Mødedato: 08.10.2003, kl. 08:15

Hjemtagning af synskonsulentbistand fra Synscenter Refnæs

Hjemtagning af synskonsulentbistand fra Synscenter Refnæs

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

9.      Hjemtagning af synskonsulentbistand fra Synscenter Refnæs

  J.nr. U177/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender forslag til handleplan for hjemtagning af konsulentordningerne for børn og unge ved Synscenter Refnæs

 

 

 

RESUME

 

Socialministeriet har besluttet at ændre finansieringsbekendtgørelsen for synskon­sulenttjenesten for småbørn og synskonsulentordningen for flerhandicappede på Refnæsskolen – Synscenter Refnæs fra den 1. januar 2004.

 

Finansiering af synskonsulenterne for småbørn og specialvejledning for fler­handicappede sker i dag ud fra objektiv betaling. Det vil sige, at der betales efter antal indbyggere i amterne og Frederiksberg og  Københavns Kommuner. Fremover vil der være tale om takstfinansiering, hvor betaling sker efter forbrug. Samtidig gives der mulighed for, at de enkelte amter kan hjem­tage konsulenttjenesterne eller indgå et regionalt samarbejde med andre amter.

 

Hidtil har Refnæsskolen i Vestsjællands Amt haft et landsdækkende til­bud på

synsområdet til børn og unge op til 18 år. På voksenområdet er det Blindein­stituttet på Rymarksvej i Københavns Kommune, som har landsdækkende tilbud til voksne og unge synshandicappede fra 18 år og opefter.

 

Forud for ændringen af bekendtgørelsen er der foregået en proces, hvor Vestsjæl­lands Amt, som har ansvaret for Refnæsskolen, har informeret amterne om konse­kvenserne, idet forudsætningen er, at den viden, som er opsamlet gennem årene på Refnæsskolen, så vidt muligt skal fastholdes. Det skal ske ved  etablering af et  fag­ligt netværk, som skal forankres på Refnæsskolen.

 

Samtlige amter undtagen Frederiksberg Kommune har tilkendegivet, at de vil hjemtage konsulenttjenesterne, når finansieringen ændres fra objektiv finansiering til takstfi­nansiering.

 

For Københavns Kommune drejer det sig om en udgift på ca. 0,9 mio. kr. ved objektiv finansiering for konsulenttjenesten. Der må påregnes en mindre ud­giftsstigning ved takstfinansiering og opstart i København. Til gengæld bliver der mulighed for selv at styre udgiftsniveauet ud fra et kendt og stabilt budget i modsæt­ning til, hvis ydelserne fortsat købes fra Refnæs, hvor udgiftsniveauet vil stige med børnetallet og Synscenter Refnæs´ aktuelle udgiftsniveau.

 

Forvaltningen har fundet det naturligt at henvende sig til Blindeinstituttet under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med henblik på en eventuel placering i et synsfagligt miljø af de hjemtagne specialkonsulenter.

 

Der har fra Blindeinstituttets side været stor  interesse for at påtage sig opgaven. Samtidig er der knyttet kontakt til Københavns Amt, som har integreret ordningen i deres Hjælpemiddelenhed. Udgangspunktet er her et regionalt samarbejde, hvor der even­tuelt kan udveksles ydelser.

 

Ændringen betyder i givet fald, at  to konsulenter til småbørns- og specialrådgivnin­gen hjemtages og placeres på Blindeinstituttet. Konsulen­terne giver rådgivning og vejledning i forbindelse med de børn og unge, som er opta­get i Synsregisteret under Statens Øjenklinik. I 2002 drejede det sig om rådgivning til forældre og institutioner for ca. 100 børn og unge. Derudover er det planen at hjemtage en konsulent på skoleområdet, som arbejder tæt sammen med småbørns­konsulenten, og hvor Københavns Kommune hidtil har betalt for konsulenten efter forbrug.

 

Forvaltningen foreslår således, at Blindeinstituttet, som i forvejen er en landsdækkende institution på voksenområdet, skal integrere de tre konsulentordninger i sit synsfag­lige miljø. Samtidig er det planen, at der etableres et samarbejde med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune med udgangspunkt i denne forankring.   

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

 

I år 2000 kom rapporten fra arbejdsgruppen om amternes tilbud på synsområdet fra Udviklingscenter for Specialrådgivning. Af denne rapport fremgår det, at finansie­ring af synskonsulenterne for småbørn og for flerhandicappede børn og unge skulle ændres fra objektiv betaling til, "at amterne får mulighed for at overtage opgaven eller købe ydelser fra Refnæsskolen eller fra andre amter".

 

På denne baggrund skulle socialministeren ændre finansieringsbekendtgørelsen for konsulentordningerne fra objektiv betaling - betaling efter antal indbyggere i det enkelte amt – til betaling efter forbrug. Dette var fastsat til 2002, men blev udskudt et år af forskellige årsager. Socialministeriet har nu meddelt, at bekendtgørelse nr. 927 af 8. december 1997 er ændret fra 15. september 2003 og træder i kraft den 1. januar 2004.

