Mødedato: 08.11.2000, kl. 12:00

Kapitalbevilling vedrørende etablering af fritidshjem og fritidsklub på ubebygget areal i Dannebrogsgade 49

Kapitalbevilling vedrørende etablering af fritidshjem og fritidsklub på ubebygget areal i Dannebrogsgade 49

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2000

 

5. Kapitalbevilling vedrørende etablering af fritidshjem og fritidsklub på ubebygget areal i Dannebrogsgade 49

UUU 323/2000 J.nr. U186/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives kapitalbevilling på 13.455.000 kr. kr. til etablering af 88 fritidshjemspladser og 30 fritidsklubpladser i Dannebrogsgade 49, som tilknyttes Enghave Plads Skole

RESUME

Pladsgarantien på Vesterbro har igennem flere år været løst ved merindskrivninger i eksisterende institutioner, ved etablering af satellitter til eksisterende institutioner eller ved andre midlertidige ordninger. Med henblik på at opnå en permanent og mere hensigtsmæssig institutionsstruktur fremlagde Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 24. maj 2000 et forslag til en fremtidig struktur for fritidshjemmene omkring skolerne på Ydre Vesterbro.

I overensstemmelse med redegørelsen fremlægges herved forslag om kapitalbevilling til etablering af et nyt fritidshjem til i alt 88 fritidshjemsbørn og 30 klubbørn i Dannebrogsgade 49.

Det nye fritidshjem skal betjene Enghave Plads Skole. Den eksisterende satellit til fritidshjemmet "Vestervang" (Ny Carlsbergvej 31), der er placeret i den nedlagte pedelbolig på Alsgades Skole, nedlægges og overflyttes til den nye institution.

De samlede anlægsudgifter til den nye institution, Dannebrogsgade 49 er i alt på 13.455.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Det har igennem en lang årrække har det været vanskeligt at finde egnede etableringsmuligheder med henblik på udbygning af fritidshjemspladser på Ydre Vesterbro. Bydelen bærer præg af tæt bebyggelse og forholdsvis små friarealer. Det er derfor også kendetegnende for institutionerne i området, at de er placeret i boligkarreér med meget sparsomt eller slet intet udeareal. Det har derfor ikke været muligt at lave udbygninger af de eksisterende institutioner, men i stedet er der en række steder etableret satellitter, udflytterordninger og andre midlertidige ordninger. Behovet for flere fritidshjemspladser har især været knyttet til Enghave Plads Skole, hvor der heller ikke har været mulighed for at placere de manglende fritidshjemspladser.

På den baggrund fremlagde forvaltningen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 24. maj. d.å. en redegørelse med forslag til en mere permanent og mere hensigtsmæssig udbygning af fritidshjemskapaciteten omkring Alsgade Skole, Ny Carlsberg Vejens Skole og Enghave Plads Skole. I redegørelsen foreslås:

  • at der etableres et nyt selvstændigt fritidshjem til betjening af Enghave Plads Skole
  • ved etableringen overflyttes den eksisterende satellit (på Alsgades Skole) til det selvejende fritidshjem "Vestervang" (Ny Carlsbergvej 31) inkl. en klubgruppe til den nye institution
  • efter fraflytning af satellitten indrettes en KKFO på Alsgades Skole til betjening af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole

Med forslaget er der mulighed for at sikre såvel pladsgarantien som en mere hensigtsmæssig institutionsstruktur i området.

Det nye fritidshjem etableres som et nyt, fritliggende fritidshjem med tilknytning til Enghave Plads Skole – idet der ikke er grundlag for at etablere institutionen som en KKFO, da der ikke fysisk er mulighed for at placere institutionen i umiddelbar tilknytning til Enghave Plads Skole.

Det nye fritidshjem placeres på det kommunaltejede areal, Dannebrogsgade 49, der er blevet ledigt i forbindelse med byfornyelsen på Vesterbro.

Den nye institution normeres til 88 fritidshjemsbørn og 30 klubbørn. Når institutionen ibrugtages, overflyttes 66 børn fra "Satellitten" på Alsgades Skole og 30 klubbørn fra den selvejende institution "Vestervang", der midlertidigt har været opnormeret med 30 klubpladser.

Planerne for etablering af en KKFO i "Satellitten's" lokaler på Alsgades Skole vil blive udarbejdet i samarbejde med skolen. Der forventes fremlagt særskilt indstilling herom i løbet af 2001.

Beskrivelse af projektet

Dannebrogsgade 49, matr. nr. 348 Udenbys Vester er et ubebygget areal ejet af Københavns Kommune. Arealet ligger ud mod Litauens Plads op til det åbne areal i Skydebanegade Vest Karréen. Grunden er på ca. 640 m2 . Der foreligger en byfornyelsesbeslutning for karréerne, og der er udarbejdet lokalplan (227) + tillæg for området. Lokalplanen stiller krav om bebyggelse i 5 etager inden for et angivet byggefelt. I forbindelse med byfornyelsen er der krav om at indgå i et fælles gårdanlæg.

I lokalplanen udlægges arealet til boligformål men med mulighed for, at der efter nærmere godkendelse kan opføres eller indrettes fællesanlæg for bebyggelsens beboere. En godkendelse af det foreliggende projekt forudsætter derfor naboorientering og godkendelse af Plandirektoratet/Bygge- og Teknikudvalget.

