Principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner
Principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003
7. Principper for samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner
J.nr. U121/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,
at vedlagte forslag til principper for samtænkning mellem skole og fritidshjem/ KKFO tiltrædes som det fremtidige grundlag for samtænkningen fra skoleåret 2004/2005 med de justeringer og anbefalinger, som høringsrunden har givet anledning til
at det enkelte udviklingsforum/indskrivningsteam udarbejder principper for indskrivningen, der følger de retningsgivende principper for samtænkningen
at der fremover tildeles et grundbeløb til samtlige udviklingsfora
at der tilbageholdes centrale midler, der tildeles særligt idéskabende og visionære udviklingsprojekter
at følgegruppen, der blev nedsat i forbindelse med de to første forsøgsår, forsætter
RESUME
På baggrund af den eksterne evaluering af samtænkningen har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet et forslag til principper for samtænkningen mellem skole og fritidsinstitutioner, som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 17. juni 2003, hvor udvalget besluttede at sende forslaget til høring med høringsfrist den 12. september 2003 med henblik på behandling i udvalget
den 8. oktober 2003.
Generelt indeholder høringssvarene positive tilkendegivelser i forhold til samtænkning og i forhold til de foreslåede principper. Der udtrykkes tilfredshed med, at processen har bygget på de erfaringer, som er udledt af evalueringen af de to første for-
søgsår.
De indkomne forslag har resulteret i enkelte ændringsforslag til den oprindelige tekst og har givet anledning til en række forslag, der efter forvaltningens opfattelse vil fremme implementeringen af de foreslåede principper.
Det drejer sig om forslag til en forenkling af de strukturelle forhold, en ændret model for tildelingen af ressourcer og en fortsættelse af samarbejdet med følgegruppen.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I forbindelse med den nu foreliggende rapport "Evaluering af samtænkning mellem
skole og fritidshjem/KKFO", besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 26. marts 2003, at der på baggrund af beslutningen om budgettet for 2004 skulle udarbejdes principper for den fremtidige samtænkning.
Forvaltningen har udarbejdet principperne for samtænkning
mellem skole og fritidsinstitutioner på baggrund af en analyse af evalueringsrapporten
og på baggrund af samtaler og fokusgruppeinterview med et antal udviklingsfora samt
drøftelser i følgegruppen. Endvidere er forslaget udarbejdet under hensyntagen
til "Målsætning 2003 for fritidshjem/KKFO" og den nye folkeskolelov.
Principperne udgør en justering af praksis med udgangspunkt i de gode og fremadrettede erfaringer, som allerede eksisterer.
Forvaltningen anbefalede, at der udarbejdes principper for samtænkningen, som fremover kan medvirke til en videreudvikling og være retningsgivende i forhold til praksisændringer,
· der minimerer de strukturelle og organisatoriske problemer, som rapporten nævner
·< span style='font:7.0pt "Times New Roman"'> der inddrager forældrene i forhold til barnets hele dag
· der opprioriterer nytænkning i forhold til lærernes og pædagogernes samarbejde om det enkelte barn
Forvaltningen har i overensstemmelse hermed udarbejdet forslag til principper for en ændring af praksis i tilknytning til tre hovedområder.
·
Struktur og organisation af samtænkning (princip 1 - 3)
·
Inddragelse
af forældrene (princip 4)
·
Nytænkning
i forhold til lærernes og pædagogernes samarbejde om det enkelte barn (princip
5 – 7)
Forslaget er udarbejdet med henblik på at udvikle kvaliteten i samtænkningsprojektet i forhold til det overordnede formål at sikre sammenhæng og variation i børnenes hverdag for at fremme børnenes alsidige personlige udvikling.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede at sende forslaget til høring i skolebestyrelser, institutions- og forældrebestyrelser, Fælles Pædagogisk Råd, Fællesrådet for Folkeskolen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med høringsfrist den 12. september 2003 med henblik på behandling i udvalget den 8. oktober 2003.
Der er i alt indsendt 78 høringssvar fra skolebestyrelser, institutions- og forældrebestyrelser, Menighedernes Daginstitutioner, Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem, Fælles Pædagogisk Råd, Fællesrådet for Folkeskolen, KLF, LFS, BUPL og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Generelt indeholder høringsmaterialet overvejende positive tilkendegivelser i forhold til samtænkning som helhed og i forhold til de foreslåede principper.
Høringssvarene indeholder generelt enighed om, at de foreslåede principper vil fremme samtænkningen, og at der hermed skabes en fælles forståelsesramme med mulighed for lokale beslutningsprocesser.
Der er ganske få høringssvar, der overvejende er negative; de negative besvarelser knytter an til skolebestyrelsernes kompetence i forhold til at udarbejde principper, samt at der endnu ikke er sket en forenkling af strukturen, og at der resterer en afklaring af organisatoriske og arbejdstidsmæssige forhold. På fritidshjemsområdet udtrykkes bekymring for, om børnene skal klasseopdeles i de enkelte fritidshjem, og om forældrenes mulighed for at vælge klasse og fritidshjem uafhængig af hinanden vil blive indskrænket.
