Mødedato: 08.10.2003, kl. 08:15

Fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2004/05

Fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2004/05

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

5.      Fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2004/05

  J.nr. U143/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsud­valget,

 

at      forslag til distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2004/05 godkendes

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 13. august 2003 forslag til distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og 1. klasser for samtlige distriktsskoler i Køben­havns Kommune. Kapaciteten angiver de vejledende rammer, in­den for hvilke forældrenes ønsker om optagelse på de enkelte skoler kan imødekom­mes. Kapaciteten for skoleåret 2004/05 fastlægges inden indskrivningen, som finder sted i november måned (uge 46 og 47), bortset fra indskrivningen af børn tilhørende grunddistrikterne til Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole, som finder sted i uge 49 og 50. 

 

Forslaget har være t udsendt til høring i skolebestyrelserne. Høringen giver forvaltningen anledning til at foreslå følgende ændringer af kapaciteten for skoleåret 2004/05: det maksimale antal børnehaveklasser på Den Classenske Legatskole nedskrives fra 2 til 1, kapaciteten på Sølvgades Skole opskrives fra 1 til 2 børnehaveklasser, og antallet af 1. klasser på Holbergskolen opskrives fra 2 til 3.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser og 1. klasser tager ud­gangspunkt i skolernes bygningsmæssige kapacitet. Kapaciteten fastsættes under hensyntagen til søgemønsteret, klassedannelsen for skoleåret 2003/2004 og den forventede udvikling i elev- og klassetal ifølge den seneste befolkningsprognose. Det bemærkes, at klassetallet og den foreslåede kapacitet vedrørende 1. klasse i skoleåret 2004/05 med få undtagelser er afledt af antallet af børnehaveklasser, som er dannet i indevæ­rende skoleår 2003/04.

 

Forslaget til kapacitetsfastlæggelse for skoleåret 2004/05 blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 13. august 2003. Forslaget har været udsendt til høring i skolebestyrelserne. Der er indkommet høringssvar fra 25 skoler samt et samlet høringssvar fra Fællesrådet for Folkeskolen.

 

De indkomne høringssvar giver med undtagelse af høringssvaret fra skolebestyrelsen ved Sølvgades Skole, Den Classenske Legatskole og Holbergskolen ikke anledning til at foretage ændring af forslaget til kapacitetsfastsættelse.

 

Fællesrådet for Folkeskolen har ingen bemærkninger til forslaget, og hovedparten af skolerne tilslutter sig, eller tager forslaget til efterretning.

 

Af høringssvarene fremgår, at 4 skoler - henholdsvis Sølvgades Skole, Den Classenske Legatskole, Holbergskolen og Matthæusgades Skole - ønsker ændringer i den foreslåede kapacitetsfastsættelse:

 

I Indre By, hvor der samlet forventes 5 spor, ser Sølvgades Skole "… med bekymring på, at [skolen] kun er normeret til 1 børnehaveklasse". Samtidigt påpeger Den Classenske Legatskole, at skolen "…pladsmæssigt ikke [har] mulighed for at optage mere end en børnehaveklasse…".

 

Sølvgades Skole har erfaringsmæssigt søgning til 2 spor, og skolen peger i sit høringssvar på muligheden for at leje lokaler ved siden af skolen til en midlertidig løsning på skolens lokalemangel. Forvaltningen er p.t. ved at undersøge muligheder og vilkår for en sådan løsning, men skal samtidig bemærke, at Sølvgades Skole er foreslået udbygget til en 2 sporet skole, jf. Udbygningsoversigt 2004 – 2007. På den baggrund kan forvaltningen støtte skolens ønske om udvidelse af kapaciteten i børnehaveklassen i skoleåret 2004/05.

 

På Den Classenske Legatskole har oprettelsen af 2 spor hidtil været afledt af søgning fra andre distrikter, herunder ikke mindst fra Vesterbro. Da det ikke er muligt at foretage yderligere udbygning af skolen, finder forvaltningen, at der er grundlag for at nedskrive kapaciteten fra 2 til 1 spor. Forvaltningen finder det dog hensigtsmæssigt, at der indtil videre kan ske en aflastning af forholdene på Vesterbro, herunder tilstræbe en opfyldelse af principperne om frit skolevalg. På den baggrund foreslår forvaltningen, at kapaciteten i børnehaveklassen på Den Classenske Legatskole nedskrives fra 2 til 1 spor i skoleåret 2004/05, idet der dog foretages en konkret vurdering af, om den aktuelle søgning til skolen vil indebære behov for oprettelse af yderligere en børnehaveklasse på Den Classenske Legatskole.