 

Synskonsulentordningerne

 

Synskonsulenterne vejleder forældre og institutioner. Udgangspunktet for vejlednin­gen er de synshandicappede børns optagelse i Synsregistret. Når det konstateres, at et barn er blindt eller stærkt svagsynet, vil øjenlægen tilmelde barnet til Synsregi­stret på Statens Øjenklinik. Synsregistret orienterer Synscenter Refnæs om enhver tilmelding af børn og unge. Forældrene modtager tilbud fra Synscenter Refnæs om rådgivning og vejledning, og hvis det ønskes, vil en synskonsulent tage kontakt for at aftale det første besøg. Derudover ydes rådgivning til de institutioner børnene fre­kventerer.

 

I 2002 er det opgjort, at der til Københavns Kommune er ydet vejledning vedrørende 46 børn fra 0 år til børnehaveklasse. Konsulentordningen kaldes småbørnsvejlednin­gen. Der er samtidig ydet vejledning vedrørende 48 børn og unge, som udover syns­handicappet har andre handicap. Konsulentordningen kaldes specialvejledningen for flerhandicappede og omfatter børn og unge fra 0 – 18 år.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udover ovenstående to konsulenttjene­ster, købt konsulentbistand efter forbrug til en skolekonsulent. Mellem skolekonsu­lent og småbørnskonsulent er der et tæt samarbejde. Forvaltningen ønsker derfor for at skabe et helhedsorienteret tilbud at hjemtage konsulenten. Udgiften til små­børnsvejledningen og specialvejledningen for flerhandicappede er hidtil blevet dæk­ket af  landets amter i fællesskab, udregnet efter antal indbyggere. Udgiften til sko­lekonsulenten betales efter forbrug og har hele tiden kunnet hjemtages.

 

Handleplan

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været indbudt til at møde på Synscenter Refnæs, Rådgivning i april 2003. Her skulle amterne og Københavns og Frederiks­berg Kommuner tilkendegive om man vil hjemtage konsulentordningerne, efter at fi­nansieringen vil blive ændret til forbrug.

 

På mødet tilkendegav et flertal af amterne, at de agtede at hjemtage begge konsulentordninger. På den baggrund var det klart, at det tilbud, som Refnæs efterfølgende kunne give til amterne om synskonsulen­t-ydelse, ville blive endnu dyrere end beregnet efter forbrug.

 

Udgangspunktet for Kø­benhavns Kommune var en merudgift på 75.000 kr. efter 2002 budgettet. Under for­udsætning af at alle amter ville hjemtage, ville denne merudgift blive endnu større. Københavns Kommune har således forhåndstilkendegivet efter anmodning fra Vestsjællands Amt ultimo maj 2003, at Københavns Kommune også agtede at hjemtage de to konsu­lentordninger og var interesseret i at ansætte de synsfaglige konsulenter, som be­tjente ordningerne for Københavns Kommune.

 

Baggrunden var bl.a. muligheden for, at forvaltningen selv kunne styre udgiftsni­veauet ud fra et kendt og stabilt budget i modsætning til, hvis ydelserne fortsat købes fra Refnæs, hvor udgiftsniveauet vil stige med børnetallet og Synscenter Refnæs´ aktuelle udgiftsniveau. Samtidig var der mulighed for at skabe et helhedsorienteret tilbud, idet der fra Blindeinstituttet blev udtrykt stor interesse for, at ordningen kunne integreres i Blindeinstituttets synsfaglige miljø. På voksenområdet er det Blindeinstituttet på Rymarksvej i Københavns Kommune, som har landsdækkende tilbud til voksne og unge synshandicappede fra 18 år og opefter.

 

 

Handleplan:

 

·        Der arbejdes på, at de to konsulenttjenester sammen med skolekonsulenten integreres i Blindeinstituttets synsfaglige miljø.

·        Der udarbejdes en aftale med Blindeinstituttet under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, som stiller lokaler og udstyr til rådighed for konsulenterne og forestår alt administrativt arbejde i forbindelse med ordningen.

·        Lederen af PPR amtsafdelingen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er konsulenternes foresatte og har det overordnede ansvar for konsulentordnin­gen.

·        Sideløbende arbejdes på et samarbejde regionalt med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune med henblik på at udveksle ydelser og erfaring.

·        Der sikres et samarbejde med relevante samarbejdspartnere herunder de fire handicapcentre under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

 

Forvaltningen har drøftet forslaget med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som ikke har bemærkninger til den foreslåede handleplan.

 

Fagligt netværk og følgegruppe

 

Det forudsættes, at der på Synscenter Refnæs etableres et landsdækkende fagligt netværk omkring synskonsulentordningerne med henblik på at drøfte faglige emner og opbygge ny viden og udveksle erfaringer.

 

Det er oplyst fra Synscenter Refnæs, at denne ordning sammen med materialelabo­ratorium og kursusafdelingen på Synscenter Refnæs skal finansieres ved objektiv finansiering.

