbetaling og fripladstilskud m.v. skal ejendomsudgifter og udgifter til husleje og vedligeholdelse ikke indgå i beregningen af de budgetterede driftsudgifter (og beregningen af forældrebetalingen). Kommunerne kan dog indbyrdes aftale en afregning, der tager hensyn til disse udgifter. For at sikre en afregning, der afspejler de faktiske udgifter, indgår det derfor i aftalen, at de budgetterede driftsudgifter pr. plads tillægges 9 procent, der skal dække udførerkommunens udgifter til husleje, vedligeholdelse og andre ejendomsudgifter.
Udgifter til udflytterkørsel indgår ikke i tilskuddet, men afholdes af udførerkommunen.
Opkrævning af forældrebetaling
Det fremgår af lovændringen om frit valg af dagtilbud, at det som udgangspunkt er udførerkommunen, som opkræver forældrenes egenbetaling, men det kan aftales mellem to kommuner, at det er opholdskommunen, der opkræver betalingen i stedet.
Der er enighed blandt aftalekommunerne om, at det er mest hensigtsmæssigt, hvis opkrævningen varetages af opholdskommunen. Derfor indgår det i aftalen, at opholdskommunen opkræver forældrenes egenbetaling samt afholder friplads- og søskendetilskud.
Skolefritidsordninger
Lovændringen om frit valg af dagtilbud over kommunegrænser omfatter ikke skolefritidsordninger. Aftalekommunerne har dog været enige om, at SFO'er bør omfattes af den mellemkommunale aftale.
Kommuner omfattet af aftalen
Det forventes, at følgende kommuner vil tiltræde aftalen: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Ledøje-Smørum, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Solrød, Søllerød, Tårnby, Vallensbæk og Værløse.
Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender vedlagte udkast til mellemkommunal aftale om afregning for benyttelse af dagtilbud på tværs af kommunegrænser med det forbehold, at afregningen for køb/salg af pladser sker kvartalsvis og ikke månedligt.
Økonomi
Det vurderes, at aftalens afregningsprincipper kun vil have marginale økonomiske konsekvenser.
Miljøvurdering
Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Høringsbrev fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt aftale vedrørende mellemkommunal afregning for benyttelse af dagpleje, daginstitutioner og SFO på tværs af kommunegrænser for børn indtil ca. 10 år.
Peter Rasmussen
Søren Stahl Nielsen