Der er tale om en grund med en meget markant placering, hvor et byggeri dels vil afslutte den eksisterende karré ud mod den grønne åbning langs Dannebrogsgade, dels afslutter byrummet mod Litauens Plads. Placeringen stiller store krav til den arkitektoniske udformning.

I forhold til mulighederne og vanskelighederne ved at finde arealer til institutionsbyggeri på Vesterbro er placeringen i forhold til grønne områder og afstand til Enghave Plads Skole optimal, hvorimod kravet om etageantal og grundens beskedne størrelse gør et institutionsbyggeri på stedet relativt kompliceret og bekosteligt.

Den nye institution opføres i 4 etager samt kælder. Bygningen har et samlet bruttoareal på 720 m2, hertil kommer kælder og sikringsrum på 180 m2. Byggeriet opføres i forlængelse af eksisterende boligkarré, og udearealet etableres i sammenhæng med det fælles gårdanlæg for karréen.

Etagerne er disponeret som åben plan om en kerne, der indeholder garderobe, toiletter, køkken samt installationsskakt. To trappetårne og elevator forbinder etagerne.

Bygningens facader er udformet af henholdsvis sortmalede stålplader og glas. Etagehøjden er noget højere end normalt for derved at kunne harmonere med nabobygningen.

Stueplan er ankomstområde med et centralt køkken alrum og lederkontor samt fleksibelt værksteds og grupperum. På 1. og 2. sal er indrettet fleksibelt værksted og grupperum. I dele af grupperummene mellem 1. og 2. sal er der etableret gennemgående klatrehus. Fritidsklubben placeres på 3. sal, hvor også opholdsrum til personale for henholdsvis fritidshjem og klub er placeret.

Huset forsynes med elevator. Vådrum m.m. ventileres mekanisk, medens øvrige rum ventileres via naturlig ventilation, hvor luften forvarmes i det sydlige trapperum, og hvor det nordlige trappetårn fungerer som "skorsten".

Af hensyn til indeklimaet foreslås institutionen forsynet med fast solafskærmning, der vil indgå som en del af byggeriets arkitektoniske udtryk. Det foreslås endvidere, at solafskærmningen laves med solceller, der samtidig vil medvirke til at reducere institutionens energiforbrug. Merudgift 250.000 kr.

I forhold til institutionens størrelse er der ikke grundlag for at bygge i de 5 etager, lokalplanen kræver. Med henblik på så langt som muligt at opfylde lokalplanens krav om etageantal og samtidig give institutionen mulighed for et eget friareal – ud over det areal, der indgår i det fælles gårdareal – foreslås, at der etableres en tagterrasse på taget af institutionen. Merudgifterne hertil – forlængelse af trapper, glasbrystninger, og terrassebelægning m.m. – udgør i alt 775.000 kr.

Alle gruppe- og værkstedsrum har adgang til udeareal via trappetårn. Udearealet indrettes til lege- og opholdsareal, som kan benyttes af beboerne i karrébebyggelsen efter institutionens lukketid.

Arealet er forurenet og skal derfor oprenses i henhold til Miljøkontrollens krav. Udgiften hertil udgør 275.000 kr. og er medtaget i den samlede budget.

Tidsplan

Byggeriet forventes igangsat efter oprensning af arealet primo år 2001 med ibrugtagning umiddelbart efter årsskiftet 2001/2002.

Projektet er udarbejdet af Entasis arkitekter med deltagelse af kommende fritidshjemsleder og kommende souschef for fritidsklub, idet den nuværende leder af "Vestervang" (og dermed også af "Satellitten" på Alsgades Skole) har tilkendegivet ønske om at flytte over i den nye institution i Dannebrogsgade.

ØKONOMI

Den samlede udgift til etablering af 4 fritidshjemsgrupper og en klubgruppe udgør ved prisindeks 164 (forventet indeks 2001) følgende. Der er i overslaget medtaget ekstrafundering samt økologiske tiltag, som ikke indgår i pladsprisen.

Byggeudgifter, inkl. honorarer, omkostninger

og inventar 12.040.000 kr.

Afhjælpning af forurening, ekstrafundering 390.000 kr.

Solafskærmning m. solceller 250.000 kr.

Etablering af tagterrasse 775.000 kr.

I alt 13.455.000 kr.

Pris pr. plads inkl. "ekstraudgifter" 122.000 kr. – heraf udgør ekstraudgifterne ca. 13.000 kr. pr. plads (baseret på en omregning til i alt 110 fritidshjemspladser). Der er som tidligere nævnt tale om et relativt kompliceret byggeri på en forholdsvis lille grund, hvor bl.a. kravet om 2 trapper og elevator er med til at forøge pladsprisen væsentligt.

Udgifterne afholdes med 500.000 kr. i 2000, 11.000.000 kr. i 2001 og 1.955.000 kr. i 2002.

Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften i år 2000 på 500.000 kr. af det på budgettet for 2000 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb til fritidshjem. Kassemæssig dækning for udgiften i år 2001 på i alt 11.000.000 kr. anvises med 8.800.000 kr. af det på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb til fritidshjem og med 2.200.000 kr. af det på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb til klub.

 

Høring

Projektet er udarbejdet i samarbejde med den kommende leder for den nye institution

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Situationsplan samt facade mod Litauens Plads af fritidshjemmet i Dannebrogsgade

 

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top