 

For at følge udlægningen af konsulentordningerne, herunder driften af de aktiviteter, der fortsat skal finansieres efter objektive kriterier, forudsættes nedsættelse af en følgegruppe med inddragelse af repræsentanter fra amter og kommuner, Synscenter Refnæs og brugere omfattet af ordningen.

 

 

Økonomi

 

Betaling til Vestsjællands Amtskommune

I 2003 er der opkrævet 881.000 kr. for konsulenttjenesten, hvilket dækker småbørnsvej­ledningen og specialvejledningen for flerhandicappede på Synscenter Refnæs. Derudover er der betalt 305.000 kr. til bistand fra skolekonsulenten. Samlet er udgiften i 2003 således ca. 1.190.000 kr.

 

Vestsjællands Amt har i et notat af 15. april 2003 beregnet, at en omlægning fra objektiv betaling til betaling efter forbrug vil medføre en merudgift for Københavns Kommune på 75.000 kr. Betaling efter forbrug vil således medføre en samlet udgift    960.000 kr. Udgangspunktet for beregningen er:

 

·        475.000 kr. til rådgivning og vejledning i forhold til småbørnsvejledningen. Det omfatter 46 børn. 

·        485.000 kr. til specialvejledningen for flerhandicappede. Det omfatter 48 børn og unge.

 

Samlet må det forventes, at udgiften i 2004 bliver ca. 1.265.000 kr.

 

Det forudsættes i den sammenhæng, at alle amter fastholder konsulentordningerne på Refnæsskolen. Udgiften vil blive forøget, hvis ikke alle amter tilmelder sig ord­ningen. Aktuelt har kun Frederiksberg Kommune ønsket at fastholde ordningen.

 

Hjemtagelse af konsulenter

Ved hjemtagelsen af konsulentordnin­gerne opnås en mindrebetaling til Vestsjællands Amtskommune på 1.265.000 kr.

 

Det anslås, at udgiften til en konsulent på årsbasis vil ligge i størrelsesordenen 425.000 kr., heri indregnet løn, pension, rejsegodtgørelse og kursusdeltagelse.

 

Udgiften til en skolekonsulent, som betales efter forbrug, er sat til  360.000 kr. om året. Det vurderes, at Københavns Kommune har behov for en konsulent i ca. 30 timer pr. uge svarende til en udgift på 300.000 kr. pr. år.

 

Udover ovenstående må der beregnes udgifter til etablering med kontorfaciliteter, PC m.v. til skolekonsulenten samt udgifter til konsulenter placeret på Blin­deinstituttet.

 

Budget for hjemtagelse af synskonsulenter i 2004 bliver herefter:

 

2 konsulenter  småbørns- og specialrådg.                                                             .

1 skolekonsulent 30 timer                                                                                      1,15 mio. kr.

 .

Diverse herunder udgift til Blindeinstituttet                                   0,12 mio. kr.

 

I alt                                                                                                      1,27 mio. kr.

 

 

Det forudsættes yderligere, at konsulentordningerne kan sælge ydelser til andre am­ter. 

 

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Det Sociale Brugerråd har af forvaltningen fået forelagt forslag til den principielle handleplan til udtalelse. Det Sociale Brugerråd har bl.a. udtalt:

 

Ud fra den forudsætning at der kan forventes en ændring af finansieringsbekendtgø­relsen med virkning fra januar 2004 er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens handleplan et acceptabelt alternativ til den nuværende ordning.

 

Brugerrådet finder det vigtigt, at de to konsulenter, som betjener Københavns Kom­mune fra Refnæs, fortsat kan gøre dette fra Blindeinstituttet. Samtidig er det vigtigt, at der etableres et landsdækkende fagligt netværk omkring synsordningerne. Yderli­gere understreger Brugerrådet, at der bør etableres et snævert samarbejde mellem ordningen og de fire handicapcentre under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltnin­gen, som varetager den øvrige sociale indsats over for disse børn og unge og deres forældre.

 

Forvaltningens kommentar:

 

Det Sociale Brugerråds forudsætninger for ordningen fremgår af forvaltningens   handleplan. Forvaltningen har til Vestsjællands Amt oplyst, at kommunen er interesseret i at overtage synskonsulenterne, som p.t. betjener Københavns Kommune fra Synscenter Refnæs. Disse konsulenter har en særlig kompetence, som kun få besidder. Der er kommet tilsagn fra en af konsulenterne om at blive tilknyttet til Københavns Kom­mune. Det er oplyst fra Vestsjællands Amt, at der oprettes et landsdækkende fagligt netværk omkring konsulentordningerne, som forestås af Synscenter Refnæs. Ord­ningen finan sieres efter objektiv betaling. Her forventes en udgift på 0,4 mio. kr., som skal deles mellem samtlige amter.

 

Brugerrådets opfordring til, at der etableres et snævert samarbejde med de fire han­dicapcentre under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indgår nu specifikt i handleplanen.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringsmateriale og udtalelse fra Det Sociale Brugerråd

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Lise Poulsen


 


Til top