 

Holbergskolen påpeger, at skolen på baggrund af tidligere erfaringer kan forvente at få en søgning til 1. klasse, der gør, at skolen må oprette tre 1. klasser i skoleåret 2004/05. Idet skolen er udbygget til en 3 sporet skole, indstiller forvaltningen, at skolens forslag imødekommes.

 

Matthæusgades Skole ser med forundring på, at skolen igen er nedskrevet fra 2 til 1 børnehaveklasse. Skolen henviser til, at der er mulighed for at udbygge skolen til 2 spor. Forvaltningen må dog i denne anledning bemærke, at en udbygning af Matthæusgades Skole til 2 spor ikke indgår i den principbeslutning, der er truffet om at løse den fremtidige skolestruktur på Vesterbro ved at genåbne Gasværksvejens Skole som en 2-sporet skole. På baggrund heraf fastholder forvaltningen forslaget om 1 spor i børnehaveklassen, idet der dog foretages en konkret vurdering af, om den aktuelle søgning til skolen i forbindelse med indskrivningen til det kommen de skoleår vil indebære behov for oprettelse af yderligere en børnehaveklasse på Matthæusgades Skole.

 

I forhold til kapacitetsfastsættelsen for indeværende skoleår 2003/04 er der med det foreliggende forslag for skoleåret 2004/05 foretaget en række ændringer, som om­handler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler. Endvidere er ovennævnte ændringsforslag medtaget i oversigten. (Det bemærkes, at ændringer af kapaciteten for 1. klasse i 2004/05, som er afledt af antallet af børnehaveklasser i 2003/04, ikke er omtalt).

 

Oversigt over ændringer i antallet af børnehaveklasser fra 2003/04 til 2004/05.

Distrikt

Skole

Ændring

1. indre By

Sølvgades Skole

 

Den Classenske Legatskole

Børnehaveklasserne bibeholdes på 2 spor (Nyt forslag).

Børnehaveklasserne nedskrives fra 2 til 1 spor (Nyt forslag).

5. Indre Nørrebro

Stevnsgades Skole

 

Jagtvejens Skole

Børnehaveklasse opskrevet fra 1 til 2 spor.

Børnehaveklasse nedskrevet fra 2 til 1 spor.

7. Vesterbro

Matthæusgades Skole

 

Alsgades Skole

Børnehaveklasse nedskrevet fra 2 til 1 spor.

Børnehaveklasse opskrevet fra 1 til 2 spor.

12. Bispebjerg

Holbergskolen

Børnehaveklasse opskrevet fra 2 til 3 spor.

1. klasse opskrevet fra 2 til 3 spor (Nyt forslag).

14. Sundbyvester

Amager Fælled Skole

 

Peder Lykke Skolen

Børnehaveklasse opskrevet fra 2 til 3 spor.

Børnehaveklasse nedskrevet fra 4 til 3 spor.

15. Vestamager

Skolen på Islands Brygge

Børnehaveklasse opskrevet fra 2 til 3 spor.

 

 

Herudover fremhæves i nogle af høringssvarene akutte kapacitetsproblemer, mangel på grupperum og faglokaler. Hertil kan forvaltningen anføre, at der som hidtil og efter en samlet vurdering vil kunne gennemføres begrænsede afhjælpende foranstaltninger på de mest trængte skoler, ligesom gennemførelsen af den fortsatte udbygning af skolerne, jf. udbygningsoversigten, vil forbedre de fysiske rammer i de kommende år.

 

Endvidere har skolebestyrelsen for Peder Lykke Skolen foreslået en ændring af distriktsinddelingen i forhold til Amager Fælled Skole i forbindelse med forslaget om nedskrivning af Peder Lykke Skolens kapacitet i børnehaveklasse fra 4 til 3 spor. Hertil skal forvaltningen bemærke, at der årligt foretages en samlet vurdering af behovet for at ændre på skolernes grunddistrikter, og at eventuelt forslag om ændringer i skolernes grunddistrikter beror på en samlet vurdering af udviklingen i elevunderlaget og søgemønsteret.

 

 

Økonomi

 

Det stigende elev- og klassetal indebærer, at sporkapaciteten må udvides på skolerne. I nogle tilfælde vil det forudsætte en udbygning af skolerne for at fastholde hjemklasseprincippet. Anlægsudgifterne hertil vil, som hidtil fremgå af en Helhedsplan for den enkelte skoles udbygning, som sammenfattes i årlige Handleplaner, hvis gennemførelse afstemmes med de årlige anlægsbudgetter, jf. i øvrigt udbygningsoversigten for 2004 – 2007.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Skolernes høringssvar

·        Bilag 2: Oversigt over Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens forslag til kapacitetsfastsættelse for skoleåret 2004/05

 

 

 

                                     Peter Rasmussen

                                                        Jørn Larsen

 

 

 

 

 


 


Til top