Sammensætning af skolebestyrelsen ved Heimdalsgades Overbygningsskole (HGO), her-under valgperiode og valgtidspunkt
Sammensætning af skolebestyrelsen ved Heimdalsgades Overbygningsskole (HGO), her-under valgperiode og valgtidspunkt
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. august 2001
18. Sammensætning af skolebestyrelsen ved Heimdalsgades Overbygningsskole (HGO), her-under valgperiode og valgtidspunkt
UUU 217/2001 J.nr. U138/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller
at forsøgsordningen med øget elevindflydelse i skolebestyrelsen ved Heimdalsgades Overbygningsskole (HGO) godkendes
at der afholdes valg af forældrerepræsentanterne på skolen samtidig med de ordinære valg i foråret 2002, hvorved funktionsperioden afsluttes allerede 1. april 2002 for 2 af repræsentanterne, mens de øvrige fortsætter til foråret 2003
at Borgerrepræsentationen godkender ændring af bilag II om skolestrukturen til vedtægt for styrelsen af Folkeskolen under Uddannelses- og Ungdomsudvalget
RESUME
I forbindelse med oprettelsen af Heimdalsgades Overbygningsskole (HGO) foreslås en anderledes sammensætning af HGO's skolebestyrelse, valgperiode og valgtidspunkt for det første valg, som ikke følger reglerne for de almindelige skolebestyrelser.
Baggrunden for forslaget er, at organiseringen af skolen forudsætter stort reelt elevengagement, medbestemmelse og medansvar, hvilket indebærer, at skolens styrelse må hvile på elevernes reelle medindflydelse.
Forslaget blev fremsendt til Undervisningsministeriet den 23. februar 2001 med henblik på en dispensation i henhold til folkeskolelovens § 42, stk. 11, hvorefter undervisningsministeren kan fravige reglerne om skolebestyrelsens sammensætning ved specialskoler, heldagsskoler eller i lignende særlige tilfælde. Endvidere kan undervisnings-ministeren i særlige tilfælde fravige reglerne om valgperiode, herunder godkende forskudte valg.
Undervisningsministeriet har ved skrivelse af 3. juli 2001 givet dispensation i en forsøgsperiode løbende fra den 1. august 2001 til 31. juli 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Etablering af Heimdalsgades Overbygningsskole blev vedtaget den 10. december 1998, og skolen står færdig til start august 2001. Etableringsfasen omfatter bl.a. fastlæggelse og vedtagelse af en, for denne skole, egnet form for skolebestyrelse.
Skolens pædagogiske grundlag beskriver skolens organisering, struktur og demokratiske grundlag.
Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i folkeskolelovens intentioner om 'at tage udgangspunkt i den enkelte elev', 'den fleksible holddannelse' og 'elevens mulighed for faglig fordybelse, -overblik og oplevelse af sammenhæng', alt sammen byggende på et reelt elevdemokrati. Disse intentioner ligger til grund for skolens organisering med 4 temaområder samt et 10. klassemiljø.
Hvert temaområde har sit eget overordnede tema, indenfor hvilket storklassen på 60 elever arbejder overvejende projektorienteret. Temaområdets indretning indeholder mulighed for at arbejde med varierede arbejdsmetoder, arbejdsformer og holdstørrelser.
Den projektorienterede arbejdsform, storklassens fleksible holdstørrelse og temaområdernes varierede arbejdsformer kræver stort reelt elevengagement, medbestemmelse og medansvar. Den pædagogiske hverdags reelle elevinddragelse gør, at skolens styrelse ligeledes må hvile på elevernes reelle medindflydelse.
Med baggrund heri foreslås en anderledes sammensætning af HGO's skolebestyrelse, valgperiode og valgtidspunkt for det første valg, som ikke følger reglerne for de almindelige skolebestyrelser.
Forvaltningen søgte ved skrivelse af 23. februar 2001 Undervisningsministeriet om dispensation til at sammensætte skolebestyrelsen for HGO som nedenfor nævnt, i henhold til folkeskolelovens § 42, stk. 11, hvorefter undervisningsministeren kan fravige reglerne om skolebestyrelsens sammensætning ved specialskoler, heldagsskoler eller i lignende særlige tilfælde. Endvidere kan undervisningsministeren i særlige tilfælde fravige reglerne om valgperiode, herunder godkende forskudte valg.
Forvaltningens ansøgte om følgende repræsentation i skolebestyrelsen:
- 5 repræsentanter for eleverne, valgt af og blandt eleverne i henholdsvis de 4 temaområder og 10. klassemiljøet.
- 4 repræsentanter for forældrene valgt af og blandt personer, der har forældremyndigheden over elever, der er indskrevet i skolen.
- 2 repræsentanter for lærere og øvrige medarbejdere, valgt af og blandt skolens medarbejdere.
I alt 11 repræsentanter i bestyrelsen med stemmeret. Skolens leder fungerer som bestyrelsens sekretær, uden stemmeret.
Undervisningsministeriet har ved skrivelse af 3. juli 2001 godkendt denne sammensætning som forsøgsordning i en periode fra 1. august 2001 til 31. juli 2003.
Der foreslås følgende valgperioder:
- for elevrepræsentanterne, 1 år
- for forældrerepræsentanter, 2 år. Dog således, at der i skolens første år vælges 2 forældre for 2 år og 2 forældre for tre år.
Undervisningsministeriet går ud fra, at der ønskes en ordning med forskudte valg, således at funktionsperioden for det enkelte medlem er to år bortset fra en indkøringsperiode, men valg hvert år.
Idet ministeriet finder det ønskeligt, at der afholdes valg af forældrerepræsentanterne på skolen samtidigt med de ordinære valg i foråret 2002, foreslår ministeriet en ordning, hvorved funktionsperioden afsluttes allerede 1. april 2002 for 2 af repræsentanterne, mens de øvrige fortsætter til foråret 2003.
Såfremt Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Borgerrepræsentationen kan tilslutte sig dette, skal sagen ikke forelægges Undervisningsministeriet på ny.
Med hensyn til det første valg søges dette afholdt hurtigst muligt, således at skolens nye elever og forældre kan deltage i valget.
Arbejdet under denne model for skolebestyrelse, vil ligesom skolens samlede virksomhed, blive evalueret med henblik på skolens fremtidige struktur, organisation og styrelse.
Undervisningsministeriet har betinget sig, at såfremt forsøget vedrørende skolebestyrelsens sammensætning ønskes forlænget, må der inden den 1. august 2003 forelægges en udtalelse fra bl.a. skolebestyrelsen om, hvorvidt ordningen vurderes som tilfredsstillende.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen bemærkninger
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 2: Vedtægt for styrelsen af folkeskolen under Uddannelses- og Ungdomsudvalget, bemærkninger til styrelsesvedtægten samt Bilag II om skolestrukturen
Peter Rasmussen
Lise Poulsen