Fra flere sider udtrykkes der tilfredshed med, at principperne er udledt af de erfaringer, der er opsamlet i løbet af de to forsøgsår.
Der kan konstateres en udtalt forventning i forældrebestyrelser og skolebestyrelser til, at forvaltningen koordinerer en mere forenklet tilknytning af skoler og institutioner.
Det er endvidere et klart ønske, at der fra politisk side også fremover prioriteres tid til den pædagogisk krævende opgave, som skal løftes i forhold til samtænkningen.
Også Fælles Pædagogisk Råd har en forventning om, at der fra centralt hold arbejdes med en forenkling, så samarbejdet gøres lettere i praksis. Endvidere giver Fælles Pædagogisk Råd udtryk for forventning om, at tidligere hensigtserklæringer om et tættere samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efterleves. Ønsket om en tilnærmelse mellem de to forvaltninger indgår i flere høringssvar.
Fællesrådet for Folkeskolen behandlede forslaget på sit møde den 22. september 2003, hvor man tilsluttede sig principperne.
Specialinstitutionerne gør opmærksom på, at vilkårene for samtænkning adskiller sig fra vilkårene på normalområdet, dels i forhold til timetildelingen og tildelingen af projektmidlerne, dels i antallet af tilknyttede fritidshjem. Forvaltningen vil være opmærksom på dette og tage hensyn til dette fremover ved udmelding af ressourcer til samtænkning eksempelvis ved differentiering af grundbeløbet eller timetallet.
Der fremsættes ønske om, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget træffer en principiel beslutning om, at samtænkningsprojektet understøttes fremover med henblik på økonomi, og at der i de centralt udmeldte midler tages højde for forældresamarbe jdet og det nye samarbejde med børnehaverne.
Såvel LFS som BUPL påpeger det positive i, at der i forbindelse med samtænkningen har været etableret en følgegruppe og begge organisationer henstiller til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at arbejdet i følgegruppen fortsætter med det formål at understøtte den indholdsmæssige udvikling af samtænkningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen pointerer, at det er vigtigt, at alle fritidsinstitutioner kan deltage kontinuerligt og ligeværdigt i samtænkningen og imødekommer initiativet om at fremme en debat om lærings- og udviklingsbegrebet som et centralt emne for den fremtidige samtænkning.
En uddybning af de generelle bemærkninger med forvaltningens kommentarer fremgår af bilag 2.
Konklusion
Sammenfattende kan forvaltningen
konkludere, at der med de afgivne høringssvar foreligger tilslutning til
indførelsen af de nye principper, og at der dermed kan opnås et kvalitetsløft i
samtænkning mellem skole og fritidsinstitutioner med fokus på samtænkningens
formål at sikre sammenhæng og variation i børnenes
hverdag for at fremme børnenes alsidige personlige udvikling.
Høringssvarene har givet anledning til enkelte justeringer, som forvaltningen foreslår indarbejdet i "Principper for samtænkning – begrundelser og konsekvenser".
Endvidere vil forvaltningen arbejde videre med de øvrige tilkendegivelser, der findes i høringssvarene.
På denne baggrund fremsætter forvaltningen forslag til en forenkling af de strukturelle barrierer, en model for tildelingen af ressourcer og en fortsættelse af samarbejdet med følgegruppen.
Forvaltningen vil tage initiativ
til at understøtte implementeringen af principperne for samtænkning, såfremt de
vedtages, ved at udsende vejledninger og følge op med kurser og inspirationsmøder
for skoler og institutioner.
Forvaltningen vil desuden med inddragelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foretage en revurdering af specialområdet i forhold til samtænkning, hvad angår struktur, tildelingen af ressourcer og timetildelingen.
Endelig forventer forvaltningen i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at tage initiativ til en debat om lærings – og udviklingsbegrebet i krydsfeltet mellem børnehave- og fritidspædagogikken og undervisningen.
Økonomi
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i budgetforslaget for 2004 foreslået en uændret ressourcetildeling på området i forhold til 2002/03 på 6 mio. kr. Udgifterne afholdes over Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 5.10.1.
Miljøvurdering
Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG
VEDLAGT
·
Bilag 1: Forvaltningens forslag til Principper for samtænkning –
begrundelser og konsekvenser med indarbejdede ændringer, de i høringsmaterialet
fremsatte ændringsforslag og forvaltningens kommentarer
·
Bilag 2: Generelle bemærkninger med forvaltningens kommentarer
·
Bilag 3: Alfabetisk liste over høringssvar med henvisning til nummer
·
Bilag 4: Alfabetisk liste over indkomne svar – de enkelte
udviklingsfora
·
Bilag 5: Høringssvar
Peter Rasmussen
Dorrit
Christensen