Mødedato: 08.12.2004, kl. 15:00

Resultat af analyse af skolernes aflyste timer

Resultat af analyse af skolernes aflyste timer

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

 

12.      Resultat af analyse af skolernes aflyste timer

  J.nr. U202/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     resultatet af forvaltningens undersøgelse af skolernes aflyste timer tages til efterretning

 

 

RESUME

 

I forbindelse med budgetforhandlingerne besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at gennemføre en undersøgelse af aflyste lektioner i normalklasser på alle folkeskoler i København.

 

Forvaltningens analyse af skolernes registrering af aflyste lektioner i september måned 2004 viser, at kun 8 skoler har måttet aflyse mere end 1% af de gennemførte undervisningslektioner. I gennemsnit aflyses 0,56% af lektionerne. Aflysningerne koncentrerer sig først og fremmest på de ældste klassetrin, og der er typisk aflyst mellem 11 og 20 lektioner pr. skole.

 

I forhold til en tidligere undersøgelse i perioden 1. januar til 1. maj 2003 er antallet af aflyste lektioner faldet, men forskelle i tidspunkt på året og definitionen på en aflyst lektion gør de to undersøgelser vanskelige at sammenligne. Registreringen af aflyste lektioner vil blive gentaget i september 2005.

 

Forvaltningen finder som udgangspunkt resultatet af undersøgelsen tilfredsstillende og indstiller derfor, at udvalget tager resultatet til efterretning. Forvaltningen vil dog undersøge, om der er særlige årsager til, at 8 skoler har måttet aflyse mere end 1% af lektionerne samt betydningen af, at der på 7. – 9. klassetrin er aflyst mere end 1% af undervisningen i september 2004.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I forbindelse med budgetforhandlingerne besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget at gennemføre en undersøgelse af aflyste lektioner i normalklasser på alle folkeskoler i København. Forvaltningen bad derfor folkeskolerne om at registrere alle aflyste lektioner i september måned 2004 og varslede samtidig, at denne registrering skulle gentages i septem­ber måned 2005.

 

Der blev udsendt et regneark til skolerne til brug for registreringen. Samtidig blev skolerne orienteret om, at ved en aflyst lektion er der tale om en total aflysning af under­visningen, dvs. at der ikke finder nogen undervisning sted, enten fordi eleverne er blevet sendt hjem samme dag, eller der er givet besked til hjemmet i forvejen om, at lektionerne er aflyst.

 

Skolerne har nu indsendt deres resultater, som forvaltningen har registreret og analyseret. Samlet set viser resultaterne, at antallet af aflyste lektioner er meget små. Der er således kun 8 skoler, der den pågældende måned har aflyst mere end 1% af de gennemførte undervisningslektioner. Analysen viser endvidere, at aflysningerne først og fremmest er sket i de store klasser (7. – 9./10. klasse), og at aflysningerne for flertallet af skolernes vedkommende ligger på mindre end 20 lektioner. I gennemsnit er der i september måned 2004 aflyst 0,56% af lektionerne.

 

Forvaltningen har tidligere gennemført en undersøgelse om aflyste lektioner på skolerne. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 9. oktober 2002 (U 160/02), at forvaltningen skulle undersøge antal aflyste timer i perioden 1. januar til 1. maj 2003. Resultatet af denne undersøgelse, der blev fremlagt på mødet den 4. juni 2003 (U 112/04), viste en gennemsnitlig aflysningsprocent i forhold til de fastlagte lektioner på 0,61%.

 

Efter undersøgelsen i 2003 bad forvaltningen alle skoler, som i undersøgelsesperioden havde aflyst mere end 1% af lektionerne, om en redegørelse. Her viste det sig, at skolerne havde en meget forskellig opfattelse af, hvad en aflyst lektion var. Nogle skoler medtalte kun total aflysning af undervisningen, mens andre også medregnede lektioner, hvor en klasse sad uden lærer, men arbejdede under opsyn af en lærer fra fx naboklassen. Dette forhold – sammenholdt med at der er tale om forskellige tidspunkter af året – gør de to undersøgelser vanskelige at sammenligne.

 

Forvaltningen vil gentage undersøgelsen i september 2005.

 

Forvaltningen finder som udgangspunkt resultatet af undersøgelsen tilfredsstillende og indstiller derfor, at udvalget tager resultatet til efterretning. Forvaltningen vil dog undersøge, om der er særlige årsager til, at 8 skoler har måttet aflyse mere end 1% af lektionerne samt betydningen af, at der på 7. – 9. klassetrin er aflyst mere end 1% af undervisningen i september 2004.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Inge bemærkninger

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Aflyste lektioner september 2004

 

 

 

 

                                Peter Rasmussen   

                                                                           Jan Lange

 

 


 


Til top